Dzięki.
Jednak skłaniałbym się ku temu Re Audio, jest ogólniej dostępne.
Tylko jaka wielkość do A3, 20cm wystarczy czy 25 lub 30?
I jaki wzmacniacz wtedy to dobrze pociągnie?
Printable View
Ogólnie rzecz biorąc to 20cm jeśli chcesz upakować to w skrzyni zrobionej samemu albo kupionej dedykowanej z firmy Basser do A3. Można zrobić skrzynię w miejsce koła zapasowego na wymiar z żywicy oraz mdf i wtedy 25 lub 30 co wolisz. A jeśli decydujesz się na skrzynię z głośnikiem jako gotowy zestaw stojący w bagazniku to 25 lub 30cm wybierz co wolisz. Ze wzmacniaczem nie pomogę, ale jeśli już kupisz głośnik to każdy sprzedawca ogarniający car audio zaproponuje Ci jakiegoś sensownego chinczyka, żebyś zmieścił się w budżecie. Albo poszukaj gotowych zestawów takich jak np ten:
http://www.neoncars.pl/index.php?act...&id_asort=4866
Cześć.
Planuję wymianę radia i głośników w moim A3 8L lift. Aktualnie posiadam Clariona ze zmieniarką w bagażniku i ori głośniki w przodzie. Zamierzam kupić głośniki Phonocar 13 cm. Jeszcze nie zdecydowałem się co do radia i tutaj pojawia się moje pytanie. Co sądzicie o tym Sony ? Czy nie będę miał żadnych problemów z podłączeniem go ? Aktualnie Clarion podłączony jest dwoma kostkami iso.
Witam,
Trochę czytałem, ale nie mogę do końca znaleźć odpowiedzi które mnie nurtują, a jest tu sporo tęgich mózgów którzy znają się na rzeczy. Ktoś może mi pomoże.
Mam 8l 5D 4 głośniki i oryg. subwoofer w nadkolu. Radio to concert z podłączeniem CONNECTS 2 na pendriva i karte, który zamontował poprzedni właściciel.
Padł mi procesor w radiu. I chcę zmienić na nowe, najlepiej już na jakieś niefirmowe audi zapewne z czerwonym podświetleniem. Żeby to miało ręce i nogi.
Ale posiadam też głośniki Hertz'a HSK 165, które się kurzą w piwnicy. I teraz nie wiem co robić.
Można je umieścić w tylnych drzwiach. Tylko tutaj pytanie jakie radio to pociągnie? Czy w ogóle jest sens to tam wpychać bo nie będzie różnicy w graniu. Czy nie lepiej deczko pogrzebać z przodu i je tam wsadzić.
Ale z drugiej strony nie chce zmieniać suboofera i w takim wypadku wersja z tymi głośnikami z przodu w ogóle odpada. Nie jestem zapalonym audiofilem, może dlatego ze mam ograniczony budżet :P
Chciałbym przeznaczyć około 600zł na radio i ewentualne zmiany. I ciekawi mnie czy będę potrzebował montować jakiś adapter żeby zamontować radio.
Jak ktoś to przeczytał i ma jakiś pomysł jakby On to rozegrał to byłbym wdzięczny.
Pozdrawiam
To najlepsza opcja
- - - Aktualizacja postu - - -
Kupisz adapery pod nie ori radio i bedzie smigał
Dorzuc troszke i bierz clariona CZ703E masz tam wszystko i pozniej nie bedziesz radia zmieniał
Dzięki,
Rozumiem że na tym clarionie i na wzmacniaczu w tym subie pociągne te 4 głosniki 165 i sam sub ?
siema
panowie pomocy potrzebuje sub,wzmak do skrzyneczki nad lewym kolem (tylko 8litrow) i niekoniecznie musza mnie slyszec na osiedlu poprostu, wymienilem zrodelko na nieorginalne i cos poszlo nie tak tyl 1 dzien gral ale juz nie gra :)
z przodu jest dls B6A 50rms(wyciszone dynamatem), ze wzgledu ze gralo pod radiem i tak zostanie ,chyba ze ktos zaproponuje wzmak 4kanaly to sie zastanowie :)
z gory dzieki i pozdro :)
-mozebyc takie cus The Punch P200-2 ?
Panowie miał ktos z Was radio Clarion DXZ868RMP lub CLARION DXZ-778R Mozecie cos napisac na ich temat ktore jest warte?Ewentualnie minusy. Z góry dziekuje i pozdrawiam.
mialem kiedys 958 i 858 i obydwa byly ******ste w 958 poszedl naped a 858 wlasnie sprzedalem kumplowi z pracy za 500 zeta z montazem i juz za nim tesknie :) prawdopodobnie 868 gra podobnie wiec ja polecam :)
868 jest dotykowy,nigdy nie mialem do czynienia z takim radiem i mam pewne obawy.Dlatego moje pytanie czy ktos z Was posiada takie i moze polecic lub tez nie.
przeciez Ci napisalem ze sa fajne te zrodelka ale zalezy za jaka cene bo nie najnowsza to jednostka :)
420 zl Chyba ze cos innego z clariona lub kenwooda do 500zl
400 zl napewno warto dac za to radio
a co do kenwood`a nie wypowiem sie bo nie mialem natomiast wiem ze maja znakomite tunery
Przednie głośniki graja pod radiem , ten clarion wystarczy do wszystkiego , cena wszedzie ok 799 tylko dla idiotów zwyżka ostatnio kolega sprawdzał 889 przynajmniej u nas na allegro bym nie kupował kup tam gdzie masz blisko chyba ze maja ceny kosmos u mnie tez 799 , wsumie gwaracja jest zewnetrzna , ale jak zaniesiesz do sklepu to oni musza wysłac :)
778 ma pełna zwrotke i korekcje czasu tak mi sie wydaje , prosze mnie poprawic jak sie myle , ten drugi to bieda pod tym wzgledem ale tez dobre radio .
dziekuje za wyczerpujace bardzo pomocne wypowiedzi lol
Panowie potrzebuje waszej pomocy i doswiadczenia w dobraniu wzmacniacza.Skrzynke chce wlozyc w nadkole ktora ma 200RMS a glosniki z przodu bede chyba Morele Tempo6 po 120RMS.Czym to napedzic?Najlepiej jak by udalo sie to podpiac pod 1 wzmacniacz.Przewalam allegro ale jak znajde cos pod skrzynke to na glosniki wychodzi za duzo RMS i boje sie ze je popale.Mozecie cos doradzic albo ktos z Was ma moze jakis piec na sprzedaz.Z gory dziekuje i pozdrawiam
Poleci mi ktos jakies kable pod wzmacniacz Crunch GPX 1000.4? (najlepiej komplet) oczywiscie jak najtaniej :)
Chce zasilic glosniki przod (PB S-5c) suba jak narazie nie mam, jak bede bral to raczej slabszy.
Wlasnie dalem ciala z glosnikami, myslalem ze wymiana standardowych cos da a tu lipa. Moge je oddac i zastanawiam sie czy nie dolozyc kilka groszy i kupic jakiejs malej skrzyni basowej ktora uzupelnila by mi bas i niedobór tylnych glosnikow. Czy jest pozliwosc kupienia jakiejs malej tuby, najlepiej jakby miala juz w sobie wzmacniacz w okolicy 200 zl ?? Od razu mowie ze nie chce robic dyskoteki, ma to byc dla mnie a nie dla przechodniow :) Chcialbym to podpiac pod orginalne radio CHORUS, jest taka mozliwosc ?
Witam
Posiadam wzmacniacz Kenwood KAC-823 i chce go ukryć w boczku i dokupić skrzynkę dedykowaną pod A3 8L bassera
Mogę kupić odrazu z głośnikiem uDimension EL-S804 za fajną cenę tyle że używane pół roku, albo kupić nową skrzynkę za 100zł i nowy głośnik JBL GTO 804 za 280zł
Może mi ktoś z was polecić czy wkładać takie coś czy lepiej jakiś większy subwoofer do bagażnika (chodzi mi o fajną jakoś basu) i który głośnik wybrać ?? Bo słyszałem że te skrzynie z MDF nie dają fajnego efektu
Wielkie dzięki za pomoc ;)
Napisz cos wiecej na co wymieniłeś
Raczej mały budżet moze byc podobnie jak z głośnikami
Bierz
A z czego daja ? z wióra czy plastiku ???
Głosniki ktore zalozylem to Crunch DSX 52. Moge je wymienic na Hertze albo jakas mala tube, chce zeby to poprostu gralo z przyzwoitym basem, a nie tak walilo po uszach ze po godzinie ma sie dosc. Co powiesz na to ? http://allegro.pl/skrzynia-basowa-ma...932445291.html
Czy mieliscie do czynienia ze wzmacniaczem DLS CA23?Chciałbym nim zasilic Morele tempo6,ale jestem zielony w CA i nie wiem czy warto go kupic.
Myslisz ze rożnica jak wogóle bedzie to cię powali ??? Pewnie sie naczytałes jak one super graja i masz wielkie nadzieje pogadaj z tymi co zamontowali zamiast ori sprawnych nie pierdzących
Starczy na morele
Witam,
Zastanawiam się nad kupnem jednego z poniższych radyjków:
http://www.euro.com.pl/radioodtwarza...31r.bhtml#opis
http://allegro.pl/radioodtwarzacz-bl...951758204.html
przy czym bardziej przypada mi do gustu prostota blaupunkta. Co o nim sądzicie?
Bierz co ci sie bardziej podoba :)
dlaczego połowa forum boi się instalacji wzmacniacza pod przedni zestaw jak ognia ?
każdy by chciał pod radio , ale nie nie byle jakie, bo jego chorus II czy V jest rewelacyjny !
szkoda że np sony xm-2020 który jest nie wiele większy od paczki fajek rozkłada na łopatki wszystkie radiowe końcówki mocy i to pod każdym względem.
No i wziałem tego blaupunkta. Nie źle się nawet wpasował a i gra przyzwoicie (choć ciężko mi powiedzieć tak na prawde bo nie grają mi z przodu głośniki niskotonowe. Moze ktoś kiedyś spotkał się z tym problemem?). Troche małe możliwości ustawień np dzwięku ale trudno, coś za coś:)
Który polecacie z tych subwooferów pod wzmacniacz Kenwood KAC-823
1:http://allegro.pl/skrzynia-basowa-jb...908798926.html
2:http://allegro.pl/jbl-gt5-12-skrzyni...972105228.html
3:http://allegro.pl/powerbass-ps-12c-s...920660998.html
Albo wybrać zabudowę bassera w miejsce oryginalnego subwoofera z głośnikiem
1:http://sklep.basser.pl/pl/subwoofery...l-gto-804.html
2:http://sklep.basser.pl/pl/subwoofery...er-20cm-8.html
Byłbym wdzięczny za pomoc, bo szukam już odpowiedzi przez 2 tygodnie i niemoge nigdzie znaleźć
Chodzi mi żeby był fajny bass tzn. żeby wchodząc do auta go poczuć a nie jak to przy oryginalnym subwooferze.
Pasowałaby mi opcja w miejsce oryginalnego bo nie bd zajmować miejsca w bagażniku, ale jak ma to byś bass gorszej jakości jak przy dużym subwooferze to wole duży ;)
czyli ma napier*****
weź największy rozmiarem i w skrzyni BR
No chyba bym musiał tak zrobić ale tutaj u mnie w rejonie niewiem gdzie jest taka możliwość w media-expert mają mały wybór
Czy mieliscie do czynienia ze wzmacniaczem Kicker KX1200.1?Jakies opinie?
Tam ci nie podłacza raczej zakład montujący car audio wpisz w gogle w bielsku jest kilka
http://www.autofan.bielsko.pl/index.php?str=4
http://megawat.pl/kontakt/
Do gliwic mozesz wjechac na zimnej wody tez ci profesjonalnie doradza .
Witam Panie i Panowie,pewnie to pytanie jest dla Was banalne,ale mi się bardzo przyda.Szukam radia oryginalnego na CD do mojej A3 z 2002r.Patrzę na allegro i jest parę egzemplarzy,jednak nie wiem jakie będzie pasowało do mojej A3.Nie wiem czy też dobrze wybrałem temat bo nie jestem zbyt obyty z forum.Chodzi mi o szerokość radia bo mam włożone jakieś dziadostwo JVC a chcę oryginał,przymierzałem radio z A3 8P jednak ramka jest zbyt duża i nie weszło idealnie.Potrzebuję konkretnego wymiaru.Są jakieś 22 cm,23 cm,od A4 od A6 i od TT.Jednak zależy mi żeby idealnie je dopasować do poliftowej A3 z 2002r 1.9 TDI z małym Fisem z klimatronikiem i z grzanymi fotelami.Proszę o pomoc.
audi concert II
Witam, w mojej a3 z 2002r posiadam ori radio concerta oraz działającą ori tubkę audi, w czym problem, otóż wzmacniacz jak i tuba została mi z poprzedniego auta, teraz pytanie za 100%, czy istnieje możliwość podpięcia (tzn. na lenia) wzmaka i tuby do ori tuby audi ? Żeby to jakoś grało, ponieważ chcę zostawić te ori radio a wiem że tam jest problem z podpięciem kabli( o ile się orientuje trzeba zakładać specjalnie filtry itp. itd.) no i nie chce ciągnąć kabli przez całe auto, a niestety z przyzwyczajenia, bass który daje ta "śmieszna" ori tuba niestety mnie nie zadowala ;p
Odłacz ori tubke i daj swoja a pozniej mozesz wrócic do fabryki , troszke z kabelkami powalczysz przy radiu (trzeba wyprowadzic chincze pod nowa tuba) i bedzie git .
Paowie mam dylemat z wyborem radia.Zastanawiam sie nad pioneerem P88RS, pioneer 80PRS a clarionem CZ703.Miał ktos z Was do czynienia z w/w? W ktore warto zainwestowac?
Panowie jakie radio AUDI 2din najlepiej będzie grało? mam głośniki zmienione na 165mm i teraz grały pod jakimś tam sony xplodem i mnie to zadowalało, czy jakieś ori radio audi pociągnie je tak samo lub ew lepiej? ;)
witam znalazlem glosnik do kupienia uzywany jest to rockford fogete jakos tak ale model taki p2d2 albo p2d4 wiem ze roznia sie ohm, tylko teraz pytanie
ktory ma ile? czyli jak mam rozumiec to oznaczenia ze 2 + 2 - 4ohm? czy jak? niech mi to ktos wytlumaczy.
bo mam wzmaka stabilnego do 1ohm 1 kanał 600watt rms i nie wiem ktora wersje wybrac glosnika pod tego wzmaka, jedna sztuka uzywana 3dni ta p2d2 a druga tydzien.
ale tu nie chodzi o czas a o te ohm co lepsze do mego wzmaka.
kup D2 , zepniesz cewki równolegle, co da 1 ohm
a mozesz wytlumacz mi ile teraz maja ohm i jak to sie robi te spinki itd.?
znalazlem cos takiego czy tak mam podlączyć?
http://iv.pl/images/70630150536982723440.jpg
czyli plus i minus mostkuje i tylko tyle zeby miec 1ohm?
U mnie siedzi P88RSII i mogę śmiało polecić.Jest to już wyższa średnia półka i jeżeli reszte osprzetu audio bedziesz miał na podobnym poziomie (odpowiednio zaaplikowane) to gwarantuję że bedziesz zadowolony.Dodam jeszcze że 88rs II lepiej się komponuje w a3 niż pierwszy model(jest czarny i da się w nim wyłączyć całkowicie wyswietlacz)tak że tylko dwie gałki świecą na biało i świetnie to wyglada!
Witam wszystkich! Od niedawna jestem posiadaczem a3, 8l, 3d. Planuję polepszyć dźwięk w moim samochodzie. A więc do rzeczy. Interesuje mnie nowe radio, przednie głośniki, sub, wzmacniacz i okablowanie. Jestem zielony w tym temacie, więc przeczytałem chyba cały dział, wszystkie opinie innych użytkowników co nie przyniosło oczekiwanych rezultatów. Mam jeszcze większy mętlik w głowie niż na początku. Budżet jakim dysponuję to ~900zł. Zależy mi by jakość dźwięku była proporcjonalna do ceny, sub najlepiej włożyć w miejsce ori bose (lewe nadkole). Nad mocą się nie zastanawiałem, 500 powinna wystarczyć. Pytanie tylko czy można tyle wycisnąć z pudła umieszczonego własnie w nadkolu? Można znaleźć w miarę dobre radio z czerwonym podświetleniem, aux, usb za 300zł? Myślałem nad Pioneerem i Kenwoodem.
500 watt ale chyba nie RMS ;p, kenia mozesz wziac, a do tego jbl jakis glosnik niskotonowy wlasnie tam w zabudowe.