-
No właśnie tak jakby ssanie. Do 1100 obrotów po jakichś 30sekundach czasem trochę więcej i wtedy to się normuje. Przy zimnym silniku. Jak już jeżdżę i jest ciepły to nie robi się tak chociaż czasem się włączy na sekundę dwie i wyłączy jak turbina czy ssanie. Czy takie objawy są normalne? Czy coś się dzieje? Już od dawna tak mam ale dopiero teraz postanowiłem sprawdzić.
-
Witam wszystkich. Pare dni temu kupilem A3 1.6 avu z 2000 roku po lifcie i rowniez mam problem z temperatura. Czytalem paredziesiat stron tego watku ale jest tutaj ponad 2100 postow i musialbym poswiecic pare godzin na przeczytanie wszystkiego ;) Tak wiec wyglada to tak, ze wskazowka podczas jazdy idzie do gory i zatrzymuje sie standardowo na 90 stopniach ale zauwazylem, ze jak samochod stoi rozgrzany odpalony to w ogole sie nie wlaczaja wentylatory dopiero jak wlacze klime to ruszaja oba. Stwierdzilem, ze to wina termostatu wiec wczoraj wymienilem na verneta, ktory byl razem z czujnikiem, plyn chlodniczy, olej filtry i napinacz. Odbierajac od mechanika podpielismy vaga i przejechalismy sie zeby zagrzac samochod i sprawdzic czy wszystko gra. Temperatura z zegarow mniej wiecej rowno szla z temp na vagu wrocilismy sie pod warsztat i na odpalonym silniku obserwowalismy temperature a ta rosla juz do 100 stopni a wentylatory sie nie zalaczaly. Mechanik stwierdzil ze jest cos z sterowaniem wentylatorow. Wieczorem pojechalem na przejazdzke i wlaczylem na klimatroniku kanal 49. Przed odpaleniem pokazywalo 30 stopni. Jadac temperatura szla mniej wiecej rowno ze wskazowka na zegarach. Po jakiejs chwili gdy wskazowka wskazywala 90 stopni na klimatroniku systematycznie rosla. Doszlo do 105 stopni wiec wlaczylem klime zeby zaczely pracowac wentylatory temperatura powoli dochodzila do 110 stopni i tak sie utrzymywala. Zatrzymalem samochod na poboczu wylaczylem klime otworzylem maske ale nic sie nie gotowalo a temperatura od 110 zaczela rosnac na zegarze dalej stala na 90 stopniach a wentylatory sie nie zalaczaly. Wiec wlaczylem spowrotem klime dla spokoju i wracajac do domu utrzymywala sie na 110 stopniach na klimatroniku. Mysle sobie, ze moze to ktorys czujnik temp jest walniety i pokazuje zawyzona temperature dlatego nie zalaczaja sie wentylatory. A i jak sprawdzalem weze to gorny waz byl goracy ale mozna bylo go potrzymac chwile reka a dolny wychodzacy z chlodnicy byl chlodny. Co o tym myslicie? Pozdrawiam
-
Mam to samo i coraz bardziej zaczynam wierzyć, że te silniki tak mają. U mnie rośnie i trzyma średnio 115 na kanale 49. Porównam to jeszcze z vagiem w czasie jazdy i dam znać. Dodam jeszcze, że powyżej 110 na klimatroniku wskazówka na zegarach też idzie dalej poza 90 lecz po chwili wraca na 90 a na klimatroniku spada do 110 i tak w kółko, czyli chyba termostat wtedy otwiera.
-
A jak u Ciebie z wentylatorami? Wlaczaja sie czy nie? Bo ja w sumie nie probowalem czekac kiedy sie wlacza bo sie boje ze moge przegrzac silnik, a nie chcialbym na samym poczatku robic remontu silnika. Skoro odczytywana temperatura jest na poziomie 110 a nawet w zwyz to powinno zagotowac plyn lub chociaz bulkac wiec mi sie wydaje, ze jakis czujnik jest walniety ale pytam tutaj poniewaz nie mialem stycznosci z czyms takim...
A i jeszcze odnosnie wskazowki to u mnie nie przekracza 90 wlasciwie jak sie nagrzeje to stoi delikatnie przed 90stopniami.
-
Wentylatory nie widziałem zeby sie wlaczyly przynajmniej na postoju, ale jak kupilem to byl uszkodzony ten dwu-pinowy czujnik (F265) wpiety w termostat, silnik sie nie dogrzewal a wentylatory krecily sie caly czas, wiec podejrzewam ze sa sprawne.
Wedlug tej instrukcji http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_222.pdf to jest taki nowy "fjuczer" stosowany w silnikach APF i wzwyż i wedlug tego co tam pisza, temperatura ~110 stopni nie jest dla tego silnika wcale szkodliwa ani grozna. Ale specem nie jestem, niech mnie ktos poprawi jesli sie myle.
Co do wskazowki u mnie tez trzyma przewaznie 90 stopni, jedynie czasem na chwile wychyli sie na ok 110, po czym wraca na 90. Podejrzewam, ze wtedy otwiera sie termostat i/lub zalaczaja sie wentylatory. Zamowilem nowy oryginalny czujnik temperatury (g62/g2) bedzie u mnie we wtorek, dam znac czy cos sie poprawilo ze wskazowka.
Otworzylem maske po ok 30 km w takiej temperaturze silnika i nic nie dymilo ani nie bylo widac oznak przegrzewania. Plyn tez nie bulgotal. Waz gorny byl goracy i twardy, a dolny byl letni lekko parzacy przy dluzszym dotykaniu.
-
Czy moglby sie wypowiedziec, pomoc ktos kto mial do czynienia z takimi objawami... objawy - temperatura na zegarach po zagrzaniu samochodu 90 stopni na klimatroniku dochodzaca do 110 podczas jazdy, na biegu jalowym rosną w gore nie zalaczaja sie wentylatory dopiero po zalaczeniu klimy wentylatory pracuja brak oznak gotowania sie plynu. Temperatura na vagu pokazywala mniej wiecej w okolicach tego co pokazuje klimatronik. Czy to walniety ktorys czujnik, wadliwy termostat (choc wymieniony 3 dni temu) nie drozna chlodnica, zator w ukladzie chlodzenia? Prosze o jakies sugestie. Z gory dzieks
-
Witam:).Po zakupie samochodu audi a3 1.9 tdi 130 km. miałem problem z niedogrzanym silnikiem. Objawy takie same jak pisali to już koledzy prędzej-wymiana termostatu,niestety nie wiem jaki termostat został założony przez mechanika.
Po wymianie wskazówka po paru przejechanych km wchodzi ładnie na 90. teraz gdy zrobiło się cieplej pojawiły się problemy. Po przejechaniu 25 km temp przekraczała lekko 90 stopni, a na kanale 49 na klimie nawet 110.mechanik zdiagnozował uszkodzony wentylator-po wymianie na desce w zegarze pokazuje równo 90 a z odczytów na klimie z kanału 49 pokazuje mi przy przejechaniu np. 20 km nawet nieraz 100 stopni.czy tak ma być czy może termostat jest przyciety w pozycji zamknietej. dodam że górny wąż jest gorący a dolny chłodny. Proszę o wypowiedzi :)
-
Dodam, że dzisiaj wymieniłem termostat(sprawdziłem go w garku-działa), na postoju po kilkunastu minutach dolny wąż zrobił się ciepły, przejechałem okolo 10 km i na klimatroniku dochodziło znowu do 100. na VAGu temperatury są bardzo podobne w bloku silnika 007 i w instrumentach 003 i zgadza się z tym co pokazuje klima. zegary cały czas stoją na 90. Prosze o jakieś rady
-
Witam. Takze u mnie problem z temperatura zostal rozwiazany. Wymienilem dwa czujniki g62/g2 oraz g83 dla pewnosci (ten co wchodzi w waz od chlodnicy, odpowiada za sterowanie wentylatorami). I teraz wskazowka trzyma solidnie 90 stopni na desce, a na kanale 49 temperatura wacha się od 100 do 105 maksymalnie (na vagu pokazuje nawet mniej bo w okolicach 90-95) po czym otwiera sie termostat i waz dolny zaczyna sie robic cieply. Termostat jaki zakupilem ma wlasnie temp otwarcia 105 stopni, czyli wszystko jest ok.
Podejrzewam, ze winowajca byl ten zielony czujnik g62/g2.
-
czyli jezeli na klimatroniku na kanale 49 temp. dochodzi do 100 stopni, to jest ok? czy moze jakis czujnik zawyza skoro termostat trzyma?