Witam zrobiłem logi i wyszło ze kąt wtrysku jest 49-51 tak skacze , przy odpalonym silniku temperatura 80C gdzieś , na zgaszonym silniku jest 38, czy mam dobrze ustawiony kąt wtrysku
Printable View
Witam zrobiłem logi i wyszło ze kąt wtrysku jest 49-51 tak skacze , przy odpalonym silniku temperatura 80C gdzieś , na zgaszonym silniku jest 38, czy mam dobrze ustawiony kąt wtrysku
Tak. Dobrze jest.
Koledzy ja mam taki problem z odpaleniem. Od razu mówie, że wszystko mam ok bo miałem sprawdzane świece, aku ma rok i było sprawdzane dwa razy teraz, rozrusznik był regenerowany.
Podczas odpalenia rano strasznie trudno jest przekręcić rozrusznikiem. Rozrusznik zaczyna kręcić i jakby nie miał siły zrobić obrotu. Takie coś występuje tylko podczas tych mrozów. Miałem coś podobnego przed regenracją rozrusznika, ale gdy jest tak do -5st to wszystko jest ok. Aku ładowałem i na naładowanym jest to samo. Ja już sam nie wiem co można sprawdzić bo wszystko jest ok.
Simka
Sorki marcinmt ze pisze post z moim zapytaniem ale odpowiedzi na twoje nie znam:)
A wiec sprawa wygląda tak
samochód pali słabo nawet przy +3 stopniach
Wymienione świece , aku bosh , kat wtrysku podobno dobry ( tak mi mówili w bosh serwis - ale jakoś przekonany nie jestem ) , podobno mam założonego jakiegoś " oszusta" żeby swiece grzały dłużej czy cos takiego ...
Teraz fakty
Samochód stał całą noc przy -13 , odpalałem rano przy -6. Kontrolka świec żarowych pali sie moze przez 0.5 sekundy i nie ważne czy jest temperatura - 20 czy +2 !
nie odpalałem i zrobiłem screen nastepujacych bloków
http://img809.imageshack.us/img809/5933/beztytuufew.jpg
Czy wydaje sie Wam coś nie tak ?
mnie troche zadziwia temperatury cieczy chłodzącej .... i moze przez to swiece wogóle nie grzeją .
na kanale 12 sprawdzałem to niby były wączone ale czas grzania był 0 :/
prosze o pomoc i ewentualne wskazówki . moge ewentualnie wstawić inne screeny bloków pomiarowych na życzenie
masz uwalony czujnik temperatury cieczy chłodzącej, ecu widzi taką temperaturę i dlatego krótko ci podgrzewa świece i daję małą dawkę paliwa na rozruch, temp cieczy pokazuje ci 16.2 C więc ecu myśli że silnik jest ciepły i nie podgrzewa świecami, wymień czujnik i ewentualnie po wymianie możesz wydłużyć vagiem sobie czas grzania świec oto procedura:
1-SELECT
2-01 ENGINE
3-logujemy sie za pomoca kodu 12233
4-adaptacja 10
5-wchodzimy w kanal 12
6-zmieniamy numer w adaptacji na 32768
7- test-zapisz i zamknij
8- wylacz stacyjke i ponownie ja wlacz
9-ponownie wchodzimy w silnik, az do adaptacji powinniscie zobaczyc zmiane w pozycji drugiej gdzie jest zapisany czas grzania swiec
Powiem szczerze ze myslałem o tym i chciałem odłaczyć czujnik ale bałem sie ze coś sie namieszam .
aktualizacja...
A wiec przed chwilą byłem odłaczyłem czujnik i zdziwiłem sie ze moje auto potrafi tak ładnie odpala
zasadnicze pytanie - będę czekał za czujnikiem tydzień bo siedze za granicą . Czy moge jezdzic z odpietym czujniiem przez ten tydzień? nic sie nie stanie ?
Teoretycznie nic sie nie powinno stać oprócz tego że nie będziesz widział temperatury na zegarach no i komputer będzie widział inna temperaturę i będzie dawał wiekszą dawkę paliwa co wiąże sie z większym spalaniem..aczkolwiek na dłuższą metę nie polecam :P
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...40e533fe3.htmlWitam zakupiłem własnie Zaworek zwrotny Filtra Paliwa , tylko mam pytanie czy on powinien przepuszczać w dwie strony , zdjecie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...40e533fe3.html
ja podłączam się pod temat z takim problem, posiadam a3 8l 1,6 odpala mróz nie mróz jak żyleta lecz sporadycznie miewa chwile że nie chce złapać jak by nie miał benzyny po kilku minutach kręcenia z odstępami z trudem łapie i problem przez dłuższy okres nie powraca co to?:?/
podpinałeś vaga? masz jakieś błedy? hm.. możliwe że po dłuższym postoju paliwo się cofa i jak odpalasz to musi znowu zaciągać, może gdzieś powietrze się dostawać do wężyków