Wie ktos gdzie dostane panewki lepsze niz oryginal? Moze ACL ? oraz sroby do korbowodow ARC ? silnik 2,0 T BHZ
Printable View
Wie ktos gdzie dostane panewki lepsze niz oryginal? Moze ACL ? oraz sroby do korbowodow ARC ? silnik 2,0 T BHZ
Warty ten IC coś? czy chłodzi jak seria?
http://imagizer.imageshack.us/v2/640...0/844/5wbc.jpg
Pod warunkiem że masz IC z alu bokami ;)
A jakie są opinie na temat usunięcia klapek z kolektora dolotowego?
Gdzie dostać zestaw do zaślepienia po klapkach i jakie koszty?
Usuwasz klapy, robisz korektę softu i wsio
Turboelita na przykładzie poliftowej Cupry R (CDL )
można to zrobić oczywiscie w każdym TFSI / TSI :
https://www.facebook.com/Turboelitap...98232/?fref=nf
I to jest świetna alternatywa.
Nie zawsze ma się ochotę jeździć na większym doładowaniu. Przykładowo: dajesz auto żonie/dziewczynie/tacie/babci.
Łatwiej ogarnąć 200+KM niż 400 :)
Albo zwyczajnie jedziesz daleką trasę więc po co marnować dodatkowe 2-3 litry na każde 100KM trasy :)
Ciekawe kiedy CompSport wprowadzi to do oferty...
Tapnięte z S6Edge
Compsport tego pewnie nie wprowadzi, ale to nie ze wzgledu na to, ze nie potrafia... ;-)
Nie wydaje mi się by były jakieś większe oszczędności paliwa nawet w trasie między programami ..
Jeśli zakładamy normalna jazde, to różnic nie będzie.
Auto przy małym obciążeniu lata na lambda 1 nawet na mocnym sofcie , kąt zapłonu jest dostosowany do paliwa na którym samochód się porusza.
Oczywiście w momentach gdzie ten gaz wciśniemy do dechy na słabszym sofcie turbo mniej załaduje więc i mniej paliwa potrzeba aby osiągnąć zadany skład mieszanki, ale jeśli nie butujemy do oporu tylko wciskamy gaz powiedzmy do 3/4. Różnic miedzy softami w spalaniu nie będzie.
Witam, powoli przymierzam się do zwiększenia mocy w mojej A3. Decyzja zapadła na montaż k04-064, pytanie jakich części potrzebuję, aby można było wsadzić większą turbinkę, chodzi mi o te całe orurowanie.
Silnik 2.0 TFSI BPY.
Czy IC z plastykowymi bokami jak do Diesla będzie spełniał role orginalnego całego Aluminiowego IC? Chodzi mi czy będzie odczuwalny spadek mocy ? I czy w ogóle się to będzie nadawać ? Auto to s3 BHZ.
Dlatego też chce chwilowo założyć ten z bokami plastikowymi. Ale czy to ma sens ? Jak auto będzie jeździło i czy duży będzie spadek ? Wie ktoś ?
Lepiej od razu zaopatrzyć się w porządny IC. Jaki IC masz teraz? Zwykły, z alu bokami, czy z Golfa R MK7.
http://r-techperformance.co.uk/wp-co...rt-numbers.jpg
Witam czy taki sam setup pasuje do silnika 2.0tfsi axx?
Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka
Nie, nie będzie tak wydajny. Szczególnie jeśli masz dłubnięte auto, a mało tego jeszcze latem.
Panowie, mam mały problemik. Pod koniec czerwca oddaję auto do programu, montażu większego IC itp. Tyle że ciągle mam błąd czujnika położenia wałka rozrządu. Czujnik wymieniłem błąd skasowałem a po 20 kilometrach błąd wrócił. Auto jeździ, ciągnie, brak klekotu. Czy to może być kwestia fazatora? Czy może coś innego?
Witam mam zapytanie, posiadam 2.0T axx, zmodowany poprzez donwpipe 2.5 cały wydech dodając końcowy z S3, ic z S3 oraz chipa i zmianę mapy.
Osiągnąłem koło 270+ teraz robię całą kapę silnika bo padła pompa oleju, przerobiłem na tą z 1.8 nawiercając blok, głowica zplanowan, nowe śróby i uszczelki, świece irydowe.
Teraz moje pytanie na ile żywotny i wytrzymały jest ten silnik, chciałbym dalej z nim działać, ale nie wiem gdzie jest granica, autem chcę pojeździć parę lat.
Dziękuję za opinię i pomoc
tu koleżanka z forum zrobiła 342hp/poczytaj
https://www.a3-club.net/forum/showth...31#post1541531
Dziękuję za linka, aczkolwiek nie ma tam jednoznacznej przekonującej odpowiedzi, jeśli jest taka możliwość, ktoś posiada doświadczenie byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedz.
tu masz 300hp na stage 2
https://www.a3-club.net/forum/showth...GOR10-PL/page2
Bez kucia wytrzyma moment rzędu 470Nm max. Cała reszta podzespołów wytrzymałościowo jest taka sama jak mocniejszy bliźniaczy silnik BHZ z S3 265PS. Na AXX jeśli naprawisz pompę zrobisz spokojnie 370PS / 460Nm. Można jeździć latami, trzeba pamiętać o regularnym wymienianiu oleju co 8-9tys. Polecam z pro-choice.pl oryginał Motul Specyfic 5w30 504 507. Wymiana popychacza pompy paliwa co 15-20tys. Jeśli oczekujesz wiecej mocy i momentu będziesz musiał wymienić korbowody na kute lub takie z silnika BHZ, BWJ. W tazie pytań pozostaje do dyspozycji.
http://www.compsport.pl/net/connecti..._compsport.JPG
Dziękuję bardzo za odpowiedz, dlamnie moc rzędu 350km będzie wystarczająca, oczywiście na jakiś okres,
a co proponujesz dalej z modami, turbo, wtryski, dolot ?
Ktoś poleci doloty z K&N czy wystarczą jakieś tipy ?
- - - Updated - - -
Dziękuję bardzo za odpowiedz, dlamnie moc rzędu 350km będzie wystarczająca, oczywiście na jakiś okres,
a co proponujesz dalej z modami, turbo, wtryski, dolot ?
Ktoś poleci doloty z K&N czy wystarczą jakieś tipy ?
turbo K04 z S3, Intercooler S3 alu (mam taki pisz PW), wtryski S3, wkład pompy Autotecha (PW), dolot wydajniejszy z R32, zaworek na listwie ciśnienia od Rs4. Potem wystroić w Compsport Bielsko-Biała lub Kraków. Spokojnie do zrobienia 360PS/450Nm.
Ic mam z s3, pompy paliwa ? Bo jeśli chodzi o oleju to mam przerobione na ta z 1.8 nawiercałem blok aby założyć.
Więc potrzebuję turbo, wtryski, dolot przerobić oraz zaworek na listwie ciśnienia z rs4, to jest tak zwany blowoff ?
Potrzebujesz wszystkie elementy jakie wypisałem poniżej, w tym TAK pompa wysokiego ciśnienia firmy AUTOTECH. Zawór RS4 to nie jest Blowoff. Blowoffa to masz w Subaru i niech tam pozostanie. Pompa oleju nie ma nic tutaj do rzeczy.
Witam planuje modyfikacje samochodu na 350km i chciał bym się dowiedzieć jakie cewki zapłonowe zastosować do silnika 2.0tfsi axx?
seryjne
Myślem nad cewkami ngk u5014 co o tym myślisz?
dwa szybkie pytania bo temat długi. Fazator rozrządu w AXX regenerował ktoś bo mam cały rozrząd rozebrany i chce zrobić na tip top i jest dylemat czy aso czy wysłać zregenerować. Dwa znajomy ma fmic z z S3 BZH, wchodzi P&P do a3 2005 AXX? pozdrawiam
fazator nowy, regenerowany narobi wiecej szkód jak ten zmeczony ktory masz. Cooler podchodzi P&P ze złaczkami z BHZ.
podrzuci ktoś logi AXX/BWA serii chociaz po sofcie również nie pogardzę. Jakos nigdziue nie mogę znaleźć...
Witam spotkalo mnie nie szczęście związane z silnikiem 2.0tfsi axx i muszę zrobić szlif na 83.01mm z nominale 82.51 i mam pytanie odnoście tłokow posiadałem w swoim samochodzie tłoki z takimi garbami na górze i czy ja muszę szukać takich samych kształtowo czy mogę zastosować płaskie? Zdjęcia poglądowe na dole i samochód zaczął jeść olej https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...58141d4b9a.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...4498757b0f.jpg
Witam, mam pytanko czy przy zmianie turbo ori na k04-64 dotychczasowy dp będzie pasować czy trzeba będzie coś przerobić?
krzyzko90 wszystko będzie pasować bez przeróbek.
marcelinho93 wsadzaj płaskie, wejdą bez problemu.
tu masz wszystko
http://workshop-manuals.com/audi/a3_...s_axx_bpy_bwa/
oraz zmień oznaczenie silnika w sygnaturce bo to nie turbo tylko wolnossak(jeśli taki masz bo to zawsze łatwiej dla innych)
Super dzięki za linka :) już wypatrzę jaki jest doładowany i zaraz zmieniam :) Bardzo dziękuję :)
- - - Updated - - -
Koledzy jakiej średnicy dolot pod 380 hp?
- - - Updated - - -
Do przyszłej audi chciałbym włożyć:
Turbo BorgWarner K04-64 (są nowe turbo za 2k i 4k, te tańsze to chyba chinole lub coś(wie może ktoś dlaczego?))
Zawór DV + BOV
Dolot + filtr w obudowie
DP 3" z sportowym katem
Wydech catback 3"
Wtryski od S3
Wkład pompy paliwa autotech
IC customowy z orurowaniem.
Ile z takiego zestawu mogę pociągnąć?
- - - Updated - - -
co do IC, dedyk jest za 1500 ale jak wejsdzie od s3 to chętnie zaoszczędzę :)
Jeśli ktoś ma pomysły sugestie chętnie poczytam :)
na seryjnej K04 turbospreżarce nie zrobisz 380PS. Cooler możesz zalożyć wydajniejszy z Fmic lub kupić u SID'a, na pewno lepsza opcja jak S3, jednak cenowo ok 1500zł. Filtra powietrza nie ruszasz. Tak samo wtrysków, one wystarczą na 360KM. Turbo K04 - nie ma czegoś takiego za 2k i za 4k. Kupujesz nową turbinę i modyfikujesz silencer aby weszła na blok i nie haczyła o sciankę grodziową (taki urok silnika CCZ).
Reasumując:
- DP 3" kat 100/200cpsi
- zawór seryjny 710D (żaden blow off)
- seryjny filtr powietrza
- seryjne wtryski
- pompa seryjna wystarcza
- wydajniejszy cooler
Da się na taki setupie osiągnać 360PS. 380PS to raczej mało realny wynik dla seryjnej K04.
to Ty masz to auto, czy dopiero zamierzasz kupic ?
bo pytasz o jedno, zaznaczasz drugie, kolega sie produkuje i pisze Ci o silniku poliftowy TSI ( CCZA )
Ty pytasz o stare BWA/AXX itd
zdecyduj sie, bo to dwa rozne silniki...
pomijajc ze wszystko o co pytasz jest w poprzednich postach
Jeszcze jedno pytanko, jak wiadomo te silniczki piją sobie olej, więc będę na starcie przygotowywał się do remontu silnika. Czytałem że to wina rozciągających się słabych pierścieni, ciśnieniu oleju czy pompy, nie wiem dokładnie. Skoro będę chciał robić remont to napewno wymienie na zestaw kutych tłoków wosnera bo nawet są tańsze od oryginalnych, konieczna będzie obróbka cylindra gdyż kuty tłok jest o większej średnicy 0.29mm ale taka przeróbka jak się informowałem to 150 zł od cylindra. Czy może jak już będą obrabiane cylindry do czy moż warto zrobić na większą pojemność? Włożę również kute korbowody techno5. Napewno będzie delikatnie planowanie. Macie panowie jakieś jeszcze uwagi, zabiegi jak silnik będzie rozebrany? Coś w nim wymienić o coś zadbać? Jakieś specjalne uszczelki, śruby? Na co uważać?
Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka