proszę o analizę błędu 18001 P1593-adaptacja wysokości-sygnał poza zakresem
dzięki i pozdrawiam
Printable View
proszę o analizę błędu 18001 P1593-adaptacja wysokości-sygnał poza zakresem
dzięki i pozdrawiam
no fajnie , samemu to rozbierać czy oddać do warsztatu
czy może być przyczyną to że kata mam pustego , jeździłem z tym jakieś pół roku i było spoko
oczywiście podziękowania dla nickT
Jakieś sugestie? :confused:
Witam wie ktos co to za blad.
16955 - Brake Switch (F): Implausible Signal
00526 - Brake Light Switch-F
Mam dwa błędy ABS Brakes/Xenon Range:
00290 - ABS Wheel Speed Sensor; Rear Left (G46)
01316 - ABS Control Module
Pierwszy jest dość oczywisty, niedomaga czujnik przy lewym tylnym kole. Czy ten drugi błąd może być powiązany z pierwszym? Czy po prostu moduł ABSu padł (lub jego podłączenie)?
Pytam czy jest w ogóle sens zaglądać do tego czujnika koła, czy skupić się na module.
Dziś podczas jazdy auto wpadło w tryb awaryjny(tak mi sie wydaje bo nie wkręcą sie na obroty i jedzie max 110km/h)
Zapaliła sie kontrolka engine.Po ponownym uruchomieniu problem pozostaje.
Na luzie tak jakby nie było żadnego problemu,silnik pali ok,nie kopci i normalnie wkręcą sie na obroty,ale na biegu nie za bardzo chce jechać.
Czyżby padła turbina czy może jakiś czujnik ??
Wrzucam błędy wyrzucone przez vcds
Address 01: Engine Labels: 03G-906-016-BLB.clb
Part No SW: 03G 906 016 BF HW: 03G 906 016 BF
Component: R4 2,0L EDC G000SG 9553
Revision: 12345678 Serial number:
Coding: 0000072
Shop #: WSC 00445 211 77173
VCID: 68D5C9045B68C4E
8 Faults Found:
19794 - Control Circuit for Glow Plug Controller 1
P3338 - 000 - Electrical Malfunction
17903 - Switch-Over Valve for EGR Cooler (N345)
P1495 - 000 - Open or Short to Ground
16629 - Solenoid Valve for Boost Pressure Control (N75)
P0245 - 000 - Short to Ground
19557 - Motor for Intake Manifold Flap (V157)
P3101 - 000 - Open or Short to Ground
19460 - Relay for Low-Output Preheating of Coolant (J359)
P3004 - 000 - Open or Short to Ground
19462 - Relay for High-Output Preheating of Coolant (J360)
P3006 - 000 - Open or Short to Ground
17995 - Engine Mount Solenoid Valves (N144/N145)
P1587 - 000 - Short to Ground
19558 - Motor for Intake Manifold Flap (V157)
P3102 - 000 - No Signal
Dzisiaj byłem u mechanika,sczytał błędy polskim programem niestety nie miał czasu żeby auto trafiło na warsztat ale mówi że raczej wyklucza usterke mechaniczną pacząc na błędy wyrzucone przez komputer.
Może ktoś ma jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny,wiązka elektryczna,czujnik ???
Załączam błędy
-zawór ograniczający doładowania kod błędu 16629( P0245 )
-przekaznik wydajnosci termicznej
zredukowanej kod błędu 19460( P3004 )
-przekaznik wydajnosci termicznej
maxymalnej kod błędu 19462( P3006 )
-zawór przełączający chłodnicy
redukcji spalin,
przerwa/zwarcie do masy kod błędu17903( P1495 )
-zawory zawieszenia silnika
zwarcie do masy kod błędu 17995( P1587 )
-silniczczek zaworu kolektora
ssącego,przerwa w obwodzie/
zwarcie do plusa kod błędu 19557( P3101 )
-silniczek wentylatora kolektora
ssącego,brak sygnału kod błędu 19558( P3102 )
-sterownik centralki żarzenia 1
uszkodzenie w obwodzie
elektrycznym kod błędu 19794( P3338 )
A bezpieczniki sprawdzales?
Jak wywala błąd czujnika to sądze ,ze a początek taniej jest wymienić czujnik niż pompę .Być może po wymianie czujnika i wykasowaniu błędu wszystko wróci do normy ;)Spróbuj zrobić test vagiem ABS jeśli przejdzie oprócz w/w czujnika to i tak myśle ,że wymiana czujnika pomoże ,a napewno nie zaszkodzi :)hejka
Sprawdzałem te z przodu koło kierownicy.
Zerknę jeszcze na te w bagażniku.
Bezpieczniki sprawdzone jeszcze raz.
W bagażniku był jeden spalony,wymieniłem ale to nie jego wina bo bez zmian.
Znajomy mówi że to wina zaworu N75 chyba od niego zacznę.
Mimo że niedziela działałem trochę przy aucie.
Wyczyściłem EGR-a był strasznie zasyfiony niestety mocy nadal nie ma.
Następnie zaobserwowałem że nie działa klapa gaszenia(zwana też przepustnicą)
Rozkręciłem mechanizm i wylało sie mnóstwo oleju,był cały zalany.
Znalazłem na necie że tam znajduje sie elektronika odpowiedzialna też za EGR.
Nie wiem czy dobrze kminie ale jesli wszystko było zalane,pojawiło sie zwarcie to i może przez to EGR nie puszcza spalin na turbine i dlatego nie mam mocy.
Ok załóżmy że wymienię klapę gaszenia ale zkąd ten olej tam ? Gdzie przyczyna oleju w tym mechanizmie ?
VAG-COM Version: Release 311.2-N
1o9lo0m-n6r12p-o9ko4x-kkjahh-568f
Control Module Part Number: 06A 906 018 C
Component and/or Version: 1,8l R4/5V MOTR HS V05
Software Coding: 04000
Work Shop Code: WSC 06313
1 Fault Found:
17967 - Throttle Valve Control part (J338): Fault in basic settings
P1559 - 35-00 - -
Proszę o pomoc
Logi 3,8,11 kanał, jak auto mocy nie ma zrób na 3 biegu bo wystarczy. Zloguj na postoju również kanał 70,75. Sprawdź wężyki i podciśnienia, gruszka na turbo, czy zaciąga sztangę zaraz go odpaleniu?? Ostatecznie geometria na turbo również, może stanęła na amen :)
wyczyść i zaadoptuj przepustnicę vagiem
http://www.vag-com.pl/index.php?mod=site&id=9
- - - Aktualizacja postu - - -
Na podszybiu znajduje sie bezpiecznik odpowiedzialny za klapę gaszenia i EGR,był spalony.
Wypiąłem wtyczkę z klapy gaszenia i wymieniłem bezpiecznik.
Auto jeździ już jak powinno ale nadal pozostał problem padniętej klapy gaszenia,muszę kupić nową.
Tylko nie wiem z skąd tam ten olej ? U wszystkich się tam zbiera czy jest jakaś konkretna przyczyna,awaria która to powoduje ?
Spotkał sie ktoś już z tym ??? Prosze o pomoc.
Witam, od miesiaca posiadam Audi a3 2003r. 1,6 benzyna z nowa instalacja gazowa BRC. W samochodzie faluja obroty, na niskich obrotach wręcz dławi się czasem, najgorsze jest szarpanie podczas ruszania, gdyż auto jakby na poczatku nie reaguje na pedal gazu, a pozniej rusza i całe auto sie buja aż, tak samo podczas zmiany biegów, z zewnatrz wyglada to tak jak bym sie uczył dopiero jezdzić i nie czuł sprzęgła. Wczoraj zapaliła mi sie pomaranczowa kontrolka od wtrysku paliwa bodajrze jednak poźniej znikla. Samochód ma nowa instalcje gazową ale ona nie jest problemem, bo na samej benzynie problem byl taki sam, jednak na gazie jest bardziej odczuwalny. Dodam, że przepustanica i egr zostały przeczyszczone. Wczoraj po podłączeniu pod WAG wyskoczyły następujące błędy:
- p0171 - system pomiaru paliwa zbyt ubogi,
- p0400 - cos tam z EGR-em nie pamietam dokładnnie,
- p1423 - zbyt mały przepływ powietrza.
Co o tym sądzicie, naprawdę frustrujące jest te szarpanie podczas ruszania i zmiany biegów Sad z tego co mi wiadomo jest to dość częsty problem w audi. Pozdrawiam.
P0171 "Czujnik O2 (Bank 1) - mieszanka zbyt uboga"
P0400 "Układ recyrkulacji spalin - błedny przepływ"
Falowanie obrotów moze być spowodowane dostawaniem lewego powietrza pod kolektor ,wymień uszczelki kolektora 4 a dole 4 na górze i złóz ponownie do kupy .Wyczyść przepustnicę i zaadaptuj Vagiem .P0171 "Czujnik O2 (Bank 1) - mieszanka zbyt uboga"-inaczej mówiąc sonda lambda mówi asta la vista lub katalizator siada raczej sonda lambda.Ty masz 2 sondy przed i za katalizatorem musisz obcykać która to .zapewne to będzie ta przed bo błędy od 170 do 172 to BANK 1 a od 173 do 175 BANK 2. I jest duza szansa ze BANK1 to jest pierwsza a BANK 2 druga.
Proszę o analizę błędu: 18629 P2197 ( 02 sensor sporadic bank 2 sensor 1: signal stuck lean ) .
Po wymianie klapy gaszącej problem znikł.Ale nadal nie wiem dlaczego był tam olej.
Zdaniem jednej ze znanych firm zajmujących sie tuningiem TDI w PL to normalne i nie ma sie czym przejmować,wymienić klapę i jeździć dalej
Na szczęście nie posłuchałem mechaniorów i nie wymieniłem połowy silnika.Żaden z nich nawet nie wspomniał o awarii klapy gaszącej czy EGR.
Witam, ostatnio w 2.0tfsi kod BWA wyświetliło na zegarach kontrolke silnika, niestety nie mam dostępu do vaga, ale na komputerze delphi wyrzuciło dwa błędy:
P0120 Obwód czujnika/przełącznika A pozycji przepustnicy/pedału - sygnał wejściowy zbyt wysoki - stale
P1217 Niski przepływ płynu chłodniczego przez radiator - nieciagle
Co może być z tym związane? Silnik nagrzewa się w miare szybko, leci ciepłe powietrze, lecz wskazówka nie stoi równo na 90 stopniach.
Na forum nie znalazłem podobnego problemu.
A ja mam taki problem , http://imageshack.com/a/img856/556/b2j8.jpg, pod kontrolkami powinno chyba wyswietlac temperature na zewnatrz, ponoc trzeba podlaczyc pod vaga i cos poprzestawiac, prosze o pomoc
a masz czujnik/całą instalację??bo są opcje bez temperatury zewnętrznej.zobacz w kratce zderzaka po prawej stronie(stojąc przed autem)
reszta info tu
http://www.a3-club.net/forum/showthr...cji#post132024
Panowie mam problem wyskakują mi takie błędy na vagu
17915 Regulacja wolnych obrotów - dolna wartość graniczna
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
18010 Napięcie zasilania sterownika silnika 30 za niskie
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BŁĄD SPORADYCZNY
Wytłumaczy ktoś o co chodzi :P
17915/błąd przepustnicy.wyczyść/zaadoptuj
http://translate.google.pl/translate...26channel%3Dnp
18010/podmień aku i zvaguj raz jeszcze ew.zvaguj na włączonym zapłonie
http://translate.google.pl/translate...67%26bih%3D702
Panowie mam pytanko
mam błąd 18 034 P1626 -35-10
Wiem że początek oznacza problem z czytaniem sterownika skrzyni automatycznej (której nie posiadam :confused:) ale co oznaczają dalsze cyfry (na czerwono)
HELP
Skoro nie posiadasz automata to sprawdź we wlepce w bagazniku czy auto wcześniej go miało, potem sprawdź sobie kodowanie silnika czy jest przepisane pod manual i najwyzej zmień i wtedy i błąd powinien zniknąc.
Jak jest to oznaczone na wspomnianej wlepce ?
Mam ją w dosyć zdewastowanym stanie np kod lakieru mam nieczytelny :(
Obok oznaczenia silnika będzie kod literowy skrzyni biegó czy to jest automat czy manual, najlepiej poszukaj sobie w necie lub na forum w którym miejscu jest to oznaczenie aby było łatwiej i znaleśc.
Czy oprócz Golem1 nikt nie podzieli się swoimi przemyśleniami odnośnie błędu ?????????
Witam
Prosze o pomoc w analizie bledu
5660
P161C Cylinder 3 glow plug
circuit-Q12
Open circuit.
świece żarowe/ew.okablowanie(sprawdź napięcie na kablach)
Witam
Mam problem chyba z egr w czasie jazdy samochodem zaczęła mi migać kontrolka sprężyny żółtej moc mi spadła.
Po zatrzymaniu samochodu i zgaszeniu silnika na około 5 min było ok. Po powrocie do domu podłączyłem vaga wyskoczyły mi 2 błędy
2 Faults Found:
4891 - EGR Valve (N18)
P0403 00 [032] - Malfunction
Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 2
Mileage: 135587 km
Date: 2014.07.26
Time: 11:04:42
4892 - EGR Valve (N18)
P0403 00 [032] - Malfunction
Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear
Freeze Frame:
Fault Status: 00000001
Fault Priority: 2
Fault Frequency: 2
Mileage: 135587 km
Date: 2014.07.26
Time: 11:04:42
Readiness: 0 0 0 0 0
czy to oznacza wymiana egr-a :(
i jaki możliwy koszt wymiany
Bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam
aro1111
P04030
P0403
http://translate.google.pl/translate...P0403%2F001027
moim skromnym zdaniem wywal całkowicie egr/podjedź do jakiegoś tunera i wywal go z komputera a fizycznie usuń go i zaślep.jeśli chcesz go jednak zostawić rozbierz wszystko i dokładnie wyczyść
Dziękuję za pomoc
Witam
Proszę o pomoc od czasu zakupu samochodu zaświeca mi się check. Auto jeździ na LPG instalacja stag. akupiłem interfejs viakena odczytałem błędy vagiem:
17536 P1128 Długoterminowy pomiar paliwa – system za słaby (bank 1) B
po skasowaniu błąd wrócił po około 50km. Następnie postawiłem samochód gazownikowi- stwierdził że różniły się parametry na gazie/ benzynie wyregulował i zgasił check. Po 70km błąd znowu się pojawił, samochód ponownie wraca dzisiaj do gazownika. Proszę o ewentualną podpowiedz co jeszcze może powodować ten błąd. Dużo jestem w stanie zweryfikować sam:-)
Z góry dzięki za odpowiedz
16518 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: No Activity
P0134 - 35-00 - -
Proszę o przetłumaczenie mi tego błędu.
Jeszcze mam problem z tym błędem:
01367 - Central Locking Pump Run Time Exceeded (Likely Leak)
Zbyt długi czas pompki centralnego zamka. Dodam, że ostatnio rozsypał mi się wirnik i kupiłem nowy kompresorek z myślą, że nie bedzie tak długo móżdzyć ale móżdzy dalej tak samo długo. Gdy zatykam wyloty to i tak buczy więc co może być nie tak?
Witam
Przedstawię historię problemu.
Samochód został kupiony w zeszłym roku.(audi a3 sportback 2.0tdi CR 125kW quattro rok mod.2009)
W Niemieckim serwisie audi wymienione: turbina, pompa wysokiego ciśnienia,wtryski przy przebiegu 120k
Więc pomyślałem o modyfikacji oprogramowania (zwiększenia mocy) w pomorskim oddziale pewnej firmy tuningowej.
Po modyfikacji zaczęły się moje problemy.
Przed modyfikacją autko wykazało na hamowni 177KM
Po modyfikacji 198KM
Po jakimś czasie przy ostrym przyśpieszaniu silnik wpada w tryb awaryjny
Dzieje się to przy obrotach ok 3500 /min
Pojechałem z tym problemem do tej samej firmy która zmieniała program, po podłączeniu do komputera stwierdzili że to nie wina ich programu
a filtra cząstek stałych.
Nie wierząc im zwracam się do was o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Dane z wydruku:
000136- ciśnienie w systemie/ ciśnienie na szynie paliwowej
P0088 - 000- za wysokie - sporadyczny
ramka zamrozona
stan błędu: 001000000
Priorytet błędu: 2
Częstość błędu: 1
Wew. licznik błędów 255
Przebieg 136577
Wskaźnik czasu:0
Data 2014.04.24
Czas17:34
Ramka zamrożona:
Obroty silnika: 3910/min
Dawka paliwa: 57.9 mg/suw
(bez jednostek): 5.0
Ciśnienie: 1784.0 bar
Ciśnienie: 1960.0 bar
Temperatura:30.6 C
Zaw.zb.paliwa 37.5 l
004197 - Regulacja ciśnienia paliwa
P1065 - 000- Różnica regulacji
Ramka zmrożona:
Stan błędu:01100000
Priorytet błędu: 2
Częstość błędu: 3
Wew. licznik błędów 255
Przebieg 136577
Wskaźnik czasu:0
Data 2014.04.24
Czas17:34
Z góry dziękuje za pomoc
Te bledy nie maja nic do DPFa, niech Ci wgraja serie i wtedy sprawdz czy bledy sie dalej pojawiaja.
Tak też zrobiłem, po wgraniu serii błąd powtarza się z tą samą częstotliwością a moc spadła do 164KM
Moze ktorys z zaworow regulujacych cisnienie na listwie?
Tutaj jest ten sam blad ale dla cisnienienia za niskiego: http://wiki.ross-tech.com/wiki/index...1/P0087/000135 - moze uda Ci sie cos wykminic.
Witam
Odczytalem bledy auta i pokazalo mi sie to (swieci sie tez lampka silnika)
P0546 Obwód temperatury spalin Gas Sensor High - Bank 1 Czujnik 1
P0546 Obwód czujnika temperatury recyrkulowanych spalin za wysoka wartość sygnału wejściowego
(blok cylindrów nr 1)
Nie wiem jaki to czujnik ani gdzie on siedzi, szukam i szukam na internecie ale nic
Czy jest ktos w stanie mi z tym pomoc?
czujnik egt jest zintegrowany z sonda lamda . jak cos to moge ci pomuc to ogarnac .
18014 - Rough Road/Engine Torque Signal from ABS: Electrical Malfunction
P1606 - 35-00 - -
Co zrobić z tym fantem? Auto to C5 1.8T ANB.
pomocnik trzymaj
http://translate.google.pl/translate...la:pl:official
Witam
Proszę o pomoc od czasu zakupu samochodu zaświeca mi się check. Auto jeździ na LPG instalacja stag. akupiłem interfejs viakena odczytałem błędy vagiem:
17536 P1128 Długoterminowy pomiar paliwa â system za słaby (bank 1) B
po skasowaniu błąd wrócił po około 50km. Następnie postawiłem samochód gazownikowi- stwierdził że różniły się parametry na gazie/ benzynie wyregulował i zgasił check. Po 70km błąd znowu się pojawił, samochód ponownie wraca dzisiaj do gazownika. Proszę o ewentualną podpowiedz co jeszcze może powodować ten błąd. Dużo jestem w stanie zweryfikować sam
Z góry dzięki za odpowiedz
-------------------------------------------------
Gazownik wzbogacił mieszankę chcąc zobaczyć reakcje sondy, błąd został wykasowany natomiast po przejechaniu ok 50 km błąd wrócił. Zlecił wymianę sondy przed katem twierdzi, że nie reaguje tak jak powinna. Ostatnio zlokalizowałem pękniętą odmę, myślałem że po uszczelnieniu i skasowaniu błędu check nie powróci, silnik zaczął pracować dużo równiej na biegu jałowym lecz po 20 km check się zapalił ponownie. Jestem już o krok od wymiany sondy jednak mam pewne wątpliwości. Czy powinienem sprawdzić jeszcze przepływomierz, jeżeli tak to jakie kanały zlogować.