potrzeba zmiany calego softu w liczniku na opowiedni europejski i ponowne kodowanie
lub przerobienie oryginalnego softu ( wszystko zalezy od posiadanego programatora i wiedzy )
Printable View
witam czytam i nie moge znalesc odpowiedzi na moj problem (mozliwe ze slabo szukam).
Chodzi o to ze po odpaleniu silnika wszystkie wskazowki nie dzialaja (nawet nie drgna). Tak samo z podswietleniem licznika, pozostale elementy takie jak FIS i kontrolki dzialaja.
1/2 FIS
2000r.
Sprawdzalem napiecie - OK
Bezpieczniki - OK
W czym moze byc problem?
Panowie w moim A3 1.6 2002 rok z tego co twierdzi mechanik zepsuł się licznik a właściwie zegary od temp. i paliwa.
Zegar od temp pokazuje zła temperaturę cieczy ( na zegarze 90 stopni a woda w zbiorniczku gotuje się, moje podejrzenia padły na uszczelkę ale ona sama jest podobno oki)
Paliwo raz jest raz go nie ma.
Nowy licznik kosztuje 2500zł w serwisie. Czy da się taki licznik naprawić i czy ma ktoś może jakieś namiary na kogoś kto w okolicach Tychów, Katowic zajmuje się takimi naprawami?
Naprawalicznikow.pl poza tyl kup lepiej uzywke vdo i bedzie to pewniejsze
może to zabrzmi dziwnie ale co oznacza skrót vdo? :)
przeczytaj od poczatku ten temat.
Vdo to firma ktora wyprodukowala zegary, podobnie jak jaeger(magnetti Marelli) ktore Ty teraz posiadasz
Witam, zakupilem licznik z pelnym fisem i mam problem. Wszystko dziala, zaprogramowane klucze fis wskazuje itp. Problem jest w naglym dziwnym zachowaniu wskazowek od temperatury silnika i od obrotomierza. Po odpaleniu pokazuja stan po chwili. Jak wylacze zaplon to wskazowka od temp silnika pyka sobie. Moze byc to wina wsadu? Ma ktos taki wsad? Dodam tez, ze temperatura powietrza tez skacze np z 17 na 15 stopni, i dolne wskazania same sie przelaczaja. Raz wyswietla raz nie brems light a na kolegi fisie wszystko ok. Licznik to VDO 8L0 919 880 D
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
to nie soft ...
Cześć,
mam już roczne doświadczenie z licznikiem jaeger w a3 2001r. (pół fis). Byłem u lokalnego elektronika od m.in. liczników i mi przeprogramował i wymienił niedziałające silniczki. Po łącznie 5-ciu wizytach (bo zawsze coś było do poprawy ale cały czas był postęp w naprawach, nie działał także termostat więc to też naprawiłem tym razem u mechanika) udało się to ogarnąć - jednak jest małe ale - od jakiegoś czasu po ostatniej naprawie poziom paliwa się czasem nie zgadza są mniejsze bądź większe przekłamania. Wymienię je teraz.
1. Zatankowałem cały bak - licznik wskazuje około 115-120% baku.
2. Wjeżdżam do garażu wskazuje 1/2 baku - na podliczniku jest 200 z groszami km a podlicznik był zerowany na pełnym banku - tym z punktu 1-szego - 115-120% xD Idę do garażu za godzinę i przekręcam kluczyk - paliwa jest około 3/4 baku.
Elektronik podszedł wg. mnie uczciwie do sprawy i zapłaciłem na razie 150zł i za poprawki 0zł. Tylko przeprogramował.
Mówił że jak programowanie nie pomoże (bo pomaga) to pozostaje programowanie + wymiana chipa - ale pieniążki wcześniej wpłacone nie przepadają - będzie 200zł dopłaty.
I teraz prosiłbym o opinie - czy na wszelki wypadek nie wymienić pływaka czy coś w tym stylu? Bo to nie kwestia odłączenia chwilowo licznika od akumulatora - bo jak wjechałem do garażu to parę razy przekręciłem kluczykiem i wskazywało 1/2 baku a przyszedłem za godzinę i wskazywało 3/4 baku (a z garażu się nie ruszyłem).
Jak myślicie - chip wymieniać? Bo elektronik od razu mówił że max licznik mi wyjdzie 350zł także nie ma znaczenia czy robimy jedno czy jedno i drugie i tak kosztami zmieszczę się w 350zł.
Może to silniczek? I jeszcze raz silniczek męczyć? Bo wygląda na to że takjakby się zmęczył i jak dłużej jest w spoczynku to później wskazuje poprawnie.
Tak czy inaczej gdzieś prawda jest - przekłamuje stan paliwa ale nie na tyle że nie dojadę - mogę jeździć 650km/cały bak co daje 8l/100km ale wolałbym wiedzieć ile paliwa jest - wiadomo - usterka drażni - dobrze że obrotomierz, temperatura i prędkościomierz dobrze działają :)
jezeli licznik reaguje na zmiany temperatury to jak to nazywasz "chip" czyli procek motoroli jest do wymiany i programowania...
silniczek jak trzyma parametr caly czas ( co mozna Vagiem sprawdzic ) to nie ma go co zaczepiac
i zostaje 3 opcja plyty glownej ... ale to juz nie kazdy wie co i jak....