Poleci ktoś wosk albo jakiś inny środek do zabezpieczenia folii samochodowej?
Printable View
Poleci ktoś wosk albo jakiś inny środek do zabezpieczenia folii samochodowej?
http://showcarshine.pl/1733-angelwax...-matowych.html
tu masz cos do folii
z tym że kiedyś czytałem że matowych folii nie można woskować co innego jesli chodzi o folie metaliczne
Potrzebuje ogarnąć mój czarny lakier i chce zrobić polerke maszynową. Jakiej pasty użyć? Pasuje też nawoskować najlepiej koloryzującym żeby zamaskować jakieś pozostałe rysy. Coś ktoś może mi podpowiedzieć?
Arek takie woski koloryzujace to nic innego jak półprodukty. Wszystko zależy od stanu twojego lakieru. Cześć sprawy załatwi korekta lakieru, papier scierny wodny, odpowiednie pasty ich gradacja. Wszystko mozna zrobic ale jesli masz głębokie rysy to nie spodziewaj sie cudow tu tylko lakiernik pomorze. A takie woski koloryzujace sobie odpuść.
Co do samego wosku to proponuje uzyc soft99 dwie warstwy tego wosku polozone na wczesniej odpowiednio przygotowany lakier zdziala cuda.
A mógłbyś się wypowiedzieć co do jakiejś pasty do polerowania? Polecano mi G6 i G3
Chodzi mi o w miarę tanie produkty z tego względu, że lakier już jest zmęczony zyciem i chciałem go po prostu odświeżyć i zlikwidować te mniejsze rysy
Od siebie polecam pasty menzerna. Masz tam pasty odpowiedniej gradacji. Nie musisz od razu kupowac litrowych pojemnikow kup sobie po 250ml. Z tym ze jak zaczniesz zabawe z korekta to nie ma konca :)
Cykne jutro jakieś zdjęcia mojego lakieru i wrzuce to sam stwierdzisz jak by się za to zabrać. Mam jedno takie miejsce gdzie nic nie zrobie bo jest tak podrapane że aż prawie do podkładu-podejrzewam, że jakiś wściekły niemiecki kot zrobił sobie drapaczke no ale zdaje sobie sprawe, że to już zostanie
czy ktoś miało to wiadro Wiadro Meguiar's Foldable Bucke, czy warto je wsiąść ?
http://www.pielegnowacauto.pl/wiadro...le-bucket.html
a po co ci taki wynalazek ? kup lepiej dwa wiadra z kratką, nie ma nic lepszego i bezpieczniejszego jak mycie na dwa wiadra
a ten wynalazek proponuje odpuścić
Który środek do opon polecacie bardziej:
1. http://showcarshine.pl/3-pielegnacja...ikrofibra.html
2. http://showcarshine.pl/opony/607-poo...el-473ml-.html
3. http://showcarshine.pl/70-meguiars-e...ikrofibra.html
Miałem go już kilka razy i wiem że jest dobry ale może warto zmienić na coś innego? :D
Witam czy środek typu AIO można stosować do polerowania także elementów plastikowych lakierowanych(zderzaki)
http://carok.pl/sklep/towar.912.diam...ych.250ml.html, czy po zastosowaniu takiego środka mogę napastować samochód wraz z zderzakami woskiem?
Witam
Oto zestaw do 1polerki dawca AUDI A3 SPORTBACK lakier czarny
AUDI dużo mikro rys zarysowań głębszych itp
Pasta polerska mocno ścierna Menzerna Fast Gloss FG 400
Pasta polerska Menzerna PF2500 Power Finish 250 ml
Pasta polerska Koch Chemie Hochglanz Antihologram Politur 250ml
3M Taśma maskująca niebieska 25mmx50m
Brayt Talerz Mocujący Miękki 125mm
NAT Niebieska Twarda gąbka polerska 135mm
NAT Żółta Średnia gąbka polerska 135mm
NAT Czarna Miękka gąbka polerska 135mm
IPA Alkohol Izopropylowy 1L
Mirka Papier na mokro P2000
Matador Papier ścierny na mokro APP P2500
Co myslicie o tym zestawie????
jak już musisz lecieć papierami to dodał bym jeszcze np TrizctP3000 a jak lakier mocno zmęczony to zacząłbym pracować FG400 z futrem :)
No właśnie futro tez mi proponowano ale nie skusiłem się
Czy padami będzie ciężko?musi koniecznie być futro
Futrem zdecydowanie więcej wytniesz jak masz lakier w słabym stanie a padami wykończysz
Dodatkowo futro ma jeszcze taką zaletę, że lakier się pod nim mniej grzeje. Na padach musisz być ostrożny, szczególnie jak masz zmęczony lakier i będziesz długo pracował maszyną w jednym miejscu.
a ja zawsze myślałem że to futro może narobić więcej szkód niż praca padem
co do futra to praca na jakiej maszynie rotacyjnej czy orbitalnej
Ja jedynie pracowałem na rotacyjnej i pady które miałem (różne twardości) grzały bardziej niż futro. Na futrze też chyba wszystko 'szybciej się dzieje' więc w tym kontekście w sumie można narobić szkód :)
jak to mój mentor mówił z lakierem trzeba się bawić i eksperymentować
spróbuje rotacji z futrem na ojca aucie :) juz mu kiedys mówiłem że lakier na jego aucie wygląda tak jakby mył go papierem ściernym :) będzie okazja
Futrem na rotacji lecisz :) ja mam na esce fabryczny lakier i jest tak twardy że twardym padęm było super cieżko to ruszyć, dopiero futrem i to sporo się nemęczyłem żeby coś z tym zrobić, chociaż teraz na wiosne by się przydało zrobić konkretną poprawkę.
http://www.pielegnowacauto.pl/brayt-...cej-150mm.html futrzaczek ;)
Futro może narobić większą "sieczke" na powłoce lakierniczej,natomiast padem można przypalić lakier ponieważ bardziej on nabiera temperature.Futro zdecydowanie bardziej sprawdza sie na rotacji jako pierwszy etap korekty lakieru.
Jeżeli chodzi o polerowanie lakieru takiego jak w Audi, czyli bardzo twardego to jedyna słuszna opcja to futro, futro tak nie grzeje ale zostawi holsy które trzeba będzie usunąć gąbką i mniej ścierną pastą, potem finish, ale za to wytnie minimum 80% rys.
1. Futro i np menzerna 400
2. Gąbka biała pomarańczowa np menzerna 2500
3. czarna gąbka finish i 4000/4500
tylko do takiego zestawy trzeba mieć pojęcie i to wszystko na rotacji.
A jak chcecie uzyskać fajny połysk autka i je ładnie odświeżyć to może być maszyna DA i jakiś one step scholl s17 jest ok. oczywiście przed glinka a po jakiś wosk
w razie pytań służę pomocą.
https://www.facebook.com/spa.snb.gdansk?ref=hl
Dokładnie tym przepisem i tymi pastami robiłem BMW, też całe w oryginalnym, twardym lakierze. Nawet kwestia hologramów na futrze jest do zminimalizowania po nabraniu wprawy ale fakt, występują w dużej ilości.
Dokładnie Auta jak BMW, VW, Audi, Mercedes to dość trwade lakiery, my wycinamy futrem jakieś 85% potem wykańczanie.
https://www.facebook.com/spa.snb.gdansk?ref=hl
Tanim kosztem nie znaczy w dobrej jakości. Lepiej dołożyć trochę grosza i mieć auto na błysk.
Szanowni koledzy z większą wiedzą proszę o odpowiedź na moje pytania.
Jak tylko ociepli się na tyle, żeby łapy nie przymarzały do lakieru chciałbym zabrać się za porządne wypucowanie auta.
Dwa razy przeczytałem cały temat (no dobra od strony 70 ale dwa razy ;) ) i teraz chciałbym uporządkować listę zakupów.
Środek:
VALETPRO CLASSIC ALL PURPOSE CLEANER - APC i po Poorboy's World Natural Look Dressing - wystarczą te dwa produkty aby ogarnąć wnętrze?
Zewnątrz:
Shiny Garage Sleek&Bubbly - szampon
Rain-x - do szyb
VALETPRO CITRUS TAR & GLUE REMOVER - smoła
VALETpro YELLOW CLAY BAR - glinka
Poorboy's World Professional Polish - cleaner
POORBOYS BLACK HOLE - wet look
POORBOY'S WORLD Liquid Natty's Blue Wax - wosk
Poorboys World EX Sealant with Carnauba - po wosku
Kolor auta to ciemny granat i chciałbym aby nadać mu efekt wet look'u. Jeśli za dużo tych kosmetyków podałem to mnie poprawcie. Będzie wykonywana korekta maszynowa przez ojca który ma o tym pojęcie (ja do polerki nie chce się dotykać aby nie narobić szkód ale muszę przygotować auto). Poprosiłbym również o pomoc w doborze padów, futra i innych gadżetów. Wyprzedzę komentarze, że jeśli ojciec umie polerować to będzie wiedział czym to zrobić, problem polega na tym, że jest osobą która ma swoje przyzwyczajenia sprzed 15 lat i ciężko go nakłonić do użycia "nowości" dlatego chce kupić mu pady które będą odpowiednie do tego typu pracy.
Chciałbym jeszcze uporządkować kolejność wykonywania prac:
szampon, smoła, glinka, szampon, cleaner, PB Black Hole, wosk Blue Wax, kolejna warstwa po wosku Sealant with Carnauba
Co polecacie do wyczyszczenia felg i ich zabezpieczeniu?
Część z tego zestawu będzie wykorzystana następnie na Vectrze C (jasny niebieski metalic) na którym też bym chciał osiągnąć wet look, co będzie trzeba dodatkowo dokupić?
Z góry dziękuję za pomoc.
odsmolenie i deironizacja więc brakuje Ci czegoś w stylu VP dragon's breath / iron x itd :)
Black hole to glaze :) nadaje wet look ale skraca żywotnośc wosku.
Na niego możesz sobie dać spokojnie Natty's Blue
ale już przykrywanie tego wszystkiego sealantem to jakaś pomyłka.
Blue to wosk naturalny nastawiony bardziej na wet look niż na trwałość, powiedzmy że trzyma ok 2miesięcy, a ty go chcesz przykryć sealantem który zazwyczaj jest bardziej tępy i nastawiony na trwałość, tylko po co ? nie dość ze pogorszysz sobie wet look (chociaż nie wiem czy to zauważyssz :) to dodatkowo nic nie zyskasz.
Czyli: szampon, smoła, glinka, szampon, cleaner, Black Hole i na to wosk Natty Blue i będzie dobrze?
Co z padami czy futrem na maszynkę? Microfibrę jakąś specjalną czy zwykła z marketu da radę? A może ręcznik Fluffy Dryer?
Po myciu po korekcie przetrzyj jeszcze IPĄ
Jak czytałem temat to napisane było, że cleaner wystarczy po korekcie, czyli dołożyć do prac przetarcie IPĄ?
Sluchaj ja zawsze pierw uzywam ipy a nastepnie clenera zwsze to mam pewnosc ze powierzchnie mam odpowiednio gotowa. Ipa nie jest droga wiec warto ja kupic a przyda sie nie raz.
Zawsze po korekcie elementu trzeba oczyścić go IPĄ przed pracami wykończeniowymi.
IPA lecisz po to by zobaczyć czy wypolerowales czy ''zamaskowales"
Wymywasz pastę i widzisz prawdziwy efekt twojej pracy. tak w wielkim skrócie.
Wysłane z D2403 przy użyciu Tapatalk
Swieta prawda.
Panowie a jak później dbać po nawoskowaniu? Myć tylko szamponem i wycierać microfibrą? Nie chciałbym co miesiąc latać z maszynką i nakładać wosk od nowa :)
A co polecacie jako glaze do jasno-niebieskiego metalica i czy wosk Natty's Blue będzie się nadawał?
Kup szampon neutralny dla wosku, np. glossworkz lub Mr Pink z CG i po myciu możesz wspomagać jakimś quick detailerem. Ja na codzień używam BSD z Sonaxa, w sumie nie do końca to jest detailer ale robi robotę.
Zalecam wspomaganie wosku po myciu auta jakimś QD (quick detailerem) tak jak napisał kolega Sonax brilliant shine detailer sprawdza się bardzo dobrze w polskich warukach pogodowych, ale można użyć innego QD.
Z tego co masz wypisane to maszyna chyba do prac wykończeniowych ;]
Czyli Cleaner - Ja używam czarnej gąbki
Black Hole - Czerwonej (Flexipads HEX LOGIC Ultra Finishing 135mm)
I mi się sprawdza na maszynce DA.
Kup sobie dobre Microfibry. Te market-owe to się do niczego nie nadają.
Co do ręcznika to mam "Fluffy Dryer" i zostanie to pewnie uznane za herezje ale jest mi in zbędny.
Mam MF o różnej grubości włókien zależnie od strony.
Przed suszeniem auta wkładam ją wody żeby była mokra. Następnie wykręcam.
Psikam na stronę o luźniejszych włóknach QD przecieram auto, wykręcam MF i przecieram stroną o mniejszym włosiu.
A gdzie wy widzicie korektę ?
Faktycznie nie wpisałem do listy korekty ale w zamyśle ma to nastąpić po glinkowaniu i ponownym umyciu :)
Jasna sprawa z tym myciem ;) Właśnie robię zamówienie i połowy specyfików nie mają na stanie, chyba wszyscy wzięli się za detailing :)
Co polecacie do czyszczenia i konserwacji jasnej tapicerki skórzanej? Ogólnie jest tylko lekko przybrudzona.
trochę osób z forum używało i sobie zachwalali
http://carok.pl/sklep/towar.647.colo...oft.clean.html
potwierdzam :)
do standardowej pielęgnacji (zadbanej już skóry) zestaw SOFT od Colourlocka jest niezastąpiony :) do odszczurzania wybierzcie środek STRONG
Na pomalowanej dwa tygodnie temu masce został mi ślad po ptasich odchodach. Pomimo spłukania myjką zaraz po zauważeniu niestety w słońcu nadal go widać. Mam na stanie Meguiarsa UC. Warto nim powalczyć?