kayciorek, na 95% masz sprężarkę do wymiany. Poczytaj sobie ten wątek (hasło "elektrozawór") i jedź do kogoś ogarniętego.
Printable View
kayciorek, na 95% masz sprężarkę do wymiany. Poczytaj sobie ten wątek (hasło "elektrozawór") i jedź do kogoś ogarniętego.
Czytaj ze zrozumieniem co się do Ciebie pisze. I czytaj to co miałeś przeczytać ;) temat był już poruszany i dokładnie omawiany co na co najlepiej wymienić.
Nie tyle sprężarka pada i nie może paść co masz po prostu uwalony elektrozawór w niej. Potrafi on zajechać sprężarkę raz w pare dni a innym razem będzie jako tako chodziła jeszcze pare lat (co i tak na jej trwałości się ostro odbija). Tak czy siak w większości przypadków żeby go wymienić bardziej opłaca się zmienić całą sprężarkę z nowym zaworkiem.
Witam chciałem zapytać czy przy serwisie klimatyzacji wymieniacie filtr-osuszacz , ile takie coś kosztuje i jak często powinno się to wymieniac ?
Odpowiem Ci tak. Zgodnie ze sztuką i badaniami amerykańskich naukowców powinno się to robić, w tłumaczeniu na polskie realia jest to drogie i nikt (prawie nikt) tego nie robi. Jak często to raczej chyba nie jest zdefiniowane, ale na pewno nie co sezon.
Witam!
Zakupiłem ostatnio środek do odgrzybiania klimatyzacji Liqui Moly Klima Fresh.Chciałbym się upewnić bo w instrukcji jest napisane żeby umieścić aerozol w obszarze zasysania układu zamkniętego obiegu powietrza.Czy w audi a3 8P ten obszar również znajduję się w przestrzeni wokół nóg od strony pasażera ?
W instrukcji dokładnie pisze tak :
"Przed zastosowaniem produktu należy osuszyć parownik klimatyzacji za pomocą układu ogrzewania pojazdu w tym celu należy: uruchomić silnik i wyłączyć układ klimatyzacji. Ustawić pokrętło regulacji temperatury w położenie âciepłoâ a nawiew powietrza na przestrzeń wokół nóg. Włączyć największą prędkość wentylatora oraz obieg zamknięty. Osuszać parownik przez 10 min. Mocno wstrząsnąć opakowaniem. Skierować nawiew powietrza na przednią szybę. Umieścić puszkę w wycięciu w kartoniku całość postawić na dywaniku pasażera. Zamknąć drzwi i okna i pozostawić silnik pracujący na około 10min. Ponownie włączyć obieg zamknięty i ustawić najwyższą prędkość wentylatora, osuszać parownik przez 10 min. Wywietrzyć wnętrze pojazdu przez co najmniej 10 min."
Czyli przy automatycznej klimatyzacji robię tak :
1.Uruchamiam silnik ,włączam tryb econ ( klimatyzacja zostaje wyłączona) ,ustawiam nawiew na nogi i temperatuta w pozycje cieplo ( jaka optymalnie? max?)
2.Po 10 min. zmieniam nawiew na szybę (dalej tryb econ ? czy może ten przycisk obok podgrzewania tylnej szyby-tzw.rozmrażanie ,osuszanie) , puszka na dywaniku pasażera,wentylator na max i kolejne 10 min.
Proszę o pomoc w zastosowaniu tego środka
Witam Panowie..
Może udałoby się rozwiązać taki problem..
Mianowicie u mnie klima nie chodzi. Klikne Econ nic sie dzieje ale świeci lampka, klikne Auto świeci lampka wieje tym samym co na zewnątrz auta. Ciśnienie jest, czynnik też jest i wycieków też brak, komp podłączony był i nie wykrył żadnego błędu. Czujniki sprawdzone i są ok. Tylko nikt nie może określić co jest przyczyną że klima nie chłodzi. Ja osobiście się poddałem szkoda czasu i pieniędzy na to żeby tak jeździć i szukać a może to a może tamto. Jeśli macie jakieś sugestie piszcie a jak nie to też będzie ok. Pozdrawiam
Co znaczy nie chodzi? Nie da sie wylaczyc ECON, wieje cieple powietrze czy co?
Od czego zaczac?
Wymienili mi czynnik na nowy bo juz troche brakowalo ale z nawiewu leci powietrze o temp 13.5 stopnia jak wczesniej ,cisnienie ze sprezarki powyzej 10bar. Fachowiec mowi zeby zaczac od czujnika temp ktory znajduje sie w okolicy pedalow hamulca. Mowi zebym zostawil termometr na siedzeniu kierowcy i porownal z temperatura czujnika,ale jak sprawdzic jaka daje temerature ten czujnik.Mam vagcon ale nie wiem na jakim kanale sprawdzic .Zaznacze ze vagcom nie wykazuje zadnych bledow.
W 08 masz klime, tam wchodzisz w bloki pomiarowe 08 i w ktorejs z poczatkowych grup mozesz odczytac temperatury na poszczegolnych nawiewach.