ale u mnie 13 jest pusta, już widziałem ten schemat ale mimo wszytsko dzięki. Chyba że przekaźniki są jeszcze gdzie indziej niż pod kierwonica
Printable View
ale u mnie 13 jest pusta, już widziałem ten schemat ale mimo wszytsko dzięki. Chyba że przekaźniki są jeszcze gdzie indziej niż pod kierwonica
Witam. Dziś wieczorkiem jadac bez klimy ustawiłem na LO(zimne) i tu gorące powietrze bucha..... Odpaliłem klime, spręzarka pracuje ale bez efektu... Wygląda to tak jakby nastawnik sterujacy klapa zimne/cieple zablokował się w pozycji HI(ciepłe). Czy na Vagu wyskoczy mi błąd jeśli silniczek sterujący klapa padł??? Jak się do niego dostac jeśli zajdzie potrzeba demontażu...?
pozdR
Witam :)
Chcialem sie spytac gdzie dokladnie i dobrze moge wymienic osuszacz do klimy na sląsku. Bylem wczoraj w serwisie i to jest przyczyna ze mi nie chłodzi klima, mam ja nabita tylko ze stala pusta bardzooo dlugo.
Mongo mialem te same objawy ze wlaczylem klime i mi cieple powietrze lecialo , na klimatorniku (1C) sprawdzialem i byl blad 13.7 no i tak jezdzilem jezdzilem no i nagle blad znikl ale dalej mam cieple powietrze bylem wczoraj w serwisie no i sie dowiedzialem ze to niby osuszacz ale czy oby napewno :)
Blad na vagu powinien Ci wyskoczyc
http://www.autodanecki.pl/ - polecam ;)
http://www.lellek.com.pl/ - odradzam ;)
zauważyłem że na jałowym biegu czuć cykliczne drgania i kierownicą i nawet na fotelu czuć i to właśnie po załączeniu klimatyzacji - po wyłączeniu drgania ustają. Nie występują ,żadne dodatkowe efekty dźwiękowe , klimatyzacja działa poprawnie jednak wkurza mnie to...
możliwe ,że coś się kończy ? czas wymienić olej w sprężarce czy co ??
Kito
zawsze podczas zalaczenia sprezarki zaczyna troszke szarpac poniewaz silnik dostaje obciazenia
pytanie tylko w jakim stopniu Ci sie trzesie
wiem o tym ale nawet jak pochodzi (bo dłuższej jeździe) to potem trzęsie tak że czuć nawet na siedzeniu.
Nie wiem czy to przyczyna wentylatora nowego bo wstawiłem czy też wcześniej był problem. Odkryłem to jak panelu do radia nie zabrałem i nic nie łupało :P
Wiadomo wrzuce mu obroty to nie czuć bo silnik się trzęsie.
Robi to cyklicznie (brymbrym...cisza...brymbrym...cisza etc) podobnie jak rozlatujacy się dwumas tylko że lżej.
Dodam że tydzień temu naprawiałem alternator - ale chyba nie jest to powiazane.
KiTo, u mnie jest to samo i również zaczęło się po wymianie dużego wentylatora.
Stawiam że jest źle wyważony.
Witam nie chciałem zakładać nowego tematu więc piszę tutaj... może to głupio zabrzmi ale jak włączyć ogrzewanie tylnej szyby w A3 96 r? Przejrzałem instrukcję i tam też nie pisze...
szukaj takiego przycisku
http://img16.allegroimg.pl/photos/12.../41/1660944190
ale macie pytania :)
Witam
Przed chwila zmienialem radio z 1DIN na 2DIn +climatronic, nie wiem moze to bedzie mialo powiazanie z moim problemem dlatego pisze. Po zmianie wsiadlem do auta i wlaczylem klime i nic sprezarka sie zalacza slychac jak powietrze gdzies tam w srodku sie zbiera ale nie wylatuje przez zaden wywietrznik. Gdy tylko wcisne Econ odrazu powietrze wylatuje przez chwile zimne te ktore sie nazbieralo jak niby chodzila klima a pozniej juz normalne.
Dziwna rzecza jest tez to ze gdy ustawie na LOW to wyswietla sie one jakos krzywo jest bardzo przesuniete w lewa strone, cyfry sa normalnie jedynie LOW tak krzywo lezy;/
Prosze o pomoc jezeli ktos wie o co chodzi.
witam chcialem wlaczyc dzis klime i zaczela bardziej grzac niz bez klimy wlaczonej a bylo na 18.. w dodatku cos syczy z prawej strony pasazera taki dziwny dzwiek a pod maska harczy. a byla nabijana kilka tyg temu. w czym problem ?
A sprawdzana była szczelność? Wiele zakładów ma maszyny gdzie wprowadza się markę i model auta i maszyna odciąga to co było i uzupełnia ilością przewidzianą w maszynie zgodnie z wprowadzonymi danymi. Możliwe że układ jest nieszczelny. Nie ma nic do rzeczy, że nabijana kilka tyg temu.
Syczenie najczęściej dochodzi z zaworu rozprężnego, który może być uszkodozny, nieszczelny etc. Samemu niewiele zdziałasz więc trzeba do fachowca się raczej udać niech sprawdzi czy nie ma nieszczelności odciągnie czynnik, wprowadzi barwnik i wyjdzie. O ile to nie było robione.
Aha, dodam, że nieszczelność mogła wyniknąć właśnie w trakcie wprowadzania gazu, bo wtedy jest większe ciśnienie w układzie.
Ponadto korzystaj z opcji "Przeszukaj temat" bo ja znalazłem kilka postów o syczeniu i warkocie od strony pasażera np posty kolegi Endrju BB ze strony 42 wątku.
Pamiętaj o opcji "pomógł"
Witajcie.
Szukałem odpowiedzi na forum ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem. Było dużo o tym ale jakoś nie mam jasności :)
Więc...jest zima i próbuję włączyć sprężarkę. Wiadomo, że klima nie włączy się "normalnie" tzn poprzez nastawienie temperatury i wyłączenie przycisku ECONO. Dręczy mnie jednak to że ja włączam przycisk odparowywania przedniej szyby to sprężarka także się nie włącza. Wydawało mi się wcześniej, że właśnie w temperaturze poniżej +5 st. tym przyciskiem udawało mi się zmusić sprężarkę do wysiłku.
Odpowiedź dla was to pewnie moment a mi pozwoli to trochę się uspokoić bo powiem szczerze trochę się zmartwiłem :)
Dzięki wielkie
Pozdrowienia
Wituś
nadmuch na przednią szybę to nic innego jak automatyczne włączanie klimatyzacji, a przy niskich temperaturach jak sam już napisałeś klima się nie włączy, wcześniej mogło Ci się tylko wydawać, że nadmuch był z klimą, np czujnik zamiast w zderzaku wisi Ci w komorze silnika
co po dłuższej jeździe odczyt temperatury jest wyższy bo wewnątrz komory silnika jest wyższa temperatura niż faktyczna na zewnątrz
Dzięki wielkie. Jak więc rozumiem sytuacja jest jak najbardziej prawidłowa :-)
Pozdrowienia
prawidłowa
Witajcie,
Mam 2 problemu z climatronikiem w moim A3 8P,
1. Siła nadmuchu sama się zwiększa, tzn mam włączone ogrzwanie w samochodzie powiedzmy na III kreseczki, przejade pare metrów i siła nadmuchu automatycznie się zwiększa powiedzmy na IIIIII kreseczek, zmniejsze znowu do III, przejade jakiś odcinek i znowu się zwiększa... w czym problem ?
2. Przy właczaniu klimy, nawiewów itd słychać dziwny dźwięk z klimy, tak jakby coś przeskakiwałem, strzelało, przestrzeliwało, próbowało coś się włączyc, załapać... ktoś coś wie na ten temat ?
1. Uzywasz trybu auto?
Dwa ''problemy'' to normalne tak?. Widać jak dużo jeszcze nie wiem o moim Audi...
koza21
ja tak mam w 8L ze kilka razy musze ręcznie zmniejszyć w czasie gdy auto sie nagrzewa. Tak ze 2 - 3 razy i potem juz stoi. Chyba ze u Ciebie cały czas musisz zmniejszać to cos raczej nie tak.
A mam takie pytanie odnośnie klimy, czy można w jakiś sposób samemu ją odgrzybić? bo znajomy mi nabije ale nie wiem czy odgrzybi...a dobrze by było to zrobić ;)
Witam,
szukałem podobnego problemu i nie mogłem nigdzie znaleźć wiec pisze tutaj:
W minusowych temperaturach jak tylko odpalę silnik i włączę nawiew to słychać jak wiatrak nawiewu piszczy, im wiekszy nawiew tym bardziej piszczy. Po paru minutach przestaje.
Macie podobnie? Myślicie że trzeba się tym przejmowac czy to normalna sytuacja przy dzisiejszych mrozach:D
Czy jest jakiś sposób żeby klimatronic pokazał zużycie paliwa? Czy to niestety niemożliwe?
siwy dolej plynu a jesli nie pomoze to wyczysc czujnik w zbiorniczku wyrownawczym wtedy nie bedzie sie juz zapalac ;)
a co do piszczenia to u mnie w Leonie rowniez sie pojawia :/
Moje pytanie:
Dlaczego klimatyzacji nie da się włączyć w zimę i rozłącza ją przy poniżej +5 stopni? Przecież klimatyzacja służy tak samo do chłodzenia jak i grzania... w innych autach włącza się normalnie. Da się jakoś VAGiem to zmienić?
nie da sie wlaczyc poniewaz grozi to uszkodzeniem sprezarki klimatyzacji
grzanie dziala Ci normalnie
pzdr
Witam.
Zdarzało się komuś że klima sama mu się włączała? Dość dziwne zjawisko... W te największe mrozy zdarzyło mi się to ze 4 razy. Poza tym w tych temp. klima wgl nie powinna się włączyć
faktycznie spręzarka sie nie włącza jak jest zimno, chciałem nabić klime ale akurat byly pierwsze przymrozki wiec musze poczekać do wiosny albo cieplejszego dnia... a żeby klima sama sie włączała...hmmm jedyny pomysł to taki że czujnik temp. zewnętrznej jest w innym miejscu niż zawsze, np. blizej silnika, ja słyszałem ze jest w zderzaku, jeśli się mylę to proszę o sprostowanie ;)
Czujnik musi być w dobrym miejscu bo ostatnio było na dworku około 0 stopni i klima nie chciała się włączyć z guzika a w mrozy sama się uruchamiała.
mam podobnie ale jak dam moc nawiewu na 3 kreseczki to przestale uwazam ze mroz robi swoje bo ja tam mam tylko podczas mrozow i to takich poniej 5 a po ok 20 sek nieprzyjemny odglos mija
Witam.
Przejrzałem forum i znalazłem prawdopodobną przyczynę ciągłego świecenia się przycisku ECON, której według większości należny upatrywać w braku czynnika chłodzącego, tylko dziwi mnie to, że stało się to akurat podczas tych dużych mrozów gdzie klimatyzacja raczej nie powinna się załączać, więc nie wiem dlaczego akurat teraz zabrakło czynnika chłodzącego.
I tutaj moje pytanie:
Czy jazda bez czynnika chłodzącego może spowodować jakieś uszkodzenia??
Z tego co wyczytałem podczas trybu ECON sprężarka się nie załącza więc chyba nie powinna się zatrzeć, chyba że jest inaczej to proszę wyprowadzić mnie z błędu.
I drugie pytanie:
Czy jazda z wyłączoną klimatyzacją automatyczną, będzie teraz najlepszym rozwiązaniem do czasu nabicia klimatyzacji, czy mogę jeździć na tym trybie ECON bez obawy że coś się spierdzieli?
Tak biorąc sprawę na chłopski rozum to po prostu może duże mrozy spowodowały spadek objętości czynnika w układzie i dlatego wyskakuje to ostrzeżenie :P
po raz 157, w 8p sprezarka pracuje caly czas, nawet w trybie ECONO
niemozna porownywac tego do pracy w starej a3, gdzie pracowala tylko po wlaczeniu "chlodzenia"
dlatego pracujac caly czas, nawet w trybie econo na biegu zerowym, musi byc czyms smarowana, brak czynnika w ukladzie - brak smarowania
zeby sie nic nie stalo ze sprezarka, o ile jeszcze jest sprawna, caly uklad musialby byc wylaczony, zero grzania/chlodzenia czy nawiewow na szybe.
tak to jest skonstruowane, nie porownujcie tego z autami typu 8/golf4 , bo to inna para kaloszy
ten temat powinien zostac rozdzielony na 8l i 8p, bo potem biora sie nieporozumienia
a co do duzych mrozow, duzy mroz ma to do siebie ze od niego potrafi sie cos zwyczajnie r...c, ale to trzeba sprawdzic.
nie na zarty, tak sobie napisalem zeby napisac
łopatologicznie, bez instrukcji obslugi, po raz 158
w autach grupy VAG po 2003r sprezarka klimatyzacji pracuje caly czas !! na biegu zerowym (jesli jest nie obciazona, czyli np w trybie ECONO)
zapobiega to spadkom mocy np przy wyprzedzaniu, kultura pracy samochodu jest lepsza itd
ale przez to ze "kreci" sie caly czas na tym biegu zerowym to i caly czas jest smarowana, a czym ? a czynnikiem, brak czynnika wczesniej czy pozniej spowoduje jej zatarcie
dlatego czesto zdaza sie ze ktos nie zadba o napelnienie ukladu prze zima, bo po co mu, jak nie bede chlodzil, a potem na wiosne trzeba sprezarke wymieniac, tak samo po wypadku jak jest uwalona chlodnica i wyciekl/ulecial czynnik, po krotkim czasie sprezarka do wymiany
jasniej sie juz chyba nie da
Ok, nie znam dokładnie technicznego działania klimy. Napisałem tylko to co jest w instrukcji.
Pozdrawiam!
Hmmm więc teraz tylko mogę się modlić o to, żeby nic nie było ze sprężarką. Nie wiem ile z tym jeździłem, tydzień może dwa. Na razie nie mam możliwości podskoczenia do jakiegokolwiek serwisu, więc będę jeździł z wyłączoną klimatyzacja, i nie będę dmuchał nawet jak będzie pizgać, żeby sprężarka o ile jeszcze działa, się nie spitoliła. Dzięki za rozwianie wszelkich wątpliwości.:thumbright: Jak będę miał możliwość sprawdzenia i nabicia klimy to dam znać, czy wsio wróciło do normy.
Pawel_yu moja odpowiedz była do Mnichu ale juz nie ważne, Mnichu odczytał ;) Znajomy który zajmuje sie klimatyzacją przemysłową i samochodową stwierdził ze brak czynnika nie załącza sprężarki, ale to możę być w 8L (i może u niektórych włącza sie przez to tryb ECON - 8P) ;)
witam
u mnie wyst?puje czasami taki problem ?e dmuchawa przez chwilk? wieje mocno i po 2s s?abo i tak co 5s mocno i s?abo... kreski na panelu nie zmieniaj? swojej warto?ci, gdzie? wyczyta?em ?e wymiana tego
http://allegro.pl/show_item.php?item=2261943192
regulatora nadmuchu powinna pom?c
co wy na to?
może ale nie musi , najpierw poczyściłbym czujniki temperatury - u mnie po czyszczeniu tego pod radiem , bardzo sie to poprawiło.
Wyczy?ci?em czujniki nawet ten co jest za zaraz za filtrem przeciwpy?kowym i dalej to samo, na obiegu zamkni?tym normalnie wieje bez ?adnych przerw tylko na obiegu otwartym, dziej? si? to w czasie jazdy, na postoju na odpalonym silniku jest dobrze. Wyj??em dmuchaw? na zewn?trz i tak si? przejecha?em zobaczy? jak reaguje i te? normalnie wia?a bez przerywania. Zam?wi?em ten regulator dmuchawy http://allegro.pl/show_item.php?item=2261943192, jutro powinien doj?? i zobacze czy co? pomo?e podmianka.
problem rozwiązany, usunąłem błędy klimy vagiem i przywróciłem ustawienia podstawowe
niestety długo się nie nacieszyłem :( dalej to samo, klima nie ma błędów i dmuchawa przerywa, jak biorę obieg zamkniety to nie ma problemu...nie wiem co może być