A mam takiego magika, zaden zakład gazowy - od obcych i nieznanych gazownikow jak najdalej...
Printable View
A mam takiego magika, zaden zakład gazowy - od obcych i nieznanych gazownikow jak najdalej...
Panowie bardziej ogarnięci w gazie rzućcie okiem na oscylogram.
Co się dzieje wygląda to jakby silnik na ułamek sekundy gasł a przecież tak się nie dzieje.
Plik w linku:
http://hostuje.net/file.php?id=48842...f8bd89fc128d0b
Witam serdecznie.
Mam zamiar założyć LPG w moim świeżo sprowadzonym (osobiście) A3.
Wiele już czytałem,jeździłem,pytałem...itd.
Proponowano mi różne konfiguracje ,również na Waldkach !!
W efekcie końcowym skłaniam się do zestawu:
STAG 300 ISA
Reduktor AC r01 (do 250KM)
Wtryskiwacze HANA 2000 Zielone (bo mają przedział 132-200KM)
Za ten zestaw zaśpiewali mi 2800zł,czy to dużo,czy jest w normie?
Często proponowano mi STAG 4 PLUS ,jednakże jest bardziej okrojony w możliwości regulacji (chyba) niż STAG 300 ISA
Reduktor z zapasem ponieważ chciałbym w przyszłości podnieść na 180-185KM ,więcej podobno na seryjnych gratach nie ciągnąć.
No i właśnie,czy przy aktualnych 150KM ten reduktor będzie się dobrze sprawował?
Patrze na to pod kątem że lepiej mieć zapas na później,niż założyć za słaby i potem bulić za wymiane na mocniejszy.
Ten sam problem mam z wtryskami. Zielone wydają się idealne jeżeli chodzi o zakres mocy,ale gazownik powiedział mi,
że wtryski dobierane są dopiero po podłączeniu instalacji i że jak pobierze sobie dane czasów wtrysków PB (czy jakos tak)
to dopiero według tego są dobierane które Hany założyć,co mnie troche zdziwiło. Jeśli wyjdzie im że czerwone,to później
może być problem bo są do 156KM. Jeśli chodzi o Niebieskie które są od 160KM to czy przy 150KM nie byłoby problemu?
Nie wiem czy "zaufać" gazownikowi,czy kazać założyć Hany Zielone i tyle!
Reduktor moge sobie wybrać: AC,KME,Zavoli Zeta S..itd,bo niby każdy dobry byle wydolił z mocą.
Pozdrawiam :D
reduktor zostaw taki jak wybrałeś (AC), a co do zielonych hanek to różnie proponują jedni montują do 180 niebieskie inni zielone zalezy od gaziarza ja bym się sklaniał ku niebieskich. Stag 300 nie jest konieczny chyba ze masz duzo kasy to mozesz go zapodac. Po za tym poprawny montaż
stag 4plus 300isa2 to jest to samo.
wtryski niebieskie jesli myslisz o chipie , jesli nie to zielone.
red ac r01 250
gregor a czym się różnią bo te 300 to takie podlużne na 2 wtyki
a dalej nie padla odpowiedz na pytanko i moje i DamianMiska. Wzialem sobie wszystkie graty wlasnie z mysla o podnoszeniu mocy kiedystam kiedystam ;) czy przy 150 koniach nie bedzie problemow z tym ze zestaw jest do prawie 250? hana niebieskie, stag 4+, ac r01 250
nie bedzie problemu,
sterowniki te różnią się wymiarami, wtyczkami, w praktyce ten maly jest fajniejszy bo latwiej go zamontowac.
ten maly tj 4 plus po aktualizacji ma wszystkie potrzebne korekty jak 300isa2 (stary 300 plus po aktualizacji staje sie 300isa2)
Witam.
Nie wiem jak to jest z tym stagiem 4 plus ,a stagiem 300 ISA.
Aktualizacje aktualizacjami ale niby Stag 300 ISA jest lepszy dla gazownika,bo ma większe możliwości dla niego
w zakresie bardziej precyzyjnego ustawienia silnika jeśli takowego wymaga.
r4d3on piszesz że jak mam za dużo kasy to moge zapodać staga 300 ISA a to różnica 50-100zł max,więc nie tak dużo.
gregor10 piszesz że jeśli myśle i chipie to Hany niebieskie,wszystko ok,tyle że ten chip to może za rok lub dwa
więc pytanie czy te niebieskie przy aktualnej mocy 150KM nie będą sprawiać problemu przez tak długi czas??
Jeśli będzie problem z ich dostrojeniem to nie ma bata bo przez rok,czy dwa nie bede sie męczył z nimi.
Przypomniało mi się jeszcze jedno że gadałem z pewnym gaziarzem i w czwartek montują taki zestaw do A3
.....na przwodach Faro13. Zapomniałem o tym fakcie i teraz pytanie czy to dobry wybór?
Powiedział mi że normalnie montuje sie na miedzi 6mm a w takim silniku to musiałoby być 8mm ale to
podobno problem z ułożeniem tych przewodów,więc niby dobrym rozwiązaniem są Faro13,ponieważ
wewnętrzną średnice mają ok.9mm więc nie ma problemu z szybkim zapotrzebowaniem na dużą ilość gazu
a i do ułożenia są dobrym materiałem.W tym zakładzie powiedziano mi 2850zł za :
Stag-4 plus
Hana 2000 zielone
AC r01 (do 150KM)
Wlew pod klapką
przewody Faro13
jeżeli chciałbym ten zestaw ze Stagiem 300 ISA to +50zł więc 2900zł
Pytanie ,co sądzicie o tych przewodach Faro13 oraz co z tymi Hana niebieskimi,czy do 150KM (póki co) są ok?
Dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi.
Cenie sobie zainteresowanie moją sprawą i waszą pomocą i opiniami.
To moje pierwsze Audi,dotąd byłem w VW klubie i miałem ich 4 różne,ale póki co nie żałuje zmiany ;)
Pozdrawiam.
misiek Ty weź przeczytaj co napisałem, aktualizacje aktualizacjami i dla gazownika 4plus = 300isa2, bo z isa2 chyba nie zamierza używać Twój gazownik ? wejdz na stronke ac i sprawdz czym się różnią.
Wybierz który Ci się podoba Twoja kasa Twój wybór.
faro 13 może być, ale prawidłowo położone 6mm obrabia 200km z palcem w D. hana niebieska jak wyżej.