Witam, czy bez podpiętej wtyczki do czujnika G62 mogę odpalić silnik celem sprawdzenia czy czujnik temperatury jest uszkodzony? Mam problemy z odpalaniem samochodu i zastanawiam się właśnie nad czujnikiem, czy może być uszkodzony.
Printable View
Witam, czy bez podpiętej wtyczki do czujnika G62 mogę odpalić silnik celem sprawdzenia czy czujnik temperatury jest uszkodzony? Mam problemy z odpalaniem samochodu i zastanawiam się właśnie nad czujnikiem, czy może być uszkodzony.
Najlepiej poddaj go diagnostyce komputerowej, która wykryje co jest nie tak.
Szybkie pytanie do posiadaczy 1.8T. Podczas jazdy przy aktualnych temperaturach (+/- od 2 do 10*C) jaką macie temperaturę na kanale 49 klimatronika? U mnie oscyluje w granicach 81-85*C.
Po rozpędzeniu auta do ok 120km/h temperatura ma np 85*C i przy hamowaniu auta biegiem temp spada do 80 *C.
Wygląda to tak jakby termostat był ciągle lekko otwarty...
Na postoju auto nagrzeje się do ok 95-98*C.
Termostat wymieniany w tym roku na nowy Borsehung - teoretycznie ORI audi ze znaczkami itd. Dodatkowo wymieniony czujnik G62 na ori.
Jak myślicie termostat się nie domyka?
U mnie przy aktualnych temperaturach zewnętrznych tj (+/- od 2 do 10*C) temperatura na kanale 49 klimatronika oscyluje w granicach 100-104*C. W mieście z reguły trzyma 102*C. W trasie przy prędkości 120-150km/h temperatura trzyma cały czas 103-104*C.
W kilku warsztatach powiedzieli mi,żebym się tym nie przejmował i jeździł. podobno temp właściwa. Mnie to trochę niepokoi.
Zrobiło się tak po wymianie chłodniczki oleju (rozszczelniła się i zaczęła delikatnie puszczać olej do płynu chłodzącego-zaczęły się robić "burzyny") i termostatu firmy GATES TH00188G1.
Jak myślicie termostat się nie otwiera?
Jakby się nie otwierał to na pewno by Ci się gotował, także ten trop odpada. Zresztą sprawdź czy masz gorący wąż dolny od chłodnicy, jeśli tak to obieg jest otwarty.
Dolny wąż gorący nie jest raczej chłodny, wszystko zależy w którym miejscu go ręką sprawdzam.Bliżej silnika jest ciepły ,bliżej chłodnicy chłodniejszy. Chyba się zdecyduję wymienić jeszcze raz termostat na WAHLERA (który już kupiłem). Nie daje mi to spokoju.
Termostat ori powinien otwierać się przy 87*C. Jak przy tej temp CI się nie otworzy to wtedy jest z nim coś nie halo. Najlepiej wyciągnąć, wsadzić do garnka i podgrzewać wodę na kuchence i sprawdzać z termometrem jak termostat się zachowuje. Ja postaram się na dniach swój zdiagnozować w ten sposób.
Witam
Już jestem po wymianie termostatu na WAHLER 3141.87D. Przed montażem sprawdziłem go w garnku z termometrem, otwierał się przy 87*C.
Poprzedni GATES TH00188G1 po wyjęciu uchylał się przy 96*C, pełne otwarcie przy około 110*C .W tej chwili silnik nagrzewa się do 95*C, dolny wąż chłodnicy ciepły, wentylatory się włączają i wsio jest GITARA! :))
P.S
Nie polecam GATES TH00188G1
Polecam WAHLER 3141.87D
Wniosek : Na termostacie nie warto oszczędzać, lepiej kupić sprawdzony przez użytkowników forum.
Mam pytanie użytkowników diesla. Mam silnik 1.9 tdi ALH w lecie mam normalną temperaturę i termostat trzyma 90 ani nie drgnie. Gdy temperatury spadają tak jak teraz 2 stopnie 5 stopni i mam włączony ciepły nadmuch czy przejadę 10 km czy 40 to temperatura dochodzi mi max 70 stopni, natomiast na postoju z wyłączonym nadmuchem temp. unosi się do 90. Teraz pytanie czy termostat działa poprawnie? czy to może być wina czujnika cieczy?