Potrzebujesz adapter can bus. Będą problemy z podświetleniem i włączaniem radia z zapłonem.
Printable View
Musisz kupic radio z zaokrąglonymi bokami i szerokością 22cm (prostokąt); ciężko o takie. Niedawno kupiłem. Jeśli nie trafisz takiego to szersze i sam docinasz potem z wszystkich stron. Średnio to niestety wygląda.
Bez cana będzie się co godzinę wyłączać. Podświetlenie trzeba wtedy też wylutować z radia i podłączyć odpowiednio.
Tubę da się podłączyć. Żółta kostka. C1
http://obrazki.elektroda.net/8_1270297916.jpg
wolne są piny 4 i 6, to musisz kupić je, masę podlączyć do pola 3 i masz wyjście RCA, które pod wzmacniacz podłączasz. Musisz również wyciągnąć wzbudzenie wzmacniacza.
Witam,
właśnie wymieniłem radio Kenwood z którym kupiłem A3 8p na radio Concert II. Z tego co wiem to samochód nie miał radia fabrycznego - kod "7A0 = Bez odtwarzacza cd/instalacji do odtwarzacza płyt cd". No i pojawił się standardowy problem: radio gra ale brak podświetlenia itd. Z tego co wyczytałem na forum to trzeba podłączyć odpowiednie piny z kostki od liczników z radiem. Od licznika pin 29 - Magistrala CAN diagnozy High --> Radio 7 - Magistrala CAN High (system Infotainment) oraz Pin 30 - Magistrala CAN diagnozy Low --> 30 - Magistrala CAN diagnozy Low. Proszę was o potwierdzenie, że tak właśnie należy to połączyć. Jeśli tak to czy trzeba coś kodować? Jeśli nie przeprowadzi się kodowania to czy którekolwiek funkcje się uaktywnią?
Znów od początku.. Nie lepiej na początku sprawdzić jakie kable masz w kostkach?
To jest podstawa i dopiero wtedy można myśleć co trzeba zmienić w pinach..
Z tego co widzę to mam dwie kostki. Zasilanie i głośniki.
no to musisz pociągnąć magistrale CAN H i CAN L do radia i wszystko będzie śmigać.
Opcjonalnie jeśli masz pełny fis to możesz aktywować kanał, który pokaże info z radia na FISie :)
Ale czy połączenie takie jak napisałem jest poprawne?
Aleś mu pomógł 8P to nie 8L0 szanowny kolego ,tam tkz canów jest całe mnóstwo i za coś odpowiadają. Nie może sobie podłączyć byle jakiego .Aby mu radio lub navi prawidłowo działała to sobie musi pociągnąć 2 przewody z Cana Gateway CAN Low - Infotainment CAN High - Infotainment i który się znajduje po prawej stronie pod osłona kierownicy na wysokości panelu środkowego.Z czarnej wtyczki piin 10 CAN Low - Infotainment i pin 20 CAN Hgh- Infotainment i to ciągnie sobie do do radia. Z żadnego licznika aby była jasność tylko z Cana Gataway !!Bez kodowanie powinno Ci to ruszyć jeśli masz licznik z fisem a jeśli nie to kanal 62 licznik resztę masz już na forum.
Dzięki OLIVER08. O taką konkretną odpowiedź mi chodziło. Mam pełnego FIS'a tak, że powinno mi wszystko hulać. W weekend będę działał.