Dziêki za szybk± odpowied¼ :)
Printable View
Dziêki za szybk± odpowied¼ :)
Okazuje siê, ¿e to nie uszczelka. Test nic nie wykaza³. Co do gulgotania to mo¿e przesadzi³em, jak zobaczy³em teraz to nie jest takie du¿e, raczej to normalne.
Auto sta³o kilka dni w jednym miejscu i dzisiaj jednak by³a pod spodem ka³u¿a. Ciê¿ko zlokalizowaæ wyciek, albo to zbiorniczek albo który¶ w±¿. W okolicach zbiorniczka by³o mokro, ale nie tak wyczuwalnie, ¿eby zlokalizowaæ sk±d to. Macie jakie¶ pomys³y jak to sprawdziæ? Póki co zostawiam auto znowu na kilka dni, bo teraz po zagrzaniu wyparowa³y te ¶lady. P³ynu ubywa dosyæ du¿o i podejrzewam, ¿e najwiêksze wycieki s± podczas jazdy, kiedy jest ci¶nienie. Niestety nie ma tego jak sprawdziæ, bo po zagrzaniu znikaj± ¶lady.
Trójnik wymienia³em ju¿ latem, kiedy zaczê³y siê problemy. Wtedy by³ mokry, wiêc my¶la³em ¿e to on, ale po wymianie ci±gle ubywa³o, a sam trójnik raczej by³ dobry bo patrzy³em pod powietrzem. Podejrzewam, ¿e ze zbiorniczka kapa³o na niego, ale chcia³bym go najpierw jako¶ sprawdziæ, ¿eby znowu nie wymieniæ na darmo.
Witam
Jakie¶ 3 tygodnie temu kupi³em audi a3 1.6 101KM. Po zakupie uzupe³ni³em p³yn ch³odniczy na Maks. Oko³o tygodnia temu zapali³a mi siê kontrolka temperatury cieczy ch³odz±cej ale to zaraz po odpaleniu samochodu, po chwili gas³a wiêc odebra³em to jako b³±d. Kilka dni temu wymienia³em olej i przy okazji zajrza³em do zbiorniczka wyrównawczego, okaza³o siê ¿e p³yn jest poni¿ej minimum... Zadnych wycieków nie widaæ, sprawdza³em na zimnym i gor±cym silniku, wiêc prawdopodobnie to uszczelka pod g³owic± ale pragnê siê upewniæ.
Po zakupie pod korkiem oleju by³ majonez, kole¶ mówi³ ¿e to od tego ¿e samochód je¼dzi³ na krótkie dystanse, uwierzy³em. Lecz kilka dni temu wymiei³em olej i okaza³o siê ¿e po 20km powsta³ taki sam majonez :/.
http://i.imgur.com/JWqEOE6.jpg
Samochód dymi na siwo ale tylko na zimnym silniku, po przejechaniu 10km nie dymi. Oleju nie przybywa³o. Jedynie co mi siê nie podoba to, to ¿e samochód troszkê faluje na obrotach, jest majonez i na rozgrzanym silniku paruje z korka oleju oraz bagnetu oleju. Czy pewnie jest to ¿e jest to uszczelka ?
Miskek19 objawy uszkodzonej uszczelki
http://www.a3-club.net/forum/showthr...od-g%B3owic%B1
Mam pytanie,pojawi³ mi siê wyciek p³ynu chlodniczego w 2 tyg pol litra.
Popatrzy³em pod auto i jest delikatna plama, zrobi³em na szybko zdjêcie
pojecha³em do mechanika i tak na szybko mi sprawdzil czy to cos z glowica ale wykluczy³ uszczelke
Za³±cznik 14720
Za³±cznik 14721
Za³±cznik 14722
Za³±cznik 14723
Za³±cznik 14724
kto¶ mia³ co¶ podobnego ?
Dodam,¿e chyba mam termostat do wymiany bo mi temp nie trzyma tzn dochodzi do 90 na postoju ale jak jade szybko spada.
Wiêc obstawiam,¿e to przez termostat.
Tylko kwestia tego wycieku.
Jakby kto¶ mia³ jaki¶ pomys³ proszê o rady.
Jest problem.
Mam olbrzymi ubytek p³ynu ch³odniczego.
W zesz³ym miesi±cu ucieka³ p³yn i zbiera³a siê delikatna ma¼ pod korkiem wlewu oleju. Nie przybywa³o natomiast oleju ani nie by³o ¶ladów p³ynu w oleju na bagnecie, kolor samego oleju równie¿ nie zmieni³ siê, samochód nie dymi³ na bia³o. Wstêpnie podejrzewa³am, ¿e to uszczelka, jednak po wizycie u mechanika okaza³o siê, ¿e jest jaki¶ wyciek przy termostacie. Ma¼ pod korkiem natomiast nie by³a objawem uszkodzonej uszczelki, a skutkiem je¿d¿enia na krótkich odcinkach, jakie pokonujê do pracy i efekt d³ugiego wje¿d¿ania do gara¿u (jestem pocz±tkuj±cym kierowc± a wjazd do gara¿u mam strasznie trudny + niewielki gabarytowo gara¿).
Wspomniany wyciek zosta³ naprawiony, przy okazji wymieniony niedzia³aj±cy wentylator. Uzupe³ni³am p³ynu do poziomu ok. 2cm powy¿ej minimum i zaczê³am je¼dziæ.
Po przejechaniu ³±cznie ok. 200km, w miniony czwartek w czasie jazdy (jakie¶ 3 minuty po odpaleniu silnika) za¶wieci³a siê kontrolka temperatury p³ynu. Od razu stanê³am na parkingu, gdzie okaza³o siê, ¿e jego poziom spad³ dok³adnie do minimum. Dola³am 150ml i jecha³am dalej, kontrolka ju¿ nie miga³a.
Wczoraj po pracy wsiad³am do auta, odpali³am... i znowu - za¶wieci³a siê kontrolka. Zamruga³a 2 razy i zgas³a, wiêc ju¿ nie zatrzymywa³am siê, tylko pojecha³am. Dojecha³am do domu (6km), zaparkowa³am i po 3 godzinach posz³am sprawdziæ poziom p³ynu. By³o go oko³o 2cm poni¿ej minimum! Czyli od czwartku do wtorku uby³o go ponad 3,5cm, a w tym czasie przejecha³am w sumie 150km! Wczoraj wla³am ca³y pozosta³y p³yn (250ml) i osi±gn±³ poziom dok³adnie minimum. Dzi¶ do pracy pojecha³am autobusem, po drodze kupiê p³yn, dolejê i jutro znów odpalê moj± A3...
Czy macie pomys³ co to mo¿e byæ?
Nie dostrzeg³am plam na postoju, wiêc pewnie wycieka podczas jazdy? Temp. silnika oscyluje w okolicach 90*C, chocia¿ kiedy w poniedzia³ek by³am na czyszczeniu klimy, go¶ciu po otwarciu maski stwierdzi³, ¿e silnik jest do¶æ gor±cy. Mam rozumieæ, ¿e to wina niewystarczaj±cej ilo¶ci p³ynu? Czemu jednak, je¶li zdaniem mechanika silnik by³ zbyt gor±cy, temperatura nie podnios³a siê, tylko utrzymywa³a na poziomie 90*C?
Czy to mo¿liwe, ¿e podobnie jak w powy¿szej sytuacji uk³ad jest zapowietrzony i jeszcze bêdzie ubywaæ p³ynu przez jaki¶ czas, a potem wszystko wróci do normy? Szczerze mówi±c trochê obawiam siê je¼dziæ na zbyt niskim poziomie p³ynu, a przy takich ubytkach musia³abym dolewaæ co 2 dni do¶æ spore ilo¶ci...
Witam, dzi¶ po przejechaniu otworzy³em mache, patrze a tam normalnie tryska p³yn ch³odniczy. Musi byæ pêkniecie na tym króæcu.. Silnik AGU 1.8T, lecz nie wiem jakie on ma oznaczenia, jak go kupiæ itp. Czy kto¶ mia³ z tym problem? Wie co kupowaæ? Poni¿ej daje zdj. (znajduje siê on po prawej stronie jak siê stoi przed mask± - wchodzi on w blok silnika. )
https://imgur.com/a/nEAsq
Tu gdzie strza³ka widaæ wyciek (widaæ jak tryska)
Prosze nie zamykac tematu.. szukalem tyle i nigdzie nie znalaz³em tego co ja mam. W Wiêkszo¶ci by³o to po lewej stronie silnika, a jak by³o po prawej to nie w audi a3.. :(
Nie wiem ju¿ co robic.
godynhe sprawd¼ oznaczenie silnika/w baga¿niku pod wyk³adzina na naklejce, albo w ksi±¿ce serwisowej na takiej samej naklejce lub zapytaj o numer czê¶ci w tym w±tku(podaj VIN)
http://www.a3-club.net/forum/showthr...73#post1494473