-
Kolego możesz śmigać na Castrolu, możesz spróbować Motula. Do Diesla polecam Ci Motul Specific 504.00 507.00 5W30. Filtr Mann-Filter. Wymiany krócej niż co 30 000, tak 25 000 jest ok. 170 km/h jak na polskie warunki to szybko ;)
-
Dzięki wielkie spróbuję chyba tego motula :) taką prędkość tylko czasami na porządnej drodze rozwijam :)
-
-Audi A3
-rocznik 2000/2001
-pojemnosc 1900 ccm
-moc 90 KM ALH
-przebieg 231 114 km
- Castrol Edge 5w40
-300-500 ml
- brak dpf
- cena nie gra roli
Za około dwa miesiące staje przed wymianą oleju ale...
Audi Miało generalny remont, popychacze, uszczelniacze, cała góra i cały dół. Byłem świadomy i pierwsze 2,5 tys km prędkość max 100-110 km/h bo musi się dotrzeć itp. Pierwszy raz po remoncie olej wymieniłem po niecałych 8 tys km. teraz w okolicach kwietnia będę stał przed kolejną wymianą, wymieniam przy 10 tys... jeżdżę mało a wręcz bardzo mało, ale mam wrażenie że remont wniósł jedynie to, że auto jest mocniejsze, zmieniła się kultura pracy, i nie kopci tak jak to miało miejsce przy zmęczonych już uszczelniaczach itp. Auto jest po programie i ma turbo od 130-tki. Jeżdżę dosyć szybko... Mam wrażenie, że jest lekka mgiełka olejowa w wężu od turbiny ale tyle co w nowym aucie...
Zmieniać olej czy zostawić ten sam i dolewać te drobne mililtry i dać sobie spokój ?
Auto będzie w wakacje miało wkładane GTB17 + fimic + wtryski i pod to również był robiony ten remont żeby się coś nie wysrało :)
Pozdro
-
Nie wiem czy Ci Low SAPS potrzebny. Zmień na Motul Specific 505.01 502.00 i dolewaj. Turbo zawsze trochę przepuszcza. Jak wirnik jest w porządku, to żaden problem.
-
A3 8L 1.8 125KM AGN 98r z LPG
Silnik seria, brak planów modyfikacji.
Przebieg: 197000km - możliwe, że prawdziwy ale pewności nigdy nie ma
Obecnie lałem: Shell helix 10W40 półsyntetyk
Zużycie oleju: max 1l / 10000km ; ciągle kapie z uszczelki delka (za kilka dni będzie nowa), więc zużycie może być naprawdę niskie.
Auto raczej jeździ poza terenem zabudowanym i w mieście, dojeżdżam na uczelnie średnio 40km w jedną stronę. Czasami zdarzą się dodatkowe wyjazdy dalsze.
Sporadycznie pociągnę po obrotach na spod świateł lub wyprzedzając coś, zawsze gdy ciepły silnik.
Co do ceny wolałbym coś w miarę taniego bo sporych wymagań nie mam, byle smarowało i jeździło się bezproblemowo. Myślę max 150zł / 5l.
Co jaki czas wymieniać? Chciałem znów po 10000, ale ostatnio olej zmieniałem bodajże w marcu i już jest kolejna dyszka. 18-20tys km rocznie robię.
Czy ten shell jest dobry? Seryjnie do seata rodziców był polecany.
-
Taki sobie. Dobry olej półsyntetyczny to kwota około 20 PLN/1l.
Jak Ci tak mało zużywa, to warto zalać 5W40, lepsze smarowanie, łatwiejszy rozruch + np olej pod LPG dopasowany - Motul Specfic LPG/CNG 5W40 140PLN/5l więc w Twoim budżecie i wymieniaj spokojnie co 15000 km. Zamów sobie od razu na dolewkę, bo go nie dostaniesz na stacji raczej.
Jak chcesz koniecznie tańszy dobry półsyntetyk to Motul 6100 Synergie+ 10W40, ale ja bym wziął lepszy. Półsyntetyk się nadaje, jak musisz dolewać tak powiedzmy 3l-10 000 km.
-
cosmo co proponujesz do audi a4
rocznik 2003
silnik 2,5 TDI
przebieg 200 tys
jazda pol na pol miasto trasa
-
a jakie zużycie i czego oczekujesz?
-
nie wiadomo co bylo zalane i oleju nie bral
teraz przy pelnym syntetyku przy odlapalaniu zakopci na niebiesko
oczekuje hmm. cos z pol syntetyka moze
-
Do tego silnika półsyntetyk to nie bardzo, najlepiej chyba jednak 504.00/507.00 czyli Motul Specific 504.00/507.00 5W30 albo jakiś inny spełniający tą normę. liqui moly np. Ogólnie 2.5 TDI to wałki i problem z nimi, zresztą pewnie to wiesz. Stosowałbym olej, na którym to auto wyjeżdżało z fabryki i zmieniał maks co 15-20 000km, a nie 30 000 km ;)
dymek puszcza pewnie przez uszczelniacze, które też były nietrwałe w 2,5 TDI ;)