chodzi o wtyczkę do czujnika w chłodnicy, po stronie akumulatora, wtyczka ta ma 3 piny, po zwarciu pinów wiatrak włączył mi się tylko raz i chyba to był drugi bieg,
zagadką pozostaje tylko to, że wraz z klimą kręcą się oba <hmmm>
Printable View
chodzi o wtyczkę do czujnika w chłodnicy, po stronie akumulatora, wtyczka ta ma 3 piny, po zwarciu pinów wiatrak włączył mi się tylko raz i chyba to był drugi bieg,
zagadką pozostaje tylko to, że wraz z klimą kręcą się oba <hmmm>
Dzisiaj wymieniłem czujnik temp. i d..a Nagrzałem silnik a temp. dalej rosła przekroczyła 90 stopni i sprawdzilem ogrzewanie na HI (wieje chłodem) Teraz jestem przekonany ze to na bank pompa.. Bede sie zabierał za rozrzad:-/
ok ma 3 piny ale przejscie przez pin bedzie dopiero po zagrzaniu sie auta do temp uruchmienia 1 biegu a na nastepnym po przekroczeniu temp krytycznej dla pierwszego biegu.nie wiem czy ten test cos da poniewaz z tego co zrozumialem to zmostkowales 2 piny w kostce od czujnika i byl efekt tak?nie wiem czy dobrze zrozumialem
dokładnie tak (są tam 3 przewodu czerwone z paskami chyba), efekt był taki, że raz ruszyły wiatraki mocno wiały wiec to był raczej bieg 2, a kombinacja druga niczym nie zaowocowała :/
kurde coś mi się wydaje, że skoro oba wiatraki kręcą się po włączeniu klimatyzacji (podobno chodzą wtedy na pierwszym biegu), a po podłączeniu przez wtyczkę czujnika nie działa pierwszy biegu to by wyglądało na awarię tego sterownika pod akumulatorem ?
na poprzedniej stronie podalem link jak sprawdzic sterownik i wiatraki.
A więc tak wymieniony termowłącznik went.płyn i dalej te same objawy ale w zbiorniczku zaobserwowałem czarny osad. Zaczynam sądzić że może to być uszczelka pod głowicą, jak sądzicie?
nic nie wskazuje na uszczelke pod glowica,nie masz klopotu z ogrzewaniem,w zbiorniku wyrownawczym nie masz "bulgotania" ,duzego cisnienia po odkreceniu korka(zreszta nie pisales o tym).jak wyglada sprawa termostatu?nie otworzy sie to nie bedzie przeplywu cieplej cieczy przez chlodnice i wentylator nie ruszy
dziś sprawdziłem sam wentylator, w samej wtyczce (ciężko było ale dało radę), i co się okazuje :| wentylator działa, oba biegi w nim działają, więc wychodziłoby na to, że padł ten cały sterownik :/ a dokładnie od pierwszego biegu, tylko jeszcze jedna sprawa,
czy ten cały sterownik znajduje się pod aku tuż obok tych wtyczek od wiatraków ? on u mnie jest taki blaszany chyba :/ i od dołu są do niego wpięte jakieś kable
ciężko jest to wyjąć ?
idę jeszcze raz - ostatni raz sprawdzić sam czujnik