co do sterownika wentylatorów to znajduje sie pod akumulatorem jest przykręcony na dwie śruby bodajże 10.
ciężko jest zdjąć te dwie wtyczki
ja pierw odkręciłem sterownik od belki a następnie odłączyłem wtyczki
Printable View
co do sterownika wentylatorów to znajduje sie pod akumulatorem jest przykręcony na dwie śruby bodajże 10.
ciężko jest zdjąć te dwie wtyczki
ja pierw odkręciłem sterownik od belki a następnie odłączyłem wtyczki
a akumulator trzeba wyjąc ?? czy da rade to ominąć ?
słuchaj ja otworzysz maskę samochodu i staniesz na wprost akumulatora to zobaczysz dwie śruby w odległości 2 cm( na belce) odkręć je i sterownik będziesz miał praktycznie zdjęty oczywiście po odłączeniu wtyczek a ciężko schodzą :D
akumulatora nie zdejmuj
kolego ostatnie pytanie do Ciebie, numery na tym sterowniku są od strony silnika wybite czy od strony tej belki do ktorej jest przykręcony ? ?? bo chciałbym przeczytać jaki to sterownik z jakim oznaczeniem
Moim zdaniem może być ale zanim ruszysz do wymiany to zdiagnozuj dobrze układ chłodzenia i spróbuj odpowietrzania na sam początek. Potem sprawdź ciśnienie w nim panujące w normalnej temperaturze pracy, chłodnicę oleju, ciśnienie oleju, ciśnienie na cylindrach.
Pompa wody może pompować, ale może nie wytwarzać wystarczającego przepływu. Jeżeli z nią coś nie tak, powinno Ci wyjść na testach. Co VAG pokazuje podczas wzrostu temp na licznikach, jakie odczyty z innych czujników??
Zabrudzenie w układzie chłodzenia? Można spuścić płyn i spróbować przedmuchać go pod ciśnieniem. Zakamieniona lub zatkana chłodnica, powodująca wzrost ciśnienia i przegrzanie w układzie?
Problem z elektryką i stąd te błędy, wenty się załączają prawidłowo? Problem z napinaczem rozrządu?
Ostatecznie może być blok pęknięty. Jak olej?
Więcej pomysłów nie mam.
oslablem czytajac to
uklad wodny czy tez chlodzacy nie posiada "prawdziwego" odpowietrznika jego role pelni korek w zbiorniczku wyrownawczym,mozemy stawac na glowie i nie odpowietrzymy ukladu bo to dzieje sie samoczynnie
w jakim tescie wyjdzie ze wirnik pompy wody jest ukrecony albo polamany?chyba jak wyciagniemy termostat i wlozymy palec w kanal wody wtedy bedzie czuc czy wirnik jest ok.pompa moze dzialac na wolnych obrotach a na wyzszych juz nie ale to da sie zauwazyc po gwaltownie rosnacej temperaturze.dodatkowo niesprawna pompa nie daje jak sam stwierdziles cisnienia i tym samym nie ma obiegu a wiec i cieplego powietrza w kabinie by nie bylo a autor ma.
a jak korek jest zatkany albo zepsuty? co się stanie jak po odkręceniu puścimy zapowietrzony układ, żeby bez tego korka nagle chodził? (Gorący wąż górny, zimny dolny) Stawaniem na głowie, to rzeczywiście nie odpowietrzymy.
Wykaże. Po zmianie ciśnienia będzie coś można ocenić, jak się wykluczy pozostałe aspekty. Odkręca się korek od zbiorniczka i w to miejsce się zakręca ciśnieniomierz specjalny. Fakt walnięta pompa, powoduje brak grzania ale pół walnięta? Może Ci krążyć po układzie i grzanie będzie (chociaż nie wiadomo jakie to grzanie u kolegi jest), a silnik będzie miał i tak za lichy obieg.
Mam jeszcze inną teorię na pompę, na jałowych i niskich obrotach działa, jak przyspiesza, to daje dupy i nie tłoczy odpowiednio lub w ogóle. Stąd ogrzewanie, wszystko ok ale i tak się przegrzewa.
Fakt faktem, przypadek dziwny jakiś i niełatwy. Dlatego dałem wiele możliwości. Mam nadzieję, że się wytłumaczyłem?
PROSTO na słabości można się przejść po świeżym powietrzu np. ;)
sam na swoim aucie sprawdzilem co to znaczy walnieta pompa,jedynym objawem byla rosnaca temp,dzialo sie to zima wiec termostat rzadko kiedy sie otwieral.caly tydzien siedzialem,profilaktycznie termostat wymienilem,sprawdzilem czujniki,porownalem temperature na vagu zegarach i climatroniku.przeplukalem caly uklad,sprawdzilem przeplyw cieczy przez chlodnice.z czasem jak wirnik coraz bardziej rozpadal sie to wzrosty temp byly coraz wyrazniejsze.
zaktany korek to jest przypadek jedne na 1000 aut.mowisz zalozyc przyzad do pomiaru cisnienia,tutaj malo kto ma vag'a a gdzie taki sprzet.
opisalem Twoja druga teorie w swoim poprzednim poscie jak rowniez wczesniej.
pamietaj iz kazdy plyn czy woda plynie tam gdzie ma latwiej i lzej czyli w wezach o duzej srednicy,do chlodniczki dochodza male wezyki (srednica chyba fi 12) dodatkowo chlodniczka stawia opor wiec przy niesprawnej pompie nie ma sily ze przepchnie tam plyn
tyle z wyjasnien
w warsztacie powinni mieć. No ja się z Tobą zgadzam PROSTO, zwłaszcza jak nie ustało po wymianie termostatu, to prawdopodobnie pompa. Ale zakładam, że jak coś jest mało prawdopodobne, to nie znaczy, że niemożliwe, dlatego podałem wszystko co mi do głowy przyszło (taniej jest korek odkręcić jakby nie było). No nic jak kolega znajdzie, to może napisze co to było.
Pozdrawiam
pytanie mam jeszcze za 100 punktów, skoro nie działają mi wentylatory na pierwszym biegu, a załączają się razem z klimą (po jej włączeniu) to dlaczego i tak temperatura idzie mi na ~99-100 :/ ? skoro wiatrak się kręci ?
i zastanawiam się czy da coś wymiana sterownika, bo jak zacznie działać pierwszy bieg i być może on i tak nic nie pomoże :/ wnioskując działania wiatraków po włączeniu klimy :/