Mam ten sam silnik co Ty,u mnie wentyle stoja po wlaczeniu silnika. Latem na postoju jak silnik dluzej pracuje i nie ma chlodzenia to tez sie zalacza.No i oczywiscie jak latem wlacze silnik i zalacze klime od razu to tez sie zalacza.
Printable View
[Zamieszczone przez Even] " Jeśli nie czujnik g62 / g2 to gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny włączania sie wiatraka na zimnym motorze ?"
Przyczyną może być też uszkodzony licznik. Kolega ostatnio tak miał tylko w silniku benzynowym.
licznik ? możesz troche rozwinąć myśl ? .
Kręci się ten lewy wentylator od str pasażera czyli on jest od klimatyzacji.
Sprawdziłem że przy właczonym trybie Econ nie kręci się ale przy wyłączonym trybie kręci się pomimo że na dworzu jest 2 stC a podobno klima nie ma prawa włączyć się poniżej 4 stC , więc coś jest nie tak czy wy też tak macie ?
Najlepiej byłoby zaciągnąć wtyczkę z czujnika w chłodnicy i sprawdzać, albo sterownik od wentylatorów. Tylko na trybie econ.
Witam!
Mam problem z chłodzeniem, a mianowicie chodzi się o to, że ostatnio dałem samochód do wymiany termostatu i sterownika wentylatorów (chodziły cały czas nawet po wyłączeniu auta), a więc wraz z wymianą sterownika został zmieniony termostat bo nie było go wcale wcześniej (taki samochód nabyłem). Był też problem z ogrzewaniem bo go nie było, mechanik powiedział że dzieje się to przez to że samochód strasznie wolno się nagrzewa i polecił wyjąć bezpiecznik żeby wentylatory nie chodziły tak z tydzień przed wymianą bo nie miał wtedy czasu. Ogrzewanie wróciło lecz bardzo długo trzeba było czekać, aby było ciepło. A teraz do sedna, po wymianie ogrzewania nie ma, woda się gotuje w małym obiegu a węże dużego są zimne. Diagnoza taka, uszczelka do wymiany. Szukałem szukałem i znalazłem, że pojawiałyby się bąbelki w zbiorniczku wyrównawczym a ich tam nie ma, spalinami nie śmierdzi osadu na korku nie ma więc co może być tego przyczyną. Jutro zamierzam się zabrać za wyjęcie termostatu i sprawdzenie czy w ogóle jest sprawny. Nie jestem specem także proszę o wyrozumiałość :) z góry dzięki.
Najpierw napraw licznik,bo to przez niego może chodzić wiatrak
- - - Aktualizacja postu - - -
Ktoś nie bez powodu wyciągnął termostat. Coś jest pewnie z elektryką , albo czujnikami. Termostat otwierany jest elektrycznie, a nie otwiera.
@art32
Dzięki za odpowiedź, ale które czujniki sprawdzić zeby zlokalizować przyczynę? Mam dostęp do VAG-a.
Do Even.
Tak vagiem albo vcds-em . To nie jest ten czujnik co pokazuje temp. na zegarach. Klima korzysta z innego i jeden z nich jest zamontowany gdzieś na przewodach od klimy pod maską. Jeśli chodzi o vag to wskazań szukaj w blokach pomiarowych klimy.