to nie problem z przepustnicami czy raczej z klapka cieplo/zimno.Czujniki G 150 i G 151 pokazuja -21*C stad tez zamiast chlodzic grzeje.
Printable View
to nie problem z przepustnicami czy raczej z klapka cieplo/zimno.Czujniki G 150 i G 151 pokazuja -21*C stad tez zamiast chlodzic grzeje.
tez pomyslalem o czujnikach. az nie do wiary, zeby 2 sie zepsuly. czujniki, o ktorych piszesz, to te z przed wylotem powietrza do wewnatrz? jesli tak, to sa w sumie 4szt, mozesz pozamieniac i sprawdzic czy tez beda takie odczyty.
To sa czujniki w kanalach wydmuchowych na wyskosci kierownicy.
zamienilem tez czujniki z kanalow wydmuchowych na nogi i sytuacja dalej taka sama , winna na pewno nie lezy po stronie czujnikow poniewaz mam 4 sztuki G 150/151 i kazdy sprawdzilem.
Mysle o podmianie panelu sterujacego , ale musze czekac do czerwca. Tak na prawde nie wiem od kiedy jest problem z klimatyzacja, czy to sie zepsulo teraz czy zima czy juz pozna jesienia
Witam,
Jaka jest szansa, że sprężarka klimatyzacji pada po każdej zimie? Już drugi rok z koleji wymieniam sprężarkę klimatyzacji ( za każdym razem nową ). Po wymianie wszystko chłodzi jak powinno jednak jak po okresie zimowym problem powraca tzn. przy ustawieniu na LOW leci letnie powietrze. Po właczeniu klimatyzacji nie słychać jak się sprężarka włacza. Zastanawia mnie co może być przyczyną tego, że spreżarka pada tak regularnie..
1. Czy temperatura zewnętrzna powyżej 5 stopni?
2. Czy lampka econ gaśnie?
3. Szansa jest, ale chyba tylko wtedy gdyby sprężarka pomimo wszelkich zabezpieczeń uruchomiła się przy dużym mrozie.
4. W A4 mam taką przypadłość że notorycznie na wiosnę zapycha mi się kanalik którym wylatuje skraplająca się woda, objawia się to tym że klima nie działa, ale dodatkowo mocno paruje i podłoga pod wycieraczką pasażera jest mokra. Zobacz, może i u Ciebie to jakaś błachostka.
a może taka opcja:
drobna nieszczelność > zbyt mało czynnika > zbyt małe ciśnienie > sprężarka nie startuje > brak chłodzenia
hm?
Właśnie dlatego pytam czy po wciśnięciu znów nie zapala się econ znowu, zazwyczaj takie są objawy ;)
w 8p sprezarka pracuje caly czas, jej wlaczenie nie powoduje zadnego spadku obrotow ani dodatkowych dzwiekow
w przypadku pracy AC ( chlodzenie ) moze byc jedynie slychac ruch klapek w nagrzewnicy i czasem "syczenie zza schowka" , ale ono swiadczy o niewystarczjacej/malej ilosci czynnika
jesli po sprawdzeniu jest czynnik i jego ilosc odpowiada zaleceniom do modelu auta, to tak jak napisal Morgan, syf w ukladzie
wystarczy ze poprzednio po zatarciu sprezarki, ktos nie wyplukal ukladu tylko wymienil sprezarke...
skutki do przewidzenia.
wszystko to i wiecej, etapy sprawdzenia itd itp jest opisane we wczesniejszych postach, tylko poczytac
nikt nic nowego nie napisze