-
Ym, ok... Audi A3 8L ARX 2002, w zimie wymieniałem termostat, bo wskazówka maksymalnie dochodziła w ruchu miejskim w okolice 60-70 stopni i po 20-25 min jazdy nie zdążył się silnik nagrzać nawet. Po wymianie termostatu wszystko wyglądało już OK, ale dziś zonk - jadę, 90 stopni i nagle widzę jak wskazówka leci w dół. Sprawdziłem zatem na klimatroniku kanał 49 i co się okazuje... tutaj też temperatura spada, aż spadła do -10 stopni :D Po ponownym odpaleniu silnika problem zniknął, potem pojawił się znów, potem bez gaszenia silnika znów pokazywało dobrą temperaturę (nawet grubo powyżej 90 i zaczęło dopiero spadać). Co jakiś czas wariuje - raczej chodzi, ale czasem nie. Rozumiem elektronika, pytanie - gdzie? :) Czujnik już do wymiany, czy gdzieś jakieś luty coś ten teges?
-
Witam,
Mam problem z moim Audi A3 8L BFQ 1.6 2002. Coś nie do końca gra z układem chłodzenia. Nie włącza mi się długi obieg - raz w trakcie jazdy wywaliło mi temperaturę na blacie pod 110, na kanale 49 wtedy pokazywało 115 stopni.
Wąż idący z dołu z chłodnicy zawsze zimny.
Postanowiłem na pierwszy rzut zmienić termostat oraz czujnik w obudowie termostatu na wszelki wypadek. Tak też zrobiłem. Niestety po wymianie poszedłem na 20 minutową przejażdżkę i wygląda na to że problem nadal występuje. Po 20 minutach wąż idący z dołu od chłodnicy do termostatu był zimny. Temperatura na kanale 49 wahała się między 110 a 112. Temperatura na zewnątrz wynosiła 7 stopni.
Chłodnica ma 2.5 roku, nie cieknie.
Zakładając że to ani nie termostat, ani nie czujnik - gdzie dalej powinienem szukać?
Pozdrawiam
Krzysztof
-
Czyżby zatkało gdzieś obieg?
-
Jakie miejsce jest najbardziej prawdopodobne? chłodnica?
-
czy można jeździć na wodzie w 1.6apf, jakieś negatywne skutki będą ?
-
Jeśli już musisz na wodzie jeździć to destylowanej.
-
W sezonie letnim możesz jeździć ale tak jak kolega wspomniał tylko na destylowanej. No i licz się z tym że będziesz musiał dolewać na bieżąco.
Pytanie...jaki jest sens jeździć na wodzie ? Zalewasz płyn i max 5 lat spokój. Nie martwisz się że jak przymrozi znienacka to że układu nie rozsadzi...
-
woda destylowana+/-7zł za 5 litrów+różowe febi koncentrat to koszt około 30zł za 2litry a to chyba nie majątek więc jaki jest sens jazdy na samej wodzie?!
-
Dzień dobry, mam problem z A3 1.8t Aum LPG. Auto przegrzewa się na wolnych obrotach. Gdy jadę w trasie nie mam problemów. Gdy postoje na światłach w mieście lub gdy auto stoi na wolnych obrotach temperatura rośnie do 110stopni. Sprawdzałem na kanale 49 oraz wskazania na liczniku. Termostatu był wymieniany rok temu, rozrząd rok temu w czerwcu. Jedne wentylatory mi się nie włącza. Co moze być przyczyną?
-
Sprawdź wentylator na krótko czy działa, jak nie to wymiana wentylatora.