-
Witam Was. Mi tez udalo sie uporac z tym problemem, wlasnie wrocilem od mechanika, ktory wymienil wlasnie ten zielony czujnik. Teraz silnik rozgrzewa sie do okolo 100 stopni podczas jazdy ( wskazania klimatronika i odrazu dodam, ze temperatura na vagu jak i na klimatroniku jest mniej wiecej taka sama) Podczas postoju gdy osiagnie temperature 102 stopni zalacza sie wentylator. Gdzies czytalem nie dawno, ze w tym samochodzie sterowanie termostatem jest elektroniczne i jest zalezne od jazdy. A wiec gdy jechalem spokojnie temperatura wynosila w okolicach 100 stopni natomiast podczas deptania temperatura spadala do 90, 95 stopni wiec wychodzi, ze juz jest wszystko w porzadku ;) Pozdrawiam serdecznie.
-
U mnie na vagu podczas jazdy temperatura
na kanale 003 dochodzi do 100 (tak jak na kanale 49)
a w silniku 007 do 94.czy to jest normalne czy jest uszkodzony jakiś czujnik?
Dodam ze zegary trzymają równo 90
-
Witam,
Jedno pytanie: Po uruchomieniu zimnego auta czujnik na vagu pokazuje 70 stopni, następnie temperatura rośnie wraz z rozgrzewaniem się silnika do 140 stopni. Zegary pokazują ok, czyli strzałka rośnie do 90 stopni. Oczywiście nic się nie gotuje. Wymieniłem czujnik na zamiennik ale żadnej różnicy. Auto sporo pali i czasami waha obrotami w zakresie 1100-1200. W czym może być problem, od czego zacząć?
-
na postoju po kilkunastu minutach grzania dolny wąż od chłodnicy zrobił się ciepły, przejechałem okolo 10 km i na klimatroniku dochodziło znowu do 100.
zegary cały czas stoją na 90. Można wykluczyć zator w chlodnicy?
Dodam, ze robilem pomiary na VAGu:
- na zimnym silniku rano temperatury są bardzo podobne w bloku silnika 007 odpowiednio : (10.8 9,9 12.6)w wskaźnikach 003 pokazuje 30 tak jak na kanale 49.
-podczas jazdy temperatura na kanale 003 w instruments dochodzi do 100 (tak jak na kanale 49)
a w silniku 007 do 94.dolny wąż zimny(termostat sprawdzałem w garku-sprawny)czy to jest normalne czy jest uszkodzony jakiś czujnik?(g2/g62)?
-
Cześć jestem nowy i nie wiem co i jak. Mam problem z moją a3 1.8t 150 AGU. Problem polega w tym ze samochód ma normala temperaturę 90 c a płyn chlodzacy się gotuje wymienilem już termostat i czujnik temperatury i nie wiem co jest grane wentylatory się włączają tylko jak załączenie Klimek. mógł by mi ktoś pomóc. W tamtym roku była robiona uszczelka pod głowicą
-
A te 90 stopni skad odczytujesz? U mnie temperatura wskazywala na vagu okolo 110 stopni wentylatory staly plyn sie nie gotowal ale mozna bylo poznac ze silnik jest zbyt goracy i problem rozwiazala wymiana czujnika temperatury. Problemem u Ciebie moze byc sterownik wentylatorow. A po rozgrzaniu na postoju robi sie cieply dolny waz od chlodnicy?
-
W mojej a3 (1.8T) jest również podobny problem co u Was koledzy. Otóż na postoju łapie temperatury powyżej 100 stopnii (odczyt z climatronica) i stopniowo idzie w gore (zegary po jakims czasie tez). Wymieniłem przedwczoraj czujnik temperatury i po testach najprawdopodobniej problem ustał.
Teraz mam jeszcze pytanie. Wentylator chłodnicy steruje również tym małym od klimatyzacji. Jeżeli mały działa to może być tak że duży jest np. spalony? walnięty?
Dzięki!
Pozdro.
-
Witam , ja w swojej audi mam problem taki , rano nie chce palić, lub jak dłużej postoi , może być to winna czujnika temperatury ? dodam ze wyskakuje mi zwarcie do masy czujnika halla wałka rozrządu .
-
Witam. Mam audi a3 1.9 tdi asz.
Po wymianie termostatu temp na zegarach trzyma równo 90 C, ale skusiło mnie coś
żebym zerknął na kanał 49(klima ma 89 kanałów) i tam w czasie jazdy dochodzi do 100 C.
Na postoju po paru minutach dolny wąż robi się ciepły, więc termostat chyba otwiera.
Po podłączeniu do Vag:
- na zimnym w 003-30C, w 007-temperatury były porównywalne koło 12C
- na rozgrzanym w 003 dochodzi do 100C, w 007- do 94C
Wymieniłem czujnik i praktycznie to samo ;/
Ogrzewanie jest dobre, więc pompa chyba ok.
Dodam że po przejechaniu około 25 km dolny wąż chłodny.
Czy termostat pomimo wymiany może późno otwierać, że na klimie dochodzi do 100C?
Czy ma jakieś znaczenie, jak dolałem przed zimą sam koncentrat żeby mi nie zamarzło?
Co mogę jeszcze zrobić?
Proszę o jakieś rady bo nie wiem co robić
-
Nie wiem kolego jak jest w Twoim tdiku ale u mnie jest to zalezne od jazdy tzn komputer ktory steruje termostatem podczas spokojnej jazdy utrzymuje sie na 100 stu paru stopni natomiast jak sie cisnie spada do 90.