Miałem to samo
Wymieniłem termostat i wszystko wróciło do normy
Zobacz sobie jeszcze tak:
Na postoju zagrzej do 90 stopni później pojedź delikatnie w jakąś trasę jak temperatura zacznie spada to znaczy że termostat zablokował się w pozycji otwartej
Printable View
Miałem to samo
Wymieniłem termostat i wszystko wróciło do normy
Zobacz sobie jeszcze tak:
Na postoju zagrzej do 90 stopni później pojedź delikatnie w jakąś trasę jak temperatura zacznie spada to znaczy że termostat zablokował się w pozycji otwartej
jakby zaciął się w pozycji pelni otwartej (max 102st)to byłby gorący wąż powrotni tzn że jest duży obieg bez względu na temperaturę ale to się w ogóle nie zdarza
Siemka, mam taki pewien problem, bo troszke sie zdziwilem dzisiaj, podczas jazdy kilka dni temu zapalila mi sie kontrolka plynu chlodniczego, patrze na zegar 100 stopni wiec odrazu zgasilem auto na poboczu wychodze z auta a tam wszystko zalane w plynie, i lalo sie tak jakby ze strony kierowcy pod aku, auto odholowalem pod dom. Dzisiaj zalalem wody do pelna i patrze czy gdzies leci ale sucho wszedzie, odpalam auto, zagrzalem do 90 stopni i dalej nigdzie nie leci sucho wszedzie, tak jakby nic sie nie stalo? Mial ktos taki problem kiedys, bo naprawde jestem w szoku.
witam,mam audi a3 1.6 Benz i po kilku nastu kilometrach zaświeciła mi się kontrolka cieczy chłodzącej i zignorowałem to i pojechałem kolejne 5 km później dopiero zobaczyłem że jest pusty zbiornik wyrównawczy więc chyba wyrzuciło przez niedokrecony na maxa korek
dodałem 1 litr na włączonym silniku
Rano patrzę i ubyło płynu i przybyło oleju o 2 kropki więc uruchomiłem silnik na 3 minuty i potem ubyło oleju.
Cześć !
Nie znalazłem podobnego problemu, więc piszę o poradę.
Silnik AUM 1.8T - w momencie, gdy pojeżdżę trochę (niezależnie czy miasto czy trasa) temperatura na wskazówce na liczniku pokazuje 92-100-stopni C - podczas jazdy i na postoju.
Taki wynik mam od kilku dni. Poprzednio zawsze pokazywało 92/95-stopni C.
Wchodząc na 49 kanał w klimatroniku temp. to 98-103-stopnie.
Na kanale 51 temperatura 75-stopni.
Dodam, że klimatronik 85 kanałowy, jeżeli to coś ma pomóc.
Czy to wina termostatu ? Czy może jakieś inne propozycje macie ?
Kanal 49 pokazuje sygnal jaki idzie na licznik( vag grupa instruments ,kanal 3 ,kulumna pierwsza),ale ze soft licznika jest ustawiony tak ,ze w momencie kiedy na kanale 49 pokazuje 80 stopni na liczniku powinno byc juz 90 i tak powinno stac ,az w kanale 49 nie przekroczy 100 stopni. Jezeli temp w kanale 49 jest taka sama (roznica moze byc +/- 3 stopnie) co na vagu w engine ,kanal 7,kolumna czwarta) to czujnik masz ok. Wtedy tylko pozostaje termostat do sprawdzenia.
Tutaj masz jak sprawdzic czujnik i termostat:
https://www.youtube.com/watch?v=g1FWtCTmFmQ
Termostat mozesz sprawdzic dotykajac rure idaca od niego .Odpalasz auto i sprawdzasz reka co 5km np czy ruura jest zimna,jak sie robi ciepla tzn ,ze puszcza. Ostanio wymienialem termostat (oryginal) i pisalo na nim,ze temp otwarcia to 87 stopni wiec teraz w takich warunkach jak mamy to u mnie sie nie otwiera,(waz zimny)ale to diesel. Benzyniaki dogrzewaja sie szybciej. Mozeesz go rowniez zdemonontwac z auta i wrzucuc do garka. Gotujesz wode i sprawdzasz przy jakiej temp sie otworzy.
Czujnik tak samo,podgrzewajac go sprawdzasz jego rezystancje dla danej temp.i porownujesz . Wartosci do porownania musisz poszukac...ne pewno gdzie w necie "fruwaja".
Witam
Mam problem z temperatura silnik 1.8t ajq. Problem polega na spadku temperatury silnika - spada wskazówka do 60 stopni oraz na kanale 49 wartość tak samo do ok 65. Jak auto pogonie wejdzie na 85-90 stopni.
Po wymianie rozrządu, termostatu, czujnika temperatury problem jest nadal ten sam. Jakieś pomysły ?