Przewód lekko ciepły - termostat wymieniony i jest już ok :)
Printable View
Przewód lekko ciepły - termostat wymieniony i jest już ok :)
Sprawdź taki plastikowy króciec co wychodzi z prawej strony silnika stojąc przed otwartą maską. U mnie rozszczelniło się i leciało nie wiadomo skąd. W ten króciec wchodzą dwa grube węże jeden od chłodnicy drugi od nagrzewnicy jeden wąski od dołu i czujnik temperatury.
Pany Audiczka długo się nagrzewa do 90 stopni ... silnik to Asz , po przejechaniu ok 25km przy śr prędkości ok 100km/h oraz remp -2 dopiero dochodzi optymalna temp. przeiceż przy większym mrozie ona sie nie nagrzeje .... Wczesniej mogło być -20+ i po 15 km osiągało 90 wiec w czym problem moze być ?
termostat wymieniony .. czujnik w bloku też .. nawet świeczki od grzania płynu nowe w tamtym tyg założone nowe .. ciepło ustawione na 23 stopni i wentylator 1 kreska z czasem nawiew rosnie sam .. osłona pod ślinikiem jest ..
dodam ze miałem ściagany przedni zderzak przez mechanika i moze ktoś podpowie czy tam są jakieś osłony na chłodnice zeby nie wiało z jakiejs innej strony ? bo jeśli sa to sie zastanawiam czy je rałozył mechanik ...
podpowie ktos czego szukać jeszcze itd ?
to jest normalne,ja mam 20km do pracy i tez go niedogrzeje. Daj LO na klimatronkiu i zobaczyszcz ,ze zdecydowanie szybciej temp sie podniesie. Egr mam jeszcze dodatkowo zaslepiony i to tez wplywa na szybkosc osiagniecia temp roboczej. Czujnik sprawdzales (roznica temp idaca na ECU i na licznik powinna byc wokolicach +/- 3 stopnie). Sprawdz jeszcze cos takiego, jak bedziesz ruszal np z rana to wlacz na klimatroniku kanal 49 (sygnal temp idacy z czujnika na licznik) i zobacz przy jakiej temp podniesie Ci sie wskazówka.
No właśnie w tym problem ze wczesniej nawet przy - 20+ samochód mi się dogrzewał po ujechaniu gdzieś tak 15km.. a teraz nie chce dodam ze miałem wtedy rozwalony 2mas a teraz jest nówka założony ale to chyba wpływu raczej nie ma ..
miałem wczoraj vaga podłączonego i na vagu jak dobrze pamiętam temp była 72 stopnie to wskazówka drgneła i szybko dogoniła temp z vaga le praktycznie zwalnijac jazdę to temperatura spadła o ok 5 stopni a jak się dogrzał samochód to było 87 i kilka i 88,2 po zatrzymaniu przez długa chwilę 85.4 az zaczeło spadac
dla tego ciekawi mnie czy moze w zderzaku nie powinno być gdzieś jakiejś przesłony czy może coś jest nie tak założone ze cięgle wieje zimne powietrze ?
płyn moze mieć wpływ na to jak szybko się grzeje samochód ?
no włąśnie wydaje mi sie ze sie dogrzewała spokojnie .. i nie nie pałuje go na zimnym powyżej 2 tys dopiero szybciej jak osiagnie te 90 stopni ale ze nie chce osiagnac to mnie cholera bierze :) i dlatego mi sie wydaje ze cos długo rośnie ta temperatura
to co mam rozumieć ze ten silnik tak ma ? wiec może inne pytanie po jakim dystansie lub kiedy przy minusowych temp mogę depnąć tak zeby turbo nie cierpiało ? skoro tak wolno się grzeje ten silnik
Pd-ek tak ma.Vp-ek duzo szybciej sie dogrzewa,pamietam dokladnie jak jeszcze mialem Golfa ALH-a,ze tam szybciej lapal temp. Kiedys znalazlem artykul dlaczego tak wlasnie jest. Glowica ma tu duze znaczenie,ktora za zadanie ma miedzy innymi odprowadzanie ciepla z bloku.Jak wiadomo w pd-eku glowica jest conajmniej 2 razy wieksza niz w vp-eku wiec wyobraz sobie ,ze blok silnika to procesor w komputerze, a glowica to jego radiator -czym wiekszy tym procesor(blok) bedzie chlodniejszy i trudniejszy do nagrzania tym bardziej w niskich temperaturach. Innego bardziej trafnego wytlumaczenia nie znalazlem.
no ok rozumiem .. a po jakim czasie mogę normalnie depnać pow 2 tys obrotów zeby turbo nie cierpiało ...
i dziś nawet zatkałem zderzak na dole i pół grilla i też po takim samym czasie się dogrzała troche mnie to irytuje no ale cóż jak tak maja to nic nie poradzę na to ...
Jak może być głowica większa 2 razy, jak pojemność jest taka sama? PD-ki nagrzewają się własnie szybciej bo są bardziej wysilone. 25km to stanowczo za duzo. U mnie ALH nagrzewało się do 90 stopni na liczniku ok. 14 km na sporym mrozie. Po wymianie oryginalnego termostatu na Behra 12 km.