miałem takie bardzo dobre opony na mokra nawierzchnie
Printable View
Ja mam opony Toyo Proxes C1S 225/45 jeżdżę na nich dopiero tydzień i powiem że kleją się pięknie ale powyżej 140 km/h jest strasznie głośno. Takie są moje odczucia. Nie mam porównania z innymi oponami w tym rozmiarze.
nie myslic w rainsportem 2, rainsport 3 to nowa opona z tamtego roku , parametrami zbliżona do rainsport 2
nie 2 ale 3 to to samo prawie :) Polecam
witam ;) Chciałbym zakupić nowe opony do mojej audi.
Felgi jakie zakupiłem to 17" ori AUDI TT, szerokosć 7,5 cala
Jaka opona? Obecnie na feglach są opony 225/45 i 205/50 ale są na śmietnik. Dodam, że jeżdże przecięctnie ok 30-35 tyś km rocznie.
Myślałem nad oponami Uniroyal Rainsport 2 lub 3 205/50/17. Co myślicie?
Znajomy namawia mnie na 205/45 albo nawet 205/40 ale jednak wolę zachować komfort jazdy.
Zawieszenie narazie seria, ale chciałbym -35 na sportowych sprężynach, lub -40 ze sportowymi amoryzatoriami. (nic więcej w dół nie pójdzie, bo dużo dziurawych dróg mam;) )
Co myślicie o budżetowych Barum Bravuris 3 ?
Chciałbym kupić za maksimum 400 zł / sztuka
pozdrawiam
PS: Stalówki 5X100/15 + ORI KOŁPAKI 15 8P mam do sprzedania.
Do 400zł to poleciłbym HANKOOK Ventus S1 evo K107 - może :dziwnie" wygląda bieżnik ale obecnie za taką cenę jest b. dobra propozycja. Bardzo dobre na mokrym. Letnie właśnie takie mam 40 tys km powinny zrobić ale to zależy jak kto jedzie...
jakie kombinacje z rozmiarem ??? po co?? zawsze nietypówka źle wygląda, no i jest droższa, bez sensu , zakładaj 225/45/17 rainsport 3 wydaje sie fajna opcja
bardzo dobre do jazdy sportowej to bridgestone adrenaline re002, ale jesli duzo jezdzisz i zalezy na przebiegach to mys;e ze bedzie ok taki rainsport 3
Miałem Rainsport'y 2 w innym aucie, bardzo dobre opony, ale mają jedną, dość poważną wadę - ścieralność. Dość szybko się zużywają. Oby w Rainsport 3 to poprawili, a opona będzie kozak ;)
Ktore z tych sa warte uwagi, ewentualnie co innego polecacie?
Vredestein ULTRAC SESSANTA
Vredestein ULTRAC CENTO
Toyo PROXES T1 SPORT
Uniroyal RAINSPORT 3
Opony w rozmiarze 225/40/R18 92 Y, bardziej przymierzam sie do kwoty ~400zl za opone. Jesli jednak nie ma nic dobrego w tym przedziale cenowym to kwote powieksze.
siema
Co myślicie o oponach Continental ContiSportContact 5 205/50 R17 93 W XL, FR ?
mam do kupienia nowe w bardzo dobrej cenie
Szukam nowych opon , rozmiar 225/45/17 indeks max V. Powiedzmy ze cena opony za sztuke max 450 zl.
Do tej pory znalazlem :
http://www2.oponeo.pl/dane-opony/con...-y-fr#51679604
http://www2.oponeo.pl/dane-opony/uni...53217244_label
nie koniecznie musi to byc ktoras z przedstawionych , byc moze macie wlasny sprawdzony typ
Jako użytkownik bardzo wielu opon klasy premium topowych producentów będę bronił Toyo T1 sport. Jedna z najlepszych gum w przystępnej cenie.
Od kilku lat jeżdżę na T1 sportach- wcześniej w A3 1.8T, teraz w S3. Na mokrym trzymają równie dobrze jak na suchym, są przewidywalne i świetnie trzymają w zakrętach, a nawet jak się przesadzi to zanim usłyszymy charakterystyczny pisk, opona sama niejako daje do zrozumienia, że chyba czas odpuścić... :P
Tu link np. do oponeo
http://www2.oponeo.pl/dane-opony/toy...xl-zr#52732627
wie ktoś gdzie kupię w miarę dobrej cenie dunlopy sp sport 01 195/65/R15 NOWE w miare z dobrym rocznikiem produkcji, bo to już starszy model jest na oponeo jeszcze mają tylko z indeksem V za 240zł sztuka chyba ale po co mi z V przypłacać za piętnastkę nie do tego ma służyć. wolał bym z mniejszym indeksem nie wiem nie mogę znaleźć, na allegro były do kupienia za 360zł dwie również z indeksem V ale rok proukcji 2010 trochę stare fakt że nie używane nie wiem
2011 rok produkcji opony to myślicie że warto kupić? bo chodzi o to że mi trzeba dwie sztuki bo tylne mam takie same a są prawie nowe chce na przód dwie nowe takie same żeby były dwie by mnie wyniosły z tej strony 392zł z dostawa
Powiedzcie mi prosze jak te wszystkie ContiSporty, Rainsporty czy Toyo maja sie do Protenzy re070 albo adrenalin re002?
Ma ktos porownanie?
Panowie ktoś jezdził na Barum Bravuris 3 HM 87V ? prosze o opinie
przyszedl czas na wymiane letnich.. co polecili byscie? a3 2.0tdi.. preferuje raczej dynamiczna jazde..
wczesniej mialem michelin pilot3 - na ktorych nie bylo mi dane niestety pojezdzic... ( 225/45r17 )
Facet w warsztacie wypisał mi kilka opcji, ale wszystkie to są +500zł twierdząc, że na TAKIE auto, z kierowca który lubi sobie 'depnąć' nic innego by nie polecił, bo szybko je zajade.. szukałem, czytalem i znalazłem..
1. http://www2.oponeo.pl/dane-opony/con...-y-fr#51679604 - z opinii Waszych, często polecacie, mówicie, że dobre oponki trzymają się i nie są za głośne.
2. http://www2.oponeo.pl/dane-opony/toy...xl-zr#52732627 - tu kilku fanów broni tych gum i szczerze , to chyba Oni mnie najbardziej przekonują.
3. http://www2.oponeo.pl/dane-opony/mic...-y-xl#53506597 - oponki, które miałem wcześniej (nie było mi dane jeździć na nich) więc ciężko ocenić jak się sprawują.. patrząc na opinie z oponeo itd.. to super opony, ale cena.. ogólnie te mi też polecał chłop z warsztatu.
4. Vredestein ULTRAC SESSANTA
5. Uniroyal RAINSPORT 3
Co wybrać? Średnio po 3-4k miesięcznie trasa/miasto, lubię poszaleć :)
Raczej nikt nie jeździł bo to jest nowość, choć w kilku rozmiarach mozna było ją juz kupić w ostatnim kwartale 2013 roku, ale wtedy to się raczej zimówke zakłada.
To opona budżetowa i jak na ta klasę cenową to zarówno Bravuris jak i Bravuris 2 były ok, więc i tu pewnie nie gorzej, ale to top premium nie będzie bo inna cena.
- - - Aktualizacja postu - - -
Re070 i RE002 to opony budowane do innych potrzeb niż ContiSportContact czy Uniroyal Rainsport. Nie bardzo jest sens porównywac te opony bo zbyt diametrialnie się od siebie róznią jeżeli chodzi o charakterystykę. Te Bridgestony to opony zbudowane pod kątem osiagów na suchym i bardzo dużej precyzji prowadzenia kosztem, komfortu, zuzycia, oporów toczenia, czy nawet jazdy po mokrym- tu raczej zapewniają minimum rozsadnego bezpieczeństwa, a nie słuza do jazdy pełnym ogniem w ulewie.
Conti, Uni, czy inne dunlopy itp to opony zdecydowanie bardziej kompromisowe suche/mokre/komfort/itd.
Z tych Bridgestonów beda napewno niektórzy kierowcy mocno niezadowleni, a inni wniebowzięci. Pozostałe opony raczej zadowolą grubo ponad 90% uzytkowników.
Znalazłem nowiutkie opony 2013rok, Toyo T1R w cenie 1250zł, myśle czy jakiś bubel za taką kase, ale chyba szarpnę ;) 205/40/17
nie bubel tylko moze dot 2011 np
adrenalin RE002 kosa opona na szybkie suche asfalty po zakretach, bo ma twarde boki i dobry grip, tak jak luki pisze, trzeba uważac na deszczu bo może zaskoczyć drivera:)
conti super opona uśredniona
uniroyal też komfortowa i bezpieczna w każdych warunkach
jesli poszaleć wybrałbym t1sport
Siemka. Kolejny raz potrzebuje pomocy w wyborze opon ( z zimowymi firestone polecanymi przez marka nie bylo problemu).
Potrzebuje budzetowe 225/40/18... zastanawiam sie miedzy:
Federal ss595
Nansrangi ns2
Nexen n8000
A moze ktos ma jakas inna propozycje... cena 400zl ale to jest max maxow i wolal bym cos ok. 350zl.
Dzieki za opinie na temat tych RE.
Jezdzilem na re070 pol roku i powiem szczerze, ze na mokrym bylo ok (mokrym w sensie bez kaluz tylko mokry asfalt). W sumie to nawet wtedy latwiej bylo zarzucic dupskiem bo na suchym trzymaly jak cholera.
Co do kaluz to i tak nie jezdze po nich agresywnie wiec chyba taka opona re bedzie dla mnie ok :)
Witam panowie potrzebuje porady na temat letnich opon 205/55/r16 gość polecił mi w sklepie Firestone TZ300 91 V za 260 szt, na jakich wy jeździcie i co polecanie z lepszych opon?? ma ktoś dunlop sp sport Bluresponse?/
Continental ContiPremiumContact 5. Ich wygląd jest kwestią dyskusyjną, niektórym może się nie podobać, ale opony są genialne. Kupiłem nowe i nie żałuję. Auto jeździ jak przyklejone do asfaltu. Dobrze amortyzują dziury. Poza tym mają niskie opory toczenia i są bardzo ciche.
nikt nie odp, wiec ponawiam:)
Z tym, że w walce zostaja:
Toyo Proxes T1-R vs Toyo Proxes T1 Sport
i teraz pytanie, które wziąć?
http://www2.oponeo.pl/dane-opony/toy...-y-zr#53673711
czy
http://www2.oponeo.pl/dane-opony/toy...xl-zr#53749397
T1R teoretycznie lepiej trzymają na suchym. Przy czym są głośniejsze, ślizgają na mokrym i szybciej się zdzierają od T1Sportów. Kilku znajomych miało T1R i guma znikała w oczach. Z T1 sportów będziesz bardziej zadowolony, lepiej tłumi dźwięki i w każdych warunkach (poza sniegiem) trzyma jak oszalała.
Lepsza(trochę lepsza) od T1 sportów jest tylko opona goodyera: Eagle F1 Asymetric2 ale cena o wiele wyższa.
Jakie oponki polecicie w rozmiarze 205/60/R15 ?
Potrzebuję kupić 2 nowe sztuki na sezon letni.
Posiadam dwie sztuki Dunlop SP Sport Fast Response 91V, co polecicie do kompletu ?
Krisu71 podziel się wrażeniami po montażu. Tylko pierwsze kilkadziesiąt kilometrów nie ufaj oponom bo są "nasączone" jakimś olejkiem. Ponoć zabezpiecza gumę przed starzeniem wiec lepiej pierwsze dwa dni po założeniu nie testować gum na 100% ;)
Zjeździłem już trzy komplety tych opon, ten trzeci lada miesiąc się skończy. Jeśli chodzi o przyczepność i prowadzenie są rewelacyjne. Gorzej z ścieralnością, wytrzymują równo po 30.000 km. Bardzo mnie to wkurza bo wychodzi mi zmiana opon co sezon. Więc zastanawiam się teraz nad Yokohama Advan v105, mają trochę twardszą gumę więc może dłużej wytrzymają. Opinii nie mają złych.
Ja po swoich dzisiejszych przeżyciach nie polecam 225/45 r17 matadorów i nexenów. Na wilgotnej nawierzchni nie ma co liczyć na dobrą przyczepność w zakrętach.
Ja kiedyś jeszcze w golfie raz miałem Kumho. Opony tragedia, głośne jak w tirze a na mokrym asfalcie hamowały jakby była gołoledź. Raz w czasie deszczu nie wyhamowałem i wpadłem na skrzyżowanie.
Cześć wszystkim potrzebuje porady w doborze opon (zakres cenowy to ok 900 za komplet) Felgi oryginalne 15" Opony mają być do dynamicznej jazdy lecz bez palenia ich na każdych światłach. I zastanawiam się czy lepiej 195/65 czy 205/60.
tańsze będziesz mieć 195/65. W Twoich widełkach mieszczą się Uniroyale, Dunlopy, Goodyeary, poczytaj ten temat parę stron wstecz i na pewno coś dobrego dobierzesz. Polecę Tobie też poczytać ADAC zeszłoroczny i tegoroczny :)
skrzypul, T1sport ma twarde boki, czyli nie uginaja sie w zakretach ? jak to odczuwasz ?
Fakt. Są twarde i dzięki temu opona nie pływa w zakręcie. Auto idzie lepiej wyczuć i rzadko zdarza się, że opona "piszczy". Jak słychać "szuranie" to znaczy że wystarczy ale można jeszcze lekko przegiąć i wtedy jest pisk. W ten fajny sposób opona sama niejako daje do zrozumienia że głupoty już wystarczy :)
Mam rozpórkę górną więc w koleinach nie ma tragedii ale kierownicę trzeba trzymać. Na wyższym profilu np 205/55/16 w koleinach nie ma klopotu.
plus mocnych boków jest też taki, że mozna jeździć na prawidłowym ciśnieniu 2.2 2.3 i opona nie zużywa TWI na boku i ma bardzo dobre właściwości trakcyjne.
Może ktoś handluje nowymi oponkami na naszym forum ?
Jakie znacie duże sklepy ? oponeo.pl, inopony.pl,... ?
motohurt.com
Witam ja kupiłem oponki 205/55/16 Hankook K425
sa bardzo ciche i dobrze trzymają się drogi:thumbright:
Przymierzam się do kupna letnich opon do swojej A3 R19 215/35. Myślałem nad FALKEN FK-453. Przetestował ktoś na swoim aucie? ;)