Opony są i tak do wymiany :-)
Brakowało na forum tylko informacji czy przy pełnym obciążeniu ta felga nie zrobi żadnych szkód tj. Nie będzie obcierać.
Bardzo dziękuję za informację :-)
Opony są i tak do wymiany :-)
Brakowało na forum tylko informacji czy przy pełnym obciążeniu ta felga nie zrobi żadnych szkód tj. Nie będzie obcierać.
Bardzo dziękuję za informację :-)
Witam :) jakie opony na felgi 18x8.5 et 45 żeby jak najmniej tarło ? i czy w ogóle da radę na tym jeździć w cztery osoby ? Sportback 8p na -35mm. Dziękuje i pozdrawiam :)
Wrzuć lepiej twarde odboje, bo przy 18 sporo średnica odbiega od zalecanej jak się kombinuje z rozmiarem. A jak już bardzo chcesz to 215/40.
Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka
Dzięki za odpowiedź :) wiem że odbiega ale niestety nie produkują w dogodniejszym dla mnie rozmiarze :/ z chęcią bym wziął 8j z większym et ale nie ma... a to koło marzy mi się już od dawna :p wiem że ciężko jest na 100% powiedzieć, ale ta felga z tymi oponami co mówisz przy normalnej jeździe we dwie osoby będzie "zdarzy się że przytrze" czy raczej będzie tak że każda większą dziura w jezdni będzie przygodą ? Jednak raczej na pierwszym miejscu stawiam na praktyczność i jak ma cały czas coś haczyć, obcierać i dudnić to raczej rezygnacja z wymarzonych kół i szukanie czegoś innego.
Ciężko powiedzieć, to zależy też od kondycji zawieszenia, a nawet modelu opony, bo są spore rozbieżnosci między producentami.
Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka
Rozumiem... Muszę się z tym jeszcze przespać. Dzięki :)
Witam, poszukuję felgi 17' do opony 225/45 bo z tego co rozumiem tak zaleca producent przy zmianie z 16' 205/55. Zależy mi na bezproblemowym poruszaniu się po Polskich drogach, rozumiem, że powinienem szukać czegoś z et 45 ? :p
Witam,
Jakie ET do felgi Pompei 18/8,0 opona 225/40/18 auto to hatchback a3 8p na fabrycznym zawieszeniu :)
ET45 w górę.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jak wygląda sprawa z felami o takich parametrach:
rozmiar: 19"
szerokość 9,5"
ET: 35
znajdzie się miejsce na nie w a3 8p 2004r?
Zależy co chcesz osiągnąć. Zmieszczą się.
poprostu zalezy mi na tym zeby sie zmiescily i żeby nie tarły o nic
To szukaj czegoś węższego z większym ET. Rozpiska szerokości była podawana kilka razy.
17", 7,5j, ET35 z oponami 225/45 przy eibach -30 będzie ostro tarło? Zakładam raczej jazde w 1/2 osoby więc bez specjalnych obciażeń. Dzieki za odp.
Zaryzykuje stwierdzenie ze to najpopularniejsze w tym temacie pytanie ze względu na ilość wschodnich felg w tym setupie. Skoro wszystkim trze, to dlaczego Tobie miałoby nie?
Witam :)
Powiedzcie mi proszę czy alu w rozmiarze 17 8J ET 35 podejdzie bez problemu pod Audiczkę A3 8P ? Obejdzie się bez przeróbek i zbędnej kombinatoryki ?
Z góry przepraszam, jeśli powieliłem wątek i jednocześnie dzięki za wszelkie sugestie :)
Powiem krótko, bo to najczęściej zadawane pytanie w tym wątku: nie.
Pytanie ET 43, 8j opona 225/40/18 auto na seryjnym zawieszeniu w quattro podejdzie czy będą przycierki?
Mogą się zdarzyć przycierki z tylu sporadycznie.
Siemanko !
Nie bede ukrywał , ze sie na tym nie znam ale chciałbym sie dowiedziec czy felgi z aukcji wejda bez obierek do wersji z s-linowskim zawieszeniem ?
https://www.olx.pl/oferta/felgi-axe-...5-IDyUfbB.html
Nie trzeba się znać. Wystarczy potrafić czytać i poświęcić parę minut na przeglądnięcie tego tematu. Bez problemu znajdziesz odpowiedź.
Wybacz ale nie znalazłem tu konkretnego przypadku by to określić.
Jedni mowie, że nie wejdzie na tyl a jednak widzialem ze ktos upchał to na tył.
Bardziej bys mi pomógł prosta i krotka odpowiedzią czy wejdzie czy nie .
Skoro trze przy ET35 i szerokości 7.5, to jakim cudem miałoby być lepiej przy 9.5j?
Panowie, zanim ktoś mnie zbeszta, przeczytałem znaczną część tematu i jak to jest że jedni twierdzą że ET 35 trze inni, że nie. Do tego na grupie na fejsie o a3 większość twierdzi, że śmiało jeździ na 35 i wszystko jest okej.
Czytałem ten temat i też nie ma jednoznacznej odpowiedzi, stąd moje pytanie tak ostatecznie czy przy takiej konfiguracji 8p ori zawieszenie s-line felgi 18 8j, opony 225/40, mogę wziąć ET 35 albo 39, czy będzie tarło jedno i drugie ?
Pewnie nie zauważyłeś, ale było też tutaj pisane milion razy, że szerokość felgi również ma znaczenie. Oba zestawy będą obcierać.
Wiadomo że ma znaczenie, ale widziałem że są tacy który twierdzą ze ET35 8j im nie ociera inni ze ociera więc już nie wiem kogo słuchać. Rozumiem że ewentualne obcierki są tylko z tyłu i to z załadowanym autem ?
Pisał mi ktoś też o tym że wystarczy podłożyć gumy między sprężyny i załatwia to problem obcierania bo nie dobiją do końca. Co sądzicie o tym pomyśle ?
Jakie ET jest pewność ze nie ociera 45/42 ?
8J ET45 z 225/40/18 + Eibach Pro Kit nie ociera, nawet zapakowany po brzegi.
miałem 8X18 ET42 i oponę 235/40 18 w 4 osoby przycierało
Rozumiem że jakiekolwiek obcierki. Sa mozliwe jedynie z tyłu, przód okej?
I co sadzicie o tych gumach miedzy sprezyny?
Czyli podsumowując, pomijając wyjątki które twierdzą ze na et 35 nic im nie obciera nawet przy obniżonym aucie. W moim przypadku gdy zawieszenie mam sline opony 225/40. Minimalne możliwe ET to 45 8j? Czy 8,5j też wchodzi w grę ?
Zadaj sobie trochę trudu i przeczytaj chociaż parę ostatnich postów.
I po co mi taka odpowiedź ? Zamiast pomóc.. Czytałem i mówię że jednie twierdzą że obciera inni że nie. Poza tym temat ma ponad 120stron trafić akurat na to co potrzebuje jest ciężko. Akurat nigdzie nie widziałem odpowiedzi jaka będzie różnica 8 czy 8,5j dlatego pytam.
Szukaj max. 8j i minimum ET 45
Odpowiedz na Twoje pytanie padła na przestrzeni ostatnich kilkunastu postów. Większa szerokość pociąga za sobą wyższe ET.
Wysunie na zewnątrz co zwiększa prawdopodobieństwo obcierania. 225 na 8.5 ciężko nazwać naciągiem, więc to praktycznie nic nie daje.
A to nie jest tak że stan sprężyn tez ma znaczenie? Bo skoro są tacy co pisali ze maja et 35 czyli wystające za auto i zawieszenie -30 i im nie trze nic. A zawias -30 to też oznacza twardszy co nie ? Wiec jak mam zawieszenie sline i dość twarde sprężyny bo czuje każdą nierówność to jest szansa ze 39 nie będzie tarło albo tylko na załadowanym aucie ?
Nawet opony i sposób ustawienia zbieżności ma znaczenie. Pomijając setki wcześniejszych postów odpowiedziano już Tobie bezpośrednio kilka razy na te pytania.
Czekasz aż ktoś potwierdzi tę nieprawidłową teorię, żebyś miał kogo obwiniać, czy nie rozumiesz tego, co Ci tutaj piszemy?
Nie bezpośrednio, bo nie pytałem o teorie tylko o praktykę. Przymierzyłem takie felgi z 39. Dwie słusznie ważące osoby z tyłu i nic nie trze przy normalnej jeździe. Jedynie co raz przytarło przy zjeździe z uskoku ale to specjalnie próbowałem zrobić wszystko żeby przytarło ;)
Co rozumiesz przez normalną jazdę? Równy asfalt?
Edit: dostałeś odpowiedzi z praktyki. Skoro według Ciebie są tutaj sami teoretycy, to po co te pytania? Fachowe porady z fan page na FB jednak nie są wystarczające?
Tak jechałem po autostradzie i testowałem czy nie otrze :thumbright: Widać praktyka praktyce nie równa. Skoro byli tacy co twierdzą,że im nawet 35 nie ociera tzn że coś musi w tym być. Więc sprawdziłem to na własnym aucie i faktycznie prawda. Jak ktoś ma słabe sprężyny to się nie dziwie ze trze. Wiec nie wiem czemu dalej próbujesz mi wpierać swoje, że wiesz najlepiej. Jak widać każdy przypadek jest inny.
Na autostradzie Ci to nie wyjdzie. Będzie ocierać na nierównościach i wolnych ostrych zakrętach z przewyższeniem . Ja miałem jeden sezon 8j i ET40 (zawieszenie S-line), raz wsiadł na tył znajomy ważący 80kg i na zakręcie przy dobiciu zawieszenia mi tak przytarło z tyłu, że do tej pory mam zdeformowany tylny zderzak. ET <40 zawsze będzie sprawiać problemy, część osób po prostu minimalizuje ten efekt montując dodatkowe odboje w tylne sprężyny, które ograniczają skok tylnego zawieszenia.
Wysłane z Galaxy S9+ przy użyciu Tapatalka
Następnym razem załaduj pełny bagażnik i 5 osób nie ruszając z miejsca - wtedy tez będziesz mógł powiedzieć, ze nie trze. Twój post jest doskonałym potwierdzeniem mojej racji w tej dyskusji, ale Ty albo nie potrafisz albo nie chcesz pewnych faktów zrozumieć.
Przecież to oczywiste, że sprawdzałem to w mieście na dziurach, zakrętach, hopkach itp, przy załadowanym aucie. Napisałem tą autostradę ironicznie, bo PamaB ironicznie próbuje mi wmówić, że jestem debilem i nie wiem co robię. Racje możesz sobie mieć jaką chcesz i trzymaj się sztywno tych swoich reguł z teorii :D Ja sprawdziłem w praktyce i jest tak jak opisałem. Stanowczo wole mieć auto które wygląda, nawet jakby był jakiś procent szans na ocieranie, niż babciowóz z felgami schowanymi do środka.
Dziękuje za odpowiedź normalnym osobą, Krumiak też słyszałem o tych odbojach, ale to chyba zwiększy też trochę sztywność auta ?
To nie są moje reguły, tylko sprawdzone przez wiele osób i mnie osobiście na moim aucie dane. Niczego nie próbuję Ci wmawiać, zdążyłem już nie jeden raz udowodnić, że Twoje tezy są błędne. Sprawdziłeś i napisałeś, że trze, potwierdzając to, co było tutaj napisane wieki temu oraz moje słowa, więc nie rozumiem Twojego zachwytu. Odboje zmniejszą zakres pracy zawieszenia, nie dopuszczając tym samym do obniżenia do poziomu, przy którym będzie obcierać. Nie ma to nic wspólnego ze sztywnością auta, to nie jest rozpórka ani sportowe zawieszenie.
Przeczytałem cały temat, ale nie znalazłem.
Chce zapodać rotory (repliki ze względu na wyższe ET) 19" 8.5J ET45 na przód/tył. Opona 225/35 lub 235/35 żeby rant był równo z oponą.
Jeździł ktoś na takim setupie? Nie obciera po załadowaniu?
Na dzień dzisiejszy mam 18" 8J ET47 opona 225/40 i nawet załadowanym w 5 osób nie przyciera na nierównościach.
Czy to prawda ze na nizszym/twardszym zawieszeniu jest mniejsza szansa na obcierki (parę osób o tym pisało)? U mnie jest Eibach Pro Kit -30 i amory s-line.
Witam, kupiłem alufelgi 16" j7 et 46 do Audi A3 8p sportback na oponie 225/55 R16. Dowiedziałem się że nie będą pasowały do a3 8p???;(((
Powinno być 205/55/16
I co nie mogę się poruszac w tych oponach? Mogą obcierac? Na te felgi mogę założyć 205/55 R16?