-
Witam
Przy przekładce zegarów natknąłem sie na problem z przypisaniem kluczyków. Podejrzewam że problem tkwi w generacji immo i pastylkach transpondera. Stare zegary (VDO 919 860D) z kluczami to pewnie 98r (auto MR99) wiec to pewnie immo2. Nowe to VDO 919 880 ale nie wiem z jakiego roku. Przejrzałem sporo postów (nie tylko na tym forum) i nie udało mi się znaleźć jednoznacznych informacji umożliwiających identyfikację generacji immo i transponderów. Po ID-immo? nr katalogowym zegarów? VAGiem czy VAG k+CAN? Jak i gdzie to jednoznacznie ustalić?
-
mam pytanko czy sa roznice w tarczach zegarow jeager i vdo? chodzi o polifta
-
Kolego "plmoti" dobrze by było żebyś kupił lub zrobił sobie najprostszy interfejs na MAX232 i za pomocą oprogramowania odczytał jaki jest rodzaj immo. Prawdopodobnie transpondery do wymiany. Żeby jednak nie produkować zbędnych postów powiem że nie bez znaczenia w tym wypadku są literki na końcu nr licznika np 860A to już nie to samo co 860E.
Sprawdzone litery:
A, B, C - IMMO1
D, E, H - IMMO2
Oczywiście oznaczenia dotyczą aut przedliftowych.
Polifty miały już w większości IMMO3 i tutaj kody literowe nie miały już żadnego znaczenia.
-
Strikerbest czyli z tego by wynikalo ze ja niemoglbym zakodowac swojej pastylki przedliftowej do licznika poliftowego a jednak to zrobilem jak juz Ci wspomnialem na pw. Moje autko jak wiesz jest z konca 98 a licznik z 2002 roku.
-
Z IMMO1 (Megamos ID13) na IMMO2 na pewno się nie da zakodować. Sprawdzone na kilku egzemplarzach zawsze kończyło się wymianą transponderów. Po 1997r wychodziły już tylko transpondery Megamos Crypto ID48. Z tego wynika że IMMO2 i IMMO3 ma te same transpondery. Czy są one wielokrotnego zapisu, tego nie wiem.
-
No na to wyglada. Bo jak mowie Ja nie musialem nic zmieniac. Zakodowalem swoja pastylke i wsio jest ok.
-
panowie w jakiej cenach chodzi kostka z pinami do zegarów (ta brakująca jak zmieniamy zegary na pełen fis)
-
jezeli szukasz to mam za 30zł z wysylka
-
nie szukam, sam chcę sprzedać bo mam dwie a mogę mieć i więcej i nie wiem po ile chodzą :thumbright:
-
Strikerbest z tego co napisałeś zrozumiałem rodzaj immo identyfikujemy od nr kontrolera który można odczytać bądź z naklejki na elemencie lub softem po połączeniu się z kontrolerem wyświetlany jest jego numer ( nazwa ). Wersja ( D ) i wyższe to immo2 wcześniejsze to immo1? Wynikało by z tego, że moje stare zegary (D) to immo 2 i crypto 48 (co by się równiez zgadzało mniej wiecej rocznikowo). Moje nowe zegary nie mają dodatkowego oznaczenia literowego (na naklejce i odczytane przez soft tak jak pisałem poprzednio) czyli mogę przypuszczać że to immo 1 ?? i aby zgrać całość to muszę podmienić transpondery na ID13. Ale czy immo1 nie miał oddzielnej puszki i komunikacji w grupie 25?
W moim przypadku próba adaptacji i dopisania kluczyków kończy sie niepowodzeniem (- nie zapisuje nowej wartości w kanale 21 ( oczywiście grupy 17) na nowych zegarach -tych bez oznaczenia literowego) wyrzuca 01176, 01179. Próby podejmowałem VAGiem 3.11 , 4.09 i VW tools bez rezultatu. Posiadanym kabelkiem i Vagiem wczesniej dopisałem sobie dodatkowy nowy kluczyk wiec myślę po powinno to działać. Czytałem też, że komuś VAG blokował możliwość adaptacji i poszło VW tools. Dlatego też było moje pytanie o możliwość jednoznacznego ustalenia generacji immo bo nie miałem do końca pewności co blokuje czy pestka ID48 ze starych zegarów jesli w nowych jest immo 1 i powinna być ID13 czy też z jakiegoś powodu soft albo kabelek blokuje możliwość adaptacji co z kolei potem blokuje dopisanie kluczyka.
Piny do zegarów oczywiście posiadam a nawet jeździłem na nowych zegarach :-) ale cały czas do mnie migała kontrolka immo :-(((