Ja podjąłem decyzję o zakupie nowych Toyo t1 sport do nowych felg 18". Zbierają dobre opinie i kolega w Sti na nich nawet smiga. Warto także zaufać inżynierom audi, bo takie też pakują do nowych esek z tego co wiem.
Printable View
Ja podjąłem decyzję o zakupie nowych Toyo t1 sport do nowych felg 18". Zbierają dobre opinie i kolega w Sti na nich nawet smiga. Warto także zaufać inżynierom audi, bo takie też pakują do nowych esek z tego co wiem.
No nie do końca prawda. S-ka z zeszłego roku mojego kolegi ma Conitsporty założone... z tego co ostatnio widziałem w salonie nową stojącą, też była na Contisporatach. No i jeszcze jedna kwestia, nikt nie zakłada opon w firmach, bo są dobre, tylko bo ma umowę z daną firmą, na której zarabia i inżynierowie, poza określeniem prawidłowego rozmiaru i ciśnienia oraz parametrów opony, nie uczestniczą w rozważaniach, jaką założyć Continental czy Barum. Tutaj liczą się pieniądze, ale też i kwestie wizerunkowe. Ja widziałem w niemieckim salonie A3 nowe, na oponach również całorocznych.
Witam czy ktoś z Was używa może oponki : Hankook Ventus Prime2 K115 195/65 R15 ?
chodzi mi jak to sie sprawuje cena nawet poniżej 200zl za sztukę parametry B / B 70 DB
Panowie mam okazję kupić komplet tych oponek : Uniroyal Rainsport 3 225/45 R17 Y FR
za 1500 . Muszę się tylko zdecydować w ciągu tygodnia. Użytkuje je ktoś?.
Moje preferencje do trakcja na deszczu , w miarę ciche i dobra żywotność.
Zadna okazja, wrecz bym powiedzial ze slaba oferta. Raz ze rozmiar nie taki jak trzeba, bo powinien byc 225/45. Odpowiedni rozmiar to 225/45 91W, takie opony (z indeksem Y) masz na motohurcie za 325zl dostepne od reki, Co da Ci 200zl oszczednosci.
Heh kopiowałem , rozmiar oczywiście 45 ... dzięki odpuszczam sobie... poczekam do wiosny.
Ale te co podałeś mają FR . Na Run Flacie bardzo mi zależy i jest to podstawa. Nie dość że sztywniejsze to i felgę chronią.
Zaproponowałem mu 1200 ... on mi też podał cenę za inny rozmiar. Produkcja 04 2014.
A to mnie zdziwiłeś , człowiek uczy się całe życie. Rozwiń temat jak możesz . Chodzi mi o wzmocnienie opony przy rancie ( czyli rant felgi jest schowany tak około 5mm względem opony ). Do tej pory byłem przekonany że jest to run flat.
Rant opony a opony run flaty to dwie różne rzeczy, niezależne od siebie ;)
Tapatalk
No i wszystko jasne ... dzięki za odpowiedz. Widać o gumkach muszę się jeszcze pouczyć. :)
toyo w ASO audi to na pewno przesada :) raczej nie do spotkania...pierwsze modele s3 były na Michelin pilot sport , teraz najczesciej Conti, trafił sie też po drodze Bridgestone, ale to głównie w Seat, umowa z producentem umową, ale na pewno nikt do klasy premium auta nie załozy budżetowej opony, barumy w promocji to widzialem w salonie renault chociaż koleżanka kupiła dacia duster ( trudno, co zrobić..) i tam fabrycznie założone są Conti , co mnie trochę zaskoczyło bo producent nie szczędził na hamulce bębnowe z tyłu i wycieraczki piórowe :) hehe
Szybkie pytanie; czy ktoś z forum ma doświadczenia, jeździ lub jeździł na oponach Zeetex HP1000 225/40/18 ?? Na Oponeo promują tą oponę kosz za szt. 239zł (bardzo tanio) komentarze pozytywne...
Czy opona posiada rant ochronny??
Miałem dotychczas na aucie Michelin Pilot Exalto 225/40/18. Opony bardzo trwałe bo dały radę przez 7 lat i ponad 140kkm! Teraz już się skończyły i stały się głośne. Poszły na śmietnik przy wymianie na zimowe.
Jaką oponę poradzilibyście na lato przy założeniach:
- trwała, nawet częściowo kosztem "klejenia";
- w miarę cicha;
- rant ochronny;
- raczej sztywny bok;
- cena okolice 500zł/szt.
Najlepiej gdyby były to marki takie jak: Michelin, Bridgestone, Dunlop lub ew. lub Continental (ale te są raczej miękkie).
Mam takie pytanko który model opon firmy Toyo będzie lepszy ??
- Proxes T1-R
czy
- Proxes T1 Sport
Ja mam T1R i bardzo sobie chwalę :-)
Wysłano z Xperia L
Mam okazję kupić opony Barum Bravuris 3 205/60/15 nowe za 160 zł za sztukę. Fabryczne to to 195/65/15. Czy szersze będą lepsze czy nie? Jak ze spalaniem?Mocą?(audia a3 1.6 102 KM) Jakie zdanie macie o tym konkretnym modelu? Czy w podobnej cenie polecicie coś lepszego? max 200 za oponę.
co tam ciekawego nowego na rynku opon letnich ? :D sam biorę pod rozwagę kilka modeli w rozmiarze 205/55/16 91W, z twardym bokiem opony, dobra przyczepnością w zakręcie i małą ścieralnością, może bridgestone adrenalin RE002 ,semperit speed life, dunlop sport maxx RT, może coś z kumho, a nie znam tej pirelki wymienionej poniżej , poza tym nie ma sensu wydawać więcej niz 1200zł/kpl w takim rozmiarze uważam. Najbardziej skłaniałbym się ku re002, ale bardzo skrajne opinie odnośnie zużycia opon i zachowania na mokrym, i w sumie to nie wiadomo. Jeden powie że w deszczu super opona się zachowuje bo jeździ tempem turystyczno-piknikowym , a drugi nie odpuszcza gazu i prędkosci rodem z toru a potem kręci trochę nosem że go opona postraszy w koleinach pełnych wody....
Jeżeli te sport maxx są podobne do blueresponse to mogę je polecić, jak będę w garażu to mogę tobie powiedzieć jak ze zużyciem po 10tys (oczywiście mowa o nowkach). Na pewno blue maja dobra przyczepność na mokrej i ciut pływają ale nie tak jak rainsporty (mam porównanie z kumpla golfa v), fajne trzymanie na suchej, ale wg mnie jak najbardziej mogę blue polecić. A jeździłem w deszczu i szybko i tempem turystycznym :D jeżeli zużycie bieżnika będzie podobne jak w moich ts850 lub odrobine gorsze, to kupuje je następnym razem teZ. Teraz pytanie czy sport maxx są podobne do blue.
Szukam opon na lato. Falgi 17 cali. Najwięcej osób poleca mi yokohamę. Tu pytanie: Ktoś z Was jeździ na modelach
-Yokohama ADVAN Sport V103
-Yokohama S.drive AS01
-Yokohama C Drive AC 02
Duża część z tego co jeżdżę to autostrady. Na obecnych oponach boje się rozpędzić, tym bardziej, że jedna z nich ma uszkodzenie mechaniczne (wuzkanizator mówi że można jeździć), ale ja mam opory, tym bardziej że w aucie jeździ często ze mną żona, za jakiś czas będzie też dziecko. Stąd moja decyzja o zmianie opon. Co polecacie drogie koleżanki i drodzy koledzy :)
Do ALH ADVAN Sport..?? Kto i dlaczego Ci poleca Yokohamę?? Bo tylko taką firmę zna?
Napisz coś więcej, na czym Ci zależy, jaki dokładnie rozmiar i czego od opon oczekujesz + jaki masz budżet, bo tak to ciężko wyczuć czy kupujesz opony dla wyglądu, czy dla marki..
Siemka, ja śmigam już drugi sezon na Yokohama C Drive 2 w rozmiarze 225/45/17, zrobiłem na nich 50tk więc mogę coś napisać.
Bez żadnej głębszej filozofii powiem tak: gaz do dechy - jadę, hamulec w podłogę - staje w miejscu, zakręty, suche czy mokre - trzyma jak trzeba:thumbright:
Ogólnie to nie mam do nich żadnych zastrzeżeń, hamowanie, zakręty, prędkości powyżej 200km/h i nigdy żadnych problemów.
Dużym plusem jest to, że po 2 sezonach zostało na nich naprawdę sporo bieżnika, zresztą, kiedy je kupowałem to w rankingu ADAC w tym rozmiarze miały najlepszy wynik jeżeli chodzi o ścieralność (ogólnie w całym rankingu były chyba na 6 miejscu). Wiadomo, są inne bardziej topowe firmy ale mówimy teraz o oponach w granicach 1300 - 1500zł a nie 2500-3000zł.
Sam się zastanawiałem nad tą nieco dla mnie egzotyczną firmą bo wcześniej (w rozmiarze 205/55/16) zawsze kupowałem Continentale ale nie żałuję, opony spełniają większość moich drogowych fanaberii :thumbright:
Ale wszystko zależy od tego ile dolarów chcesz wydać na te gumki.
Pozdro
Panowie szukam na lato oponki 4 sztuki budżet 200-250 za sztukę co polecacie ?
Silnik 1,9tdi felgi 15 ( aktualnie mam 195/60 ) oryginalne audi przebieg miesięczny 2500-3000 km.
A dlaczego nie ADVAN Sport do ALH? Na autostradzie osiągam nie mniejsze prędkości niż użytkownicy 1,8T, nie widzę związku. Zresztą moje ALH ma więcej PS niż np. AGN, więc nie ma tragedii.
Kolega poleca Yokohamę, bo śmiga na niej już jakiś czas i jest mega zadowolony. Mój ojciec też na nich jeździ, mówi że nie miał lepszych opon. A co jest nie tak z tą firmą?
Szukam dobrej opony do jazdy codziennej, jak i do nazwijmy to "sportowej". Do tego sporo km robię na autostradzie. Rozmiar 215/45/17. Budżet mniej więcej określają moje propozycje czyli okolice 1500 zł. Nie kupuję opony dla wyglądu, dla marki - trochę tak, bo jak wyżej, nasłuchałem się dobrych opinii.
Johnyy dzięki za odpowiedź
pozdr
nie kupuj dziwnych rozmiarów w stylu 215/45/17, tylko 225/45/17, zeby zachowac przepisowa wielkosc koła. Pamietaj ze wartosc 45 nie jest stałą , tylko % szerokosci opony wiec profil bedzie jeszcze mniejszy niz w przypadku 225, mniejsze koło i wieksza podatnosc na uszkodzenia opony, bez sensu w ogóle. Yokohama to klasa premium opon, żadna egzotyka, bardzo dobre opony i zrozumiałe jak ktos chce jakąś markę, to niech w obrebie jej sobie poszukuje opon. Nie rozumiem dlaczego ktoś ma Ci forsowac tego czy innego producenta z "testów" . TYle ze za 1500 to sdrive nie kupisz, pozostaje Ci ac01. Kiedys jezdzilem na advanach i sa rewelacyjne faktycznie. Teraz jezdze na zimowkach yokohamy - w smiesznej cenie budzetowej opony albo chinczyka, zupelna abstrakcja.
marek_s3
przecież 215 czy 225 to szerokość opony. Co to ma do wielkości koła? chyba że coś pomieszałem
myślę o 215 ze względu na to, że na szerszej gumie auto więcej pali i nie jednak jest słabsze...
Profil 45 oznacza łopatologicznie że szerokość boku opony to 45% szerokości 215mm. Im mniejsza szerokość opony przy zachowaniu tego samego profilu (45) tym opona robi się cieńsza a im cieńsza tym łatwiej ją uszkodzić... Obwód też jest mniejszy
No tak proste rzeczy ciężko się tłumaczy :P
AGN ma 125, a ALH 90, no ale rozumiem masz program. To świetnie ale nadal to ani demon prędkości nie jest, ani auto, które oponom by stawiało jakieś nadrzędne wymogi. Dobrze i szybko na autostradzie i Dębicą pojedziesz. Ogólnie indeks H, też Ci pewnie wystarcza, jak już przy prędkościach jesteśmy. Wg mnie ADVAN to nie jest opona na "co dzień", raczej do aut 200 KM wzwyż.
Nic nie jest, ale nie ma co się jarać firmą, nie o to w doborze opon chodzi. Mają lepsze i gorsze opony. Zazwyczaj sobie ich produkty gorzej na mokrym radzą.
No właśnie więc jesteś typowym kupującym opony, chcesz wszystko ;) Dobrze, że nie napisałeś, że żeby mniej palił ;) Mniej więcej taką uniwersalną oponą, do jazdy sportowej jest np Vredestein Ultrac Sessanta albo Vorti, jak bardziej Ci zależy na oponie, niż na wyglądzie. Są jednak podobne. Vorti to chyba nowszy model. Po około 360, więc jeszcze w Twoim budżecie, chociaż jakby się uparł to i pewnie Falken ZE914 by Ci wystarczył za 305 PLN/ szt.. Co prawda ją zjechali w teście auto motoru ale nie przejmowałbym się tym za bardzo, bo wg nich jest lepsza Fulda Eco-control od Sportrac 5 Vredestein, więc taki sobie ten test. Kolega założył do Z4 i naprawdę dobrze trzymają. 250 Ci zostaje w kieszeni. To opcja tania. Z ciekawych, to jeszcze np Semperit Speed-Life, też da radę i będzie mniej palił ;)
Co do C-drive to faktycznie, przy normalnej jeździe można na nich sporo przejechać, ale po 3, 4 latach tracą elastyczność i zaczynają być jeszcze gorsze na mokrym. Może przesadzam, ale wszystkie kiepskie sytuacje jakie miałem w życiu, to były na mokrym. Oczywiście stanąłem, ale dzięki temu, że w sumie pod takie warunki sobie kupowałem letnie opony. Warto więc na to spojrzeć. Advan to opona typowo sportowa, która też jest świetna na suchym, ale jest twarda i szybciej poleci od C Drive 2
Tak naprawdę opony, o których rozmawiamy są na tyle dobre, że wszystkie są godne polecenia i warto się nimi zainteresować. Ja wybieram zawsze na zasadzie cena vs możliwości, dlatego Conti mnie nigdy nie interesowały, a z premium co najwyżej Michelin Energy Saver. Mam takie w C4 i nie chcą zniknąć, a auto już ponad prawie 100k km przejechane, z czego w zimie 1/3 maksymalnie.
Potrzebuję opon do auta mamy. W sumie to A4 B6, ale czego oczekuję?
Jak najtaniej, auto robi max 15km dziennie po mieście. Raz na jakiś czas krótka trasa. Felgi 15". Wolałbym chyba coś taniego ale nowego niż markową używkę (lub wyprowadźcie mnie z błedu jeśli źle myślę :) ). Najlepiej coś z oferty oponeo lub innego serwisu internetowego. Budżet 700-800zł.
Popatrz na Oponeo na opony firmy Zeteex promują tę markę i ludzie nawet chwalą...
W takiej cenie spokojnie kupisz nowe, dobre opony i nie zeteex chińskie, tylko dobre ze średniej półki.
http://polskihurtopon.pl/p/1529-falk...1-h-c-b-2-70db
http://www.opomarket.pl/p910,opona-1...xpert-91h.html
http://abc-opony.pl/opony/sava_inten...r15_91h_529364
ewentualnie bardzo dobre budżetówki
http://www.oponytanio.pl/cgi-bin/rsh...&wt_mc=skapiec
No dobra a w rozmiarze 225/40/18 te opony Zeteex są po 239zł... I to nie są chinole tylko z Emiratów :P ja się chyba skuszę bo w tym rozmiarze za tą cenę to chyba tylko używki można wyrwać...
Na zeteexy miałem trochę reklamacji z powodu kiepskiego odlania albo bicia opony, jeżeli chodzi o trakcje to całkiem ok jak na taką cenę
Następny, dla którego wygląd auta jest ważniejszy niż bezpieczeństwo. Jeśli budżet nie pozwala na przyzwoite 18stki to nie lepiej przesiąść się na 16stki i kupić porządne gumy?
Nie sugerujcie się opiniami na portalach w necie. Tam każdy chinol i tym podobne są świetne bo tanie...
Generalnie to samo co kolega morgan. Jak już chcesz tanie opony to dobre będą koreańskie Nexen N8000 - co prawda szybko znikają, ale jak niewiele jeździsz, to powinny starczyć na trochę. Cena około 270 - 280 PLN/szt więc odrobinę dopłacisz, a bezpieczeństwo bez porównania. I nie polecaj kijowych opon ludziom, nie od tego jest forum. Jak będą chcieli kupić sobie "chińczyka", to niepotrzebne są im porady na forum, bo nie ma różnicy czy kupią Zeetex, Sailun czy cokolwiek innego i tak będzie fatalne. Biuro w ZEA też ja mogę sobie założyć..
http://www.auto-swiat.pl/zdjecia/naj...peropony/pvzcq
Według jedna z najlepszych stron jeżeli chodzi o opony, jak nie chce się wam czytać na forum co koledzy którzy się znają mówią to wystarczy sobie wejść i macie wszystko na tacy:
http://www.adac.de/infotestrat/tests...cePageId=31821
Po za tym nie wiem kiedy wyjdzie Wam z głowy że każdy chinol to gówno, NIGDY NIE OSZCZĘDZAJCIE NA OPONACH to jest jedyny element całego samochodu dzięki któremu macie styczność z podłożem... A jak Was nie stać na utrzymanie auta to po prostu go nie używajcie, bo kupić żeby kupić auto to każdy potrafi, ale jak przychodzi co do czego to opony za drogie, hamulce za drogie, zawieszenie za drogi i auto jeździ jakieś rozpizgane.
Popieram Patryka, nie oszczędzać, budżetowe nie są dobrym wyjściem. Chyba że dla Corsy 1.0, gdy jeździ się głównie w mieście i powoli.
Zastanawiałem się nad oponami 3 miesiące praktycznie przez większość wolnego czasu. Początkowo miałem budżet 1000zł na to przewidziany, po wielu godzinach opinii, testów itd. w końcu zakupiłem Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2 225/40/R18. Mam nadzieję, że będę zadowolony, zakupiłem to chociaż za okazyjną cenę, dzień przed wigilią i zrobiłem sam sobie prezent na święta, gdyż w wigilię o 8 rano kurier dostarczył mi je :D
Najważniejsze pytanie chyba to jakie drogi i ile km pokonujecie - jeśli jeździcie głównie po mieście i małe przebiegi, bez osiągania dużych przebiegów to bez obawy budżetowe wystarczą.
Od znajomego się dowiedziałem czym się różnią opony budżetowe od tych premium - premium są odlewane na wtryskarkach czy jak to nazwać - ta sama ilość gumy, równo rozprowadzona, zaś budżetowe są wlewane do form, a z tym różnie może być jak wiadomo. Ile w tym prawdy nie wiem, jednak daje do myślenia.
Dokladnie, po tym sezonie moje chinskie zimowki na smietnik i nigdy więcej chinczykow :-P
Wysłano z Xperia L
Głupie porównanie finansowe jeszcze mi na myśl nachodzi co do wyboru premium a budżetówki:
Opon premium jest duży wybór, jedne szybciej się zdzierają, inne wolniej (względem przebiegu), wybierając dosyć żytowną oponę nie tracimy na przyczepności przy tych gumach. Za komplet damy załóżmy jak ja, 1800zł. Biorąc budżetówki zazwyczaj są przyczepne tylko na jednego rodzaju nawierzchni (suchy asfalt) - to już jedna rzecz, ale druga to żywotność, która jest zazwyczaj krótka
Opona premium jest załóżmy na 100 tys km przebiegu, komplet kosztuje 1800zł. Budżetówki kosztują za komplet 1000-1200zł, wystarczą na 50tys km.
Do tego opony premium są uśrednione na wszystkiego rodzaju nawierzchnie, zaś budżetówki są głównie na suchy asfalt, poza nim już to tak jak na łysych oponach się czuć można - brak trakcji.
Wiadomo, że z budżetówek jedna opona lepiej trzymie, więc kosztem zużycia to idzie.
Reasumując jeden dobry komplet opon da nam i długą żywotność przy zachowaniu przyczepności na różnych nawierzchniach, do tego wychodzi taniej niż 2 komplety budżetówek(na te samą ilość przejechanych km), często są również reklamacje z powodu wad fabrycznych tych opon. Więc narazić się można na niepotrzebny stres dodatkowo.
Patryk14 może Ci to umknęło, ale ADAC już takie wiarygodne nie jest:
http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Af...wiadomosc.html
http://moto.onet.pl/aktualnosci/oszu...udowania/42ptc
http://moto.wp.pl/kat,89554,title,Pr...wiadomosc.html
Naprawdę ciężko coś wybrać, szczególnie jak kolega który 15 lat robił w fabryce opon mówi, że wszystkie opony, które tam robią Dębica, Goodyear itd... są robione na tych samych maszynach w tej samej technologii a różnią się bieżnikiem i ceną ;)
morgan: zbyt pochopne ocenianie innych to nie jest pożądana cecha u moderatora... nie znasz mnie a wiesz na czym mi zależy i ile mam kasy... spoko :thumleft:
cosmo.pl: dzięki zaraz obczaję te Nexeny :)
Ale tak czy siak koledzy maja racje... Jak nie stac na oppony to po co na sile 18? Oszczedzac mozna na elementach nie majacych wplywu na jazde i bezpoeczenstwo... Opony to jedyna rzecz laczace droge z autem i nie wyobrazam sobie zeby latac na jakis chinczykach z predkosciami 140+. To tak jakby zmieniac tarcze i klocki i mowic"nie wezme ate/zimmerman/itd tylko tani zamiennik bo zamiast 550 za kpl place 300" :-)
Wysłano z Xperia L
Nie ma co przesadzać też w drugą stronę. Można wybrać spokojnie produkt, który nie będzie oponą premium, ale nadal bardzo dobry. Oczywiście firmy dbają nad wyraz o swoje topowe pozycje, aby zarabiać na nich więcej, m. in. ze względu na reklamę, ale nie znaczy to, że są one jedynym słusznym wyborem. Moje doświadczenia pokazują, że rzeczywistość testów jest mocno przekoloryzowana i trzeba do nich podchodzić z dużą rezerwą. Wcale też opony premium nie zużywają się wolniej, czasem szybciej i to dużo. Także dobierajcie opony zgodnie z oczekiwaniami i waszymi potrzebami. Jeden jeździ mniej, drugi więcej, trzeci łagodnie inny ostrzej. Daleki byłbym też od krytykowania na zasadzie, że jak kogoś stać na 18'' to musi od razu kupować Continental albo Goodyear.. a jak kupi Kumho czy Nexen, Barum itp., to należy w niego walić kamieniem? Ja, mając doświadczenie chyba z każdym typem opon, poza może chińskimi, coś na ich temat spokojnie mogę powiedzieć - dużo między sobą się nie różnią. Barumy, jeździły tak samo dobrze jak Yokohamy itd. Auto hamowało, radziło sobie w każdych warunkach - różnice były minimalne. Moim zdaniem, opona nie zastąpi wyobraźni kierowcy i bezpieczeństwo leży głównie po stronie kierującego. Jak ktoś do wypadku doprowadza i winą są słabe opony, to głównie jego wina, nie opon.
Z nexenów fajne są n-blue eco albo tak jak kolega wyżej napisał n8000 lub jak ktoś woli bardziej sportową jazdę to n9000.
Powoli rozglądam się za oponami letnimi...
Interesują mnie nowe opony o rozmiarze 225/45 R17 do ok 1500 zł. za komplet.
Auto mocna oska,styl jazdy jak są warunki to się ''jedzie'':D,opony mogą być miękkie,mało km robię rocznie.
Jak bym dolozyl jeszcze 150 to oprocz toyo i vredestein ultrac vorti cos ciekawego bedzie?
Szukaj toyo t1r
Panowie szukam 2 szt. opon na lato przód. Rozmiar 225/40/18 ew 215/40/18. Chodzi mi głównie o przyczepność bo na obecnych Dunlop Sp Sport(4mm) trakcje gubi na drugim biegu. Za 2szt. miałbym na wydanie w granicach 600zł. Co polecicie? Z nowych widziałem Federale Fk452 i Nankang Ns-20.
Przeczytaj parę postów wyżej, ale wg mnie to masz 4 opony do wymiany i ogólnie jak Cię nie stać na opony, to pomyśl o mniejszym rozmiarze. Jak chcesz koniecznie sobie dobrać to Nexen N8000 albo N9000 - szybko znikają, ale przynajmniej to dobre, koreańskie opony.
Wg mnie to jednak wieś, jeździć na wypaśnych 18'' i mieć 2 różne komplety opon, z tyłu i przodu. Ale to tylko moje zdanie, więc się nim zanadto nie przejmuj ;)
Vredestein Ultrac Vorti - komplet około 1400, 1450 naprawdę solidne opony. Toyo od nich odstają.