co ma sie stać to sie stanie, jak kończy sie sprzęgło to sie skończy i wymiana, tylko te wachniecia obciążenia, ale to nie wiem
Printable View
Działa poprawnie wiec jest wszystko ok, z tego co wiem jest to normalne, że pstryka jest to po prostu regulowanie wydajnosci spreżarki, jest to inventer wiec ma różną wydajność i przy zwiekszonych obrotach sprzęgło elektromagnetyczne ja przymyka bo by sie zatarła ;p.
Haurox91 a też spotkałeś się z takim objawem? bo inny kolega wyżej pisał że nie powinno być więcej pstryk,małe sprostowanie do mojego wcześniejszego postu, ponowne pstryk robi mi się tylko jak stane i ponownie rusze z miejsca i przy około 2tys obrotów ponownie się załącza w trakcie jazdy juz nie do ponownego zatrzymania się z tego co obserwowałem a może wina leży w zbyt dużej ilości czynnika?
Panowie , w instrukcji jasno piszę że sprezarka jest odlaczana podczas duzego zapotrzebowania na moc, typu przyspieszanie, wyprzedzanie.
U mnie jest dokladnie jak u kolegi, mocniejsza przegazowka odlacza klime, po kilku sek na jalowym biegu znow jest pstryk i klima sie uruchamia sama. podczas przyspieszania jest to samo, wprawny kierowca nawet odczuje moment odlaczenia klimy.
Pozdr
Nie tyle co zapotrzebowanie na moc, tylko jest to zabezpieczenie sprezarki zeby sie nie zajechala i jak pstyrka przy wchodzeniu na wysokie obroty to wszystko jest ok, a po drugie pstryk nie znaczy tylko zalaczanie ale takze wylączanie. Siwy u Ciebie jest wszystko ok to jest normalne i tak ma byc :p
Ok dzięki panowie za wyjaśnienie :thumbright:
A u was to dzieje się w różnym zakresie obrotów? bo u mnie jak już wspominałem tylko przy jakichś 1800 więc raczej to są niskie obroty. No ale widać tak ma być
Witam, mam problem z klimą. We wtorek pojechałem nabić klimatyzację, została ona sprawdzona i nabita, mimo tego, że klima była szczelna i nabita, to nie chciała działać, mechanik zauważył, że jeden z wentylatorów jest w rozsypce, tego samego dnia klima zaczęła działać "normalnie". Następnego dnia już nie działała. Pojechałem z tym do tego samego mechanika. Zaczął sprawdzać wtyczki, bezpieczniki, sprawdził sprężarkę, wszystko sprawne. Kiedy podłączył do kompa wyskoczył błąd recyrkulacji powietrza. Mówił, że musi ściągać cały kokpit by się do tego dostać i sprawdzać instalację elektryczną. Jednak ja zauważyłem, że za każdym razem kiedy odpalam silnik z rana, to klima działa (obydwa wentylatory kręcą od razu), a dopiero po nagrzaniu silnika do 90stopni, klimatyzacja przestaje działać i nie kręci się wentylator. Spotkaliście się kiedyś z czymś takim? Rozkręcanie kokpitu jest konieczne? Kiedy naciskam przycisk od recyrkulacji powietrza, to nie zachodzą żadne zmiany niezależnie czy klimatyzacja chodzi, czy też nie. Czasami przy wyłączeniu bądź uruchomieniu silnika słychać brzęczenie od strony pasażera.
makakowy he he to niezłego masz mechanika, chyba nie ma co roibić i chce zarobić troche.
odniose sie do najpierw do klapy recyrkulacji ktora jest pod filtrem kabionowym, tam ją napewno wyczujesz czy sie otwiera oraz mniej wiecej zdiagnozujesz co jest nie tak, jesli tylko przewody do niej to spoko bo wystarczy tylko schowek pasazera ściągnąć, ale jeśli uszkodzony silniczek to juz trzeba nagrzewnice prawdopodobnie wyciągać (choć niekoniecznie, bo byc moze udało by sie go, silniczek, jakoś wykrecić).
a co do niedziałajacej klimatyzacji, rzecz która moze być związana z nagrzewanie sie auta do tych 90 stopni to moze być czujnik temp płynu chłodzącego (oczywiście zakładam ze masz 8L), ale to tylko moje przypuszczenia,
zobacz sam błedy na klimatroniku i podaj mi wartosc z kanału 51,
sprawdz ten czujnik temp, jest to 2-pinowy czujnik pomiedzy chłodnica a czujnikiem g2/g62, na weżu, w kształtce gdzie jest takze powrót do zbiorniczka wyrównawczego.
wtryczka od strony silnika, moze odłaczona albo coś nie mam pojecia.
to juz wizualnie sam musisz ocenic
Sprawdz jeszcze raz ten wentylator od chłodnicy po objawach ktore opisujesz, ze gdy silnik zimny to dziala, a jak juz sie nagrzeje to nie to przychodzi mi do głowy jedno mianowicie: jesli wentylator nie działa to nie ma chłodzenia skraplacza i r134a ma za wysoka temp na tłoczeniu dlatego presostat wysokiego cisnienia odstawia kompresor.