Jakie masz otwieranie tylnej klapy?
elektryczne?
Printable View
Jakie masz otwieranie tylnej klapy?
elektryczne?
Otwieranie w przedliftach jest "mechaniczne" :) jest jakby normalna dźwignia - klamka. Dopiero w poliftach jest jakby mikrostyk ,który się dotyka i klapa otwarta.
Ale Ty pytasz pewnie o ryglowanie ( blokowanie przed otwarciem). Nie wiem do konca ,ale wydaje mi się ,że pneumatyczne. ( silownik pneumatyczny za cos pociąga i nie mozna wtedy wcisnąć klamki).
W poliftach pewnie jest to rozwiązane elektrycznie , po prostu sterownik odcina (albo przestaje reagować na) mikrostyk.
Wg mnie są to dwa inne rozwiązania ,ale pompka moze ( choc wcale nie musi) byc uniwersalna.
Ostatecznie psuje się przewaznie część mechaniczna pompki ( rozpada się wirnik). A elektronika zostaje. W warsztacie jest opis jak przelozyc sam wirnik.
No wirnik to ja juz przelozylem z mojej pompy do pompy z koncowka "L".
Cala elektronika jest z pompy L i wszystko dziala oprocz tylnej klapy.
Znalazlem na sieci schematy pomp z podzialem na roczniki (nie modele pomp) i przed rokiem 1999 na pompach nie bylo wyjscia sygnalu na serwo od otwierania klapy (B7) i przycisku otwierajacego (C12).
Zatem pompa o koncowce L nie wspolpracuje z zamkiem od klapy.
Tutaj mozna zobaczyc wspomniana rozpiske wyjsc na pompie: http://der-b5.de/Pinbelegung_Zentral...28ab_8.2F98.29
A tu jest tlumaczenie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1026640.html
Kiedyś tez szukałem pompki do polifta i dowiedzialem sie od jednego handlarza że te starsze pompki nie pasują do nowszych modeli czyli po 99r. Ale odwrotnie tak. Najlepiej szukaj takiej samej jak miałeś wcześniej. Na allegro widziałem taka z koncówką "C" ale po prawie 500zł A w serwisie ponad 1000zł
Wiem, do polifow sa drozsze.
Co do schematu co zamiescilem w poprzednim poscie...mam propozycje do moderatorow o umieszczenie tego w Warsztacie - moze sie komus przydac przy ewentualnym dochodzeniu problemow z instalacja zamka centralnego.
Sa tam opisane wszystkie wyjscia.
Skopiowałem Twoj post tutaj: http://a3-club.net/forum/showthread.php?t=9256
Koledzy: Zamknołem wczoraj auto z pilota jak zawsze (mam alarm i centralny)
Dziś rano chciałem otworzyć,alarm odpuścił ale centralny nie śmiga,z kluczyka również.Siadząc w aucie naciskałem ten przycisk od zamykania całego auta co jest na drzwiach kierowcy i słysze tylko dzwięk od klapy tylniej ,że niby sie otwiera i zamyka ale tak naprawde jest zamknięta i wcale się nie otwiera.
Wyczytałęm w postach,że muszę się dobrać do pompki w bagażniku,problem polega na tym ,że mam popsuty zamek w bagażniku i kluczyk mi nie wchodzi klape mam zamkniętą,co robic ?? Podobno też jak jest pompka popsyuta to szyby el nie smigają - u mnie szyby działają,czy to napewno pompka,a może jakiśbezpiecznik ??
Mialem podobnie - zalalo mi cala popke zamka centralnego plynem do spryskiwaczy.
Tylna klape mozesz otworzyc od srodka. Opuszczasz oparcia kanapy, wlazisz do bagaznika i zdejmujesz tapicerke. Pozniej pociagasz za ciegno i masz otwarta klape.
Proponuje wlozyc reke do lewego schowka w bagazniku (tam znajduje sie pompka) i sprawdzic czy przypadkiem nie utonela :). Ja wypompowalem z tego showka jakies 2 litry plynu od spryskiwaczy - zbieral sie tam dluzszy czas, az wreszcie zalalo pompe.
a może jakiś bezpiecznik skoro szyby działają ??
nie :)
W tapicerce bagaznika masz dwie sruby przy raczce od zamykania klapy. Jak je odkrecisz to z wyczuciem ciagniesz cala tapicerke do siebie.
Powinna odskoczyc i juz masz ja zdjeta :)