Tak zupelnie PnP to nie pasuje bo trzeba trochę rurek dolotowych zmienic i dv przeniesc w inne miejsce. A kupiles to k04 od znajomego czy jakies inne dorwales?
Printable View
Tak zupelnie PnP to nie pasuje bo trzeba trochę rurek dolotowych zmienic i dv przeniesc w inne miejsce. A kupiles to k04 od znajomego czy jakies inne dorwales?
Pilne
Od czego jest wtyczka u gory wariatora?
Po zlozeniu i podpieciu chodzil cichutko. Pochodzil troche i cos zaczelo napierdzielac. Wypinasz wtyczke - cisza. Podlaczasz - wali. Co jest 5??
Z tego co widze ta wtyczka wchodzi w "zawor faz rozrządu". Cxyli co, wariator mam jakims cudem nagle uszkodzony? Pomocy, mam rozebrane auto...
Dobra. I jak mam rozumiec ze po wpieciu jej cos mocno klepie, a po wypieciu jest cisza? Co jest nie tak?
Ok, wariator mam rozpierdzielony.
Moze ktos podac kontakt do regeneracji? Znalazlem ale kolo Żor, mam z 800km w jedna stronę a chce dzis po to jechac. Bede bardzo wdzięczny! Moze ma ktos numer do miejsca ktore jest choc troche blizej mnie, zawsze lepiej zrobić 900km niż 1500.
Panowie pomocy, dzisiaj mechanik zabrał się za wymianę u mnie termostatu 2.0T BWA i na prawdę trzeba do tego wyjąć alternator i kompresor Klimy?
ELSA mowi ze trzeba wyjac alternator i rury plynu chlodzacego, pewnie zamiast wyciagac rury gosc wyciagnie sprezarke.
Jerzu, napewno nie naciągnął Cie na koszty. U mnie też termostat do wymiany bo bardzo wolno się nagrzewa i wg ELM-a trzyma 103-106stopni po rozgrzaniu. 104 włącza wentylatory. Czekam z tą wymianą przy okazji wymiany sprężarki bo roboty z tym masa
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Do wymiany termostatu nie potrzeba demontować sprężarki... sam to robiłem i dałem radę:D na yt macie film jak go zdemontować https://www.youtube.com/watch?v=nZDMexvOlmU
Jeśli chodzi o regenerację wariatora to proponuję tego gościa: http://allegro.pl/wariator-alt-a4-b6...272703755.html
Korzystałem z jego usług i mogę polecić.
Jeśli po złożeniu układu faz rozrządu coś jest nie tak to może źle jest coś złożone, przy zakładaniu trzeba bardzo uważać na pierścienie uszczelniające w pokrywie (można je uszkodzić). A jak był na wierzchu to nie miał nadmiernych luzów?
Panowie czy termostat w BWA tak samo zlokalizowany co w CCZA ja potrzebuje do CCZA czy możecie podać nr ori dzieki
Z tego co Michal pisał niestety tak...
Panowie, a powiedzcie mi, jak to jest z wtryskami z RS4 4.2 fsi do 2.0TFSI AXX ? W internetach widzę, ze krąży pare golfów i a3'ek z takim zestawem. Duża problematyka z zestrojeniem tego, co z pompą ? Czy lepiej wtryski od S3 BHZ ?
Nie ukrywam, ze łatwiej mi zdobyć fanty z RS4, stąd to pytanie..
Wtryski RS4 mają sens przy mocach od 400PS w górę, chodzi o inny kąt rozpylenia. Nie mniej jednak po montazu wtrysków RS4 powinieneś zrobić program i montaż ich ma sens dopiero przy Stage4 w przypadku AXX.
Dzięki :) Planuje aby oscylować w okolicach 300 koni, nie więcej, więc zostane w takim razie przy sprawdzonym secie z S3 ;)
Na taka moc o jakiej piszesz to nawet wtryskow z BHZ nie potrzebujesz. CS robi np na seryjnych z AXX pod 320ps
Czyli na 300 konia w AXX zasadzie potrzeba wydechu/downpipe, dużego IC, a seryjne turbo K03 i wtryski z pompą wydadzą ?
Ogólnie to chodzi mi, żeby nie przesadzić i nie stracić zbytnio na żywotności, bo na kręcenie 4xx konia wolę evo.. :P
musisz zmienić turbo na K04 K03 wystarcza do 280-290 z listą modów
Panowie jak wyciagnąć 2 śrubki z pokrywy zaworów z tfsi te obok cewek. Nie ma jak ich podwadzić, kręcą się w niejscu
nie zdejmujesz pokrywy zaworów, po poluzowaniu starej śruby jak będzie luźna musisz złapać srubę szczypcami i wyciągnać ją do góry, ona siedzi dosyć mocno bo tam jest uszczelka.
http://c1552172.r72.cf0.rackcdn.com/372891_x800.jpg
chwytak powietrza przechodzący w obudowę filtra powietrza (1) czy kolektor ssący (2)?
http://oi59.tinypic.com/2ccnfag.jpg
Nr 1 to sam szukam ale moja obudowa wygląda inaczej...
Myślałem nad tym karbonowym badziewiem ale opuściłem. Po głębszym przemyśleniu; albo fabryka albo gruby tuning komory. Pół środki średnio widzę :P
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Łapacz powietrza kup w ASO to jest dość tanie.
Jak chcesz montować wydajniejszy dolot to tylko z R32.
W CCZA wystarczy tylko puszka filtra z łapaczem powietrza (cześć pasuje z oryginalnego filtra, trzeba dokupić 2 elementy za 40zl w ASO), uchwyt i jedno kolano silikonowe 3"
Tak to wygląda u mnie:
[img=http://naforum.zapodaj.net/thumbs/54b9a290e6b0.jpg]
Cała rura zostaje tak jak jest w oryginale.
Panowie co może powodować olej w breather tube idący do turbiny? Gdzie ten olej później idzie, na IC czy na wydech?? I jakie ilości tego oleju tam mogą uciekać?
http://www.golfmkv.com/forums/attach...0&d=1285860001
W tej rurce moze byc olej i moze byc go sporo, tak jak np w intercoolerze. Tak jest skonstruowane odpowietrzanie skrzyni korbowej w naszych silnikach.
zasysany do wlotu turbo , a następnie rozprowadzony po całym układzie dolotowym
Ja zamiast tego sylikonowego kolana, zakładam ori z TTs,
Chodzilo mi o ten pierwszy lapak, ale widze w golfie tak jak u Ciebie ten dodatkowy nie jest potrzebny, ten pierwszy plastik od puchy z R32 idzie od razu do pasa przedniego. Sadzilem ze będę potrzebowal jeszcze tego drugiego elementu.
Wiec generalnie potrzebna jest
rura do turbo
rura bądź ten sylikon pomiędzy przeplywka a rura do turbo
podstawka filtra wraz z filtre ( obudowa )
i jeden wlot/dolot do obuowy z R32 ten z paskami na gorze , a ten drugi tylko w przyadku Tt ?? bądź czegos innego .
tak ?
witam chciał bym się dowiedzieć czy wyciągnięcie klap wirowych z silnika 2.0tfsi wpływa na pracę silnika ? i czy są później jakieś problemy?
tak, będziesz miał problem z odpaleniem auta zwłaszcza na zimnym silniku o ile w ogóle uda ci sie go poprawnie odpalić. Klapy w kolektorze ssącym pomagają utrzymać poprawnie obroty na jałowym biegu, odpowiednie ich usuniecie wymaga korekty programu u tunera. Nie każdy tuner potrafi ogarnąć ten problem.
Czy moglby ktos podrzucic link do listy modow w poszczegolnych stage'ach? Kiedys gdzies widzialem ten temat, ale nie moge znalezc.
2.0 Turbo FSI (265,270,272Ps,280Ps)
Stage 1 (300-310Ps, 400-420Nm)
Chiptuning
Stage 2 (315-325Ps, 410-430Nm)
Downpipe (Pierwsza część układu wydechowego z katalizatorem sportowym)
Wydajniejszy intercooler**
** Nie dotyczy silników o oznaczeniu BHZ
Stage 3 (340-350Ps, 430-450Nm)
Wydajniejsza wysokociśnieniowa pompa paliwa*
Układ dolotowy
Oprogramowanie DSG/S-Tronic
Układ wydechowy z klapką regulującą głośność
* Nie dotyczy silników o oznaczeniu CDL
Stage 4 (430-440Ps, 490-510Nm)
Wydajniejszy intercooler
Turbosprężarka garrett
Kolektor wydechowy z wysokiej jakości żeliwa
Mocne sprzegło Sachs Performance dla wersji z manulaną skrzynia biegów
Wydajniejsza wysokociśnieniowa pompa paliwa
Zmieniony układ napędu pompy wysokociśnieniowej
Wydajniejsza niskociśnieniowa pompa paliwa
Modyfikacje przewidziane są dla paliwa 98octan RON lub lepszych
Wkleiłem ze strony CompSport. Teraz pytanie jak nie wydając 20.000pln (tyle życzy sobie CS za Stage4) uzyskać moc ok. 400KM ?
Kupić wszystko samemu (część z używki może), założyć z kumplem i podjechać tylko na strojenie do jakiejś firmy.:-)
-
i sprężarkę dać np. hybrydę
Hybryda K04 od Peruna może być? :)
Jak najbardziej :)
http://www.ebay.pl/itm/GENUINE-EUROJ...kAAOSwPhdU0exX
Podobno IC warty swojej ceny? Zamawiał ktoś coś z zagranicy? Jakieś porady, wskazówki?
Mam ten cooler, kupiłem go co prawda w USA i moim zdaniem nie ma lepszego ICka do 2.0TFSI...zanim go kupiłem to zerwałem nockę nad szukaniem i oglądaniem/czytaniem testów...trochę się u mnie przewinęło aut z różnymi coolerami i żaden nie chłodzi tak jak Eurojet...
Przy pałowaniu
Wagner to cena minimum 3300zł i nikt Ci taniej nie sprzeda .. a ten Eurojet wychodzi 2600zł
Jeśli to ma być set na +400HP to Przy tej różnicy ceny kupiłbym Wagnera. Sama temp to nie wszystko.
Jeśli do 400HP to bierz chinola przekroczy Twoje wymagania :)