jak można najprościej sprawdzić alternator ? Poza tym mam nadal problem z odpalaniem ale tylko po dłuższym postoju , wtedy czy ciepły czy zimny muszę dłużej pokręcić , czy to może być za mała dawka paliwa przy rozruchu ?
Printable View
jak można najprościej sprawdzić alternator ? Poza tym mam nadal problem z odpalaniem ale tylko po dłuższym postoju , wtedy czy ciepły czy zimny muszę dłużej pokręcić , czy to może być za mała dawka paliwa przy rozruchu ?
Voltomierzem jakie daje napiecie na akumulator podczas odpalonego silnika. Powinno byc kolo 14V.
Witam
dorzucę swój problem do tematu z nadzieja ze ktos cos pomoze.
Dziwny przypadek trapi moja audi a w zasadzie jej baterie.w niedziele doladowalem na max. prostownikiem i od niedzieli wieczorem auto stoi ,w srode ledwo zapali (trasa 10 km) potem postoj i w piatej juz nie zakreci.Ta sama sytuacja raz jeszcze.W niedziele aku.zaladowany na max.Auto stoi do srody ale z odpietą klemą ,,-,, w srode pali bez problemu (trasa 10km) stoi do piatku tez z odpietym ,,-,, i wieczorem pali bez problemu. Pewnie cos rozladowywuje aku.Alarm raczej az w takim stopni nie.W jaki sposob sam moge to sprawdzic?Jest jakas mozliwosc?
z gory dzieki
Zacząłbym od radia(masz może alpine?) ewentualnie zastanowił się czy ostatnio nie montowałeś jakiś nowych odbiorników w samochodzie.
Radyjko możesz prosto sprawdzić wyciągając bezpiecznik na noc
Problem z np: nie wyłączającym się oświetleniem w bagażniku raczej odpada bo nie rozładuję tak szybko aku.
Ewentualnie alarm ale ten pewnie też ma odpowiedni bezpiecznik.
Powodzenia :thumbright:
Najzwyklejszy miernik który kupisz w tesco za kilka złotych, a reszta jest na forum, nawet kilka postów niżej. Żeby sprawdzić pobór prądu (jak już sie upewnisz, że z ładowaniem wszystko ok) odpinasz klemę i wpinasz pomiędzy klemę a akumulator ww miernik ;) Jeśli będzie za duży ( a z tego co piszesz to pewnie tak, jeśli ładowanie ok) no to tak jak kolega pisał, odpinaj bezpieczniki od poszczególnych urządzeń i sprawdzaj o ile spadnie pobór prądu.
Pozdro
Radio posiadam oryginalne do audi a3 8P, a ostatnio zamontowalem halogeny ktore wlaczaja sie razem ze swiatlami drogowymi,ale raczej one nie pobieraja pradu na postoju.Dzieki za cenne rady odnosnie sprawdzenia aku.nie ma to jak informacje od bardziej doswiadczonych.DZIEKI
Wyszło Mi 13,8 ... znaczy że jest w miarę ok ?
Wylaczyles obciazenie? Radio, swiatla itd.
Ładowanie alternatora sprawdza sie na wlaczonych swiatlach, radiu, climatroniku.
Czy pobiera cos prad wystarczy taki miernik
http://www.elektronika.bialystok.pl/...ts/org_904.jpg
Kabelki przeklada sie w COM i 10A MAX
i ustawia sie na czerwone pole czyli A (ampery),
odłączajac kleme +, podlaczyc miernik szeregowo, czyli
jeden kabelek do klemy a drugi do bolca akumulatora.
Odpowiednio ustawic zakres miernika. Wszystko oczywiscie na zamknietym samochodzie
tak jak zostawiamy go idac do domu :)