Witam czy może się ktoś jeszcze wypowiedzieć?
Printable View
Witam czy może się ktoś jeszcze wypowiedzieć?
O tym nie wiedzialem na poczatku, ze ten silnik pracuje z taka temperatura. Dodam, ze na postoju samochod grzal sie do naprawde wysokich temperatur a wentylatory staly. Wymienilem termostat z czujnikiem ale nie bylo zmiany wiec zostawilem ponownie samochod mechanikom a ci wymienili mi czujnik temperatury zielony przy ktorym podobno byl lekki wyciek plynu i po tej operacji temperatura utrzymuje sie na 101-105 stopni podczas normalnej jazdy.
Witam,
Mam Audi a3 AVU 1.6 2001r. Mam taki problem z temperaturą płynu. Kilka razy zdarzyło, że wskaźnik podniósł się do 120 stopni. Za pierwszym razem myślałem, że brakuje płynu chłodzącego, więc trochę dolałem, następnie jeździłem krótkie trasy i silnik nie miał czasu się nagrzać. Gdy po kilu dniach wyjechałem na trasę ok 26 km po 5 km zaczęła rosnąć temperatura na wskaźniku, kiedy to zauważyłem zmniejszyłem obroty do ok. 2000 i od razu zaczęła spadać, ustabilizowało się i wskazywał 90 stopni. Tego samego dnia wracałem i temperatura nie urosła, chociaż jechałem normalnie 90- 110 km/h. Dojechałem do celu, wyłączyłem silnik na kilkanaście minut. Odpaliłem i temperatura wskazywana nagle wynosiła 120 stopni. Po chwili gdy ruszyłem zaczęła spadać i doszła do 90 stopni. Potem po 1-2 kilometrach znowu musiałem się zatrzymać. Gdy znowu ruszyłem po jakimś czasie przejechałem krótki kawałek wskaźnik znów urósł powyżej 110 stopni. Pojechałem do mechanika i mu o tym opowiedziałem i stwierdził, że do wymiany czujnik temperatury. Kazał mi kupić i przyjechać to mi wymieni. Stwierdziłem, że jeszcze pojeżdżę i zobaczę co będzie się dziać i tak jakoś przez ponad tydzień nic się nie działo .Wskaźnik podnosił się do temp. 90 stopni i ani drgnął wyżej, aż do dzisiaj kiedy podniosło się do 120 stopni. Postawiłem samochód na poboczu - wentylatory działają, płyn chłodniczy jest. Sam nie wiem czy to czujnik i mam pytanie czy ktoś miał już podobny problem.
Krótki opis: Temperatura co jakiś czas podnosi się na wskaźniku powyżej 120 stopni, raz zaczęła się podnosić ale po zmniejszeniu obrotów ustabilizowała. Mechanik zaproponował wymianę czujnika.
Pozdrawiam
Widze, ze chyba kazdy ma problemy z tymi temperaturami w 1.6. Na Twoim miejscu wymienilbym ten czujnik i obserwowal czy sie cos zmienilo. Czujnik kosztuje pare zlotych wiec nic sie nie stanie jak wymienisz a moze akurat to on swiruje. Jak sprawdzasz temperature? Zegary, vag czy klimatronik?
Póki podczas jazy zaobserwowałem na zegarach. Jakiej firmy zakupić czujnik? Albo jakiej firmy jest oryginalny?
poczytaj tak 10-15 stron wstecz bo inaczej co chwilę będziemy wałkować to samo a tak będziesz wiedział
Cześć wszystkim! Piszę tą wiadomość ponieważ nie mogę dojść do ładu (nawet po przeczytaniu większości tego wątku) czy wszystko jest OK z moją A3. Niestety istnieje wiele sprzecznych informacji nt. układu chłodzenia, a co mechanik to twierdzi inaczej. Opiszę tutaj objawy i to co zauważyłem samemu próbując się wgryźć w temat, jednocześnie żaden ze mnie mechanik-amator więc proszę o wyrozumiałość:P
Posiadam audi a3 8L 1.6 BFQ z 2002 roku i zauważyłem następujące objawy:
1. W trakcie typowej jazdy na "zegarze" wskazówka temperatury nieco wystaje poza 90*C. Lewy bok wskazówki jest "przyklejony" do prawego boku tego słupka wyznaczającego 90*C. Wskazówka zawsze jest w tym miejscu. Wziąłem go na autostradę i testowo go "zbutowałem" (nigdy nie dokręcam go do wysokich obrotów max 3-3,5k w trakcie zwykłej jazdy). Pokręciłem go do 5-6k i temperatura się nie wychyliła dalej. W trakcie jazdy pod górę na niższym biegu temperatura też nie skacze. Po odpaleniu samochodu wskazówka temperatury rośnie według mnie odpowiednio (stopniowo), bez jakichś skoków.
2. Kanał 49 pokazuje maksymalnie 111-112 *C, w momencie wciśnięcia mocno gazu temperatura spada do 106-107 (otwiera się termostat?) i po chwili wraca do 109-110 i na takim poziomie zostaje przez dłuższy czas.
3. Gdy auto stoi na postoju z odkręconym korkiem wlewu płynu chłodniczego to gdy silnik nabierze temperatury to zaczyna wychlapywać się przez zbiorniczek wyrównawczy, jedni mechanicy twierdzą, że tak ma być bo to układ ciśnieniowy, a inni twierdzą że to oznacza że płyn się gotuje. Zjawisko to występuje dopiero po rozgrzaniu się silnika więc ewentualne przedmuchy do układu chłodzenia chyba nie wchodzą w grę ponieważ powinno dmuchać odrazu?
4. Wentylatory się włączają ale dość późno, klimatronik czasem pokazuje 111-112*C i wentylator jeszcze nie chodzi.
5. Wąż od długiego obiegu odchodzący od chłodnicy jest gorący/ciepły więc termostat się otwiera, był on zresztą wymieniony miesiąc temu bo rzekomo się nie otwierał jak stwierdził mechanik.
6. Stojąc w korku ze spuszczonymi szybami czasami czuje "zapach" rozgrzanego silnika. Wydaję mi się że czegoś takiego w innych samochodach nie czułem nigdy.
7. Robiłem 15 minutowy test CO2. Płyn pozostał niebieski. Sam test musiałem robić z włączonym ogrzewaniem na max, bo inaczej płyn by wychlapywał i uniemożliwił przebywanie testera w gwincie korka wlewu.
8. Czasem gdy dłużej pojeżdżę w ciepłe dni, albo wyjadę np na. krowiarki (z 5-10minut jazdy pod górę na trójeczce, z okazjonalną redukcją na 2 :P) to gdy zgaszę auto po chwili wskazówka temperatury idzie ku wyższej wartości, czasem włącza się wtedy wentylator. Domyślam się że płyn przestaje krążyć w układzie i zaczyna "promieniować" ciepłem, odkąd zauważyłem to zjawisko zanim zgaszę samochód zostawiam go na chwilę żeby się ostudził - ale czy to aby na pewno "normalna" sprawa? Za pierwszym razem jak to zobaczyłem wskazówka pokazywała tak 110*C. I zaznaczam, auto wtedy jest zgaszone. W trakcie jazdy nigdy tak wskazówka się nie wychyliła, a teraz obsesyjnie ją obserwuje.
9. Mam do roboty sondę lambda - tą z tyłu, świeci mi błąd dot. "drugiego obiegu dogrzewania sondy lambda" - czy jakoś tak : - ), czy to może mieć wpływ?
10. Wymieniona jest chłodnica(ciekła), pompa wody(razem z rozrządem zmieniłem), termostat, ps. zalewam borygo.
Prosiłbym o pomoc, we wakacje wybieram się na wycieczkę po Chorwacji, w której lubi przygrzać słoneczko i boje się jechać w momencie, gdy wydaje mi się, że moja audiola się przegrzewa. Pozdrawiam!
Też myśle ze czujnik jest ok, po zmianie termostatu temp na klimatronicu jest taka sama, w czasie jazdy dochodzi do 98 a na postoju trzyma 89, na zegarach cały czas równo 90.Więc to troche dziwne.Czy te modele mają taką temperaturę roboczą? Czy może klimatronic oszukuje?
Proszę o wypowiedź fachowców :)