Dzisiaj będę pisał właśnie do rzecznika praw konsumenta w tej sprawie, ciekawe jak się do tego odniesie i czy w ogóle pomoże bo jeszcze nigdy nie korzystałem z tego typu pomocy.
Printable View
Dzisiaj będę pisał właśnie do rzecznika praw konsumenta w tej sprawie, ciekawe jak się do tego odniesie i czy w ogóle pomoże bo jeszcze nigdy nie korzystałem z tego typu pomocy.
Daj Micki znać co z tego wyjdzie :) bo skoro to jest pic na wodę, to po cholerę brać coś takiego na przyszłość ? A zastanawiałem się nad ubezpieczeniem telefonu a teraz już sam nie wiem....
Ubezpieczenie telefonu jak najbardziej, lecz tylko nie w ORANGE - niestety :(
Też z nimi wojowałem - dałem spokój...
W T-mobile już byś dawno dostał nowy telefon ;)
A co za różnica czy ubezpieczenie jest na rachunku Orange czy nie, skoro i tak ubezpieczycielem jest PZU i wszystko realizuje się poprzez dedykowaną infolinię PZU? Ubezpieczenie jak każde inne. Trzeba przeczytać dokładnie OWU i nie powinno być niespodzianek przy zgłaszaniu szkód.
Poniżej screen z OWU
Załącznik 12939
No ale ja się nie znam :)
Panowie mam pytanko , niewiedzialem gdzie to napisac a mianowicie
chce zarejestrowac samochod na ojca a ja chce byc wspolwlascicielem zeby miec znizki , czy wystarczy mi same oswiadczenie ojca i ewentualnie jego dowod czy musze go fatygowac razem ze mna aby to zalatwic?
Wystarczy oswiadczenie, pamietaj tylko ze to dziala w jedna strone. To ze Twoj ojciej upowazni Ciebie do zalatwienia spraw zwiazanych z rejestracja auta nie znaczy ze on bedzie mogl isc potem zalatwic cos w Twoim imieniu.
Co do znizek to cos kojarze ze w niektorych zakladach uwzgledniaja znizki tylko osoby ktora jest wpisana jako pierwsza, dopytaj dla pewnosci u swojego ubezpieczyciela jak to jest.
Dzieki za odpowiedz ;)
Siemka. Mam pytanie dotyczące Darowizny, a dokładnie podatku od darowizny.
Chodzi tu o moje Audi, zarejestrowane jest na dziadka, przez co mam pełne zniżki OC i płacę grosze.
Natomiast nie jest to jedyne auto zarejestrowane na niego i ostatnio inne auto miało kolizję, przez co odjęli nam 20% zniżek.
Nie jest to głównym powodem, ale w jakimś stopniu też, po prostu chciałbym Audi przerejestrować na siebie.
Kolega dostał od swojego dziadka auto i mówił coś, że jeżeli jest to 1 darowizna w życiu to nie odprowadza się od niej podatku, czy to prawda?
Jeżeli nie to jaki wysoki podatek może być za moje A3 1.6 z 97r Attraction?
Chudy, sprawa wygląda następująco - z uwagi na wasz stopień pokrewieństwa (twój z dziadkiem) nie zapłacicie żadnego podatku od spadków i darowizn. Warunkiem jest zgłoszenie faktu dokonania darowizny do urzędu skarbowego ( w ciągu 6 miesięcy od jej dokonania na formularzu urzędowym nr SD-Z2 ). A koledze trochę się pomieszało, gdyż w przypadku kwot wolnych od podatku zlicza się wartość darowizn dokonanych w okresie ostatnich pięciu lat, ale to Cię nie dotyczy, więc nie będę się rozpisywać ;)
Witam, sprawa dotyczy kompletu sprzęgła z kołem zamachowym i dwumasą. Niecały rok temu wymieniałem w warsztacie (nie ASO) sprzęgło komplet. Otrzymałem 1 rok gwarancji na robociznę i części. Nie minął rok a okazuje się że będzie trzeba całość wymienić na nową. Warsztat części będzie reklamował u producenta co wiąże się z długim terminem oczekiwania na ekspertyzę (co najmniej 14 dni). W tym czasie auto będzie stało w warsztacie a ja zostaję bez auta. Czy jest jakiś sposób by wymusić na warsztacie by założył mi nówkę sztukę sprzęgło a sam się będzie bujał z producentem o zwrot kasy za dwumasę? Czy to tylko i wyłącznie dobra wola warsztatu? Dodam że A3 służy mi do pracy i bez auta jak bez ręki.
Warsztat jest odpowiedzialny za montaż, a nie za część mechaniczną
Zamiast sie babrac w jakies reklamacje to mogles dac na niezgodnosc z umowa i kto to wciska ze gwarancja tylko rok?
Panstwo w panstwie. Od wejscia do UE na wszystko nowe jest urzedowo 2 lata i nie dawac sobie wciskac jakis bzdur.
Gwarancja rol4andzie jest udzielana na "widzimisię" producenta, ba... on nawet nie musi dawać gwarancji. Dwa lata są i owszem ale na niezgodność produktu z umową a to niestety to nie to samo.
http://fotoblogia.pl/2013/02/13/czy-...t-fakty-i-mity
Dlatego napisalem aby nie babrac sie w gwarancje a dac na niezgodnosc tytulu z umowa. Nie chce isc w zaparte ale uwazam ze 2 letnia gwarancja sie nalezy na wszystko co nowe. Nigdy nie mialem innego przypadku gdy jeszcze bylem glupi i reklamowalem towary z tytulu gwarancji. Teraz tylko i wylacznie robie to na niezgodnosc.
50% ludzi nawet nie wie, ze jest takie cos i daja sie robic w balona przez sprzedawcow i innych oszustow ktorzy tylko zeruja na ludzkiej niewiedzy.
Mam pewien problem, znajomi mojej rodziny juz kilka lat walcza w sadzie. Sprawa wyglada tak, ze mąż alkoholik kilka lat ciagle pil, i w tajemnicy bral kredyty, zadłużył cale gospodarstwo domowe, mial firme, komornik juz zajal wszystko, ludzie przyjezdzaja na licytacje z roznych czesci polski. Ten mąż zmarl 2 lata temu, czy jest jakas szansa na zakonczenie tej sprawy jakos pozytywnie dla nich? Bo dług jest taki, ze zabiora im dom i po prostu wszystko co maja.
Po śmierci dłużnika należało zrzec się spadku wtedy nie było by problemu z długami, ale majątku też by się nie otrzymało. Ewentualnie przyjąć spadek z dobrodziejstwem inwentarza, czyli wysokość długu nie może przewyższać wartości majątku. W przypadku przyjęcia spadku wprost, spadkobiercy odpowiadają za długi spadkodawcy, i tutaj pozytywnego rozwiązania nie ma. Ewentualnie wniosek o unieważnienie umowy, ze względu na zawarcie jej w stanie wyłączającym podjęcie świadomej decyzji, ale jak to jest w przypadku gdy kredytobiorca już nie żyje to niestety nie wiem.
Dzieki za wyjasnienie sprawy :)
Mam kolejne pytanko, jak jest ze zmianą blach przy przerejestrowaniu auta? Auto będzie przepisane z dziadka na mnie i blachy są Sieradzkie. Czy muszę zmieniać blachy na łódzkie EL czy może jest opcja żeby zostaly obecne? Województwo to samo.
Z tego co się orientuję, to blachy zostają te same, gdy rejestrujesz auto w tym samym powiecie. Jak zmienia się powiat w którym auto jest zarejestrowane to i numery się zmieniają. Jak się mylę to mnie poprawcie.
Napisze tak :
Generalnie powinieneś ten samochód przerejestrowac do 30dni, ale że mamy lukę w prawie która nie określa nam jasno co powinna np policja przy kontroli zrobić w takiej sytuacji skoro auto jest dalej na kogoś. Czyli generalnie możesz jeździć śmiało na blachach dziadka. No chyba ze się coś zmieniło i nie mam racji to proszę mnie poprawić .
By Samsung Galaxy S4
Witam. Mam takie pytanie, kupiłem wczoraj turbiny używana. Sprzedający twierdził, że jest w bdb stanie, że 6 tys km temu była regenerowane. Tak więc pojechałem pooglądać. Pospawam czy dużych luzów niema i było ok. Sprawdziłem czy ogranicznik jest ok itd. Ale jakoś nie sprawdzilem czy geometria chodzi dobrze.. okazało się ze jest zatarta. Co prawda może czyszczenie tylko jej pomoże, a może nie pomoc. Sprzedający nie odbiera moich telefonów. Dzwoniłem z innego tel i odebrał i, że nie mam podstaw do zwrotu, bo wg Niego jest wszystko ok. Nie mam jego żadnych danych, adresu. Mam tylko jego nr telefonu. Odebrałem turbo pod jakimś sklepem. Mam jakąś możliwość zwrotu tej turbiny? Jest sens? 500 zł jednak piechotą nie chodzi..
Witam
mam problem dotyczący mojej a3 chodzi o to żę w tym roku (po wielkanocy) oddałem samochód do mechanika (niby po znajomości) okazało sie że głowica była do wyrzucenia znalazł nową posprawdzał i założył przy okazji robił rorząd turbine swiece były wymieniane wtryski posprawdzał i stwierdził żę dobre odebrałem auto skasował swoje i po miesiącu na trasie lecąc sobie stówą nagle jakis hałas zjechałem na bok odrazu laweta i na warsztat okazało sie żę pasek przeszkoczył i przy okazji krzywki w główicy powyginało czy coś ale zrobił w ramach gwarancji po jakimś czasie zaczoł strasznie kopcić okazałó sie żę turbo było żle zregenerowane ale też zrobił w ramach gwarancji i tak jeżdziłem już jakiś czas i nagle oświeciła sie kontrolka od niskiego ciśnienia oleju zawiozłem już do innego mechanika okazało sie żę to był tylko czyjnik ale przy okazji wyszło żę poprzedni mechanik odwalił fuszerke jak zdoł głowice to okazałó sie żę wtryski były żle poskładane czy coś i ponoć w głowicy jakieś dziury czy wżery sie zrobiły co prawda udało sie naprawić ale z tego co mechanik powiedział nie jest to na 100% tak jak to powinno być bo by sie trzeba byłó pakować w większe koszty.
teraz pytanie co powinienem zrobić czy iść do tego pierwszego mechanika żęby mi oddał pieniądze za to co skasował ten drugi ? czy zażadać żeby zrobił to ponownie ?
Jak wygląda prawnie sprawa z zezłomowaniem pojazdu? Wystarczy tylko zawieźć szczątki auta na skup złomu, oni wydają zaświadczenie i załatwiają sprawę z wydziałem komunikacji? Czy z zaświadczeniem trzeba udać się samemu do WK? A może przed zezłomowaniem jechać i wyrejestrować auto?
Podstawą do wyrejestrowania auta jest zaświadczenie o zezłomowaniu, więc najpierw musisz zezłomować.
Panowie
taki artykuł znalazłem "od 1 września 2010 r. art.102 ust.2b (Dz.U. z 2010 r. Nr 151 poz.1013) na mocy którego "W przypadku instalacji, przed pierwszą rejestracją na terytorium kraju, silnika w samochodzie osobowym bez silnika przyjmuje się, że przedmiotem czynności podlegającej opodatkowaniu jest samochód osobowy o pojemności silnika, który został zainstalowany"
Czyli mogę sobie przywieźć samochód bez silnika (z fabryki wyjechał z silnikiem 2.8) władować do niego 1.8t przed 1 rejestracją i zapłacić 3% akcyzy zamiast 19%? :D
Witam
Pytanie do kogoś obeznanego. Sytuacja wygląda tak, od malutkiego byłem wychowywany w rodzinie zastępczej, a mojej mamie zostały ograniczone prawa rodzicielskie. Teraz ona w niedługim czasie wyląduje w jakimś domu opieki i tutaj nasuwa się pytanie: czy ja, jako syn, którego ona nie wychowywała, będę "zmuszony" opłacać dom opieki? Dodam, że ma ona jeszcze inne dzieci, które wychowywała, ale żadne z nich nie ma dochodów, a co za tym idzie nie będzie z kogo ściągać...
Witam
Jako że jest teraz zimno to mam pytanie czy mogę siedzieć w swoim samochodzie i pić alkohol gdy samochod jest odpalony tylko żeby ogrzewanie chodziło? Czy w razie kontroli grozi mi w takiej sytuacji zabranie prawa jazdy?
chyba że nie siedzisz na miejscu kierowcy ;) to wtedy nie ma problemu
Witam!
Dzisiaj miałem dziwną sytuację.
Wyprzedziłem miśki w czarnej Vektrze w dordze do Opola, ale widziałem że ze mną nie dali rady nadążyć ,bo im z naprzeciwka busik wyleciał.
Byłem pewny, że jestem zbyt daleko by mogli zarejestrować prędkość, bo szybko się schowałem za górką i przykleiłem do Fabii ,która jechała przepisowo.
W zasadzie to przycisnąłem jakieś 190km/h na obszarze niezabudowanym ,żeby im zniknąć, mieli mnie na widoku tylko kilka sekund. Po kilku minutach jechania przepisowo za Fabią ściągneli mnie na bok. Policjant się nei przedstawił tylko od razu wyleciał z auta ,że mi prawko zabierze. Zapytałem się czy mają nagranie. Potwierdził, po czym się zapytał czy chce 10pkt i 500zł czy wole do sądu. Moja kobieta zaczęła panikować więc nie dyskutowałem i poprosiłem o mandat. I na tym się zakończyło, nie zobaczyłem nagrania, a na mandacie napisali "Przekroczenie prędkości o 95km/h w obszarze zabudowanym". Czy to w ogóle możliwe ,że mnie nagrali w kilka sekund mimo ,że dzieliło nas więcej jak 300m ? Czy mogę teraz coś z tym zrobić , czy po podpisaniu mandatu jest już po wszystkim ? Dodam ,że było widać że mają zgryza za to ,że im zwiałem i jeżdżę takim autem w młodym wieku.
wydaje mi się że po przyjęciu mandatu nic nie możesz zrobić:) nie trzeba było przyjmować jak miałes jakieś wątpliwości
Zwiać , czyli zniknąć z pola widzenia po wyprzedzaniu :)
Teraz żałuje, ale jak kobieta panikuję to jakoś robię się miętki i pokorny :D
Co do zgryza to tak mi się wydawało po zachowaniu Policjantów.
Powinni się przedstawić i zaprosić na seans, a oni mi grozili więzieniem, zabraniem prawka ,a później dali wybór Mandat albo Sąd.
Trudno, dzięki za info, następnym razem jak będę mieć pewność ,że nie mają dowodu to nie podpisze. Pozdrawiam.
Nagrywanie odbywa sie na odcinku min 100 m więc jeśli byłeś w zasięgu wzroku przez taką odległość jest to możliwe (wideo rejestratory posiadają zoom optyczny)
trzeba było zobaczyć nagranie ....
>sebek< obczaj poniższy filmik, chyba jednak wolno siedzieć w aucie z włączonym silnikiem
http://wiadomosci.wp.tv/i,Odebral-kl...13fbd#m1618053
no to ciekawe..mnie na kursach uczyli ze nie mozna nawet po pijaku usiasc za kiera i odpalic auta. mam rowniez znajomego ktory dostal zakaz prowadzenia na rok poniewaz kiedy sprzatal sobie auto pod blokokiem popijajac piwko uruchomil na chwile silnik i pech chcial ze akurat sie radiowoz napatoczyl.
jestem w takim razie ciekawy opinii kogos kto sie "lepiej" na tym zna..
Taka sytuacja:
Jazda "bokiem" na parkingu biedronki...
Podjezdża Passat (prywatny) wychodzi z niego gościu z żoną i pokazuje odznakę, nie przedstawia się, w cywilu, mówi że za stwarzanie zagrożenia na drodze publicznej jest mandat 500zł...Bierze dokumenty kierowcy i samochodu i idzie do swojego pojazdu w celu spisania danych. W tym samym czasie jego żona (przypuszczalnie) dzwoni (nie wiadomo do kogo) aby na miejsce zdarzenia przyjechał patrol policji. Niestety ale patrol jest na akcji i nie może przyjechać...Pan z odznaką oddaje kierowcy dokumenty i mówi że przyjdzie wezwanie na komendę...
Co Wy na to ? Czy rzeczywiście kierowca zostanie ukarany mandatem ?
na jaki kursie jeśli można wiedzieć
może być wp
jeśli chodzi o samo spożywanie alkoholu siedząc w aucie przy uruchomionym silniku czy to na miejscu pasażera czy tez kierowcy to możną
każden sąd cie uniewinni
art. 178akk mówi jasno kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny
i nie ma o czy dyskutować
sytuacja kiedy patrol policji zatrzymuje woźnica który jest w stanie nietrzeźwości :0 tak czynności będą wykonane ale sądy takie cuda umarzają
co do wideo to muszą się zrównać z prędkością podobna do twojej i przez kilka sekund utrzymać ta prędkość wtedy dokonywany jest pomiar
co do samego MKK który przyjąłeś
na odwrocie blankietu który dostałeś masz pouczenia
7 dni na odwołanie od MKK tyle obowiązuje
samo przyjęcie MKK wskazuje na to że poczułeś się do winy, po upływie 7 dni nic z tym już nie zrobisz
jest tez coś takiego jak zatrzymanie obywatelskie ale to inna bajka
po pierwsze parking to nie droga publiczna
po drugie strwoży zagrożenie ale po za droga publiczna i tu również obowiązuje MKK do 500zł
co do samego policjanta to jak najbardziej może tak uczynić
legitymując się odznaka w danej chwili jest pełnoprawnym policjantem wykonującym czynność służbową
swoją droga skąd masz pewność że to był prywatny samochód i mąż z żoną a nie patrol nieoznakowany i policjanci nieumundurowani?
- - - Aktualizacja postu - - -
:thumbright:
nie ma czegos takiego jak usiłowanie w kk jesli chodzi o 178
jest coś to takiego jak usiłowanie w kk i stosuje się ten przepis również do prowadzenia w stanie nietrzeźwości.
Piotrek zyje!!!! :)
no ba, nawet dalej mam audi - tym razem a4 1.8 T (chociaż miało być bmw). Zresztą dlaczego miałbym nie żyć ? Przecież nie zaginąłem - nie jestem jednym z braci spod Siedlec.
wracając do sprawy - za samo usiłowanie jazdy po pijaku też można zarobić wyrok. Wystarczy być nawalonym i siedząc na miejscu kierowcy próbować odpalić silnik.
Piotrek podeprzyj sie jakimś przykładem
Chcesz przykład kwalifikacji prawnej ? Jest taka art. 13 § 1 k.k. w zw. z art. 178a § 1 k.k.
tylko widzisz najważniejsze w tym wszystkim jest to że taki kierujący (nietrzeźwy) uruchomił silnik z zamiarem prowadzenia pojazdu jeszcze ten zamiar musisz kierującemu udowodnić a w tym przypadku co kolega poniżej opisał nie mam mowy o popełnieniu pstwa.
a jak ktoś już wcześniej powiedział że dużo zależeć w tym wypadku będzie od tego co zeznają policjanci w wypadku jeśli podejmą czynności
a znając życie jest to tak śliski temat że nikt z niebieskich tego nie rusza