tego niestety nie wiem... najlepiej zapytać kogoś kto miał możliwość smigać na nich, zarówno emerycko jak i grzać 250km/h i wchodzić z pełnym butem z zakręty :)
Printable View
tego niestety nie wiem... najlepiej zapytać kogoś kto miał możliwość smigać na nich, zarówno emerycko jak i grzać 250km/h i wchodzić z pełnym butem z zakręty :)
Moze jakis zacny oponiarz sie wypowie?;)
Ja mam jeszcze sporo czasu do wymiany opon i poczekam jeszcze może sie ktoś wypowie, ew. może w wolnym czasie pokope w poprzednich stronach a troche ich jest... bo ponad 100.
A te kormorany są naprawde takie złe jak sugeruje cena ? Albo taka Sava ? Na papierze wygląda nawet nieźle.
Pozwoliłem sobie spisać ciekawsze ceny z netu. Przedział cenowy to 4x opona + 50zł montaż
225/40R18
1260zł
Kormoran Gamma B2 283zł, XL 302zł E,C,72dB
-----------------------------------------------------------
ok 1400-1500zł
Sava Intensa 338zł (Intensa UHP - XL MFS 341zł) E,B,67dB -powinny być dobre na deszczu i ciche,
Barum Bravuris 3, XL 348zł E,C,72dB
Kleber HP3 365zł C,B,69dB (powinny być dobre w deszczu - współ. B)
----------------------------------------------------------
ok 1600zł
Fulda Sportcontrol XL 383zł E,B,68dB
UniRoyal RainSport3 386zł C,A,72dB (XL, FR- 412zł ) powinny być b. dobre w deszczu
Nokian zLine 389zł E,A,72dB powinny być b. dobre w deszczu
Firestone Firehawk SZ90 391zł G,B,73dB
-------------------------------------------------------
ok 1700-1800zł
Hankook Ventus EVO2 410zł E,B,70dB
Yokohama C.drive 421zł E,A,74dB - za głośne chyba...
Vredestein Ultra Cento XL 425zł E,C,67dB
Pirelli Pzero nero asimetrico 423 E,B,72dB
Pirelli Pzero nero GT 434 E,B,72dB
-------------------------------------------------
ok 1900-2000zł
Dunlop SP Sport Maxx RT XL MFS 468zł C,A,68dB super parametry i ciche.
Między Kormoranem a Dulopem jest ogromna różnica w cenie. Praktycznie za 4 dunlopy mam 7 opon kormoranów.
Tylko czy warto oszczędzać na oponach ?
Ja mam Hankook K425 tyle ze 205/55/16
Zrobiłem na nich juz ponad 1000km i jak narazie jestem bardzo zadowolony na mokrym trzymaja dobrze i sa cichutkie
Cześć jakie budżetowe oponki 15" do audi a6 c5. Auto jezdzone po trasie umiarkowana prędkością
Chłopaki pomóżcie:-) Rozważam zmianę felg. Obecnie mam 8J, początkowo chciałem zmienić na 4x 8,5J żeby nie musieć kupować nowych opon, ale teraz coraz bardziej kuszą mnie 2x 8,5J i 2x9,5J i pytanko czy jak założę na wszystkie 4 felgi opony 205/35/18 to będą się mocno różnić?? Czy muszę kupić nowe dwie opony na tył na te 9,5J?? Jeśli tak to jakie żeby nie odbiegały za bardzo też od naciągu na przodzie??
Z góry dziękuję za odpowiedź;-)
18 na 8,5 cala wszystkie cztery Et 52 + do tego dystanse na przód 18 mm i na tył 20 mm + oponki 215/40 na 18 będzie Banglac czy coś zmieniać :D?
Ja bym chyba wolał Klebery niż Barumy. Potwierdzi to też każdy wulkanizator.
kupiłem felgi 17 8 cala i szukam oponek najlepiej nowe myślę o Toyo proxes t1 tylko nie wiem czy 225 czy 215 wolałbym te drugie ze względu na nasze drogi.cena coś kolo 1300.może jest coś ciekawszego za tą kasę?
Troszkę zdziwiony jestem opiniami o Conti.. Bo to tez zależy jakie.. Ja mam Conti contact sport 5 i jestem bardzo zadowolony. Może delikatnie za głośne, ale ciężko w nich zerwac przyczepność (AHF seria) . nawet wydaje min się ze lepiej na deszczu niż na suchym
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Ja obecnie mam Dunlop Sport Maxx RT MFS 225/45/17 jezdzi sie rewelacyjnie, oponki ciche wg.producenta 67dB. Auto jak przyklejone do drogi!
P.S nie polecam Falkenow... Masakra kupilem i po tygodniu oddalem bo doslownie wyły, nie szumialy.
Też przymierzam się do zakupu w/w opon. Wg różnych źródeł w necie zbierają one całkiem dobre opinie na tle innych w tym rozmiarze/parametrach. Obecnie docieram Dunlop Sp Winter Sport 205/50R17 93H i mimo ich stopnia zużycia auto prowadzi się bezproblemowo. To jest też jeden z powodów, dla których szukam letnich opon od tego producenta :)
issey, gdzie i za jaką cenę dostałeś te opony?
Ja smigam na Firestone Firehawk i jestem zadowolony.Sa ciche i dobrze trzymaja sie drogi na suchym jak i na mokrym
Ja mogę porównać także contiego do dunlopa, ale sport blue, to jednak Conti w głośności przegrywa niemiłosiernie. Odnośnie jazdy na mokrym to porównywalni (ale chyba jednak Dunlop jest ciut lepszy), ale niestety odnośnie jazdy 250+ nie wypowiem sie, b o jeszcze mam skazę do szybkiej jazdy :P
A co sądzicie o oponach firmy nankang ns 2 ? Lub ns1 ?
Hej,
Dziś byłem u wulkanizatora dopytać w końcu o opony jakie chce kupić. Wspomniałem mu o Dunlopach, na co on mi odradził, ponieważ podobno ostatnio bardzo zeszli z jakością i dużo ma reklamacji, że po krótki czasie zaczynają strasznie być głośne, huczą itp. Czy ma ktoś z Was doświadczenie w tej kwestii?
Czasem opona jest głośna bo bieznik jest taki a nie inny by była przyczepna. Ja się zdecydowałem na nokian zline ale relacje zdam jak przyjdą i zrobię parę km na nich. Na razie polegam ma opiniach z oponeo i racingforum
Aaaa kupilem w koncu Bridgestone Potenza Adrenaline RE002 :-)
Ja ostatecznie do a6 kupiłem w sobotę uniroyal rainsport 3. Na tą chwilę zrobiłem 1000km z czego dziś 800 i musze przyznać ze warte swej ceny, gdyż ładnie trzymały przy sporych prędkościach a oprócz autostrady jechałem tez kretymi drogami. Dosyć ciche. Kolejna relacja ja przetestuje je na mokrym.
Dobre opony i mają bardzo dobrą opinię już. W porównaniu do poprzedników, dużo poprawili. Ja bym jednak wybrał Vrede Sportrac 5, mi się przyjemniej na tej oponie śmigało i lepsze wrażenia z pokonywania zakrętów. Na mokrym, też nie ustępowała dużo Rainsportowi, ale jak akurat wtedy szybko nie jeżdżę. ;) Na pewno będzie zadowolony, i ja też potwierdzam, że bardzo pozytywnie ta opona się sprawuje.
Dziś 30km w deszczu zrobiłem, nie szalałem ale pojechałem trochę szybciej w winklach i opona trzymała ładnie, biorąc pod uwagę ze a6 to nie a3. Równie dobrze hamowala a mam porównanie do Infinity i Fuldy, a z tej drugiej też byłem zadowolony.
Również posiadam Uniroyale Rainsport 3 w rozmiarze 205/55R16. Bardzo dobra oponka na mokrym jak i na suchym, przy szybszym pokonywaniu zakrętu słychać jak pracuje, przy agresywniejszej jeździe szybko się zużywa, założyłem w kwietniu, zrobiłem na niej już 5000 km i zostało z 60% bieżnika do ogranicznika, także opony na jeden sezon :)
To nie opona do mocnego jeżdżenia ;) Jak ją słyszysz, to ten odgłos wydaje znikająca opona ;) To raczej do normalnej jazdy guma. ;)
Panowie moglibyście doradzić mi jakie opony wybrać w rozmiarze 195/65 R15? Zastanawiam się nad Dunlop SP Sport Bluresponse oraz Goodyear efficientgrip performance. Czy ktoś z Was jeździ może na nich albo może coś podpowiedzieć?
A czego oczekujesz od opon. Ja na Dunlopach śmigałem i bardzo fajne opony.
Ja również myślałem o Dunlopach z serii SP Sport, ale wulkanizator pokazał mi zeszłoroczny model z paskudnym bąblem po zetknięciu z krawężnikiem. Stwierdziłem, że podziękuję za takie opony i wziąłem Continentale ContiEcoContact 5 (205.55 R16) i sprawdzają się jak na razie bardzo dobrze zarówno na suchej, jak i mokrej nawierzchni.
Mam te sp blue i nie narzekam, już z parenascie razy przy bramkach na autostradzie lub jakiś stacjach przyrysałem krawężnik (biedne fele) i nie ma śladu po nich, nawet jestem mega zaskoczony jak wyciągałem z jednej wkręta, którego gdzieś załapałem i opona z wkrętem trzymała bez problemu 2.3 atmosfery..
Miałem brać contiego, albo goodyeara, ale stwierdziłem, że conti będzie za głośny i jednak ciut niższej klasy, a goodyear patrząc na bieżnik jakoś mi nie podszedł (mowa o wersji asymetric). Tak jak już wcześniej powiedziano, każdy sprzedawca będzie mówił dobrze o tym co chce sprzedać. Ja kupowałem u znajomego to mi pokazał każdą oponę nową i zeszłoroczny model tego producenta, który ma w przechowalni to jednak ten dunlop mnie przekonał ( z resztą jego słowa i testy adac tez). Maniakiem prędkości nie jestem, ale podczas 1tys km pokonanego przez ostani tydzień na morze i powrót, podczas deszczu, na wiglotnej nawierzchni przy ciut szybszej jeździe nie moge powiedzieć nic złego :) Trzymaja się jak moje COnti ts850 w zime ;D Więc z czystym sumieniem mogę te dunlopy sport blue polecić :thumbright:
Dziękuje za pomoc. Wybór jednak padł na goodyear z racji tego, że miałem kiedyś na innym aucie efficientgrip ale zwykłe. Opony już są na aucie. Jak na razie za dużo nie powiem, ale w porównaniu do poprzednich opon jest już odczuwalna duża różnica. Wcześniej miałem michelin energy saver, dość wiekowe.
Nie dajcie się rżnąć w bambuko w wulkanizacji. I kto w ten sposób jeszcze kupuje opony, panowie - w sklepach internetowych są nieraz dużo tańsze, biorąc nawet koszt wysyłki. ;)
Ja za swoje Goodyear eficientgrip performance 195/65 r15 zapłaciłem 790zł z przesyłką. Opony są produkcji niemieckiej z lutego 2014.
Ja używam 225/40/18 Uniroyal Rainsport 3
Założyłem na ten sezon.
W poprzednim Michelin SportContact3.
Opinia po 2000km.
W miarę dobrze klei, na suchym ok. Przy agresywnej jeździe ponad 200km/h radzi sobie gorzej niż Michelin.
Na mokrym wiadomo dlaczego ma w swojej nazwie RainSport.
W mojej "mazowieckiej Wenecji" ma co robić :-D
Mam porównanie do Rainsport2 bo zjeździłem trochę kilometrów na niej w 8L.
Różnica in plus. Jest zdecydowanie bardziej cicha (wzór bieżnika). Na mokrym obie dobrze pracują.
Cena do jakości bardzo korzystna (około ~400zł/szt).
Ja od siebie polecam oponę.
Witam.
Muszę wymienić opony letnie,aktualnie na tylnej osi mam założone 215/45R17 na przodzie 205/45R17 (tak przyjechało z Niemiec).Myśle aby wymienic wszystkie na 205/50R17.Co o tym myślicie jakie opony polecacie, osobiście rozglądałem się za :
1. http://www.oponeo.pl/dane-opony/baru...-v-fr#70836223
2.http://www.oponeo.pl/dane-opony/fire...-v-fr/70854258
Dziekuje za pomoc
bardzo polecam tą druga opone !
latalem w S3 BAM 270KM - tania dbd opona
ok zamówiłem te Firestony na oponeo
Na lato to bardziej bym celowal w 225/45 niz 205/50.
Hej,
Szukam opon 225/40/18 na lato.
Szukam coś w deseń Dunplopów SP sport lub coś innego do 1600zł/kpl.
Najważniejsze pytanie - gdzie polecacie kupić opony? Serwisy internetowe typu oponeo czy polecacie np jakiś zakład w Warszawie?
Ewentualnie jakie inne oponki? Zależy mi na bardziej sportowym modelu, ale też bez przesady do TDi oraz nie wyjącego powyżej 160 jak slicki;]
Jeżeli ktoś będzie chętny to będę miał na sprzedaż 4 oponki Toyo T1Sport 225/45/17 kupione w 2013roku. Przejechane 2 sezony. TWI idealne, bieżnik niewyząbkowany. Opony równe. Zero ścięcia. 1mm zużycia względem nówek. Boki zabezpieczone kwarcem i dodatkowo pielęgnowane środkami detailingowymi przeciw utlenianiu gumy (żadne plaki bleeeee)
Komplet 900zł stan jak nowe.
Proszę o nie banowanie ;)
jak takie ******aszcze to czemu opylasz Skrzypul
to jaka fele sprzedajesz z oponami ? i za ile calosc
Panowie, jakie opony zimowe polecilibyście w rozmiarze 165/70 R14 ? Ewentualnie 175/65 R14 ?
Jaki rozmiar będzie lepszy na zimę? Myślę o jakimś budżetowym zakupie, ale nie chce też kupić śmiecia...
Opony do samochodu Skoda Citigo. Przebieg zimowy <5 tyś km.
zimowki winterhawk 3, semperit speed grip 2, sava eskimos3+, najtansze i optymalne te ostatnie
Panowie a co sadzicie o Yokohama W.drive V902? Jezdzil ktos na nich?Warto?
a jakie zimowe polecacie do audi a3 8P 15 czy 16 rozmiar ?
standardowo szły 16, ale 15 w BLS też się wejdą