Wskazówka sięga 0 (oczywiście wiem że silnik nie osiąga wtedy 0 stopni) dodam tylko, że podczas jazdy w trasie temperatura sztywno stoi na 90 stopniach.
Printable View
Wskazówka sięga 0 (oczywiście wiem że silnik nie osiąga wtedy 0 stopni) dodam tylko, że podczas jazdy w trasie temperatura sztywno stoi na 90 stopniach.
jak moze wskazówka sięgać zero jak licznik zaczyna wskazania temp od 60 st
ile tak naprawde ma to mozna sprawdzic na klimatroniku
na moje z autem masz wszystko ok
Kurde faktycznie zbiegłem aż zobaczyć licznik xD a który kanał w klimatroniku odpowiada za temperaturę cieczy ?
Witam, powiedzcie mi kiedy przy jakiej temperaturze powinien włączyć się pierwszy bieg wentylatora, bo u mnie na zegarach jest 90*, na klimatronicu na kanale 49 dochodzi do 106* a wentylatory stoją w miejscu.
Sprawdzałem działanie zwierając styki w kostce termowłącznika i włącza się tylko wentylator po lewej stronie, czy nie powinny się włączać obydwa? Jaki termowącznik kupić żeby wentylatory włączały się jak najszybciej bo dużo jeżdżę w długich korkach gdzie auto szybko się grzeje.
Witam. Dziś po usunięciu wycieku płynu i uzupełnieniu do odpowiedniego poziomu sprawdzałem, klimatroniku kanał 49, na postoju długo i powoli się nagrzewał, doszło do 80 stopni, a na zegarach 90, ruszyłem przejechałem ok 3km i temperatura na zegarach 90 stopni, a na klimatroniku, 101/102 stopnie, włożyłem termometr wskazówkowy do zbiorniczka i doszedł do 90 stopni, stał odpalony w garażu około 15 minut i te parametry się utrzymywały, wentylatory nie ruszyły, górny wąż bardzo ciepły, dolny zimny, czy wszystko jest tak jak powinno być? Niepokoi mnie to że temperatura na klimatroniku przekracza 100 stopni, a wentylatory stoją w miejscu.
Panowie, dziś rano przy temperaturze -11 odpaliłem samochód i moim oczom po chwili ukazała się na FIS'ie kontrolka płynu chłodniczego. Płynu jest ponad połowe, zagotowany silnik też nie był, tylko był zlodowaciał, bo dopiero odpalony. Nie zgasiłem auta, tylko zacząłem skrobać szyby, wróciłem po chwili do środka i kontrolka była zgaszona.
Czy to normalne, ze przy takiej temp się pokazało? Czy o co chodzi?
To samo dziś miałem, odpalam silnik a tu nagle czerwona kontrolka od płynu, 3 sekundy się poświecił i dalej już wszystko ok.
Witam ponownie. Nadal mam problem z audi. Wymieniłem czujnik temperatury G2/G62 (oryginał Audi), nowy termostat Wahler. Mam chyba za wysokie obroty silnika (ponad 900), na klimatroniku nie pokazuje obrotów silnika (jakaś stała wartość się wyświetla). Temperatura zewnętrzna jest około 0 stopni, po przejechaniu 12 kilometrów wskazówka lekko się podniosła ponad 60 stopni, na klimatroniku było 80 stopni. 90 stopni na wskazówce pojawia się dopiero po przejechaniu ok 40km. Na klimatroniku po zgaszeniu silnika bardzo szybko spada temperatura (w audi c4 2.5 tdi bardzo długo trzyma mi na tym samym kanale temperaturę). Zauważyłem że góra silnika przeważnie szybko się nagrzewa i ciepło jest w aucie, ale dolny wąż chłodnicy jest prawie zawsze zimny, nawet po długiej trasie.