-
Nie doczytałem się czy temperatura po załączeniu wiatraków spada i jak szybko, może one się nie kręcą już za dobrze po prostu? Może nagrasz filmik, wrzucisz na yt i zapodasz link, a ktoś z tym samym silnikiem się wypowie. Jeżeli zdiagnozowałeś sterowniki to się nimi zajmij. Temperatura za wysoka o jakieś 2-4 stopnie, bo wiatraki powinny startować chyba odrobinę wcześniej (tak jest u mnie) ale nie jestem pewien jak dla Twojego modelu powinno być. Olej sam w sobie ma średnio około 100 i 102 czy 104, nie robi na nim wrażenia. Jedyny minus jest taki, że od 104 do 94 (u mnie marszowa temperatura) jest 10 stopni różnicy i mniejszy zapas Tobie zostaje. Prawda jest też taka, że Twój silnik jest turbodoładowany, więc to inne temperatury. Przegrzeb tematy, osób z silnikiem podobnym do Twojego i porównaj ich temperatury, potem podaj nam wyniki, to może Ci pomożemy i temat lepiej potomnym się przyda. Za Ciebie niestety tego nie zrobimy ;)
-
no wiec tak, czytałem i się dowiadywałem ze nie ma znaczenia czy 1.8T czy bez T, ma być 90 .. wiatraki mają załączać przy chyba ~95 - pierwszy bieg i potem przy 102 - drugi bieg, u mnie jest tak że wiatrak startuje dopiero przy 102, czyli wychodzi ze to już drugi bieg, wcześniej ani drgnie :/ - - u mnie temperatura przy normalnej jeździe (ok 2,5 tys) wynosi 99 stopni :/ jak go trochę pocisnę to spadnie może do 96-97 po czym gdy zwolnię znów rośnie do 99, jak podpiłuje pod górkę to zaraz powyżej 100 się robi i czuć ze wentylatory ruszyły ... :/
sprawdziłem najpierw wtyczkę przy samym czujniku - i da się zrobić 2 kombinacje - i w pierwszej nic sie nie dzieje, a w drugiej wiatraki kręcą sie jak oszalałe :/
potem odpiąłem wtyczkę od samych wentylatorów i tu wyszło, że oba biegi działają <hmmm> - to mowie sterownik ..
ale dziś podumałem trochę i przecież wentylatory się kręcą cały czas na klimie (tylko nie wiem czy to bieg pierwszy czy drugi - obstawiam ze 2) no i na postoju temperatura waha się od 98-100,
i nie wiem o co z tym w ogóle biega :/
-
90 na liczniku ale to jest z czujnika z chłodnicy, klima pokazuje na wyświetlaczu z silnika. Nie wiem, które opisujesz cały czas. Napisz jaśniej. Na liczniku bez znaczenia na model ma być 90 z lekkimi wychyłami ale Twoje temperatury są jeszcze w normie producenta.
Biegi są po to, że każdy układ ma pewną bezwładność i jak zostanie ona lekko przełamana, to może nie dać się łatwo wrócić do poprzedniego stanu w cyklu miejskim, chociaż 2 powinna spuścić temperaturę do prawidłowej. Jak w trasie się zachowuje? Mnie martwi, że te wentylatory za późno startują po prostu.
-
Panowie potwierdzi mi ktoś czy we wtyczce czujnika w chłodnicy (po podpięciu na krótko odpowiednich inów zalaczy się pierwszy bieg, a po podpięciu pod inni pin załączy sie drugi szybszy bieg ?
-
mam jeszcze takie pytanie, bo zamółwiłem sobie juz nowy sterownik wentylatorów - myślęze jutro już będzie albo najpoźniej we czwartek ..
mam tylko pytanie czy podczas jazdy auto jest chłodzone tylko pędem powietrza ? czy pomagają mu się ochłodzić wentylatory ?
mowa oczywiście o jeździe normalnej, taka jazda bez pałowania
-
widze ze podjeliscie decyzje gdy mnie nie bylo.podczas jazdy niezaleznie czy ktos ostro wstawia czy jedzie spokojnie slinik jest chlodzony poprzez podmuch wiatru,w pierwszej kolejnosci jest chlodnica pozniej w duzo mniejszym stopniu sam silnik.wentylatory najczesciej uruchamiaja sie w cyklu miejskim gdy podmuch jest prawie ze zerowy
widze ze sa tu bledy.wskazowka licznika dostaje sygnal z czujnika temperatury na wezach przy bloku a nie z zadnej chlodnicy,gdyby tak bylo to dopiero latem byly by wskazania(maly obieg).
nie ma tu tez znaczenai zadna bezwladnosc,2 bieg zalancza sie w krytycznym momencie tj gdy jedziemy dlugo w korku i na dworze panuje bardzo wysoka temperatur.w takiej sytuacji podmych powietrza ktory powsatej w wyniku jazdy jest zerowy i tym samym wentylator musi sam sobie poradzic-piszac najprosciej
-
no to ja juz nic nie rozumiem :/ nie rozumiem dlaczego podczas normalnej jazdy nawet w trasie, gdzie prędkośc wynosi około 100 km/h mam temperature na klimatroniki 98 stopni :/ dodam ze mam nowy termostat :/ - i duże nie trzeba aby temperaturra skoczyła na 102 i zaraz czuć że wiatraki ruszyły na drugim biegu :/
co do wymiany tego termowłącznika - to dlatego ze we wtyczce od czujnika z chłodnicy nie włącza się pierwszy bieg, natomiast przy samej wtyczce od wiatraka (po podpięciu do aku) działa zarówno wolny i szybki beig.
-
wymiana na nowy termostat nie oznacza ze bedzie juz wszystko ok,byly przypadki ze i nowy fiksowal aczkolwiek nie zrzucam winy na niego.bedziesz mial o ile dobrze zrozumialem czujnik tyemperatury na chlodnicy,zalozysz i bedziesz wiedzial co i jak.teraz to juz nic nie poradze poki go nie zmienisz
-
nie nie, będe wymieniał sterownik wentylatorów, ten pod aku, bo skoro (po zwarciu, 2 pinów) we wtyczce od samego czujnika z chłodnicy nie włącza się pierwszy bieg, a po zwarciu innej kombinacji rusza szybki bieg, natomiast przy samej wtyczce od wiatraka (po podpięciu do aku) działa zarówno wolny i szybki bieg
-
i powiem krótko = dalej lipa :/
panowie ratujcie :( bardzo prosiłbym aby ktoś sprawdził u siebie na wtyczce tego zasranego czujnika w chłodnicy (on ma 3 piny) czy jak zrobi 3 kombinacje zwarcia pinów to czy uruchomią się 2 biegi wentylatorów, bo u mnie z 3 kombinacji wiatraki uruchamia tylko jedna :/
i mam zagadkę ehh :/