dobrze jest, przejedź sie to zobaczysz ze działa, tylko gaz w podłogę na biegu :)
Printable View
dobrze jest, przejedź sie to zobaczysz ze działa, tylko gaz w podłogę na biegu :)
ok dzięki jadę,sprawdzę..
Jakiś czas temu podłączałem też zegar i podpoiłem go w te oto miejsce i pokazuje mi CHYBA dobrze. Mianowicie przy doładowaniu 0,5 bara a przy ustawieniu MBC na wyższą wartość ciśnienie podnośni się na wskaźniku i moc jest odczuwalna...
http://imageshack.us/photo/my-images...oostzegar.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images...oostzegar.jpg/
to jest dobre miejsce :)
Wolałem się upewnić bo widziałem w temacie starsze posty i gdzieś indziej były podpinane :)
witajcie koledzy mam do was pytanie wiem ze gdzies to bylo ale nie moge znalezc na wolnych obrotach pokazuje mi 08 bara ujemnie oczywiscie czy to moze swiadczyc o jakiejs nie szczelnosci jak to sprawdzic
jest dobrze, tak powinno być
grabek a jak sprawdzic szczelnosc ukladu
Witam witam pytanko mam... zamontowane MBC mam i mialem fajnie ustawione 0,8 bara na zime skrecilem na 0,5 jak w stanradzie.. (odpieta wtyczka z czujnika) po zimie skrecam go znow na mniej wiecej 0,8 bara i niestety ale przy dodawaniu gazu jest taki strzał na 1 bar i nagle spada na 0,5 nie trzymie... co moze byc powodem ??
MBC jest powodem prawdopodobnie. Kupiles mbc z dwoma wyjsciami czy trzema ?
Z dwoma. wszystko bylo dobrze wczesniej tylko po zimie cos nie tak... nie wiem czy nie czasami to ze odlaczalem akumulator i w komputerze sie cos nie przestawilo... ale znow czujnik mam wylaczony .... sam mbc nie jest w jakis sposob skomplikowanym urzadzeniem nie wiem coz moglo by sie tam popsuc...
http://img08.allegroimg.pl/photos/or.../71/2203587187
one są niedokladne, a k03 ma to do siebie ze szybko sie napedza. przez co masz pik a potem spada. To dziwne ze wczesniej Ci dzialalo.
No caly czas trzymalo 0,9 a teraz przy starcie tylko i potem nagle spadnie i czuc to ze ze spadnie wiec zegar chyba to nie jest
Oczywiście że nie zegar. Zegar wskazuje na 95% dobrze. Winą jest MBC.
Witam,
Jak wygląda sytuacja z podłączeniem zegara boost wraz z zaworem BoV? W które miejsce najlepiej podpiąć zegar, żeby zawór nie tracił na swojej "głośności" upuszczanego powietrza? Czytałem gdzieś, że jeśli zegar podpięty jest na tym samym wężu co BoV, to własnie negatywnie wpływa na głośność upuszczanego powietrza. Mowa oczywiście o silniku 1.8T.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Nie ma to znaczenia. Bajki ktoś naopowiadał.
Zegar doladowania najprościej i klasycznie wpina się w FPR.
Chodzi o regulator Cisnienia paliwa.
Patrzać z przodu samochodu na kolektor dolotowy w swoim AGU masz kolektor a bliżej silnika listwe wtryskową wraz z wtryskiwaczami. Na listwie wtryskowej patrząc z przodu po prawej stronie znajduje się taki grzybek - jest to własnie regulator cisnienia paliwa. Do regulatora cisnienia paliwa sterowany jest podcisnieniem/nadcisnieniem pochodzącym z kolektora dolotowego. Połączony jest wężykiem. Wężyk ten musisz wypiąć z regulatora Cisnienia paliwa (trzyma sie na opasce ale z doświadczenia - zejdzie bez problemu , i polecam sprawdzić czy wężyk jest w dobrej kondycji, bo w 1.8t 50% tych silników ma ten wężyk sparciały i nieszczelny, a jest on bardzo ważny) w wypięty węzyk do regulatora wpinasz trójnik dostarczony zazwyczaj z zegarem doładowania, nastepnie jeden koniec podpinasz pod zegar , a 3 koniec łączysz wężykiem po staremu do regulatora cisnienia paliwa.
Konieczne są wszędzie opaski zaciskowe.
W ten sposób poprawnie montujesz zegar i masz wszystko zamontowane Tip TOP.
OK... jeszcze tylko dla 100% pewności, chodzi o to miejsce na zdjęciu poniżej?
http://img809.imageshack.us/img809/36/10082011137.jpg
zdjęcie zapożyczone z wcześniejszych postów
tak chodzi o te miejsce to jest ten grzybek
Tak to jest to miejsce.Powodzenia w montażu :)
nosus miał inny przypadek. Ty masz inny, skoro n75 trzyma ok , to znaczy zę Twój mbc jest do duszy. Kupiłeś zapewne z dwoma króćcami, a to bład.
ok narazie bede probowal cos zrobic moze mi sie uda :)
dzisiaj zalozylem u siebie zegar ag boost i mam pewien problem. Otoz na postoju jest -0,6 i to wiem, ze jest dobrze, natomiast przy gazie w podloge maksymalne doladowanie to 0,4 bara. Aa... i trzyma to doladowanie bardzo dobrze. Nie mam pojecia co to moze byc?
-0,6b jest ok, doladowanie 0,5 0,55bara powino byc.
jak miałem dziure w wężu to tez na zegarze miałem tylko 0,4
w wezu ktory idzie do zegara?
Witam ponownie,
Zmieniłem miejsce montażu wskaźnika boost według zaleceń od gregor10, czyli na regulatorze ciśnienia paliwa. Wcześniej zegar podpięty miałem na tym samym wężu co zawór BoV. Zegar doładowania działa prawidłowo, wężyk na regulatorze wymieniony, zabezpieczony opaskami. Zauważyłem jednak niepokojącą rzecz. Obecnie zegar pokazuje max doładowanie 0,4 - 0,5 bara... wcześniej ładował spokojnie 0,5 do 0,6 bara, z oględzin wynika, że węże są całe. Wraz ze zmianą miejsca zamontowania wskaźnika doładowania, przesmarowałem również zawór BoV. Po zimie wydawał się jakiś "zapieczony". Możliwe, że BoV ma jakieś przedmuchy i nie trzyma prawidłowo ciśnienia? Czego to może być wina, że spadło max doładowanie?
PS. jeszcze jedna sprawa mnie niepokoi... w zależności od obrotów i biegu ciśnienie doładowania spada, nawet do 0,2 bara. Czy to normalne?
Z góry dziękuje za pomoc i podpowiedzi.
pamiętaj że zawsze bliżej turbiny jest większe ciśnienie niż w kolektorze a wężyk do regulatora idzie prosto z kolektora.
ciśnienie powinno rosnąć wraz z prędkością i doładowaniem. jeśli spada Ci do 0.2 bar to znaczy że albo turbina nie wydala albo problem z jej sterowaniem. mowiąc o zaworze bov masz na mysli zawór atmosferyczny czy orginalny dv?
Ciśnienie rośnie wraz z prędkością, ale w wyższych partiach obrotów zauważam, że zaczyna spadać i ładuje np. 0,3 bara.
Pisząc BoV, mam oczywiście na myśli zawór atmosferyczny.
Zdemontowałem wczoraj zawór upustowy i wydaje mi się, że wina leży po jego stronie. po rozkręceniu definitywnie jedna z uszczelek nie siedziała na swoim miejscu. Najprawdopodobniej nie trzymał zawór ciśnienia. Przesmaruję go, złożę do kupy, zamontuje i wszystko się wyjaśni.
Marcin - masz wszystko 100% perfekcyjnie . Tak ma się zegar zachowywać w AGU. Co do zaworu BOV to zobaczysz. Ale ja myśle że nadal będzie to samo. No ale zobaczysz.
Zawór upustowy przesmarowany i zamontowany... jednak nic nie pomogło, sytuacja ta sama. Zegar pokazuje doładowanie 0,4 bara...
Martwi mnie jednak ta sytuacja... jakiś czas temu nie było tego problemu... pokazywał doładowanie 0,5 bara.
Teraz też w sumie mu się zdarzy. Zauważyłem, że problem jest na 1 i 2 biegu... przy 3 biegu doładowanie spokojnie dochodzi do 0,5 - 0,6 bara.
Wniosek taki, że jest jakaś nieszczelność? Turbina zaczyna odmawiać posłuszeństwa?
Mile widziane wszystkie podpowiedzi... Z góry dziękuje wszystkim.
Pozdrawiam
tak ma być, na 1 i 2 biegu nie osiągniesz takiego obciążenia jak na wyższych biegach, dopiero wtedy turbina pompuje tyle ile powinna
Tak ma być , jest 100% poprawnie.
tak, na początku peakuje do wyższej wartości a później spada bo nie ma obciążenia.
Tak jest poprawne że spada do 0,3bara. Natomiast nieprawdą jest że spada do 0,3b bo nie ma obciązenia. Obciazenie jest i to spore. Tylko że obciązyć to on się nie może więcej jak na 150km , przez to takie a nie inne doładowanie. Zrobisz program i obciazać to on sie bedzie kiedy zechce tuner.
sorki, nie jestem sobą ostatnio, poprosto w ten sposób jest orginalnie pisany program do AGU. na niższych biegach nie osiąga się maksymalnego doładowania.
To ja może napisze swoje spostrzeżenia.. Wiec miałem problem z mbc który strzelal na jednego bara i wracal do 0.5.. Wiec odnalazłem dołączony zaworek (trójnik) którego wcześniej nie używałem bo działał bez tego... No i po metodach prób i błedów doszedłem do jakiegoś postępu. Mianowicie zaworek pomógł bo doładowanie trzyma na 0,8 bara ale wraz ze wzrostem obrotów spada do 0,6 np przy 3biegu...Natomiast drugi bieg trzymie cały czas 0,8. Dodam ze mam blova.
Witam,
gdzie pod??czam si? tym tr?jnikiem je?li chodzi o silnik diesla?? My?l? o zakupie takiego wska?nika http://allegro.pl/wskaznik-boost-aut...241149757.html
I czy kto? z Was pr?bowa? za?o?y? sw?j (-e) wska?nik (-i) na czym? takim http://allegro.pl/uniwersalny-uchwyt...233481017.html
Je?li nie to co radzicie ?eby wygl?da?o jak najbardziej profesjonalnie.
Pozdrawiam.
Kurcze nikt nie pomoze:/
W ASZ nie wepniesz się nigdzie trójnikiem, musisz sobie jakaś dziurkę zrobić w dolocie i tam wpiąć wskaźnik, co do słupka się nie wypowiadam bo nie wiem.
Temat z FAQ:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...t-amp-temp-oil
u siebie zamontowałem zegar w tym miejscu:
http://lh4.googleusercontent.com/-gZ...-18-01_939.jpg
cabus4 odezwij sie do mnie na pw to Ci przysle instrukcje z tematu przez MichalTCZ bo tam nie dzialaja linki.
calkiem niedawno ktos montowal zegar wlasnie na taki slupek jak Ty pokazales,jak znajde to wkleje