Da rade ale trzeba domontować tzw. emulator can bus do komunikacji licznika z ecu.
Printable View
Da rade ale trzeba domontować tzw. emulator can bus do komunikacji licznika z ecu.
Te dwa liczniki są z Can 920 oznaczenia obydwu?Da rade to zrobić samemu,czy do elektryka trzeba dać?
Auto polift z 2001 roku.I to są półfis oba.Dzięki za odp
Skoro to polift to ma can i immo 3 zapewne, więc nie potrzeba żadnego emulatora. Możesz sam spróbować jeśli masz pin nowego i starego licznika, vcds albo vag i ewentualnie nową pastylkę crypto 48. Ale jeśli nie czujesz się na siłach to raczej poleciłbym Ci udać się do kogoś doświadczonego w tym.
u mnie koleś chce 400zł za to mam kabel i vag i do nowego licznika pin,ze starego nie mam.Jest na forum może napisane jak to zrobić?
Czy tak mam to zrobić jak tu w opisie?
http://a4-klub.pl/index.php?/topic/2...ralnego-zamka/
Trzeba troche poczytać a wszystko jest http://www.a3-club.net/forum/showthr...anie-kluczykow
ze starych zegarów pin możesz zczytać vag tacho jeśli to jaeger albo vag commanderem z ecu.
Dzieki,ja ten temat czytałem,i wydawało mi się że to jest z immo 3 na immo 3,a ja mam immo 3 w aucie jaeger,a nowy immo 2 VDO.Mogę spróbować
Ja u siebie też miałem jaegera wcześniej i mam immo 3. Czasem konieczna jest wymiana pastylki w kluczyku bo immo się nie zgra.
A w niektórych wersjach trzeba adoptować ecu do licznika a nie odwrotnie.
A miałeś jaegera z immo 3 wczesniej?I przeszedłeś na immo 2 licznik?Bo o to mi chodzi.
Nie przecież w jaegerze też jest immo 3. W VDO też masz immo 3 jeśli masz po lewej stronie elektroniczny zegarek. Tylko nie zapomnij, że jeszcze potrzebujesz wiązki i manetki do obsługi FIS jak zakodujesz zegary.
Ja mam w aucie immo 3 a licznik z VDO mam immo 2,nie chce mi wykasować kluczy [Adaptation - 10] -> Kanał 21 -> 0 dla wyzerowania kluczy -> [Test] -> [SAVE] teraz wpisujesz liczbę kluczy jakie masz (np. 2 scyzoryki i 1 serwisowy = 3) -> [Test] -> [SAVE] mi to odrzuca,nie wiem czemu,dlatego się pytam doświadczonych;)
Nie wszystkie liczniki 8L0920 sa z immo 3 nauczcie sie tego.
Lorn klucze koduj can commander
I powinno przejść to?Potrzebuje tylko nowego pinu do licznika?Starego nie mam.DanioUK masz może gdzieś rozpiskę jak się koduje?Czy analogicznie jak VCDS?
Nie wszystkie liczniki lubia sie z ecu silnika. Najgorsze sa immo2. Co do kodowania klucza to ten program pozwala ci to zrobic. Ma tam osobna opcje - nic trudnego jak to zobaczysz to bedziesz wiedzial jak. Program ci mowi co i jak
a te krypto 48 muszę kupić?Dzięki za odpowiedz i zainteresowanie moim problemem.Napiszę jak się uda:thumbright:
Immo2 potrzebuje czysta pastylke crypto48 o ile sie nie myle. Ilaczej nie zakodujesz. Tylko immo3 ma wielokrotny zapis
to muszę kupić 2 pastylki do dwóch kluczy.Dzieki
u mnie bylo immo3 i pastylki byly potrzebne mimo ze w grupie 22 na 3 pozycji byla 1. Po zmianie pastylek klucze sie zakodowaly od razu.
beda pasowaly zegary z s3 do a3
Beda pasowaly
Wiec to rowniez dla mnie zagadka w tym momencie.
Panowie potrzebuje bina z jakichkolwiek zegarów z Immo1, kolega arielo87 udostępni mi zegary z A4 z FIS z immo1 i chciałbym to sobie wszystko porównać i rozgryźć wsady. Niestety immo1 ma całkiem inną strukturę wsadu niż immo2 czy 3. Na razie mamy tyle, że odcięcie bocznych wskaźników z temp oleju i voltomierzem nie wpływa na pracę zegarów :P Jakby ktoś był tak dobry i zgrał od siebie wsady typu:
- 8L0919880 X
- 8L0919880A
- 8L0919930 X
- 8L0919930AX
Może by udało się wtedy przeszczepić zegary od A4 z FISem, które są o wiele tańsze ;)
Podaj maila to wyślę Ci 8L0919880A + 8L0919880
witam mam pytanie czy moge przełozyc pełny fis z licznika od benzyny do diesla ? ma to w ogóle jakies znaczenie ? i czy jak tamten jest anglik to po przełozeniu bedzie w km ?
FIS możesz przekładać bez problemu. Nie ma wpływu czy to EU czy EN. Nie FIS decyduje o tym co jest na nim wyświetlane :P
Witam!
Podłączam się pod temat.
Planuję zarzucić pełen FIS do mojej poliftowej a3, nie mam VAGA niestety żeby sprawdzić kod zegarów, czy jakos bezinwazyjnie ktoś wie jaki to może być kod i jakie zegary kupić? Czy ciężko przelożyć tarcze ze starych zegarów na nowe?
Czy manetkę moge kupić jedną czy kmplet dwóch?
I najważniejsze:
- czy FIS do automatu może być od manuala, i da się tak zaprogramowac, aby wyświetlał P,R,N,D itd?
Vag nie poda ci pinu - lektura tego watku sie klania
Zegary poliftowe oczywiscie 8L0920...
Tarczy nie przelozysz bo masz pol fis ale na upartego da rade.
Manetka tylko jedna bo tempomatu pewnie nie masz.
Tak licznik moze byc z manuala
Super. Czyli mozna potem zaprogramować :)? 8L0920 - taki szukać zegarów?
Ktoś pisał kiedyś ze vagiem sprawdzę i ze istotne są ostatnie cyfry....
Czytałem tu o immo - czyli które zegary dobre, zeby immo było ok? U mnie w polifcie jest immo1?
- - - Aktualizacja postu - - -
Czyli generalnie każdy fis od polifta będzie pasował do mojej a3 poliftowej?
n3g0cj4t0r , DanioUK Ci napisal, że lektura się kłania. Poczytaj ten temat, naprawdę dużo rzeczy można się z niego dowiedzieć. Szukasz zegarów:
Liczniki z FIS, z zegarkiem radiowym:
8L0920931FX - Benzyna, 260km/h
8L0920933NX - Benzyna, Pojazdy z instalacją pod telefon i hands-free, 260km/h
8L0920932FX - Benzyna, Pojazdy z telefonem / telematik, 260km/h
8L0920932GX - Benzyna, S-Line, 260km/h
Liczniki bez FIS, bez zegarka radiowego:
8L0920900NX - Benzyna, 260km/h
8L0920950EX - Benzyna, 260km/h
8L0920931KX - Benzyna, 260km/h
W poliftach żadne immo1 - immo1 wychodziło tylko w pierwszych A3 z 97r. W polifcie są zegary 8L0 920 XXX z immo2 lub immo3.
Jaki masz rok auta ?
Vagiem możesz sprawdzić tylko i wyłącznie numery zegarów ale nie kod PIN, ktory musisz znać w przypadku immo2 ze swoich nowych zegarów, a w przypadku immo3 z nowych i ze starych.
Podepnę się pod pytanie o zegary, 8L0920932FX (pojazdy z telefonem / telematik) co to oznacza? Chodzi o jaką dodatkową funkcje w zegarze (podpięcie telefonu)?
Ok. Po prostu nie za dużo rozumiem, bo się nie znam na tym i wole dopytać.
Mam 2001rok, z zegarkiem radiowym bez żadnych telefonów itd
Panowie potrzebna pomoc.
Pacjent A3 1.6 1998 po swapie na 1.8t AUM
Sygnał spalania w tym przypadku gdzie będzie? W puszce w podszybiu był jakis kabel biało zielony ucięty(wisiał sobie po prostu) ale podłączenie jego do wtyczki nic nie daje.
Drugi problem kodowanie. Stary licznik miał 08042. Chyba nie do końca to pasowało do aktualnego silnika. Jakie będzie właściwe? 08044 czy 00044?
Witam forumowiczów odświeżam temat
Mam założony licznik z fisem po zmostkowaniu pokazuje że jest gdzieś spalona żarówka wszystkie żarówki sprawdziłem żadna nie jest spalona ale w dodatkowym świetle stopu jest spalone kilka diód czy to może powodować ze wyskakuje ten komunikat
- - - Aktualizacja postu - - -
Jedynie co się zmienia to w ost. cyfrze masz 4 silnik z turbo. Pierwsze xx to wyposażenie pasy, navi, kontrolka spryskiwaczy itp, 3 x to kraj, 4 x ilość cylindrów a ostani 5 x rodzaj silnika.
Ja bym u Ciebie dał 00044 bo po tym swapie nie masz na pewno takiego wyposażenia jak w ori S 3. Co do spalania przewód zielono biały trzeba podpiąć do licznika.
Sprawdź czy jest przejście tego kabelka od ecu do licznika dokładnie czerwona środkowa kostka pin 1.
Kostka kupiona z wyprowadzonym kablami. Chyba, że ten kto składał tą kostkę pomylił piny ale wątpie. Ogólnie w puszcze w podszybiu podejrzanie to wygląda po tym swapie. Biało-zielony kabel jest po prostu ucięty. Plus parę innych kabelków. Wiszą po prostu.
Przy swapie idzie nowa wiązka do licznika czy zostaje stara?
To trzeba sprawdzić od czego są te ucięte przewody. Raczej tam się nic nie zmienia w tej wiązce do licznika tylko sterownik ecu pod silnik 1.8 T. W innych wyjściach oprócz licznika mogą być różnice ale tu nie pomogę bo nie znam tego tematu z różnicami 1.6 i 1.8 T.
1.6 ma inna wiazke niz 1.8 wiec i piny sa w innych miejscach.
I prosze nie robic OT
Będę w garażu za jakiś czas to zrobię zdjęcie puszki pod podszybiem i ocenicie do którego kabla powinno iść spalanie.
Cześć,
Znalazłem sprzeczne informacje. Proszę potwierdźcie czy dobrze myślę.
Mam ASZ po lifcie liczniki z CAN 8l0920900g.
Mogę włożyć szafę z np 1.8T i jedynie kablekiem przekodować zgodnie z info z działu warsztat oraz zmienić tarcze na swoje?
Możesz, wgrywasz wsad od Diesla i zmieniasz tarcze - kodujesz Immo i cieszysz się z zegarów - i najlepiej jak są to zegary tej samej generacji immo.
Jezeli wlozysz licznik z benzyniaka i przekodujesz go na diesla to bedziesz mial wskazania diesla ale na tarczkach benzynowych (takie jak masz obecnie w liczniku).Jezeli po tym kodowaniu wymienisz tarcze na diesla to wskazania beda wtedy oczywiscie nieprawidlowe. Nalezy najpierw wgrac wsad z diesla i dopiero wymienic tarcze na dieslowskie,tak jak napisal kolega xoslox .Teraz dopiero liczniki bedzie odpowiednio przerobiony na taki jak masz miec. Pozdr
Posiadam licznik jaeger 1/2 fis (CAN) jaki moze być tam immo ? Gdyż zmieniam na pełny fis
Kod licznika 8L0920900E
Czy wsad mogę zgrac i później wygrać do nowego licznika używając przewodu k+can lub zwykłego kkl? Czy może tylko na stole?
VDO pójdzie normalnie commanderem albo vag eepromem. Z jeagera też zgrasz wsad (nie na stole) ale dedykowanym do tego licznika programem czyli np. vag tacho.
Super, dzieki.
Gdzie znajdę wsad do nowego licznika? Bo oczywiście zgranie z mojego jeagera 1/2 fis i wgranie do szafy z pelnym fisem nie wchodzi w gre.
Musze zmienic gdzies vin w liczniku?
Witam. Posiadam od niedawna a3 1.9 tdi 110k 2000r polifcie
1,9l R4 EDC 0000 SG 2809 8L KOD SILNIKA: ASV
Czy przy wymianie na pelnego fisa bede miec podglac w opcje min. obecne spalanie?
Moj licznik to Jagger 8L0920900E 09053312021 D54 001 11.09.2001
Z tego co mi wiadomo to mam immo3? jesli sie myle to mnie poprawcie
I czy jest mozliowosc wsadzenia licznika np od passata B5 przyklad
http://allegro.pl/licznik-passat-b5-...tml?source=mlt
Po czym sie kierowac ktory podejdzie a ktory nie i z jakich jeszcze aut by passowal?
Jesli sam wymienie licznik co bym musial zrobic? Zaprogramowac vagie licznik, kluczyki to zmiana witaminy?
Pisz następnym razem w dziale o 8L a nie 8P
Komono
Najpierw kup licznik, i podasz jaki jest dokładnie jego symbol to wsad się dobierze ;) VINu zmieniać nie trzeba, odpowiednia procedura dopasowania licznika.
Poczytaj to: Kodowanie licznika immo3 + kodowanie kluczykow http://www.a3-club.net/forum/showthr...anie-kluczykow
Dzięki!
Licznik który mam na oku to 8L0 920 980 E, a aktualnie siedzi 8l0920900g.