^^ Testuję teraz Frigo 2 195/65/R15, bo w poprzednim gracie się sprawdziły. Głęboki oblodzony rów? Nie ma problemu. Śnieg 5cm wyższy niż prześwit? Się przesunie i wyjedzie. Zobaczę teraz jak w większym aucie sprawdzi się taki balonik.
Printable View
^^ Testuję teraz Frigo 2 195/65/R15, bo w poprzednim gracie się sprawdziły. Głęboki oblodzony rów? Nie ma problemu. Śnieg 5cm wyższy niż prześwit? Się przesunie i wyjedzie. Zobaczę teraz jak w większym aucie sprawdzi się taki balonik.
Kupiłem Kumho IZEN KW23 (Tańsza werska hankooków) i jestem mega zadowolony. Poczekamy na śnieg ale znajomy mówił że będę zadowolony.
Cena też spoko
A co powiecie na temat opony toyo snowprox snowprox s943 ???
Mam Frigo 2 HP na przodzie w BMW żony i faktycznie dają radę. stosunek cena/jakość nie do pobicia.
Na tył dałem Uniroyal MS 6 plus ( nie mają rantu ) i również mogę polecić.
Bez względu na warunki dawały radę.. w przeciwieństwie do poprzednich Dunlop`ów M3 albo Kleberów HP z E87..
Zapytajcie anglika jakie zimówki poleca każdy wam powie że dębica a tam kosztują krocie tyle co górna półka opon
Frigo2 to akurat bardzo dobra opona
No i ja też mam prośbę, jak będzie śnieg, to możecie mi na dupie, na trasie siedzieć, jak będzie mokro, to proszę z daleka ;)
Dębica to budżetówki i nie oszukujmy się co do jej jakości, bo to nie o to chodzi. Jak do tej pory jeździliście na jednym typie opon, albo z przewagą jednego, to jak wyczujecie różnice? ;)
ps. ja sam przerobiłem Frigo poprzednie i wiem, że Dębica daje radę na śniegu, bo w sumie taki sobie cel obrali. Potrafi wyryć dziurę i się zassać i gdybym żył w Finlandii, to z pewnością, bym się zastanawiał, czy jest sens wywalać kasę na Hakkapeliitta, ale w Wielkiej Brytanii...? Niggaa plz... No chyba, że bardziej tu patriotyzm przez kogoś przemawia, niż zasadność wyboru/doboru rodzaju ogumienia.
Witam,
Pytanie na szybko.
Letnie opony mam 225/45/17 założone na felgi AVUS
Czy jeździ ktoś z Was na rozmiarze 215/45/17 ?? Mam okazję kupić takie zimówki i jestem ciekawy czy podejdą do S3 8L..
Czy dołożyć trochę $$ i kupić " po Bożemu " 225/45 ?
A, że w moim regionie śniegu jest zazwyczaj sporo + termometr puka do okna, żeby go wpuścić do domu to jak najbardziej wybieram oponki dobre właśnie na śniegu. Każdy dostosowuje się do warunków, budżetu itp stąd te dyskusje.
Z rozmiarówką się zgadzam(może chodzi o opanowanie rynku przez Goodyera w pewnej półce cenowej i rozmiarowej).
U mnie śnieg leży 2 tygodnie w roku czasem 3 :) dlatego wybrałem A4.
Witam.
Poprzednie sezony jeździłam na Continentalach i byłam zadowolona, choć nie wiem dlaczego przednie opony mi się poprzecierały. W tym roku zakupiłam oponki Michelin alpin 5, ciekawe jak się będą sprawować. Czytałam dobre opinie o 4, więc mam nadzieję, że się nie zawiodę :) Dlatego jak nigdy z utęsknieniem czekam na śnieg :)
Siema
Na forum bmw w de mnie mają :D
Tydzień czekam na odpowiedź i cisza....
Mam mały dylemat.
Zmieniłem a3 na e92 320d. Na aucie są założone felgi 18":
"S2C6A BMW LM Rad Sternspeiche 189 BMW LA wheel, star spoke 189"
Zawieszenie: "S704A M Sportfahrwerk M Sports suspension"
Potrzebuję na to kupić opony zimowe. (mam zamiar na nich jeździć w lecie i w zimie)
Proszę nie komentować mojej decyzji "opony zimowe na zimę i lato":) robiąc 10tyś rocznie nie opłaca mi sie zmieniać opon.
Planuję kupić tył- 255/40/18, przód- 245/40/18. Będzie wszystko grało??
Teraz mam tył- 265/35/18, przód- 225/40/18, boję się tego profilu 35....
Co niektórzy piszą że jak różne opony to będą czujniki świrować abs, esp itp
Te profile coś mnie martwią o 5% różniące się przód a tył??
Możecie coś doradzić??
Pozdrawiam
Co do pasowania bądź nie, to sobie sam musisz ustalić, ale ja dałbym sobie spokój z rzeźbieniem 245 i 255, po prostu różnica żadna, a w 320d, będzie to śmieszne wyglądać - wiejsko. Ori rozmiar, który będzie dobrze wyglądał i nie będzie trącił myszą to 225/40/18 i takie opony sobie kup, bo reszta to jest rozmiar niestandardowy. Prawidłowe jest jeszcze 255/35/18, ale tutaj nie znajdziesz dobrych opon, które będą pasowały na zimę i na lato.
Jak się zdecydujesz na rozsądne rozwiązanie, które będzie nadal dobrze wyglądało - 225/40/18 to wybrałbym po prostu opony całoroczne. Np Vredestein Quatrac 3 albo Nokian All Weather Plus i założył je na tył i na przód w takim samym rozmiarze.
Przy odrobinę szerszym profilu, jeżeli ustalisz że będzie pasował (na pewno będzie to nieoryginalny i mogą wynikać z tego powodu jakieś kłopoty) 245/40/18 - wziąłbym też całoroczne - Goodyear Eagle LS2
Na tych oponach możesz śmigać cały rok.
255 w 320d?? trochę przegięcie...
wg mnie 225 - 235 max,
Sam mam w garażu 320D i na lato mam 225/45/17
Przy 18" ew możesz zejść do 225/40/18 lub 235/40/18... ale nie masz 600 momentu do przeniesienia i więcej serokości Ci nie potrzeba
Generalnie 255/40/18 juz kupilem na tyl bo byla bardzo dobra cena. Dalem 510zl z wysylka za dunlopa winer sport 3d 7,6mm 2013r nie naprawiane. Teraz przod pasuje mi spasowac. Kazdy wulkanizator mi radzil wszystkie 4 sztuki 225/40/18 bo jak inne dam to osiagi beda gorsze. Mysle w najslabszym silniku bmw nie ma co patrzec na osiagi. Jak narazie przejezdze ta zime i pomysle. Jezdze malo i zazwyczaj po odsniezonych drogach, jak dla mnie moglbym nawet na letnich oponach jezdzic tylko wole zimowe jak by mi mial ubezpieczyciel zemna walczyc ze nie wyplaci siana za to ze smigam na letnim laczku w zimie.
To zwróć, masz na to najmniej 14 dni, bo to jak dla mnie to patologia. ;) Kup porządne opony całoroczne, w ori rozmiarze 225/40/18. Będziesz zadowolony zarówno w lecie jak i zimie i nie będziesz miał problem z pływającą gumą w gorące dni. Zwłaszcza, że zimówki Ci polecą moemnt. To nie Dębica, która czy zima, czy lato, zużycie nie postępowało.
Mam teraz zalozona fulde zimowa i strasznie sa sliskie na mokrym, nawet przy dodatniej temperaturze. dostalem je w komplecie do auta i jak sie im przyjrzalem to sa one z 2008 roku..rozumiem ze mogly z biegiem czasu stracic swoje wlasciwosci i przez to tak slabo sie trzymaja? bieznik jest jeszcze bardzo wysoki
Hah! Ostatnio gadałem z dostawcą.... Mówi, że dostał ostatnio partie z Dębicy z 2008r. i się ich pyta czy jaja sobie robią czy co? Niby powinno się liczyć 6 lat od założenia opony na felgę (nowe wytyczne Dębicy od tej zimy) ale imo, to trochę przegięcie, żeby ludziom takie opony sprzedawać. Dali by je na przemiał i zrobili nowe....
A po drugie, hurtownik daje opony nam a my sprzedajemy klientowi. Klient patrzy, widzi rok 2008 i się dziwi, że takie stare a my musimy świecić oczami za nas, za hurtownika, za Dębice. Utarło się te 6 lat na oponę i ludzie oczekują tegorocznych opon a tu stare zalegają na magazynach producentów ;)
Wszystko zależy od opony i jej przechowywania. Ja miałem w Alto dziewczyny 11 letnie zimówki - Michelin i bardzo dobrze się sprawowały, zero spękań. Tej zimy je jeszcze gościowi sprzedałem, bo założyłem całoroczne do miejskiego auta i koleś jeszcze ze dwa sezony pojeździ. Fakt, że niektóre się słabo spisują po jakimś czasie, ale to nie jest reguła i tak bym nie demonizował
Co do Fuldy - to oni słabe opony robią i w deszczu to wychodzi. Taki marketowy laczek ;) Myślę, że jeżeli o właściwości nadal będzie ok, tylko po prostu słabo na deszczu ogólnie się sprawuje.
Zamówione Nokiany WR D3 zobaczymy jak będą się spisywały te oponki rozmiar 205/55/16. Za jakiś czas pewnie napiszę co i jak z nimi.
witam, ja osobiście mam good year'ki UG8 kupione na 8stówek takze mysle ze cena dobra, wlasciwosci jezdne dobre, slyszalem ze najlepiej sprawuja sie na blocie posniegowym takze czekam na nie z utesknieniem, rok temu mialem UG7 i zdawaly egzamin, takze mysle ze ósemki tez dadza rade, pozdrawiam.
a jak wyglada w praktyce zakladanie wezszych opon na zime ? bo z tego co czytam zdania sa podzielone
Ja mam lato 225/40, zima 195/65. Jako że mieszkam poza miastem węższe opony lepiej trzymają na śniegu... Prosta fizyka mniejsza powierzchnia = większy nacisk. Ale ostatnie zimy są prawie bez śniegu więc taka konfiguracja zaczyna być zbędna.
ale co za tym idzie mniejsza powierzchnia styku to i mniejsza przyczepnosc jesli nie ma sniegu
Dlatego swoje nowe zimówki 17" kupiłem 225/45 a nie węższe, bo 80% swojego czasu przejeżdżą na suchym asfalcie.
Dzieci naszych dzieci pewnie nawet nie będą wiedziały co to zima... :P
Zdań podzielonych nie ma, zawsze jest wiedza, bądź niewiedza. Zależy od opony. Niektóre krojone, pod większy rozmiar, mogą się lepiej sprawować delikatnie na szerszej gumie, ale w bardzo bliskim sąsiedztwie i głównie będzie chodziło o hamowanie raczej. Kwestia konstrukcyjna opony. Ogólnie zasada jest taka, że węższa guma, zapewnia lepszą przyczepność na mało przyczepnym asfalcie i lepiej sprawuje się na śniegu. Szersza dużo szybciej będzie wpadać w poślizg i buksować, bo rozłożenia masy oszukać się nie da.
Potrzebuje opon zimowych w rozmiarze 225/40 R18 do Audi S3. Zastanawiam się nad takimi:
- Goodyear UG8 Performance
- Continental Wintercontact TS830 P
- Pirelli Sotozero Serie 3
Które z tych trzech byście polecili?
Jazda głownie miasto i autostrada.
Kupiłam w tym roku opony zimowe Goodyear-y Ultra Grip 9 196/65/ R15. Co prawda zima w tym roku w sumie 2 tyg ze śniegiem. Ale byłam w górach. Koledzy mieli problem z wjechaniem nawet pod małe podjazdy boksowały koła.. a ja się śmiałam. Bardzo polecam - puch, ciapa czy mokry śnieg nie jest przeszkodą dla tych opon.:)
Ja moge polecić model oponki nie idący wgl. na polske kumho kw22 może i trochę głośna ale na śnieg rewelacyjna, bieżnik ugina się pod palcem dosłownie :D ale za to 3 zimy i nie ma opony...
mam pytanie barum polaris 3 średnia bieżnika 7,0 mm końcówka 13 roku ,450 zł z nałożeniem na felgi i wyważeniem warto?
k*** jest srodek lata...
witam mam zamiar kupić opony zimowe do mojego audi a3 8p sportback 2.0tfsi (265km) quattro, chciał bym was sie zapytać jakie polecacie ? :)
to zdradź jeszcze jaki masz rozmiar założony i gdzie najczęściej śmigasz.
225/45/17 po drogach szybkiego ruchu i miescie oraz po odśnieżonych czasem nie i po górach czasami, szybko nie mam zamiaru jeździć w zimę na autostradzie max 150-160km
mnie też czeka zakup na zimę w klasycznym 15" 195/65/15 91 H, dotychczas yokohama w.drive ale 4-5mm juz je dyskwalifikuje w moich górach, rozglądam się i ciekawe propozycje jak widzę na ten sezon to nowości nokian WR D4, Goodyear UG9, Dunlop 5, ciekawią mnie też Pirelki ale zależałoby mi aby nie zniknęły zbyt szybko, wiem że najdłuzej wytrzymują micheliny alpin ale koszt zakupu niemały...myślałem też o super cenowym hankook'u i'cept w310 lub w452 (szaleństwo...??? ) ...
Panowie a do audi a3 8p 175 koników . 16' 205/55 co byście polecili ?
Trochę duży rozstrzał. Jak góry to Nokian, Pirelli i Goodyear. Reszta jest robiona pod zimę w zachodniej europie. Jedna tylko kwestia- nokian wr d4 to tegoroczna nowość i nie mam o nim jeszcze żadnych opiniii od klientów, z Pirelli za to mnóstwo ludzi jest zadowolonych, ale raczej z serii Sottozero a nie snowcontrol.
- - - Aktualizacja postu - - -
a gdzie jeździsz i mniej wiecej ile chcesz wydać?
Pirelli Sottozero, są genialne i z czystym sumieniem polecam każdemu
Ma ktoś z Was na zimówkach felgi 15"? chodzi mi konkretnie o Audi a3 8P lift (2009r). W książce serwisowej piszą 16" i 17", o 15" nie ma nic mowy
teren górzysty i jeżeli już w PL bywa zimą śnieg to na pewno u mnie go zobaczę :) duże znaczenie podjazdy po krętych , nie zawsze odśnieżonych drogach. Czyli najbardziej wziąć pod uwagę Goodyear UG 9 lub Pirelli Sottozero z tego wynika, no a Nokian D4 nowość ale raczej utrzymają znakomitą tenedencję poprzedniczek prowadzenia na śniegu, słyszałem tylko opinie o szybkiej ścieralności Nokiana..
widzę że Sottozero chyba trudno dostępne w 15"....
Jeżdżę na Conti TS850 i szczerze polecam każdemu kogo na nie stać bo niestety do najtańszych nie należą.
Często migruję między Łodzią a Żywcem i tamtejszym mocno górzystym terenem.
W trasie są ciche i dobrze trzymają w zakrętach jak na zimowki, na śniegu pod górę jak i w zjeździe w dół są przewidywalne i mają dobre trzymanie boczne (tzw trawersy)
Z błotem posniegowym radzi sobie zadowalająco.
Co do znikania: 2 sezon, 10 tys kilometrów za mną i może 1mm ubyło bieżnika.
Lamele wciąż elastyczne więc dobrze wgryzają się w śnieg.
http://www.oponeo.pl/artykul/ranking...wych-2014-2015
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Od kilku dni szukałem informacji na temat zimówek, bo moje są już po dwóch sezonach i chcę je wymienić. Po przeczytaniu Waszych postów tutaj i w temacie Chudego zdecydowałem się na Conti T850, mam nadzieję, że się nie zawiodę :).
Kupiłem w zeszłym roku nowe Conti TS850 225/45/17. Na śniegu jest ok, ale nie widzę specjalnej różnicy w przyczepności pomiędzy nimi, a Pirelli Snowsport 210, które miałem wcześniej. Conti mają dla mnie jeden minus. Wydają dziwne dźwięki podczas jazdy na mokrym/w deszczu. Buczą dziwnie przy prędkościach około 100km/h. Myślę, że nie mam co się niezdrowo nimi podniecać. Myślę, że da się znaleźć tańsze, a równie dobre opony...