A co z silnikiem 2.0 tdi 8v BRT. Wszystkie nie miały dpf-a czy różnie to bywało.:confused:
A co z silnikiem 2.0 tdi 8v BRT. Wszystkie nie miały dpf-a czy różnie to bywało.:confused:
byly wersje tego silnika tak z DPF, jak i bez
zapewne tym roznil sie Sharan od Sharana BlueMotion
silnik montowany tylko w sharanie i alhambrze, wiec malo popularny
nie zapominajmy ze jestesmy na forum a3, o silnikach w nim montowanych dyskutujemy, a nie o calej grupie VAG
jak juz mielibysmy pisac o BRT, to jest jeszcze BVH
2.0 BKD 2006 16V nalatane 200tys wymieniona podycha pod silnikiem i pompowtryski 2 a tak to zero problemów
rozumiem, ze masz go z salonu?
Kolega ma Tourana 2.0 TDI BKD,kupowaliśmy razem w Niemczech z przebiegiem 144 000.
Wszystkie wpisy w ASO włącznie z rozrządem(sprawdziliśmy w ASO przed zakupem).
Teraz ma 220 000 i żadnych problemów z pompkami czy głowicą. Zobaczymy jak długo...
z ktorego roku to BKD ?
dramat jest z pierwszymi, tak jak pisano w tym temacie juz setki razy, 2006> to juz nowa konstrukcja, nie ma co porownywac
glowica inna
wtryski inne, padaja z przebiegu, a nie widzimisie
jak komus leca wtryski G, to auto musialo miec na****ne kilometrow nie wiadomo ile
Witam wszystkich ( SILNIK 2.0 TDI 16V BKD) , problem rozpoczął się ok 2 miesiące temu , poranne odpalanie dość długo trzeba było kręcić lecz zaraz po zgaszeniu oraz ponownej próbie od "strzała" . Pierwsza myśl jaka była to padający któryś z pompowtrysków ( VAG CAN pokazywał dość znaczne odchylenia od normy ) . Dnia 27.10.2013 po trasie Katowice - Rybnik i powrót , miałem wyjazd pod granicę Czeską. Wrzucony 6-ty bieg spokojna jazda ok 110 km/h a tu nagle szarpanie , pomyślałem że przegub lub coś zatrzymuje się wychodzę czuć że silnik jakby pracował na 3 gary ...pomyślałem ..pięknie no to pompowtrysk ( skoro pompki BOSCHA a nie SIEMENSA to nie wyłączają silnika z automatu) ..... Wieczorem samochód zawiozłem do znajomego speca ... rano kontrola wtrysków ( niby 2 do sprawdzenia bo coś nie tak z odczytem ) , błąd zapłonu na jednym garze ( mówi mi że jest możliwość że uszkodzony pompowtrysk przepalił tłok) PIĘKNIE. Sprawdzenie kompresji 3 z 4 wzorowo tj. pow 34-36 BAR ... jeden z czterech......8 BAR..... ( no to pomyślałem tłok) f****. Po ściągnięciu głowicy okazało się że na wyjściach świec żarowych są 3 pęknięcia a przy 3 tłoku dziura od pęknięcia!!!!!????? WTF???? Jedna dziura , a resztą pęknięcia. Przelot silnika 221 000 tyś km. Ostrzegam nie jestem pierwszym i ostatnim z tą wadą 2.0 TDI ;). Przesyłam zdjęcie z zaznaczonymi defektami :
http://www.matbexsi.webd.pl/20131104_172709.jpg
Witam,
Chciałbym się tylko upewnić.
Rozumiem że A3 z silnikiem BKD wyprodukowana w roku 2006 jest bezpieczniejsza, ponieważ ma nowy typ głowicy (która tak często nie pęka) ?
Oraz,
Czy osłona silnika BKD, po roku 2005 wygląda jakoś inaczej, czy tak samo jak przed (srebrno-czarna) ?
Pozdrawiam
W A3 byl tylko starszy typ BKD (ten niepoprawiony) potem weszlo BMM/BMN. Poprawione BKD poszlo do Seata/Skody.