Kosmo masz racje, najpierw powinny pojsc wentylatory, a jak to nie pomaga to wyrzuca presostat i powienien byc błąd na klimatronicu musimy poczekac, az sprawdzi błedy wtedy bedzie mozna powiedziec cos wiecej.
Printable View
Kosmo masz racje, najpierw powinny pojsc wentylatory, a jak to nie pomaga to wyrzuca presostat i powienien byc błąd na klimatronicu musimy poczekac, az sprawdzi błedy wtedy bedzie mozna powiedziec cos wiecej.
podłączałes wentylatory na krótko?
Witam, mam ostatnio problem z klimatyzacją i nie wiem co jest grane , a chciałbym chociaż was podpytać co by mogło być tego przyczyną.
Klimatyzacja działa i chłodzi w upały jak i można ją bez problemu włączać i wyłączać . tyle że :
1. sprężarka się często wyłącza i załącza [ tak co 10-20sek ] słychać to szczególnie na postoju.
2. wentylatory się nie włączają na stały bieg tylko po włączeniu sprężarki po krótkiej chwili słychać że wentylator włacza sie na szybki bieg .
3. w okolicy parownika słychać dziwne odgłosy przelewania i syczenia podczas pracy sprężarki [kiedyś było cicho]
Mam niebawem wizyte na sprawdzenie układu ale wole pierw zapytać czy mieliście z czymś takim do czynienia , a niebawem lato i mam jechać na urlop więc klima się przyda .
Zastanawiam się czy to może być wina czynnika , który był wymieniany 2 lata temu i przez ten czas mógł trochę wyparować przez co klima szaleje.
Śnieżynka nie gaśnie jak rozłącza się sprzęgło sprężarki ,a na komputerze nie ma żadnych błędów .
pozdrawiam
1. Moze wydaje Ci sie, ze ona sie wlacza i zalacza a poprostu sprzeglo elektromagnetyczne zmienia jej obroty w celu zredukowania lub podwyzszenia wydajnosci.
2 Po właczeniu sprezarki temp. w skraplaczu momentalnie wzrasta do 50+C dlatego odpalaja sie wentylatory na szybki bieg szczególnie gdy jest gorąco na zewnatrz i chłodzenie samym przeplywem powietrza przez chłodnice jest malo efektywne. Moze to tez byc wina czujnika cisnienia na tłoczeniu sprawdz czy styki nie sa zasniedziale i itp. Moze tez to byc wina patrz pkt 3.
3. Natomiast syczenie moze byc spowodowane uszkodzonym zaworem rozpreznym lub niedoborem czynnika i niedostatecznym przepływem czynnika w parowniku co za tym idzie jej brak wydolnosci chłodniczej ale twierdzisz, ze chłodzi dobrze musial bys sprawdzic termometrem jaka masz temp na wylocie z kratek moze po prostu wydaje Ci sie ze dobrze chłodzi jest to złudny efekty szczegolnie gdy w samochodzie jest wysoka temp.
Gdy juz pojedziesz do warsztatu proponuje sciagnac czynnik i go zwazyc powinno go byc w granicach 750-800 gram i moja rada unikaj warsztatów w ktorych podepną Cie po tak zwany "kombajn" i ona "niby" wszystko zrobi jest to g**** prawda i naciaganie kasy. Gosc powinien podpiac sie z manometrami sciagnac czynnik do zwazonej dokladnie butli co do grama za pomoca specjalnej przetlaczarki i jeszcze raz zwazyc i wtedy wiadomo ile jest czynnika i czy jest ok czy go brakuje operacja trwa 10-15 min MAXYMALNIE.
Nie załączał się u mnie kompresor - okazało się, że wtyczki się pokłóciły i się rozłączyły. Podłączyłem i klima jednak u mnie działa w najlepsze.
Układ będzie rozbierany jak tylko dowiem się którędy poprzednio czynnik spierdzielił. Wymienię przy okazji osuszacz oraz zastanawiam się też nad zaworem wysokiego ciśnienia. Jak układ był pusty to VAG powinien chyba wywalić mi jakiś błąd. I tu pojawiają się pytania
- czy czujnik wysokiego ciśnienia (ten przy prawym kielichu) powinien wywalić błąd jeżeli układ był praktycznie pusty (w układzie zostało tylko 100g czynnika)?
- czy zdażyło sie komuś, że w/w czujnik się zawiesił na pozycji "JEST OK"?
- czy przy tak małej ilości czynnika powinny startować wentylatory?
- co jeszcze warto wymienić przy serwisie układu oprócz osuszacza?
Jutro machnę parę fotek o czyszczeniu odpływu wody ze skraplacza.
Witam na wyświetlaczu klimatronika wywala mi na przemian błędy tego typu:
15.1 (G113) Potencjometr silnika klapy powietrza, ciągła przerwa, *15.1 (zobacz poniżej)
15.2 Potencjometr silnika klapy powietrza, ciągłe zwarcie, zobacz 15.1
15.3 Potencjometr silnika klapy powietrza, czasem przerwa
15.4 Potencjometr silnika klapy powietrza, czasem zwarcie
o który silniczek chodzi? macie może numery tego silnika? podejdzie od przed lifta?
Witam, Panowie mój znajomy ma problem z silniczkiem nastawczym nagrzewnicy. Prosił mnie bym spytał na forum czy podejdzie do jego A3 taki silniczek ze Skody Superb I, bo do takiej akurat ma dobre dojście. Wyglądają one identycznie a poniżej podaje numery obu części. Dodam tylko, że posiada A3 1.9 TDI AHF 2000r.
nr części Audi :
1 J1 907 511A, 6NN 007 692-00
nr część Skody :
1 J2 907 511A, 6NN 007 692-01
Jeśli pomyliłem działy to z góry przepraszam i liczę na waszą pomoc. Pozdrawiam
Witam
Mam audi A3 silnik 1.6 z 98 rocznika i problem z klimatyzacja wciskając przycisk załączenia klimy kontrolka zapala się ale takiego stukotu sprzęgiełka nie słyszę lecz po silniku samochodu widać ze coś reaguje bo zmienia obroty tzn. lekko podnosi i nawiewy pracują przy ustawieniu na 18 stopni niestety nie chłodziły wiec byłem w warsztacie (który nabija czynnik: wymieniono filtr, odgrzybiono, sprawdzono szczelność i nabito). Niestety po tym wszystkim powiedziano mi, ze jest jakiś problem bo nie łączy (chyba im chodziło o przekaźnik) czy przebicie dokładnie juz nie pamiętam z tego wszystkiego i skierowano mnie do elektryka samochodowego. Podczas wizyty u elektryka samochodowego udało mu się kilka razy uruchomić klimatyzacje i czuć było chłodzenie po rozłączeni i podłączeniu jakiś przewodów i klimatyzacja chłodziła problem zaczynał się po wciśnięciu przycisku wyłączenia lub zgaszenia silnika później od nowa był problem z uruchomieniem. Elektryk podpiął pod komputer samochód i wykryło mu jedn błąd skasował go i nic to nie zmieniło. Stwierdził ze problem zaczyna się od sprężarki i wentylatorów które powinny się kręcić a nie kręcą (koszt wizyty 35 zł) następnie zalecił wizytę w okręgowej stacji kontroli pojazdów . Udałem sie na wizytę jeszcze tego samego dnia. Poprosiłem o sprawdzenie sprężarki i wentylatorów. Sprężarka stwierdzili ze jest dobra niestety nie udało w żaden sposób uruchomić klimatyzacji tak jak elektrykowi podpięli ponownie pod komputer i nic tez nie wykryli żadnych błędów. Zalecili ponowna wizytę u innego elektryka sugerując, ze może to być problem z ciśnieniem czy czujnikiem ciśnienia jakoś tak (koszt wizyty 30zł). Wykonując telefon do tego polecanego elektryka stwierdził, ze musi wszystko posprawdzać i powiedział ze koszt sprawdzenia wyniesie mniej więcej (100 zł). Dlatego bojąc się uszkodzeń wynikających niewłaściwego sprawdzania spowodowanego brakiem sprzętu i wiedzy pisze do Państwa czy możecie w świętokrzyskim lub małopolskim możecie polecić zakład specjalizujący sie w klimach od elektrycznej jak i mechanicznej strony za rozsądne pieniądze. Dodam ze nie jestem pierwszym właścicielem samochodu, samochód miał stłuczkę i był wymieniany zderzak oraz opadły wentylatory od chłodnicy bo brakowało 3 uchwytów które już zamontowałem. Ratujcie , serdeczne dziękuje z góry za pomoc
konraditto jak chcesz jakiegoś fachowca to napisz w dziale polecane i nie polecane warsztaty http://www.a3-club.net/forum/forumdi...ztaty-i-sklepy
ja jak sprawdzalem sobie elektryke do klimy to wystarczył zwykły miernik, aby zauwazyć spadki napiecia, a bezpieczniki od klimy sprawdzales te przy aku i w aucie?
temat o bezpiecznikach jest na forum więc juz tutaj nie pytaj o nie
kolego BERNI prawdopodobnie ten dział:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...80#post1137080
bedzie lepszy do zadania tegoż pytania
- - - Aktualizacja postu - - -
kolego kuspit
Układ silniczka z potencjometrem znajduje się pod schowkiem pasażera, przy samych drzwiach.
Moze być pęknięta plastikowa zębatka nabijana na stalowy wałek cięgna klapy i przez co potencjometr nie ustawiała się w skrajnych pozycjach przy otwieraniu i zamykaniu klapy nadmuchu, lub co częsciej w naszym (audi) przypadku prawdopodobnie trzeba będzie wyczyścić komutator. Zapylenie między płytkami powoduje zwarcie w silniczku i sterownik odłącza go, zapisując błąd.
- - - Aktualizacja postu - - -
arielo87,
tak, powinien być zapisany bład niskiego ciśniania
na drugie pytanie moge teoretycznie tylko odpowiedzieć ze tak, bo nie zadarzyło mi sie,
nie wentylatory mogły sie załączyć takze z powodu przegrzania, ale napewno przy tak malej ilości czynnika nie powinna załączyc sie spręzarka,
wystarczy osuszacz
jak kogos pominąlem to prosze sie przypomnieć