piorunek1985 nie będzie pasował
8D0 862 257 pompa zamek z regulatorem wersja z systemem alarmowym i pilotem RF
8D0 862 257 E pompa zamek z regulatorem wersja bez systemu alarmowego i bez pilota RF
Printable View
piorunek1985 nie będzie pasował
8D0 862 257 pompa zamek z regulatorem wersja z systemem alarmowym i pilotem RF
8D0 862 257 E pompa zamek z regulatorem wersja bez systemu alarmowego i bez pilota RF
Pompka 8D0 862 257 E jest z obsługą pilota i alarmu,sam mam taką.Tylko nie mam alarmu (wykodowalem).
O ile sie nie mylę to w poliftach każda pompka tj. 8d0 ma już rf ;)
Końcówka C i A nie obsługuje pilota.
Nie dawno przyszedł kurier z zamówionym nowym sterownikiem centralnego zamku.
Mój stary : 8D0 862 257 ( Pęknięty wirnik )
Nowy : 8D0 862 257 E ( Po włożeniu nie działa pilot i zamykanie z kluczyka )
Po otworzeniu obu sterowników okazuję się, że nowy wygląda lepiej w środku od mojego ( brudne uzwojenie itd... ), lecz przełożenie samego wirnika jest chyba niemożliwe. Czy samo przelutowanie płyty głównej z mojego do nowego sterownika załatwi sprawę ?
napisałem że nie będzie działał/kilka postów wstecz
jak nie spróbujesz to nie zobaczysz
A zakodowałes swoje piloty do tej nowej pompki?? Sprawdziłeś na nowej pompce jakie jest kodowanie? No i czy sprawna pompkę kupiłeś ;) bo Sorry, ale one same z siebie nie zadziałają :P (mowa o pilotach)
A sory ;) koncówki nie doczytałem. Ale same kluczyki zeby zamknąć i otworzyć z kluczyka musi bez kodowania ogarnac
Ale jak przełożę główny sterownik to powinno działać normalnie ? Chyba, że też pompa sama w sobie jest inna.
Witam wszystkich! Mam do Was pytanie. Jestem nowym użytkownikiem Audi A3 8L 1,8 (2001). Zainteresowałem się pompką ze względu na to, że nie miałem światła w bagażniku. W największej wtyczce pompki przy jednym z pinów jest wytopiona kostka i poprzedni właściciel przykombinował nieco z jakąś szybkozłączką. Poprawiłem ją i światło jest ale nurtuje mnie jedna sprawa. Mam w kluczyku pilota (zdj. nr.1) do centralki natomiast pompka mówi co innego: http://www.digakom.de/details.php?TY...0862%20257%20C czyli "central locking pump with control unit for vehicles:
-without alarm system
-without rf remote control
manufacturer VDO"
Zdjęcie mojej pompki nr. 2
Owszem pilot nie działa gdy jestem na zewnątrz samochodu ale działa w środku okolo 5-8cm pod kolumną kierownicy! usuwałem z pamięci kluczyk i dodawałem ponownie wszystko się programuje normalnie i centralka odbiera sygnał z pilota bo reaguje otwieraniem/ryglowaniem samochodu, mruganiem kierunkami, nie działa tylko otwieranie bagażnika, ale no właśnie nie powinna wogóle się komunikować - względem tego co pisze producent w info pompki. Programowałem według instrukcji zdj nr. 3 i 4. Tak jak pisałem działa, lecz tylko w samochodzie pod kierownicą. Może ktoś coś doradzić? Co zrobić żeby zwiększyć zasięg? gdzie dostanę tą wypaloną kostkę (gniazdo do ktorej jest wpinana widoczne pierwsze z lewej na zdj nr 5. Co oznacza VDO? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam!
http://zapodaj.net/e932aa1d8c794.jpg.html
http://zapodaj.net/5a303f88a8fb1.jpg.html
http://zapodaj.net/c780dc9505fdd.jpg.html
http://zapodaj.net/d742c3d5726c8.jpg.html
http://zapodaj.net/291154ff39037.jpg.html
rozkręć obudowę kolumny kierownicy i poszukaj "pchełki immo" bo ktoś ją chyba tam przełożył
http://www.myturbodiesel.com/images/a4/vwkeydis.jpg
szukaj przy stacyjce
Hmmm ale co immo miałoby wspolnego z zasiegiem pilota ze nie łapie z kilku metrów a z kilku centymetrów jeszcze przy pompce, która w teorii wogóle tego nie obsługuje? jesli nie byłoby tej pchełki w kluczyku czy otworzyłbym nim drzwi? Rozkręcę kluczyk i zobaczę czy jest w nim ta pchła:) Dzięki za odpowiedz!
Edit:
sprawdziłem. Pastylka immo siedzi na swoim miejscu w kluczyku...
A co ma immo do kodowania pompki???
Pompke najwidoczniej masz taka ktora obsluguje piloty lecz dekielek bedzie inny.
Dokladasz antene do pinu 1 i 7 i cieszysz sie pilotem
Spoko usprawiedliwiony:)
Witam,
Posiadam pompkę centralnego zamka 8D0 862 257 C (niestety niedawno odmówiła posłuszeństwa i będę musiał wymienić na nową)
W nowej chciałbym mieć możliwość zakodowania pilota zdalnego sterowania.
Czy mogę sobie kupić dowolną pompkę z poniższych (różne ceny na allegro, "E" jest najtańsza) i odpowiednio ją zakodować?
8D0 862 257 " " - 1999-2003 - Alarm. Pilot. (433 MHz) Zamiennik do wszystkich 8D0.
8D0 862 257 "B" - 1999-2003 - Bez alarmu. Pilot. (433 MHz)
8D0 862 257 "E" - 1999-2003 - Alarm. Pilot (433 MHz) Dodatkowa syrena z aku.
Dzięki za pomoc
I będziesz musiał jeszcze dołożyć antene.
Witam,
Nie znalazłem odpowiedzi po przeczytania całego wątku... :(
Gdzie dokładnie muszę doprowadzić antenkę aby na 100 % wszystko było ok.
Dzięki za pomoc
Jest jeszcze jeden temat. Kostka c piny 1 i 7
Podebnę się pod temat, otóż posiadam w swojej A3 centralny zamek, moduł komfortu ale nie mam pilota tylko sam kluczyk, chciałbym kupić pilot i sparować go z autem, tylko jestem kompletnie zielony w tej sprawie... Mogłby mi ktoś podpowiedzieć jakie czynności muszę wykonać??
Na początek przeczytaj ten temat, myśle ze około 3/4 razy znajdziesz rozwiazanie. A kolejna info, w 8L centralny i moduł komfortu jest to jedna rzecz - pompka. Jeżeli Twoja nie wspiera pilotów to nie zakopujesz w niej fabrycznego pilota. Musisz zmieniać pompkę na taka, aby wspierała. Na Allegro kupisz za 260pln komplet do podłączenia i musisz dorobić jeszcze antenę.
Ale na prawdę przeczytaj temat, bo bardzo duzo sie dowiesz..
Zabieram sie do tego tematu od 2-3 miesięcy, znając moje szczeście to pewnie nie wspiera pilotów, bo bym go miał od razu. Przeczytam te 130 stron, może uda sie jakos łatwym kosztem to ogarnąć.
Otóż sprawdziłem numer pompki, która posiadam, 8L0 862 227
o dziwo nie ma żadnej literki na koncu numeru, wiec wyczytałem, że nie posiada sterowania pilotem, czyli rozumiem, że czeka mnie kupno innej pompki, która posiada owe kodowanie?
Mam model z października '99 roku ale rocznikowo jest to juz '00, czyli tak zwana przejściówka na lift i popostu jest to zaczarwane auto, jak cos padnie to czesci kosztuja dość sporo, ale jak chce sobie ułatwić zycie, w sensie pilot czy inne pierdoły to nie da rady...trzeba wymieniać, przekładać, kodować.
Twoja koncowka pompki to 227 ???
Wysłane z mojego C5303 przy użyciu Tapatalka
Pompka raczej ma końcówkę 257 ;)
Kup komplet i przełóż, napisz do użytkownika Buzz-astral moze bedzie miał i razem z antena Tobie sprzeda. Przekładasz wtedy sama pompkę i antenę, i pilot juz masz w komplecie ;)
Moze troche dawno sie z tym bawilem, ale wg mnie Twoja pompka ma sterowanie z pilota bo ja mam taka pompke i jakos pilot dziala
temat o pompkach do poczytania/sprawdź końcówkę LITERA
http://www.a3-club.net/forum/showthr...ntralny+pompka
Panowie,
zgodzie z często pojawiającą się tu radą zakupu nowego kompresorka przy niesprawnym centralnym, tak też zrobiłem. Co się okazało, to, że faktycznie pompka teraz działa, natomiast jest gdzieś nieszczelność w obwodzie drzwi/klapa bagażnika. Obwód od klapki paliwa działa normalnie. Wspomnianą nieszczelność udało mi się namierzyć - winne drzwi pasażera - na wysokości tak jakby 2/3 drzwi pod ryglem od zamka słychać jakby uciekające powietrze podczas pracy pompki centralnego, rozebrałem wczoraj boczek tychże, nie byłem jednak w stanie dotrzeć do miejsca ucieczki powietrza. Podejrzewam, że będzie to w samym mechanizmie zamka drzwi. Opłaca się tam grzebać? Jak sądzicie? Może Ktoś miał podobną sytuację...
Ściągasz cała blachę i masz wszystko jak na widelcu :) 4sruby
Witam,
Jakiś czas temu odmówił posłuszeństwa centralny zamek. Mam a3 z 1999 roku, pompka o numerze 8L0826257 L. Po wstępnej diagnozie stwierdziłem że wysypał się wirnik (po szczelnym zatkaniu rurek w pompce pompka nadal pompuje jakieś 20 s). Wiem że pompka o tym numerze nie obsługuje otwierania z pilota ale myślałem o zalożeniu podobnego zestawu http://allegro.pl/centralny-zamek-2-...527095247.html co o tym myślicie? Czy to dobre rozwiązanie?
SGB poczytaj i ew.tam kontynuuj
http://www.a3-club.net/forum/showthr...ka-%28pilot%29
cześć,
miałem przy zakupie pompkę:
8D0 862 257 B - bez alarmu, z pilotem [433 Mhz] jednak pompka... się zalała pewnej zimy i zakończyła swój żywot.
oczywiście mając wersję 8L pomyślałem, że
8L0 862 257 B będzie działać, fakt będzie, gdyby nie fakt, że ma pilota na 315 MHz. Mój pilot nie jest zainteresowany współpracą.
Znalazłem pompkę od kolegi z tego forum:
8L0 862 257 P - alarm, pilot na 433 z możliwością podłączenia syreny.
Niestety moja Audiczka jest bez alarmu, po podłączeniu do PL Vaga pokazała:
1367 Wyłączenie pompy centralnego zamka
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem
1374 Alarm od włączenia stacyjki
1370 Alarm od czujek ultradźwiękowych
1368 Alarm z wyłącznika bagażnika
1134 Alarmowy sygnał akustyczny-H12
nie autoryzowane
nie autoryzowane
magistrala CAN brak sygnału
próbowałem zsynchronizować pilot.
Pierwszy Kluczyk bez pilota w stacyjkę i na dwójkę,
drugi kluczyk z Pilotem w drzwi kierowcy (mam sprawny zamek) i zamykam + przycisk zamykania, otwieram + przycisk otwierania, Mrugają kierunkowskazy ale po wyjęciu nic się nie dzieje (tzn w sumie po zamknięciu i wciśnięciu przycisku zamykania mruga raz i potem można nacisnąć przycisk i będzie mrugało do piątego razu), potem brak reakcji.
nie wiem czy źle próbuję zapisać czy pompka "P" nie za bardzo nadaje się do mojego auta ?
1, Jakie masz kodowanie na pompce?
2. Antena podłączona?
3. Spróbuj zakodować w ten sposób: Jeden kluczyk przekręcasz w stacyjce, teraz zamknij samochód od zewnątrz ("ręcznie" - nie pilotem!) używając do tego kluczyka zespolonego razem z niedopasowanym jeszcze pilotem (zamykaj drzwi kierowcy). Teraz w ciągu 5 sekund od zamknięcia drzwi naciśnij przycisk UNLOCK (otwieranie) w niedopasowanym jeszcze pilocie. Ilość naciśnięć przycisku UNLOCK odpowiada za pozycję pilota w pamięci sterownika. Dwukrotne naciśnięcie przycisku otwierania spowoduje zapisanie pilota na drugiej pozycji pamięci, trzykrotne - na trzeciej itd.
Kodowanie tzn ?
1. pompka - 8L0 862 257 P - 433 MHz
2. Nie podłączałem anteny, tzn instalacja taka sama jak działała z pompką 8D0 862 257 B [wtedy pompka działała].
3. to dlatego miga tylko pięć razy a potem nie dzieje się nic ?
Musisz wejść w vaga i sprawdzić jakie masz kodowanie
http://i68.tinypic.com/35k4jg7.jpg
Witam, problem z moim autem jest taki, włączają mi się samoczynnie światła awaryjne, z tym, że nie jest to tak jak u innych użytkowników, że włączają się one podczas jazdy, tylko na postoju podczas gdy samochód jest zgaszony i nie ważne czy jest samochód zamknięty czy otwarty włączają się awaryjne, nie dzieje się to regularnie ale zdarza się to dosyć często i migają do puki się ich nie wyłączy czy według was jest to wina pompki?
A sprawdziles czy jest wilgotna? Masz alarm?
Rozbierałem ją dziś i jest susza jak na pustyni. Nie wiem nawet czy mam alarm. Nie działają mi też piloty zdalnego sterowania i nie mogę ich zakodować, ale kupiłem już z tą usterką. Ale też jest to troszkę dziwne bo mogę je wyłączyć włącznikiem więc nie wiem czy to jest powiązane z alarmem. Centralny zamek działa w obydwu drzwiach klapie i wlewie paliwa. VAG w bloku 35 pokazał coś takiego
Jak wkładam kluczyk do zamka i przekręcam go w lewo to drzwi się nie zamykają tylko słychać, że pompka pracuje, muszę przekręcić w prawo, z tym że jest to odrobinę ciężej przekręcić i czasami na początku miałem wrażenie że złamie mi się kluczyk (scyzoryk).Cytuj:
Address 35 -------------------------------------------------------
Controller: 8L0 862 257 K
Component: ZV-Pumpe, Funk D08
Coding: 12864
Shop #: WSC 06313
3 Faults Found:
01367 - Central Locking Pump Run Time Exceeded (Likely Leak)
35-00 - -
01366 - Opened Due to Crash Signal
35-00 - -
00955 - Key 1
09-00 - Adaptation Limit Surpassed
To na.pewno masz nieszczelnosc w ukladzie, zacznij od sprawdzenia czy wezyki w pompce ciasno siedza w gniazdach, jesli chodzi o awaryjki to mam brak pomyslu
Witam posiadam pompke o nr 8L0862257K na jaką ewentualnie mogę wymienić ?
Podepnę się pod temat, bo rozwiazania mojego problemu nie znalazłem w wyszukiwarce. A3 8l przedlift z centralnym zamkiem z kluczyka - po przekreceniu kluczyka w drzwiach kierowcy otwiera tylko drzwi kierowcy ( pompka się nie odzywa ) i tak analogicznie jest z zamykaniem. Przekręcanie kluczyka w zamku od strony pasazera w celu otwarcia/ zamknięcia powoduje otwarcie/ zamkniecie auta, czyli prawidłowo. Nie działa również przycisk centralnego zamka wewnątrz auta tzn. otworzyć z niego można ( włącza się pompka i otwiera), ale naciśniecie tam zamkniecia nic nie powoduje. Wszystko inne związane z modułem komfortu działa tzn. oświetlenie wewnziaątrz, szyby itd. Zamek od strony kierowcy nie jest od anglika i do tej pory wszystko działało. Ktoś podpowie co sprawdzić/ co to może być ? Pozdrawiam
Pasażer otwiera wszystkie drzwi? A nie masz pompki z Anglika czasami? Bo jest opcja zakodowania zeby zamienić strony itp sprawdz kodowanie.
Zawsze mi otwierało z dwóch stron. Teraz jeszcze wyszła jedna rzecz - oświetlenie się ciągle świeci choć na fisie nie pokazuje, że coś jest otwarte ( zresztą mikrostyki wyrzuciłem i zastąpiłem je kontraktonami). Jedyna opcja żeby oświetlenie zgasło to albo zamknięcie auta albzy so zamknięcie i otworzenie, ale znów podczas jazdy się zaświeci samo.. Ale krańcówki drzwi są na 100% ok. Czytałem o problemach z elektroniką pompki, dlatego wyciągłem pompkę i w domu przemyłem alkoholem do elektroniki i dokładnie pooglądałem luty, ale wyglądają dobrze. Również wtyczki od pompki pooglądałem, ale nie były zawilgocone ani zaśniedziałe, ale również do pewności je przemyłem. Po podpięciu pod komputer 0 błędów dot. centralnego zamka.
Jaki masz kod pompki? Któreś były wadliwe. Druga sprawa zobacz kodowanie.
Na poczatku jak kupiłem auto miałem pompkę z końcówką "L", ale że nie obsługiwała pilota zakupiłem pompkę 8L0862257K z zakodowanym juz pilotem. Pilot działał, aż jakieś 3 miesiace temu przestał działać, zmieniłem baterie i nic. Nie chciało mi się ogarniać vaga na windows 8, więc olałem temat i otwierałem z pilota, aż przestał działać z wkładki od strony kierowcy. Dziś zakodowałem pompkę od nowa - kodowanie 12864 ( takie też było ) i zaczął działac wkońcu pilot i przycisk centralnego wewnątrz auta. Niestety nie działa dalej otwieranie z kluczyka od strony kierowcy , za to od strony pasazera otwiera wszystko.
Czy ktoś zna numer scyzoryka z 2 przyciskami, który działa z pompką 8L0862257K ?