No jasne że dam znać :thumbright:
Jestem umówiony w tym tygodniu na montaż ale zdam relację z hamowania dopiero po dotarciu zestawu ;)
Printable View
No jasne że dam znać :thumbright:
Jestem umówiony w tym tygodniu na montaż ale zdam relację z hamowania dopiero po dotarciu zestawu ;)
będzie fruwać, mam nadzieję że tarcza textar pro wstydu nie przyniesie :)
Ojciec w Audi Q5 zjechał fabryczne tarcze i założył właśnie komplet Textara.
Auto na fabrycznym komplecie super hamowało i po zamontowaniu Textara i odpowiednim dotarciu nadal hamowało tak samo, nic lepiej, nic gorzej.
Sugerując sie tym też postawiłem na Textara :thumbright:
Dawidzie Textar jest jednym z dostawców na 1 wyposażenie. Właśnie dlatego w mojej firmie niebawem będzie baaaaardzo dużo żółtych textarowych regałów z towarem.
małe ot ;) PS. Możesz dać znać ile zapłaciłeś za texy - powiem Ci ile przepłaciłeś :)
jestem w stanie jak coś Ci wszystko sprowadzić bezpośrednio z Texa fabryki ale wiadomo ciut trzeba w takiej sytuacji poczekać.
Czekamy na relacje jak to spowalnia :D
odnośnie przejścia na 280 z 256mm to jest różnica taka o tyle ile się odsunie klocek od osi tarczy:) Wynika to z momentu czyli siła x ramię. Przy nie zmienionej sile zmieniamy długość ramienia i to już daje poprawę a jak ktoś twierdzi ,że nic nie zmieni to znaczy ,że nie wiele wie gdyż prawa fizyki się nie oszuka. Tarcza 280x22 na tył w zupełności wystarczy jeśli chodzi o powierzchnię oddawania ciepła . Jak ktoś pisze ,że to niema podejścia do 288 x25 to nie wiele wie bo jakoś mi się nie udało skrzywić tyłu i nie wiem czy komuś się uda a taki zestaw był upalany w 450konnym aucie na torze. Przednia tarcza na 4 tłoku to już nie problem skrzywić bo te tarcze nie są wstanie odprowadzać takiej ilości ciepła jaka jest generowana przy ostrym hamowaniu. Dodatkowe nawiewy coś dają ale też nie zastąpią większej i grubszej tarczy. Z tyłu nigdy nie stosowałem dodatkowych nawiewów bo tarcza nie dostała nigdy nawet innego koloru od temp czego nie można powiedzieć o przodzie ...
Zgodzę się z PRAWIE wszystkim co napisałeś, wyjątkiem jest to skrzywienie tarczy, jak sobie to wyobrażasz ? :D
Nie pisalem że przejscie 256 na 280 nic nie zmieni, wiec prosze nie przypisywac mi takich rzeczy. Jak ktos ma okazje i chce to zrobic po taniosci to moze przejsc z 230,256 na 280zmieniajac tylko jarzmo i tarcze z wiadomo uakiego auta, niemniej jednak moim zdaniem bardziej sensownie jest przejsc na 288 lub 312mm z kilku wzgledow:
- lepsze odprowadzanie ciepla co daje niezmieniona jakosc hamowania nawet podczas wariowania - kazdy kto upala auto zauwazyl ze hebel raz jest ok przy ostrym hamowaniu, po kolejnym hamowniu jest juz gorzej, a po kilku nastepnych czuc zdecydowane oslabienie hamulca, duza gruba tarcza powoduje ze caly czas masz stabilnosc hamowania w kazdych warunkach
- wiekszy klocek daje wieksza powierzchnie cierna i klocek trudniej nagrzac
- trwalosc, spokojnie mozna ocenic trwalosc tarcz 288 na 120tys km jezeli chodzi o tyl, - 312mm na 150 tys km jezeli chodzi o 280 czy 256 poprzez ich grubosc ich trwalosc jest duzo nizsza, wiec lepiej kupic raz dobre tarcze i miec spokoj na 150 tys niz wymieniac je co jakies 80-100 tys km
- koszt przejscia na 288 czy 312 jest bardzo podobny do 280mm a jak mozna zrobic duzo lepszy tyl za kilka setek wiecej i do tego duzo trwalszy to czemu nie?
Poza tym hamowania to zmiana energii kinetycznej w ciepło, kazdy materiał tarcza czy klockek ma określony współczynnik przenikania ciepła. Maly klocek to mala powierzchnia styku co powoduje ograniczenie do oddawania ciepla co jest jednoznaczne z gorszy efektem hamowania. Klocek sie przepala i tak samo tarcza, co powoduje w efekcie uszkodzenie hamulcow i po takim przegrzaniu nawet hamowania w zwyklych warunkach bez palowania jest duzo bardziej nieefektywne.
Sa gotowe zestawy na allegro pod 280 na tyl sprzedaje to niejaki pavel20vt, ale z mojego doswiadczenia i klientow ktorzy do mni dzwonia wiem cokolwiek zalatwic z kolega z allegro jest mega ciezko, zreszta obilo to sie o fb i inne fora wiec mozna sobie poczytac. Mam nadzieje ze zbieznosc nickow przypadkowa lol
- - - Aktualizacja postu - - -
Skrzywienie czy fading wystepuje przy przegrzaniu tarczy ktora sie odksztalca pod wyplywem ciepla, jest to na tyle male ze tarcza nie jest krzywa na oko ale moze miec i 0,3mm bicia co powoduje ldczuwanie podczas hamowania pulsacji oraz walenia w pedal, jest to o tyle niebezpieczne ze klocek podczas hamowania nie pracuje na calej tarczy jak powinien, do tego zmniejsajac skutecznosc hamowania i denerwujac kierownika podczas kazdej proby hamulcow glupim biciem na kierownicy. Oczywiscie na tyle bicie nie bedzie tak odczuwalne jak na przodzie. Tarcza raz przgrzana nawet jak jest nowa nadaje sie na smietnik bo traci swoje wlasciwosci.
Witam. Chce Zrobic Swap hamulcow do siebie na 312 mm . Szukalem czytalem ,ale nie wiem do konca dlatego Pytam. Mam Quattro i tarcze 288 na przodzie Co musze z Przodu zmienic zeby podeszly te heble? I z jakich Aut szukac jakby co ? z gory Wielkie dzieki. i Sorry Z Spam