Błąd temperatury paliwa. Z czym to może byc związane i jak to rozwiącac ? 1.9 TDi ASZ Polift.
Printable View
Błąd temperatury paliwa. Z czym to może byc związane i jak to rozwiącac ? 1.9 TDi ASZ Polift.
czy ktos wie moze za co odpowiedzialny jest ten blad:
956 Klucz 2
?? :)
Mam to samo, czasem centralny nie reaguje na przycisk pilota. Trzeba go zakodować ponownie otwierając i zamykając zamek kluczykiem.
Witam ja sprawdzałem na angielskim programie i wykryło mi coś takiego mianowicie 2 błędy.:
17763 - Cylinder 1 Ignition Circuit Open Circuit
P1355 - 35-00 - -
Shareware Version To Decode all DTCs
P1361 - 35-00 - Please Register/Activate
I nie mam pojęcia co to,co moze być przyczyną błędów
MIG25 ups nie zauważyłem :P
Świece sprawdziłem cewka jest nowa ale tez ją sprawdzałem znaczy wymieniłem na inną nową i dalej to samo.Świece tez są nowe.
ps: Błąd wyskoczył co prawda po zmianie cewki na nową bo stara padła ale jeżeli założyłem jeszcze jedną i to samo sie dzieje ?? jest kożliwe ze żle dobrana cewka?? załatwiał mi ją gość z serwisu tak więc chyba wie co załatwia i do czego.
kable WN ?
A cewka dostaje w ogóle sygnał po niskiej stronie ?
Jeżeli chodzi o kable to przełożyłem z 3 cylindra na 1 i nadal było to samo czyli błąd na 1 a nie na 3 gdzie powinien sie pojawić po przełożeniu kabli.
A jeżeli chodzi o cewke to nie sprawdzałem ale ten problem z zanikiem iskry pojawia sie co kilka cyklów regularnie.i tylko na 1 cylindrze.
ps:mam pytanie pod kolektorem są 3 wtyczki od czego one są??
Witam,
w końcu dotarł do mnie wyczekane złącze od Coolfona. Przy pierwszym skanie wyrzuciło mi 15 błędów związanych z alarmem praktycznie w każdym punkcie auta (typu "Alarm trigged by door contact switch: Driver's side). Zakładam, że to niedoróbka instalatora, która jednak nie ma wpływu na bezpieczeństwo. Jednak niepokoi mnie ten błąd "01366 - Opened due to crash signal". Tak może zostać czy w razie wypadku przy zamkniętym centralu drzwi mi się nie otworzą?
Jest jeszcze jeden błąd, którego nie mogę rozgryźć - "01192 - sprzęgło kinetyczne, sprzęgło konwertera świec".
Poproszę o oświecenie mnie w tym temacie i zasugerowanie ewentualnych działań, o ile trzeba będzie jakieś podjąć.
oznacza ze drzwi zostały odblokowane podczas stłuczki (już po fakcie, czyli było bum)
skasuj bład, przy następnym bum tez sie otworzą
Sprzegło na sprężarce klimatyzacji, musiało się raz zblokować, dlatego rzuciło Ci błędem
Dzięki za pomoc. No zderzak i jedna lampa były wymienione "u Niemca" - ale maska na 99% nie, więc raczej lekkie puknięcie. Możliwe, że otwieranie zadziałało? Można przyjąć, że błędy z serii "Alarm trigged by door contact switch: Driver's side" to zasługa montażu niefabrycznego alarmu?
Sprężarkę od klimy słychać czasem jak zachrobocze w trakcie uruchamiana. Jest jakiś sposób na przedłużenie jej żywota? Czy raczej demontaż i regeneracja / wymiana sprzęgła?
i tak i nie, najlepiej przekodowac pompke centralnego (masz to w FAQ jak to zrobić)
odjąć wartość 8 od soft coding, i pompka nie będzie pracowała w trybie fabtrycznego alarmu
Co do klimy, to przy okazji niech mechanik obejrzy sprężarke, raczej nie powinno się dziać
Podziałam zgodnie z Twoją sugestią. Raz jeszcze merci ;)
auto stało troche czasu... i teraz podczas jazdy zaczęło strasznie kopcić z rury po scanie wyskoczył mi błąd 542-czujnik wzniosu końcówki wtryskiwacza G80. wie ktoś o co kaman?
Ok sprawdze !!
dzisiaj w końcu odpaliłem kabel i ku zaskoczeniu bo jakieś 3 miesiące temu nie było żadnych błedów dzisiaj pare było :( a więc
VAG-COM Version: Release 311.2-N
Chassis Type: 8L - Audi A3/S3
Scan: 01,02,03,08,15,17,22,35,37,45,54,55,56
Address 01 -------------------------------------------------------
Controller: 06A 906 019 D
Component: 1.6l R4/2V SIMOS HS2153
Coding: 04000
Shop #: WSC 06313
1 Fault Found:
00515 - Camshaft Position (Hall) Sensor (G40)
03-10 - No Signal - Intermittent
Readiness: N/A
Address 03 -------------------------------------------------------
Controller: 1J0 907 379
Component: ABS ITTAE 20 GI V00
Coding: 03604
Shop #: WSC 06435
No fault code found.
Skipping Address 15-Airbags
Address 17 -------------------------------------------------------
Controller: 8L0 919 860 A
Component: AB-KOMBIINSTR. VDO D11
Coding: 08042
Shop #: WSC 00000
IMMO-IDENTNR: AUZ7Z0V0127168
No fault code found.
Address 35 -------------------------------------------------------
Controller: 8LO 862 257 E
Component: ZV-Pumpe D03
Coding: 00000
Shop #: WSC 65535
1 Fault Found:
01367 - Central Locking Pump Run Time Exceeded (Likely Leak)
35-00 - -
End -------------------------------------------------------
z instrukcji wyczytałem,że pierwszy to coś z czujnikiem halla, ale nie co z nim zrobić, czy wymienić czy można go jakoś sprawdzić. Jeśli chodzi o ostatni bład jeśli chodzi o drzwi to nie mam zielonego pojecia co z tym zrobic :(
reszta to wogóle czarna magia
pomocy !!!
Dodano:
dodam,że zamek mi chodzi dobrze, zamykają się wszystkie drzwi, zamek chodzi tylko z zamka bez alarmu
00515 P0340 Czujnik pozycji wału krzywkowego (czujnik efektu hali) – brak sygnału (G40) : sprawdź CPM, jeśli OK., wymień dystrybutor
1367 Wyłączenie przez pompę zamka centralnego
tyle z lektury wyczytałem
1367 - nie ma sie czym przejmować, raz nie mogły się zamknąć drzwi, i przepompowała pompka do 20 sekund i sie wyłaczyła, nic poważnego
515 - czujnik położenia wału korbowego czujnika halla
tu sytuacja jest o tyle dziwna ze ten błąd moze ale nie musi wyskoczyć kiedy VAG'ujesz autko przy właczonym zapłonie a nie odpalonym silniku. jeśli sie nie pojawi na odpalonym silniku to nie ma sie czym przejmowac
a co z resztą ?? z adresu 03 i 17 bo tam z lektury nic nie można się doczytać bo nie ma kodów :(
można jakoś sprawdzić ten czujnik wału??
przeciez na 03 i 17 masz No fault code found.
czujnik halla sie nie przejmuj, sprawdz na odpalonym silniku jak juz sie upierasz
Jak zlikwidować błąd związany z "Czujnikiem poziomu paliwa – G"
1 Faults Found:
00771 - Fuel Level Sensor (G)
29-00 - Short to Ground
Czy "G" w opisie kodu błędu może wskazywać, że czujnik nie ma połączenia z masą (ground)
Jeśli tak to może ktoś wie gdzie jest umiejscowiony ten przewód?
Dodam, że wskaźnik paliwa od czasu do czasu wskazuje "prawidłowy" poziom paliwa (niekiedy nawet podczas jazdy zaskoczy) ale zazwyczaj pali się kontrolka rezerwy i wskazówka ustawia się na 0.
Wskaźnik jest na 100% dobry - przeprowadziłem test wskaźników VAGiem
Pływak też działa prawidłowo
Przeglądałem pozostałe posty na forum ale nic nie znalazłem:(
Pozdr
Witam,
Wydawało się, że będę miał juz spokój... niestety nic bardziej mylnego!!
Mam kolejny problem. Jak odpalam samochód na benzie to nie działa mi jeden cylinder... zapala mi się wykrzyknik w trójkącie (na stałe) oraz zapala sie check, który świeci, gaśnie i tak w kółko. Jak auto samo przałącza sie na lpg nagle wszystko wraca do normy, wszystkie cylinderki pracują idealnie i jak znowu przełączam sam na benzynę to równiez wszystko już jest OK. Dziwna sprawa. Czy ktoś wie co to może być? Czyżby mi się jakiś wtrysk paliwowy zapchał albo coś jescze innego? Najgorsze jest to, że po wyłączeniu samochodu wykrzyknik ksauje się a komp żadnego błędu nie wyłapuje.
Kolego masz poliftowe autko,
podepnij VAG'a i sprawdź najpierw missfire na kazdym cylindrze, jeśli będzie 0 to świece OK,
jeśli faktycznie tylko na benzynie masz problemy to kup stp do wtrysków i zalej, powinno pomóc, u mnie pomogło, mialem to samo
Dzięki za szybkie info... zobaczymy, może pomoże. Zaczne od stp. Rok temu zmieniałem kable + świece (wszystko beru)... także nie sądzę aby to była ich wina.
Witam podłączyłem autko pod VAGA i był tam błąd 17831 P1423 system wtrysku wtórnego powietrza B1 przepływ za słaby i tylko tyle wiem a chciałbym wiedzieć co konkretnie oznacza ten błąd gdy skasowałem ten błąd jusz się niepojawił ale kiedyś może na stałe się pojawić to będę wiedział co wymieniać
A drógie pytanie to gdzie znajduje się czujnik temperatury który podaję temperaturę na wskaźnik w zegarach pytam poniewarz na wskażniku mam ciągle 90stopni a po podlączeniu waga 106stopni wentylatory załączają się przy 109c przynajmniej vag tyle podaje klimatronik ma takie same wskazania jak na VAGU i zastanawia mnie czy to jest normalne a może są dwa czujniki Proszę was o opinnię Pozdrawiam
Audi A3 8L 1.6 APF 1999r
Dziś badałem klime, bo po załączeniu zaczyna drgać silnikiem i przenosi się to do wnętrza i na kierownicę, przypuszczam, że jest to spowodowane brakiem czynnika chłodzącego ale tak czy siak postanowiłem to sprawdzić i pojawił się taki błąd
604 - Potencjometr w V71-G113 przerwa lub zwarcie do plusa - BŁĄD SPORADYCZNY
no dobra ale gdzie tego szukać ???
BIG34 ,na forum ;) http://a3-club.net/forum/showthread....ht=G113&page=2
Hej - w opisie wyraźnie pisze, że czujnik jest zwarty do masy (short to ground). Sprawdź, czy nie przetarł Ci się gdzieś kabelek - najlepiej odpiąć czujnik i sprawdzić czy nadal będzie się świecić rezerwa itd... Podepnij też VAGa na odpiętym - jak zamiast tego pojawi się błąd open / short to + to znaczy że uszkodzony czujnik... jak zostanie "short to ground" to znaczy że coś z kablami pomiędzy czujnikiem a licznikiem.
Wielkie dzięki BartOwl. Miałeś rację.
Wygląda na to że z czujnikiem jest wszystko w porządku, po odpięciu go od instalacji kontrolka nadal świeci a Vag mówi to samo.
Proszę o podpowiedz jak najprościej zlokalizować tą zwarę (może zacząć od kostek połączeniowych, lub miejsc które są najbardziej narażone - tylko gdzie ich szukać :confused:? ) Znalazłem na forum schemat instalacji elektrycznej jednak instalacja elektryczna jest tam opisana bardzo pobieżnie.
Przepraszam za mój angielski "Short to Ground" :colors:
nie mam pojęcia... najlepiej zaopatrz się w miernik rezystancji (omomierz), odepnij całość z obu stron i sprawdź czy nadal jest zwarcie... później poszukaj wg. echematu złączek po drodze i spróbuj porozpinać i zobaczyć w którą stronę jest zwarte. Ja bym obstawiał coś w okolicy samego zbiornika - może być dobrze przejrzeć kable przy nim - może tam się gdzieś przetarło. Ogólnie to przetrzeć się może tylko tam, gdzie pracuje mechanicznie, czyli w pobliżu części ruchomych, zawieszenia, nie wiem... musisz poszukać.
Acha - rozumiem, że po odpięciu kasowałeś usterki i wracały, a nie sprawdzałeś ponownie bez kasowania... Bo to jedyna skuteczna metoda - skasować i zobaczyć co powróci.
zacząłem jak sugerował BartOwl
rozprułem koszulkę od wtyczki w stronę progu a tam znalazłem jeszcze dwa grubsze ucięte przewody (do kostki zbiornika podłączone są tylko dwa). Od czego mogą być te przewody, czy do zbiornika powinny iść dwa przewody czy cztery?Cytuj:
Ja bym obstawiał coś w okolicy samego zbiornika - może być dobrze przejrzeć kable przy nim - może tam się gdzieś przetarło...
http://lh5.ggpht.com/Powiercie/SCqol...ew%C3%B3d.jpg"
Najciekawsze jest to, że wskaźnik od czasu do czasu wskazuje poziom paliwa.
marku - on ma diesla... wydaje mi się, że powinien mieć tylko 2 kabelki:
http://images32.fotosik.pl/252/29ac79c0afbc106fm.jpg
Też to sprawdzałem ,ale wg mnie TDI na pompowtryskach ma już pompkę paliwa (stare na pompie nie mają ). ASZ pompkę paliwa na pewno ma...
Rozebrałem progi, nie ma tam żadnej kostki po drodze...
dalej wiązka przewodów zakręca do góry i idzie za schowkiem od strony pasażera
Czy ktoś wie gdzie szukać najbliższej złączki i jak się do niej dostać?
mam dokładnie tak jak na rysunku który przedstawił BartOwl, ale czy normalną rzeczą są te dwa ucięte przewody bez izolacji?Cytuj:
wydaje mi się, że powinien mieć tylko 2 kabelki
Witam!
CZy ktos orientuje sie co to za blad:
18084 - EPC Warning Lamp (K132) Circuit: Electrical Malfunction
P1676 - 35-00 - -
Z gory dzieki za odpowiedz.
Witam.
Dostalem takie bledy (nie VAG tylko VMTool, z VAG mam problemy):
532-- ------- Battery voltage
Signal to Low INTERMITTENT
635-- ------- Oxygen Sensor Heater in Front of TWC
Faulty INTERMITTENT
1367- ----------Unknown Trouble Code
1039- ------- ECT Sensor -G2
Open or Short to B+ INTERMITTENT
Glownie chodzi mi o blad z sonda Lambda, czy brak tego pogrzewania moze niekorzystnie wplywac na spalanie?
Czy jeszcze jakis blad jest powazny?
Vagowałem dzisiaj na odpalonym silniku i wyrzuca ciągle ten błąd. Mam więc kilka pytań
Czujnik wiadomo trzeba wymienić :(
Czy po wymianie czujnika i po kasowaniu błędów może wyskakiwać dalej to samo.
Czy może to być powodem,że czasem nie chce mi zapalic i dopiero za którymś razem pali, oraz tego,że często się zdarza,że przy 5 tyś obrotów nagle jakby zaczął przerywać ni to odcięcie ale coś w tym stylu
Aku mówi papa, ew alternator słabo ładuje
Walniete ogrzewanie sondy lamba przed kalaizatorem
Problem z centralnym, ew jakaś mała nieszczelność w układzie centralnego zamka
Jeśli epmirycznie nie ma problemów z centralnym to nie ma sie czym przejmować
Czujnik temp pokazujący temp na zegarach, czyli czujnik plynu chłodzącego
do wymiany
Czujnik Halla ma za zadanie odczytac położenie wału korbowego, i wg danych otrzymanych z wału podać informacje do aparatu zapłonowego który kabel ma dostać iskrę, czuli to moze sie odbić na odpalaniu
Nie bardzo wiem czy to pytanie jest w tym miejscu dobrze zadane, ale chyba to jest ogolny watek o VAGowaniu.
A pytanie brzmi: Czy wagiem idzie przetestowac wewnetrzne lusterko samosciamniajace ?
PS: Moze komus sie to przyda: http://www.krzyss.com/kody_bledow_VAG.pdf
Kody po polsku.