-
witam!to i moze ja troszke odgrzeje temat, aby nie zakladac nowego posta. Mianowicie dzisiaj mialem wymieniany termostat poprzedni byl padniety temp. ledwo co dochodzila do 70stopni ten niby dobry ale jak pojezdzilem dluzej zauwazylem ze na postoju gdy silnik chodzi na wolnych obrotach nie trzyma 90stopni a spada na 70 po chwili jak mu odbije znow wzrosnie na 90. jak pojezdze troszke wiecej znow z problemami ale wskoczy na 90, a gdy jade dluzej nie przyspieszajac gwaltownie znow spada na 70-80 stopni i tak w kolo moje pytanie co jest nie tak czyzby jakis wadliwy termostat? bo objawy typowe dla oszkodzonego termostatu.
-
sprawdz czy auto pracuje w tzw duzym obiegu.sprawny termostat nie powinien powodowac przeplywu goracej cieczy przez chlodnice,tak wiec sprawdz czy chlodnica sie nagrzewa i czy waz dolny jest cieply
-
Najpierw sprawdż termostat w sposob jaki Ci opisał kolega PROSTO a następnie sprawdz VAGiem temp. jaka idzie od czujnika temp. cieczy na wyświetlacz (licznik) i do sterownika silnika (ECU). Możliwe że masz walnity czyjnik lub wiazke elektryczną .
-
sprawdzilem wlasnie oba weze i gorny jest goracy , a dolny zimny wiec tu chyba wszystko ok, a na zegarach wskazowka nie stoi na 90 jest tak jak wczesniej. Dodam ze czujnik temp ciecy chlodzacej tez mialem wczesiej wymieniany.
wlasnie podpialem auto po kompa i wskazania na komputerze pokazaly ze temp. jest ok 87 do 88 stopni czyli ok a na zegarach w tym momencie pokazywalo 70 nawet do 80 nie doszlo dodam ze jak pojdzie w gore wskazowka to zalaczaja sie wiatraki (nei zawsze i nie zawsze jest to 90 stopni) dodam ze rura dolna jest goraca gorna takze. przed chwilka znow zagrzal mi sie do 90 stopni wg wskazan na wskazowce i dolna rura byla letnia(moze wczesniej patrzylem przed wlaczeniem sie wiatrakow i dlatego dolna rura byla goraca). dlaczego tak sie dzieje co jest uszkodzone? i jeszcze jedno jak klimatronic mam ustawiony np na 18 stopni i zejde w dol czyli na wyswietlaczu wskoczy L0 to zawsze nawiew sam zalaczal sie na maksa, a teraz jak mam te 18 i np 4 kreski zejde w dol na L0 to pozostaje tak samo jedynie ruszy sie o jedna kreske, o co chodzi?? mam nadzieje ze wszystko zrozumiale napisalem sam juz mam męcik w glowie.
-
Witam.
Mam klimatronik 89-kanałowy. z tego co zdążyłem się zorientować, przeszukując forum to na 49 jest temp cieczy a na 51 temp. silnika. Na 49 kanale temperatura dochodzi mi maxymalnie do 87, natomiast na 51 zaledwie do 75 stopni i ani stopnia wyżej. Czy to oznacza, że czujnik jest walnięty? I czy może mieć to wpływ na zwiększone spalanie?
-
jak to na zegarach wychada ?
-
Na zegarach po przejechaniu ok. 7km wskazówka dobija do 90. Jak auto jest w ruchu to cały czas trzyma ten poziom, natomiast jeżeli postoi to wskazówka już delikatnie opada. Teraz jest ciepło więc nie jest to tak zauważalne jak np. w zimie, wtedy wystarczyło że się zatrzymałem na czerwonym świetle i zaraz wskazówka opadała. Ostatnio trochę poruszałem tym czujnikiem to całkowicie zdurniał, bo na klimatroniku na 49 kanale pokazywało -10 stopni a wskazówka leżała cały czas, to później jeszcze trochę nim potargałem i sytuacja wróciła do takiego stanu w jakim była.
Edit. W ASO za czujnik chcą 95 pln, ale jeżeli mój jest uszkodzony to chyba warto zainwestować w oryginalny i mieć z tym spokój?
-
Ty masz predzej problem z termostatem a nie czujnikiem
-
No właśnie raczej mi się wydaje, że bardziej z czujnikiem. Bo w zimie już wymieniałem termostat! Jak był stary termostat to temperatura na wskazówce nie dochodziła nawet do 80 stopni (w trasie), a w mieście trzymała się na poziomie 70 stopni, po wymianie już dochodzi do 90 ale jak już zaznaczyłem, że nie trzyma jej cały czas. A może być jakaś inna przyczyna takiego stanu rzeczy?
-
najczęstrzą przyczyną takich problemów jest albo termostat albo czujnik i tymi dwoma rzeczami powinieneś sie martwić. ja miałem tak że u mnie woda dochodziła do 70 stopni max, nie wariowała temperatura i u mnie do wymiany był termostat ponieważ za szybko sie otwierał i dlatego silnik sie nie dogrzewał, u Ciebie temp wariuje, więc tak jakby czujnik podawał złe dane na zegary, ale na klimatroniku pokazuje Ci dobrą temperature wiec to też nie możesz z góry zakładać ze to czujnik. sprawdź gdy nagrzeje sie silnik jak wygląda sprawa chłodnicy czy jest ciepła czy zimno oraz dolnego węża wychodzącego z chłodnicy (czy jest ciepły czy zimny). oraz najlepiej sprawdzić czy temperatura wody jest odpowiednia poprzez włożenia termometru wysokotemp. do zbiorniczka wyrównawczego. jeśli bedzie wzkazywać około 90 stopni to do wymiany masz czujnik, tylko uważaj, odkręcaj powoli bo możesz sie poparzyć
Poza tym nie tłumacz sobie tego że termostat wymieniałeś kilka miesiecy temu, nie wierz mu tylko dlatego bo jest nowy.