chcesz dobre, czy w rozsądnych pieniążkach? ;)
ja polecam taki zestaw:
http://www.iparts.pl/czesc/klocki-ha...209611721.html
http://www.iparts.pl/czesc/tarcza-ha...100123620.html
montowałem to ostatnio w przedlifotwym 8L i złego słowa nie powiem!
Printable View
chcesz dobre, czy w rozsądnych pieniążkach? ;)
ja polecam taki zestaw:
http://www.iparts.pl/czesc/klocki-ha...209611721.html
http://www.iparts.pl/czesc/tarcza-ha...100123620.html
montowałem to ostatnio w przedlifotwym 8L i złego słowa nie powiem!
Na przod chce zalozyc sobie ATE Powerdisc i Ate Ceramic na tyl zakladac zwykle tarcze ATE i zwykle klocki ATE czy warto dolozyc do powerfiscow i ceramicznych klockow?
Ja mialem powerdisc co prawda z tylu, ale przednie tarcze ate gladkie i klocki ate zmienione duzo wczesniej niz tylne przezyly tylne klocki ate z powerdisc
Wysłano z Xperia L
Chce ATE bo to moim zdaniem jedyna dobra firma jesli chodzi o hamulce w stosunku jakosc cena.
Zimmermany stracily w moich oczach nie raz w roznych auta . Do tego mam je teraz z klockami TRW jak sie nie myle (kupione juz z autem) Ugotowalem je nie raz szybko sie krzywia i bardzo ale to bardzo mocno pyla.
To nie jest jedyny przypadek.
Chce ATE i kupie ATE tylko pytam czy warto dolozyc kilka zloty na PD i Ceramike na tyl ?
Hmmm, jeszcze napisz, że ATE produkuje takie dobre klocki i tarcze :D
PD przyśpieszą zużycie klocków, ATE informuje o tym by nie łączyć PD z klockami Ceramic. Klocki Ceramic od tradycyjnych różnią się kolorem mieszanki przez co pyłu nie widać na feldze. Jak już chcesz takie klocki bo zależy Ci na czystych alusach to lepiej weź Jurid White bo są z reguły tańsze a to są te same klocki ;)
Balcer rozważ jeszcze textara pro tarcze i klocki texa.
Mega jakość i najlepszy możliwy stosunek ceny do jakości.
Jeśli zależy Ci na czystej feldze to lepiej połączyć tarcze z Juridem Whitem - zostanie wiele w kieszeni a będzie to tak samo dobre rozwiązanie!
Panowie, płyn dot 4 ate typ 200 można śmialo lać do układów z esp ?
oczywiście
Witam, szukam kompletu tarcz i klockow - przod tyl do a3 8l 1.8 benzyna patrzylem zimmermanny ale za calosc przod tyl ok 600/700zl wychodzi, jest szansa dorwac cos taniej a w porownywalnej jakosci ? ktos cos poleca ?
taniej i lepiej wyjdzie textar pro+ textar a już na pewno zdecydowanie taniej ale ciut słabiej na tarczy ferodo + ferodo.
Bez wątpienia Textar to wysoka półka no ale nie rozpędzał bym się, że jakościowo lepsze niż Zimmermann.
Proszę o podpowiedź, które według was będą lepsze klocki na przód:
FERODO FDB1094
TEXTAR 2313001
ZIMMERMANN 21974.195.1
ATE 13.0460-7111.2
BOSCH 0 986 424 364
BREMBO P 85 041
Cena za wszystkie jest podobna, dodam tylko, że są założone tarcze master sport, a klocki chce wymienić, bo te z kompletu strasznie piszczą. Kiedyś w A6 C5 miałem na przodzie tarcze brembo i klocki boscha i była wspaniała cisza przy hamowaniu.
Bierz to
ATE 13.0460-7111.2
BOSCH 0 986 424 364
No to akurat kwestia montażu ;)
Wyjmij klocki, wyczyść jarzmo, posmaruj ate plastilube i złóż ;)
Witam,
autko bije przy hamowaniu i to dość mocno przy dużej prędkości. Zawieszenie jest już po remoncie wszystko co było do roboty, zbieżność ustawiona, koła "świeżo" wyważone. Pozostało mi jeszcze wymienić tarcze i klocki, bo nie wiem czemu - klocek od zewnętrznej strony jest uszczerbiony. Jakie tarcze i klocki byście polecili w dosyć dobrej cenie ale jakieś z wyższej półki. Prowadzę bardziej agresywny tryb jazdy, a poza tym autem jeździ też moja żona, dla której hamowanie silnikiem jest "szkodliwe dla maluszka" i woli mocniej deptać po hamulcach. Średnio miesięcznie robię ok 2tys. km.
A3 8l 1.9TDI 110KM
No to troche poszukałem i teraz które tarcze lepsze:
http://www.hamulcesklep.pl/o/100.1234.52 czy http://www.brakes.pl/product_info.ph...87_50703_50706
no i te klocki do tego http://www.hamulcesklep.pl/o/FDB1398
mocno zmodzony samochód ?
pierwszy link u lewiana będzie fruwał.
Pozdrówki
marcin
Co jakiś czas staram sie mu dorzucić coś urokliwego ;D no juz właśnie zamówiłem u niego, dzięki ;)
Ogolnie bezsensownie jest inwestowac w male tarcze, masz asv i rozumiem 289x22 na przodzie, przy wadze a3 i osrej jezdzie nie ma tarcz ktorych nie pokrzywisz nawet jak kupisz high carbon nic to nie da, tarcza jest za cienka i tak sie pokrzywi i chyba ze uprawiasz psj to mozesz wtedy zalozyc taka. Najlepiej wrzuc wieksze tarcze, tak latwo zamontowac u Ciebie 312x25mm ze szkoda nie skorzystac z takiego swapa i taki zestaw na tarczy nawet made by tesco bedzie hamowal lepiej jak te zommermany hc 280x22
podpisuje się pod słowami poprzednika
Zimmerman + ferrodo mega zestaw!
Dodatkowo po swapie na 312mm trzeba się dobrze trzymać żeby przez szybę nie wylecieć.
Witam, bede zmienial tarcze w ten weekend.
co polecacie a co koniecznie odradzacie.
Jesli nacinane to lepiej ATE power disc czy BREMBRO MAX czarne
jesli nawiercane to kto ma nr do ZIMERMANNow nawiercanych czy SPEEDMAX wystarczy do codziennej jazdy serią
bede wdzieczny za wszystkie rady
Mikoda
Ja używam od ~1.3 km ATE PD ze zwykłymi klockami ATE i jak na razie złego słowa powiedzieć nie mogę, nie widzę, żeby po tym 1k km fele były mocno zapylone, a hamuje lepiej niż zestaw TRW, który był na aucie wcześniej (mogę nie być w 100% pewny, bo nie jezdziłem tym zestawem od poczatku), ale za to hamuje podobnie do zwykłych ATE tarcz, za jakieś 1-1.5k km będe wiedzieć, czy hamują lepiej niż zwykle ATE :P
PS. Jak kupowałem, to kumpel co robi w IC, odradził zakup klocków ceramic do tych tarcz, z racji iż, tarcze mają większe prawdopodobieństwo do pogięcia przez te klocki w tym rozmiarze. A na gwarancji już 2 razy odrzucono mu taki zestaw..
No ja wlasnie nad tymi ate pd albo brembro sie zastanawiam najbardziej. Mikody praktycznie nie rozwazalem ale to w sumie nie glupia opcja. No i dzieki za info o klockach bo bylem na nie zdecydowany. I wlasnie za posrednictwem IC
Wysłane z mojego Pentagram Monster przy użyciu Tapatalka
Nacinane sobie daruj bo nie dadzą nic prócz szybszego zużycia klocków i buczenia przy hamowaniu.
Wiercone tylko i wyłącznie Zimmermann.
Pytanie tylko czy potrzebujesz modyfikowanych, na standardzie często gubiłeś hamulce ? Jeśli nie to załóż gładkie Zimmermanny, wyjdzie taniej i wystarczająco dobrze.
No to widać jak kolega z IC ma pojęcie w temacie :D Jak mogą się tarcze pogiąć ? Przecież to żeliwo :P
Bardzo dobrze, że nie rozważałeś, nie zmieniaj tego :P
Juz kupione. Zimmermann nawiercane i odrazu komplet na 4 kola. Teraz to juz nigdy nie zamienie tego auta na lepszy model
Wysłane z mojego Pentagram Monster przy użyciu Tapatalka
szukam tarczy i klocków na tył co polecacie ?
przód mam tarcze i klocki Trw ale nie jestem za bardzo zadowolony bo po 10tys km tarcze już chyba krzywe bo lekko szarpie kierownicą ;/
co polecacie na tył ?
Komplet Zimmermann, tanio i dobrze ;)
Alternatywnie dla kolegi handlującego Zimmermannem - Lewiana mogę zaproponować Textara. Tarcze będą równie dobrej jakości a klocki jeszcze lepsze - porównuj ceny, poczytaj obiektywne opinie i wciągaj.
Textar na pewno będzie nieco droższy ale za jakość trzeba nieco zapłacić.
Pozdrówki
Marcin
Kolega Lewian też handluje Textarem i wie, że jakościowo nie jest on lepszy od Zimmermanna, klocki porównywalnie dobre natomiast tarcze słabsze. Jakość Textara spadła ze względu na to, że kilka lat temu firma została przeniesiona do Japonii. Cenowo wychodzi nie drożej a taniej niż Zimmermann ;)
Gdybyś jeszcze miał jakieś pytania kolego Marcinie to służę pomocą ;)
Mam pytanie kto z forum ma tarczę z Zimmermanna lub EBC ?? Miałem zestaw ate pd klocki ferodo DS na tyle ate pd i ate ceramiczne klocki... I na przodzie po 6 latach klocki zużyte nawet nie w połowie a tarczę wrzery się porobily a autko rocznie po 13 tys robi... Na tyle 3 lata i ta sama historia. Możecie coś poradzić ... ?? Zostać przy tym zestawie co miałem wcześniej ?? Dodam że hamulca nigdy mi nie brakło a dodam że płyn Motul RBF600 do 312 stopni...
Kupiłem Zimmermanny od Lewiana - komplet p+t, tarcze i klocki - pół roku temu (4kkm) i nie mam żadnych problemów. Auto więcej stoi niż jeździ ale jest git, żadnych wżerów a hamulce jak nowe. BTW: z tyłu miałem roczny zestaw ATE i korozja zjadła tarcze...
Witam. Jestem posiadaczem Audi a3 8l 130km. Od roku mam problem z biciem przy hamowaniu. Miałem nowe tarcze trw, wytrzymały 2tys km, rotinger również po ok 2tys zrobiły się krzywe, kolejne rotinger które dostałem w ramach reklamacji wytrzymały ok 4 tys i problem powrócił. Jaki zestaw polecacie na przód by problem z krzywieniem tarcz zniknął raz na zawsze? Dodam ze mam trochę cięzką nogę, zawieszenie sprawdzone. Prosił bym o jakieś propozycje w rozsądnej cenie
ja polecam tarcze i klocki ZIMMERMANN. ceny tarcz dla A3 8L zaczynają się już od 130 zł do 800 zł, więc jest kilka opcji do wyboru.
ja mam zestaw 4x tarcze ZIMM plus klocki tej firmy w A6 i bardzo sobie chwalę hamowanie auta (a też mam ciężką nogę i skłonności do późnego hamowania ..)
jedyny minus to trochę pylą .. ale myjnia 2x w tygodniu daje radę zwalczyć pył z alusów ;)
Dzieki za odpowiedz. A polecasz jakiegoś konkretnego sprzedawce z allegro? Nie chciał bym się naciąć
Cześć,
Tarcze z którymi miałeś do czynienia to żadna ekstraklasa, szczególnie rotinger bo TRW jak się nie szaleje to dają radę. No ale w pierwszej kolejności to zmień mechanika bo każdy z trzech przypadków to jego wina i tu wątpliwości nie mam żadnych. Jak już znajdziesz takiego, który będzie miał jakieś pojęcie o wymianie tarcz to wtedy kupujesz tarcze i klocki Zimmermann i żegnasz się z problemami ;)
No jego wina z tego względu, że niemożliwym jest by 3 komplety tarcz po tak małym przebiegu trzepały.
Najprawdopodobniej nie czyści piasty dokładnie.
Witam!
Wczoraj wymieniłem tarcze i klocki na nowe. Dziś rano patrze a tarcza zrobiła się koloru śliwkowego, nie odbił ręczny dlaczego to jutro sprawdzę. Ale mam pytanie z innej beczki czy przegrzanie tarczy i klocków nie popsuło ich skuteczności czy coś w tym stylu?
Tez mam zestaw zimm od lewiana brałem przez allegro. Hamulce sklep. pl
Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka