Wszystko dziala, grzanie także :)
Printable View
Wystarczy tylko boki przyciąć, góra zostaje.
Szablon masz na tej stronie:
http://www.faudiq.de/23/schablone-fu...din-grose.html
Jeśli ktoś ma przedlifta od 05.07 to nie powinno być problemów z podłączeniem klimatronika z Q3 bo instalacja jest tak samo podłączona jak w Q3, oprócz tego problemu z Canem który trzeba będzie rozwiązać poprzez podmianę modułu Can na nowszy.
Natomiast w przedlifcie mozna spróbować przerobić instalacje jak w nowszych modelach i czy będzie ona prawidłowo śmigała, przełożenie samych paneli może nie zawsze działac prawidłowo wszystko w klimatroniku.
Golem duże różnice są w instalacji w przedlifcie i polifcie?
Nie są duże, nie ma czujnika G113 bodajrze i jakiejś klapy. Trzeba by było po prostu spróbować czy bez tego czujnika i klapy czy wszystko po podpięciu nowej wersji klimatronika będzie prawidłowo smigało.
Po kilku dniach używania tego klimatronika zauważyłem że wentylator nie zwiększa tak obrotów przy rozgrzewaniu silnika jak to miało miejsce w starym,w skutek czego dłużej się nagrzewa wnętrze.
I po włączeniu obiegu zamkniętego brak nadmuchu do środka.
Nawet na maksymalnych obrotach wentylatora, no i jeszcze nie wiadomo co z klimatyzacją.
No i d..a blada klima nie działa, trzeba będzie modzić. Gdyby jeszcze były opisane kanały w adaptacjach może dało by coś radę pokombinować.
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Siema, odgrzebię trochę temat... szukam konkretnej informacji, czy w a3 8p rm 2009 klimatronik z grzanymi fotelami z q3 w końcu działa czy nie? Ktoś pomoże?
Aj tam nie chce się czytać... czytam i szukam konkretów, tylko Michał pisał że jemu działa, ale chciałem się upewnić czy w czasie użytkowania nie było jakichś problemów. Może gdyby było takie oczywiste to mieliby wszyscy?;) Kto putta nie błądzi.:confused:
No widzisz tobie się czytac nie chcę a nawet powiem nie chce ci się zaryzykować tylko czekasz aż inni zaryzykują, po prostu ręce opadają i tyle.
Ech.. chyba się źle zrozumieliśmy... czytam cały czas szukając rozwiązania, nie tylko na tym forum. Ryzykować rzeczywiście nie chcę, bo taki klimatronik nie kosztuje 20zł... Sorry za OT.
w poście #54 masz wszystko wytłumaczone i sobie odpowiedz. Mi w przedifcie 12.2006 MY2007 stołki nie grzały.
Klima też nie działa w przedlifcie
zalozylem klimatronic z q3 z grzanymi stolkami do a3 2007. stolki grzaly ale obieg wewnetrzny nie dzialal i nie wiem czy startowala klima bo troche zimno. duzo dluzej nagrzewal sie srodek praktycznie ok 7-8km zeby bylo cieplo na oryginalnym 1km i juz leci cieplo. wyswietlacz probowalem przelozyc ale jest to zupelnie inne rozwiazanie ma tak jakby wiecej pinow laczeniowych a miejsce styku jest innych wymiarow.
Witam, podłączyłem dziś klimatronik z q3 8U0820043G z grzanymi stołkami, dwa problemy; 1) vcds nie łączy się z klimatronikiem i nie da się zrobić adaptacji,2) nie grzeją fotele, lecz nie wiem czy to wina problemu nr 1?
U mnie też vcds nie łączy się z klimatronikiem ale fotele grzeją ...
Sorry nie zwróciłem uwagi na numer części,
mam inny model/typ
mateo18 zakładając klimatronik u siebie nie robiłeś żadnej adaptacji?
Ogólnie wygląda na to ,że wszystko działa , tylko się zastanawiam czy może piny z kostki grzania foteli trzeba przepiąć?
No i jak z tym ustawieniem temp grzania foteli? piszą, że trzeba zmienić z 65 na 55st, bo można uszkodzić maty, możliwe to?
Mateusz u ciebie klimatronik juz hulał po walce z kablami, ale nie łaczył się z bordem bo za słaby moduł cana był u ciebie w aucie ale olaliśmy to bo wszystko działało prawidłowo.
Adaptacja była robiona aby dopasować klimatronik pod wyposażenia jaki ustawienia u Mateusza w aucie
Address 08: Auto HVAC Labels: 8P0-820-043.lbl
Part No SW: 8U0 820 043 C HW: 8U0 820 043 C
Component: E87 Klimavoll 0050
Revision: 00H03000 Serial number: 8U0820043C
Shop #: WSC 00000 000 00000
VCID: 316896C7A84546C956-8064
1 Fault Found:
00457 - Control Module for Network (J519)
004 - No Signal/Communication
Freeze Frame:
Fault Status: 01100100
Fault Priority: 3
Fault Frequency: 1
Reset counter: 4
Mileage: 128739 km
Time Indication: 0
Date: 2017.01.15
Time: 12:32:51
Freeze Frame:
ON
Hmm, czyli jeżeli mam za słaby moduł can to nie połączę się z klimatronikiem i nie zrobię adaptacji?
- - - Aktualizacja postu - - -
Witam, muszę podbić swój post, ale sprawa tego warta :p . Po nocnym przeszukiwaniu wszystkich możliwych forum w Europie ;) podłączyłem ponownie klimatronik z q3 o numerze 8U0820043G. Dziś o dziwo urządzenie "ożyło", elegancko vcds połączył się panelem, kodowanie poszło bezproblemowo, grzanie foteli działa. :thumbright: Klimatronik jest takiej samej konstrukcji jak ten z 8p, czyli mocowania i zaczepy są w tych samych miejscach co orginał a3. Jedno co trzeba zrobić to przyszlifować boki klimatronika o jakieś 2.5 mm z każdej strony.
Poniżej mały dowód, że jednak w przedlifcie też można go uruchomić (chyba) w pełnej funkcjonalności, autor filmu twierdzi że trzeba go przeprogramować (pewnie edycja wsadu):
https://www.youtube.com/watch?v=au_njPGWSaA
Jeżeli jest tu jakiś forumowy magik co się czuje w tych tematach i miałby przelifta w którym chciałby to ogarnąć, to może spróbować zagadać do autora.
I jak z tym panelem? udało się komuś pozbyć problemu niedziałającej klimy z modułem z końcówką ''C'' dla A3 z 2004?
Golem1 jesteś w stanie podpowiedzieć co poprzerabialiście w instalacji z kablami aby wszystko działało? Nie potrzebuję już robić adaptacji. Chiciałbym aby ta klima działała...
Dostosować instalację pod klimatronik min RM 08.
Witam,
Prześledziłem cały wątek, zastanawia mnie odpowiedź kolegi wyżej, z dostosowaniem instalacji pod klimatronik.
Mój model Audi to przedlift 2004 r 2.0 BKD (grudzień) Sportback.
Ktoś jeszcze może zakładał ten klimatronik z Q3?
Chciałbym taki u Siebie właśnie założyć, ten chyba z Q3 przedlifta. Martwi mnie tylko fakt że ta klima nie będzie działała.
Ktoś rozpracował temat? Opisałby co konkretnie jest do przerobienia?
Prosiłbym też o numer klimatronika jaki trzeba kupić :)
Napisz do mateo18 i opróżnij skrzynkę.
Tylko że mateo18 ma polifta i tam podchodzi bez problemu. W przedlifcie po samym przełożeniu nie będzie poprawnie działał. Z filmiku który wrzuciłem parę postów wyżej wynika że da się to zrobić, ale zapewne konieczna jest modyfikacja wsadu.
Czyli nie ma konkretnego schematu co trzeba zrobić?
Pytanie za 100ptk czy nie da się poprostu wymienić wyświetlacza? Wizualnie przecież wyglada tak samo :D
Przyciski od podgrzewania foteli są inne.
nie da sie wymienic samego wyswietlacza zupelnie inne styki sa jedynie co czytalem na forum to chyba czaro10 wymienil diody na biale w starym wyswietlaczu i wyrzucil czerwona folie.
No i uważam ze to najsensowniejsze rozwiązanie, sam tak zrobię :D
Podepne sie. Jest ktos w stanie podrzucic fotke plytki z panela q5? Co za eeprom tam siedzi? Ewentualnie podrzucic binarki z tego panela? ;)
W polifcie jest inny mechanizm sterowania klapami, w górnej części nawiewu przedlift ma dwa silniczki (V71 oraz V113), a w polifcie występuje już jeden.
Mechanizm już mam, pasuje z poliftowego tourana, octavii 2,golfa V , czekam na jakieś cieplejsze dni żeby to zamontować. Niestety przy wymianie trzeba ściągać cały kokpit.
http://s5.ifotos.pl/mini/ASDjpg_qwesrhe.jpg
Jaki to ma numer OEM? Podejdzie P&P, czy raczej trzeba będzie coś we wtyczkach kombinować? Pewnie też VCDS będzie wymagany?
pisalem juz chyba kiedys o tym
na forum leona jest to dokladnie opisane przy zmianie z przedlifta na polifta, o tycm sterowaniu klapami, nie zglebialem tematu, bo mi to niepotrzbne, ale :
http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=41&t=41290
za axee :
Nowy poliftowy panel klimatyzacji steruje dwoma klapami obiegu wewnetrznego/zewnetrzego za pomoca jednego silniczka sterujacego. Jak ktos ma starsze klapy obiegu wewnetrznego/zewnetrznego sterowane dwoma osobnymi silniczkami, to po zastosowaniu panelu z polifta powstaje problem. Nawet po rownoleglym polaczeniu dwoch silniczkow, z czasem obie klapki sie desynchronizuja i niewlasciwie sie zamykaja/otwieraja. Rozwiazaniem jest wymiana szybu dolotowego do kombajnu klimatronika, na taki z dwoma klapkami sterowanymi jednym silniczkiem. Po sciagnieciu schowka pasazera widac jaki szyb mamy, czyli czy jest jeden czy dwa silniczki sterujace.
Podmiana pinow w B i C powoduje ze odlaczamy silniczek od jednej klapki, i podlaczamy tylko silniczek od drugiej klapki. Jedna klapka otwiera i zamyka doplyw powietrza z zewnatrz, druga klapka otwiera i zamyka doplyw powietrza z wewnatrz.
System na jednym silniczku ma nieco inaczej skalibrowane pozycje. A zamiana B i C powoduje ze jedna klapka jest w niewiadomo jakim polozeniu bo nie dziala, a druga klapka z czasem zaczyna sie nie domykac do konca, bo jest inaczej skalibrowane sterowanie niz w sterowniku klimatronika, nauczanie pozycji krancowych nic nie daje, bo po kilku ******h tam i spowrotem klapka znow sie rozkalibrowuje i np. nie domyka do konca.
Zatem idealnym rozwiazaniem jest wymiana szybu dolotowego na taki z jednym silniczkiem sterujacym dwoma klapkami. Przy odrobinie zdolnosci mozna wymienic bez sciagania deski, ale jest bardzo ciasno i niezle sie trzeba nakombinowac.
z golfa 5 raczej nie moze byc, bo polift to golf 6 ( polift leon )
Wklejam informację z od gościa YT który to ogarnął w MY2005 (panel z Q3 8U0820043C - bez obsługi czujnika jakości powietrza):
https://www.youtube.com/watch?v=au_njPGWSaA
Odnośnie adaptacji VCDS'em:Cytuj:
Just 2 things did not work, ac compressor activation, (due to the button operation being reversed) and air did not enter into the car, (due to the facelift system having less 1 air control flap). communication with the gateway still does not work, but the climatronic works normally! The heating of the seats works normally. the only things I did was in the vag-com reverse AC button operation, and invert the flap motor polarity that was closing in first place.ďťż
Cytuj:
I think is in adaptation channel 3, if value is 1 pass to 0 to invert the Ac button function.ďťż
Rozwiązanie dla przedlifta: wywalić klapę dławiącą, silniczek można albo zostawić albo wypiąć - błędu nie będzie, bo q3 jej nie używa. Nie jest wymagany silniczek sterujący dwoma klapami, wystarczy V113 sterujący jedną klapą. Przy przedliftowym silniczku klapy obiegu (1k1907511d) nie trzeba przepinać pinów (można go zostawić), jeśli zakładamy silniczek od polifta/q3/octavii 2 (z końcówką C) etc zamieniamy miejscami piny 1 i 3. W blokach pomiarowych sprawdzamy czy sterownik wyłączył kompresor, jeśli tak to w kanale 3 adaptacji zmieniamy wartość na 0. To wszystko.
Dostęp do klapy dławiącej jest pod schowkiem czy trzeba ściągać deskę?
Siema. Założyłem panel od q3 lift. Opanował ktoś błędy komunikacji can z klimatronikiem ? Coś było wspomniane o gateway od q3.. Rozwiązuje to problem? Jeszcze mam taką rozkmine, czy czasami q3 2016r nie posiada ochrony komponentu :confused: i dlatego błędy w komunikacji..
Tak, q3 ma ochronę komponentu stad ten błąd. Nic z nim nie zrobisz.
Czyyli wychodzi na to, że poliftowe panele klimatyzacji z większym ekranikiem po 15 roku (np 8U0820043F) mają ochronę komponentu, a jak ma się sprawa z przedliftami, które wyglądają prawie identycznie jak te w a3 8p? (np. 8U0820043D)
tutaj jest przykład, że nie ma błędów:
https://www.audi-sport.net/xf/thread...trofit.233247/
Potwierdza ktoś?
w sumie, czy ktoś po czasie może się wypowiedzieć jak ma się kwestia z błędami? przedliftowy panel faktycznie nie zgłasza błędów? czy w poliftowym te błędy nic nie ucinają funkcjonalności?
mam taki zamontowany w 2007, działa wszystko jak należy ale bledow nie da cie odczytać bo nie ma lacznosci ze sterownikiem. bym może mam stary kabel albo porostu tak jest.
Dziś podłączyłem klimatronik od q3 poliftowy do swojej a3 2010 rok wszystko śmiga bez żadnego kodowania vcds normalnie łączy się z klimą.
Czy jest jakaś różnica pomiędzy panelami 8U0820043D, a 8U0820043B?
Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka
Panowie czy da się przełożyć sam czołowy panel klimatronika tak aby nie trzeba było docinać tego z q3? Chodzi mi o sam plastik
Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka