działa, więc nie wiem o co chodzi
Printable View
działa, więc nie wiem o co chodzi
arielo87 wskazówka benzyny jest dokładnie w tym samym miejscu w obydwu licznikach. Co byś chciał dokładnie wiedzieć ?
Zmieniłem kodowanie, zaadaptowałem licznik do ECU, zmieniłem VIN w eepromie, uciąłem boczne wskaźniki, dorobiłem szarą wtyczkę (zmasowałem 3 kable w niej - od stopu, spalonej żarówki i spryskiwaczy), podłączyłem tempomat i manetkę FISu, To chyba wszystko. Kontrolki TCSu pozbyłem się na razie w inny sposób ale lepiej się nie będę przyznawał bo wstyd ;)
Nie wydaje mi się, by wskaźnik ze wsadu A4 działał poprawnie w A3. Przecież A3 ma bak 55l a A4 chyba 62. Więc jak zalejesz do pełna to raczej nie będzie pokazywać pełnego. Można to sprawdzić we wsadzie, ale jestem niemal pewien, że trzeba by podegrać z A3 część wsadu odpowiedzialną za wskazówkę paliwa. Zresztą jak podłączyłem licznik od passata też mi pokazywało źle paliwo, dopiero jak zmieniłem wsad na golfowy (ta sama pojemność baku co A3) było OK.
nie wiem czy w całym zakresie pracuje poprawnie. W tej chwil po włożeniu jednego i drugiego jest w tym samym miejscu. Mi większej dokładności nie potrzeba bo i tak jeżdżę na lpg ;)
Może po prostu będzie działać dobrze w pewnym zakresie? Chociaż w sumie nawet informacja "mniej/więcej" to już jakaś informacja :P
Z innej beczki. Jestem właśnie po montażu licznika od A4 ze wsadem od A6 do swojej A3. Dodam, że całość przedlift, licznik immo1. Kolega xoslox ogarnął mi wskazówkę od paliwa, że też pokazuje taki sam stan jak oryginalny. Zapomniałem tylko sprawdzić w blokach pomiarowych czy ilość litrów się zgadza. W swoim czasie...
Na razie pozostał jeden problem - wielka olejarka i następujący za nią wykrzyknik w kółeczku. Zapala się niedługo po odpaleniu samochodu, nawet jedynie po włączeniu zapłonu. Pytanie - czy pin 10 w czerwonej wtyczce (hydraulic pressure) należy zmasować czy do + ? A może inny cyrk?
arielo87, pin od temp oleju to pin 21 zielonej wtyczki, trzeba albo wpiąć ORI czujnik, albo emulator. Niektórzy piszą o wykodowaniu, ale wątpie, by VAGiem się dało to zrobić.
jeśli potrzebujecie mogę sprawdzić w blokach pomiarowych ile pokazuje litrów w liczniku a ile w silniku. A i jeśli ktoś będzie masował pin 32 esp/tcs niech uważa bo ja albo przez nie uwagę albo jego zmasowanie spowodowało choinkę licznika i nagłe całkowite rozładowanie aku, że aż mi się nogi ugięły :/
kezman, tu masz strukturę eepromu w immo2: http://www.a3-club.net/forum/showthr...uktura-Eepromu i opisałem jak się ma kod ze wsadu do realnych wskazań. Powinieneś zrozumieć o co mi chodzi. Jak chcesz podeślij wsad to zobaczę jak jest u Ciebie w immo3 i jak znajdę to mogę Ci wyedytować na wskazania z A3 ;)
- - - Aktualizacja postu - - -
A3 - Pojemność 55l
A6 - Pojemność 70l
Idealnie widać to po analizach wsadów.
Tak jak arielo87 napisał, może być dobrze w pewnym zakresie, czyli tak do 1/4 baku. Potem na 100% będzie przekłamanie i to spore.
Rozpisałem dla lepszego podglądu:
https://lh6.googleusercontent.com/-4...3%2B-%2BA6.png
poprawię sobie w wolnej chwili. Przy 1/5 baku różnicy nie da się dostrzec ;)
podpiąłem się do tego samego przewodu ale w drzwiach i działa wyświetlanie otwieranie drzwi u pasażera, także jak by ktoś nie wiedział gdzie podpiąć to niech ściąga tapicerke z drzwi i u góry w drzwiach leci ten przewód. Pytanie z innej beczki, czy tarcze od jaegera po przełożeniu do licznika vdo powinny się zgrywać? bo zauważyłem że zawyża prędkosc o jakies 5-10 km/h
Z tego co mi wiadomo są trochę inaczej przeskalowane, więc będą przekłamania.
Jeśli chodzi o pokazywanie otwartych drzwi pasażera, najlepiej wpiąć się w drzwiach, w krańcówkę. Opisałem to tutaj:
http://www.a3-club.net/forum/showthr...=1#post1389435
https://lh3.googleusercontent.com/-P...25C3%25B3g.png
Krańcówka F3 - pin 3 - można użyć jako info o otwartych drzwiach pasażera i jako masę do podświetlania nóg pasażera.
już sobie z tym poradziłem także wszystko gra, drobne przekłamania są jak sprawdzałem z navi, ma ktoś może na zbyciu nie potrzebną tarcze do diesla od licznika vdo? w zamian mam sporo części od innych liczników
siema
Zamontowałem u siebie FIS bardzo bardzo dawno temu, wszystko śmiga b. dobrze.
Kilka dni temu wziąłem się za wymianę mikrostyków w zamku pasażera (nie działały praktycznie od początku) - teraz lampka zapala się i gaśnie kiedy trzeba. Jednak pojawił się mały zonk:
Gdy otwieram drzwi kierowcy: na fisie otwierają się drzwi kierowy i miga klapa bagażnika
Gdy otwieram drzwi pasażera: na fisie otwierają sie drzwi kierowcy, i miga klapa bagażnika.
Czy licznik 1/2 FIS poliftowy (z cyfrowym zegarkiem) który zamieniłem 1/1 Fis poliftowy (też z cyfrowym zegarkiem) ma taki sam pinout?
Jeśli tak, to trzymajac sie informacji z pinoutu poniżej, wszystkie 3 przewody tj. drzwi kierowcy, pasażera, bagażnik mam wpięte w pin 1 wtyczki zielonej
Jak poprawnie to rozgryźć by otwieranie drzwi i klapy na fisie wyglądało jak należy?
Podczas montażu licznika, z szarej wtyczki wypuściłem sobie przewód z PINu nr 8 (póki co jest zwinięty za licznikiem, jednak po zmasowaniu na FISie otwieraja się... drzwi kierowcy, pasażera i miga klapa)
Jak ugryź temat?
Czy wgl powinienem sie pozbyć pinu 1 wtyczki zielonej?
PS: drugie pytanie przy okazji, lampki w drzwiach nie mają zasilania. W czym problem? (przy badaniu miernikiem lampek, masa pojawia się przy otwarciu drzwi - prawidłowo / nie ma jednak zasilania na przewodzie czerwonobiałym)
http://i.imgur.com/PBmYx24.jpg
http://i.imgur.com/cwEmiK5.jpg
http://i.imgur.com/AWqTKik.jpg
Drzwi kierowcy - niebieska wtyczka - pin 21.
Drzwi pasażera - szara wtyczka - pin 8.
Drzwi tylne prawe - szara wtyczka - pin 9.
Drzwi tylne lewe - szara wtyczka - pin 10.
lampki zasilane są z - Door warning lamps control unit J452 - z pinu 8, chyba jest to jakiś przekaźnik, możliwe że nr 382 nad nogami kierowcy lub gdzieś w samej pompce. Jak ktoś ma info niech podpowie. Powiedz jeszcze jaki kolor mają przewody masowe przy tych lampkach, pomoże trochę w szukaniu ;)
hm. Piny z PINout rozszyfrowałem ;) Ale w tym momencie mam wrażenie, że przewody z drzwi kierowcy/pasażera/klapy łączą się w jeden do zielonej wtyczki pin 1.
W którym miejscu je rozdzielić? ewentualnie jak wyprowadze przewody:
Drzwi kierowcy - niebieska wtyczka - pin 21.
Drzwi pasażera - szara wtyczka - pin 8. (ten już mam kabelek)
Klapa - zielona pin 6
to gdzie je podpiąć? + którędy biegnie przewód od tylnej klapy?
co do lampek, to zasilane są przewodem czerwono białym, a masa jest brązowo żółta (ten sam przewód co z krańcówki)
Masa działa prawidłowo, tj. pojawia się w momencie otwarcia drzwi. Brak zasilania na przewodzie biało czerwonym.
PS: znalazłem, zatem #Potwiedzone info że control unit J452 to przekaźnik 382. Jutro idę obczaić co i jak - dam znać
Szanownym kolegom i koleżankom należy się tutaj małe sprostowanie. Montaż licznika od A4 po pierwszym lifcie z prawdopodobnie wsadem od A6 w przedliftowym A3 zakończony sukcesem. Licznik z analogowym zegarkiem NIE POSIADA kontroli stanu oleju w misce olejowej, co za tym idzie - nie ma konieczności montowania dodatkowego czujnika czy emulatora. Pin 21 zielonej wtyczki to po prostu sygnał z czujnika ciśnienia oleju (pojawia się masa po uruchomieniu silnika).
Jedna rzecz jest tylko upierdliwa w tych zegarach. Jeżel nie odpali się samochodu w ciągu 3 sekund od włączenia zapłonu to wyskakuje błąd ABS na FIS i piszczy wniebogłosy. Widocznie zwłoka na uruchomienie się systemów jest fabrycznie dużo krótsza niż w ori zegarach od A3.
arielo87, tylko pogratulować zapału i wytrwałości ! ;)
flito, to na 100% jest to z tego przekaźnika. Patrz na zdjęcie:
http://images69.fotosik.pl/915/9b3f3d634d400ae4med.png
Te piny rozdziel tak, by każdy przewód był osobno i na końcu zaizoluj, żeby nie dawało nigdzie masy niepotrzebnie. Podpinasz jak Ci pisałem wcześniej, pasażerowie na szarą, kierowca na 21 - niebieskiej, klapa na 6 zielonej. Dla testów, możesz wypiąć pin 1 - rozdzielić przewody i wtedy dorobić kabelki do wtyczki szarej i podawać pojedynczo masę i zobaczysz sobie czy działa poprawnie wyświetlanie ;) Przewód od klapy leci zapewne lewym progiem od strony pompki.
Żebym Cie dobrze zrozumiał:>
kabelki z mikrostyków drzwi/klapy biegną do przekaźnika 382 który steruje pracą lampek w drzwiach oraz przekazuje info dalej do licznika ?
xoslox flito przekaźnik 382 w jakiś sposób wysyła info na zegary. Ja miałem uszkodzony ten przekaźnik i po otwarciu którychkolwiek drzwi, fis pokazywał te drzwi + drzwi kierowcy. Po wymianie tego przekaźnika fis pokazuje tylko to co jest otwarte. Swoją drogą nie jest to tani przekaźnik :/ a zamienników nie ma.
taz,Sam przekaźnik info raczej nie wysyła, ale możliwe, że moduł pompki tak i przy wadliwej pracy tego przekaźnika, jest też złe info na zegary ;) Na schemacie nie ma żadnego fizycznego połączenia przekaźnika z licznikiem. Jedynie sterowanie wychodzi z pompki i poprzez lampki wraca z powrotem na nią. I zapewne to pompka daje też info na zegary. No ale pośrednio oczywiście wadliwy przekaźnik może mieć wpływ na złe pokazywanie na FISie, bo pompka nie dostaje poprawnego sygnału zwrotnego.
W pompce są:
pin 6 - Lewy przód krańcówka drzwi - przewód brazowo/zolty
pin 7 - Krańcówki drzwi, przedni prawy, tylny lewy i prawy -przewód brazowo/bialy
I te przewody połączone są poprzez lampki z przekaźnikiem ;)
Najważniejsze, że jest trop i podejrzany przekaźnik.
flito, sprawdzałeś może czy masz napięcie na przewodzie czarno-czerwonym przy przekaźniku ? To on daje zasilanie (+) z bezpiecznika F14 na przekaźnik.
Panowie, mam licznik z anglika, został przekodowany na litry i km/h, ale chce teraz zmienić tarczę prędkościomierza. Aktualnie na środku tarczy mam 130 km/h (80 mil), tarcze EU w poliftach mają na środku 100 km/h więc muszę zmienić kodowanie. Jest ktoś na tyle obeznany w temacie, aby wskazać mi co muszę dokładnie zmienić? Mogę zgrać i wysłać ewentualnie WSAD licznika jeśli to pomoże.
tutaj kupisz to co potrzebujesz- po zalozeniu wygladaja jak oryginaly,ja tez mam licznik VDO ang pelny fis tdi i zakupilem model 5 (na dole) :
https://moman.pl/audi-a3-%288l-i-8l0...88,443004.html
Trzeba znać numer licznika, z którego były tarczki EU i wgrać do swojego licznika EN wsad z edytowaną linijką odpowiedzialną za prędkość z licznika EU.
Ale prościej jak monalg1 pisze, kupić już odpowiednio wyskalowane tarcze od Moman'a. Są naprawdę dobrej jakości i można samemu ustalić projekt. U mnie tak to wyszło:
https://lh6.googleusercontent.com/-s...o/_DSC0042.JPG
Tarczkę ori od EU mogę mieć od ręki. Pytanie tylko, którą linijkę w kodowaniu dokładnie trzeba zamienić. Wolałbym jednak mieć wyskalowane 100km/h na środku zegarów ;)
Jezeli bedziesz korygowal swoj wsad EN na EU to tarczki EU juz sobie zalatw,dobrze by bylo jak masz licznik VDO zeby tarczka tez byla z VDO bo jak z Jeagera to bedzie kaszan......trzeba cos tam rzezbic i niefajnie to wyglada. Ja sie zdecydowalem na te tarczki bo do VDO EU diesel ciezko bylo dostac. Tez myslalem ze 130km/h na gorze bedzie dziwnie wygladalo ,ale jak sie przyjrzalem to w sumie chyba nawet lepiej teraz mam tzn."symetrycznie" bo licznik przeciez do 260 jest :)
Ale to Twoj wybor :)
Pozdr
szparag, adziu - podajcie jakie macie nr. ORI liczników i nr. liczników z jakich są tarcze. Jeszcze kwestia czy immo2 czy immo3 - bo wtedy też są te dane we wsadzie w innych miejscach.
Ja mam tarcze eu od diesla lifta :P ale VDO i pasuje bo przymierzałem :) w weekend sprawdzę jaki mam numer ori licznika i podeśle Tobie :)
Mam poliftowego 1/2 FISa Jaegera i chcę wyciągnąć z niego PIN. Z tego co wcześniej napisano, nie wyciągnę go przez kabel w aucie. Możecie podesłać jakieś namiary jak to zrobić na stole?
Podłączasz zasilanie na kabel, czyli + na pin 16, minus na pin 4, a K-Line na pin 7 - komunikacja z licznikiem.
http://obrazki.elektroda.pl/1559967700_1339306290.gif
Do tego musisz wpiąć zasilanie i komunikację na licznik:
Pin 1 - Plus (+12V)
Pin 23 - Plus (+12V)
Pin 9 i 24 - Masa (Minus)
Pin 25 - K-line (Połączenie z interfejsem)
mam pytanie czy do audi a3 98rok licznik przedlift można zamontować polift ? głównie mi chodzi o licznik z zegarkiem elektrycznym
Można tylko trzeba go przekodować i pozamieniać kilka pinów z wtyczki zielonej i niebieskiej . Przekodować może Ci go nasz kolega mieto
Nie do końca. Jak nie masz CAN, to FIS staje się wtedy bezużyteczny... Bo liczniki poliftowe to liczniki z CAN. Przedlift - bez CAN. Niektóre TDI z 99r miały już CAN częściowy ale PB wątpię.
Spoko, masz rację. W Audi tak. Pomyliłem z licznikami VW, bo w tych ostatnio siedziałem. Także będzie działać, ale potrzeba dołożyć/zamienić parę pinów we wtyczkach ;)
Trzeba bo nawet się nie połączysz vagiem jeśli się nie przełoży pinów miedzy innymi z linii K. Ogólnie jest trochę zabawy ale wszystko działa bez zarzutów .Jednym problemem jest czujnik poziomu oleju wiec pozostaje go dołożyć lub zrobić emulator co opanowali panowie na forum A4,aby się pozbyć wyświetlania się konewki w przenośni na fisie ;)
@xoslox #1133: Czy aby nie podałeś schematu podłączenia do zegarów sprzed lifta? Według http://www.a3-club.net/forum/showthr...67#post1303267 powino chyba być inaczej. Plus i minus tak jak napisałeś, ale wygląda na to, że K-line 28 pin na zielonym gnieździe. Czy mam rację?
przed lift niebieska wtyczka pin 25 polift pin 28 zielona wtyczka jeśli chodzi o linie K
A macie jakieś patenty na podłączanie na stole - chodzi mi to, czy dorabialiście sobie kostkę, czy robiliście okablowanie na konektorkach?
Gacek69 - najlepiej pojechać na szrot, mieć ze sobą cięciówki i zagadać z obsługą czy możesz poszperać w kablach. Najczęściej wszystkie wiązki wrzucają jak leci do jednego kontenera. Ja tak zdobyłem wszystkie potrzebne złączki i wtyczki do montażu FIS. Dałem tylko panom na piwo :P
Ale licznik mozna przelozyc. Tsk zrobilem u siebie i fis tez dzialal.
DanioUK w Twojej A3 z licznikiem od polifta musiałeś coś zmieniać, żeby pokazywał spalanie na FIS? U mnie w liczniku od passata B5 FL pokazywało wszystko oprócz kontrolki świec żarowych oraz spalania - cały czas 0.0 l/100km... U kolegi xoslox ten sam patent działa ok.
hmm więc znajde kogoś kto to ogarnia i sobie zamontuje polift zegar :)
U mnie dzialalo wszystko od spalania ktore juz mialem pociagniete w podszybiu az po rds na fisie. Zadnych przeklaman tez nie bylo
Navi rowniez nawigowala na fisie