Wskazania temperatury cieczy
Witam. Mam dziwny problem z autem. Ogólnie jeździ, trzyma obroty tak jak powinien na 800 /min. Czasami jednak zdarza się że obroty zaczynają delikatnie falować na jałowym a 2 razy na jakies 500 km miałem dziwną sytuacje w postacie nagłego jakby odcięcia paliwa . Trwało to może z z 3 sec , silnik nie zgasł ale trzymał obroty w okolicach 1000/min a po dodaniu gazu jakby przygasł i po krótkiej chwili wszystko wróciło do normy. Po podpieciu do komputera wyskakuje błąd 00537 (sonda lambda górna wartość graniczna-nieciągły) oraz czujnik temperatury cieczy w jednym ze wskazań pokazuje temp -24C. Sadziłe że czujnik padl więc kupiłem nowy Hella . Niestety nic to nie zmieniło. Dalej pokazuje na kompie -24C pozostałe wartości temperatury cieczy pokazywane są w jednostkach DEC (nie mam pojecia co to jest i wygląda że są prawidłowe ponieważ wskazania zmieniają się w miarę jak silnik się nagrzewa. Na zegarach temperatura też raczej jest prawidłowa. Zastanawiam się co to może byc. Auto miało delikatnie peknięte podszybie w środkowej części więc wymieniłem je na nowe. Zauważyłem że pod podszybiem znajduje się chyba komputer silnika akurat w miejscu gdzie kapała woda . Nie lała się ona jednak centralnie na komputer tylko kawałek przed nim. Sprawdziłem sondę i na komputerze wskazania są poprawne. Ponieważ wtyczka jest pod samochodem nie mialem jak sprawdzić jej multimetrem np czy działa w niej grzanie. Zastanawiam się tez nad pompą paliwa w zbiorniku czy to może ona czasami nie domaga. Miał ktoś z was taki problem lub ma jakieś sugestie? Auto to Audi A3 1999r 1.6 AKL