-
Witam wszystkich.
Z ręka na sercu przyznaję się, że opcję szukaj zmolestowałem dość solidnie ale niestety na przeczytanie tego całego wątku nie mam czasu...
Mam taki problem:
Po przekręceniu kluczyka, wskazówka od temperatury na liczniku ląduje na 120 st. i włącza się od razu dmuchawa, oczywiście po uruchomieniu silnika nic się w tej kwestii nie zmienia.
Wszystko wskazywało na czujnik temperatury i mam aktualnie wsadzony nowy, febi i problem występuje nadal.
Dodam tylko, że wskazówka temperatury wariowała sobie już od dawna (za sprawą uszkodzonego licznika) ale dmuchawy na 99% nigdy nie słyszałem, dopiero od niedawna.
Samochód miał niedawno wymieniany kompletny rozrząd (przed wymianą problem też występował).
Mam podejrzenia co do ECU silnika, ale liczę też na Wasze jakieś spostrzeżenia i doświadczenie :)
Niestety aktualnie nie mam możliwości podpięcia się pod auto.
Dane samochodu:
Audi a3 8l
silnik alh
rok 2000 polift
wersja z klimatronikiem
pozdro i z góry dzięki za pomoc
-
Jeżeli masz licznik jaeger to na 99% jest wina wskaźnika temperatury tak jak u mnie.
-
Mam mam tylko pytanie czy przez uszkodzony licznik włączałyby się wentylatory?
-
Tak, mi po włączeniu auta czasami się włączały wentylatory właśnie przez to że licznik był walnięty i przez moment na kanale 49 na klimatroniku po starcie pokazywało 121 stopni chociaż rzeczywiście było normalnie.
-
no więc powiem coś od siebie i z ta sprawą borykam się od jakiegoś czasu i dalej z tym się bawie tego dowiedziałem się z moich obserwacji i schematów:
panel climatronika kanał 49 bierze dane odnośnie temperatury z licznika, z tym że licznik wprowadza sobie korekty no bo kiedy auto nam sie grzeje na 100C i wentyle sie wlaczaja to przeciez jest to normalne, bo nie moze nam skakac licznik tak? dlatego na liczniku jest np 90C a na climatronie 120 lub jeszcze inna wartość(po chwili licznik zaczyna przeliczać i ustawia mniej wiecej taką samą temp climatron-licznik) jesli chodzi o wentylatory, to też są sterowane licznikiem, a czujnik w chlodnicy tylko je wyłącza. Nie pamietam na który kanał wchodziłem chyba 006, i tam są 2 wartosci temperatur, jedna to prawdziwa silnika a druga to taka jaką widzi licznik(czyli nie tylko licznik, ale i climatronik i wentylatory poniewaz maja gdzies jakis moduł od tego). Co za tym idzie jesli wymieniles czujnik g62 i dalej masz z tym problem, licznik to rozwiąże...
akurat ja mam inną sytuację:
auto mi się grzeje mimo napraw tego wszystkiego szukałem już dosłownie wszędzie robione były głowice itd... zostały mi wtryski no i co... mam problem z 3cim wtryskiem, podmienilem go na drugi z innego auta, potem zamienilem miejscami cylindry 3-4 i zawsze wyskakuje mi 3ci wtrysk, najpierw bylo wypadanie zaplonu raz na jakis czas, dzis wyskoczylo brak komunikacji z 3cim wtryskiem, wchodząc w kanał 013 i robiąc test przelewowy wtrysk nr 3 jest caly czas otwarty, co znaczy ze akurat u mnie albo jest problem z instalacją albo z samym komputerem(uszkodzony), bo nakazuje 3ciemu wtryskowi(mimo jego podmiany) caly czas sie otwierać. Jeżeli ktoś nie wie dlaczego przez wtrysk może się grzać to wytłumcze to tak łopatologicznie:
jeśli mamy caly czas wtrysk otwarty, leje nam wiecej paliwa dochodzi do wiekszej eksplozji, przez co wydzielane jest duzo więcej ciepla, co za tym idzie auto DUŻO SZYBCIEJ SIE NAGRZEWA A NAWET PRZEGRZEWA, bo woda potrafi sie nagrzać do 100C wokól cyindrów na tyle szybko ze termostat nie zdazy nam sie nawet otworzyć, zmienilem komplet uszczelek od pompowtryskiwaczy w marcu, dziś je wyjąłem i na 3cim miedź była czerwona(przegrzana)
p.s- jutro przepierdziele instalacje i moze załatwie kompa, a znajomy mi go przeprogramuje, zostaje modlitwa albo R.I.P
-
Tak jak kolega pisze, wentylatorami steruje licznik a temperatura na 49 bierze się z licznika, jak mamy licznik walnięty w przypadku chociażby jaeger zegarów to może nam wariować i temperatura na klimie i na liczniku i będą głupiały czasami wentylatory. Najpierw najlepiej uporać się z licznikiem a potem cała reszta np. czujnik etc.
-
no więc dzis posprawdzałem instalacje i doszedlem do wniosku, że siedzi komputer :S mało tego... z rok temu robiłem program na dawkowanie paliwa oraz na turbo zeby dmuchało 1.5bara no i.... zerwało mi w jakiś magiczny sposób gwint na 3cim wtrysku pierdzielony prawie wyskoczył trzymał się tylko na popychaczu :o
teraz bedzie problem zeby to nareperować bo tam te kanały paliwowe gdzies idą, pozniej wymienie kompa i zobaczymy czy dalej sie grzeje :s
-
Witam ponownie. więc po wymianie czujnika objawy nie zniknęły. Nadal na panelu climatronika przy jezdzie 120 km/h temperatura dochodzi do 100 stopni. Dodam że sprawdzałem na VAGu i temperatura w silniku trzyma około 93, więc +/- 7 stopni roznicy. To już 3 czujnik więc co może być nie tak? Termostat za pozno otwiera? (też był zmieniany).... Proszę o jakieś rady
-
miedzy klimatronikiem a vagiem masz roznice? jesli tak napraw licznik, bo tak naprawde tylko to ci zostalo, mialem to samo ale juz mam spokoj :]
-
Na vagu po zmierzeniu w kanale 001 engine mam około 93 a w 017 instruments dochodzi do 100. To może być przez licznik? i jak sprawdzic ten licznik?