-
Tu masz co to za błąd ci się pojawił:
16705/P0321/000801 - Engine Speed Sensor G28 Implausible Signal
Possible Symptoms
Engine shuts off
Engine doesn't start
Speedometer inoperative
Glow Plug Indicator Lamp (K29) flashes
Possible Causes
Engine Speed Sensor G28 loose
Engine Speed Sensor G28 faulty
Possible Solutions
Check Engine Speed Sensor G28
Special Notes
The Engine Speed Sensor G28 is also used as a reference sensor for the crankshaft position and correlates with the Camshaft Position Sensor Bank 1 (G40) and Camshaft Position Sensor Bank 2 (G163).
When found in a VW Golf/Jetta (1J/9M) or Audi A3 (8L) with 1.9l TDI-PD (AXR), check TPI 2007067 which explains issues with electro magnetic interference. A modification to the wiring will fix this problem, extensive details can be found in the named TPI. Even though this TPI was originally released for VW Golf/Jetta (1J/9M), a customer of ours came across the same issue on an Audi A3 (8L).
When found in a 2004 VW Golf, Jetta, or New Beetle with 1.9l TDI-PD (BEW), check for TSB 2010461 (01-07-45 formerly 97-05-03) or 201463 (01-07-44 formerly 97-05-04) calling for a flash update to the ECU and a secondary ground installation.
Z tego wynika że jest jakiś problem z czujnikiem obrotów silnika lub jego komunikacją.
Co do błędu aku -to brak napięcia na zacisku 30 czyli na przewodach na których jest cały czas napięcie sprawdż sobie połaczenia aku,masy,bezpieczniki.
-
A ja odejdę od tematu z pytaniem do moderatora:) bo widzę ,że w dziale mamy dwa tematy z problemem odpalania jeśli się one nie różnią to można by je połączyć w całość aby był jeden temat a nie dwa:)
-
Za 5 razem...Zdarzyło mi się to juz drugi raz ale tylko przy minusowych temp tak od -5 w dół, przy normalnych temp pali na dotyk. Mam aku 44Ah, mechanik powiedział ze do tego silnika zdecydowanie za mały bo przy niższych temp nie bedzie miał takiego kopa aby odpalić.
-
witam mi przy 1.6 avu mam wg fabryki Battery 280 A (60 Ah) wiec pewnie masz za mały ale w zależności od wyposażenia spróbuj pożyczyć lub naładować aku na "100"% gdyż przy mrozach skuteczność w pełni aku spada do 40% wiec od 80% może to być równa 20% a to pewnie za mało wiec najpierw ja bym naładował aku.
ale skoro mechanik mówił ze aku za mały i naładowany jest tylko do 80% to pewnie alternator nie ma siły go naładować albo już aku stary.
-
Pierwsza to aku za slabe a druga jesli to nadal sie bedzie dzialo to rozrusznik do sprawdzenia.
-
dwa tematy o identycznej tematyce zostaly zlaczone
-
Zaprowadziłem wczoraj do takiego speca i dzisiaj ma dzwonić powiedzieć co mu dolega
-
witam ponownie,
Mój problem ze słabym paleniem nie został nadal rozwiązany.
Przekaźnik od świec żarowych jest OK, świece grzeją.
Zauważyłem że im mniej paliwa tym gorzej pali.
Macie jakieś pomysły co może być zepsute?
proszę o pomoc.
-
Nie wiem czy mój post coś wniesie ale chciałbym się podzielić swoim spostrzerzeniem na temat porannego rozruchu. Jakiś czas temu miałem taka bolączkę, żę jak auto postało dłużej np. noc, dwie to rano nie odpalał od razu tylko jakoś się dusił i rzęził. Tak jakby paliwo nie dochodziło czy coś. Trzeba było dodac gazu ewentualnie pokręcić go trochę dłużej. Wstyd było przy ludziach odpalać:P Natomiast jak zgasiłem i np. uruchomiłem po 3 godzinach wszystko było ok. Tylko jak dłużej postał. Tankowałem na Lukoilu 98 Pb. Postanowiłem zmienić stację. Zacząłem tankować na Orlenie 98 Pb Verva. Po jakimś czasie każdorazowego lania Vervy problem ustąpił. Od tej pory tankuje tylko na Orlenie Vervę i nawet jak stał dzień, dwa a raz cztery dni odpalił za jednym strzałem.
Może mój post nie pomoże ale warto nieraz zalac coś lepszego bo na moim przykładzie stwierdzam, że coś w tym może być.
-
[QUOTE=jarkob;897240]witam ponownie,
Mój problem ze słabym paleniem nie został nadal rozwiązany.
Przekaźnik od świec żarowych jest OK, świece grzeją.
Zauważyłem że im mniej paliwa tym gorzej pali.
Macie jakieś pomysły co może być zepsute?
Jarkob sprawdź sobie czy nie cofa ci się paliwo bo może tu tkwi problem z tego co piszesz to rozumię że jak uruchomisz silnik to przy następnym rozruchu nie masz już problemów jeśli tak to poszukaj sobie tematu o zaworku zwrotnym tam jest opisany ten problem może to ci coś pomoże.